Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Expoziție de plante carnivore la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Programul de vizitare

Publicat


grădina
Grădina Botanică „Al. Borza” Cluj-Napoca găzduiește în perioada 23 august – 8 septembrie 2024 o expoziție de plante carnivore, care promite să cucerească publicul prin frumusețea și ingeniozitatea acestor specii fascinante.
Expoziția va avea loc în incinta Serelor Mici, în apropierea Grădinii Japoneze, și va putea fi vizitată zilnic între orele 09:00 și 18:00.
”Veți avea ocazia să admirați specii carnivore tropicale, dar și din zone temperate, inclusiv din România.
Fiecare dintre ele vă va surprinde cu tehnicile rafinate de capturare a prăzii: de la capcane ingenioase, precum „capcana de prins urși” și „hârtia de prins muște”, până la urnele spectaculoase ce atrag și prind fără scăpare”, arată reprezentanții grădinii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul clujean Sabin Sărmaș nu mai apare pe lista parlamentarilor PNL

Publicat

De

Sabin Sărmaș

Deputatul clujean Sabin Sărmaș, acuzat de PNL că “joacă la două capete”, având în vedere că apărea încă pe lista partidului, a devenit neafiliat.

Sabin Sărmaș a candidat, tot ca independent, și la Primăria Cluj-Napoca.

Deputatul clujean Sabin Sărmaș nu mai apare pe lista parlamentarilor PNL

Sabin Sărmaș a fost exclus din Partidul Național Liberal în urmă cu câteva luni, după ce a devenit contracandidatul lui Emil Boc, de asemenea, PNL-ist, la Primăria Cluj-Napoca.

Sărmaș a devenit deputat neafiliat în data de 10 septembrie.

Asta la nici o săptămână după ce foștii colegi de partid l-au numit “duplicitar”.

“Deputatul PNL Sabin Sărmaș, da da, PNL, a dat o țeapă clujenilor dovedind că alegerile locale au fost, pentru el, doar o trambulină pentru alegerile parlamentare, scopul său final fiind, de fapt, de a deveni deputat”, au transmis atunci reprezentanții PNL.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se știe cine va CONSTRUI nodul rutier de la Românași. Are la dispoziție 10 luni

Publicat

a3

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția nodului rutier de la Românași, care va asigura accesul pe și dinspre Autostrada Transilvania (subsecțiunea Zimbor – Poarta Sălajului), DN1F și DJ108A, până la finalizarea subsecțiunii Poarta Sălajului – Zalău.

Nodul rutier de la Românaşi, pe A3, va fi construit de Asocierea SC SA & PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL-SC Tehnostrade SRL. Constructorul va avea la dispoziție 10 luni pentru finalizarea lucrărilor.

nod romanasi

Se știe cine va CONSTRUI nodul rutier de la Românași. Are la dispoziție 10 luni

Contractul are o valoare de peste 71 milioane lei (fără TVA), fiind finanțat prin PNRR.

Citește mai departe

SPORT

Cele mai mari jackpoturi câștigate la cazinourile online (P)

Publicat

Jackpoturi câștigate la cazinourile online

Jocurile de noroc au început să prindă un avânt spectaculos, mai ales de când revoluția digitală a permis accesul la nivel global tuturor celor curioși. Dacă înainte cazinourile erau ca un lucru interzis – și la propriu, și la figurat – celor care și-ar fi dorit să le experimenteze propunerile, acum totul este foarte la îndemână. Asta și tocmai pentru că nu ai nevoie decât de un device inteligent și, automat, unul cu conexiune la internet.

Dincolo de factorul care ține de disponibilitate, mai există o mulțime de alte beneficii de pe urma cărora utilizatorii pot beneficia, astfel încâtotul este cu atât mai atrăgător.

Bonusurile virtuale, conturile care aduc avantaje, varietatea de jocuri și faptul că nu există limitare de timp sau de spațiu, face ca totul să fie cu atât mai spectaculos. Însă, de departe, cel mai important element este reprezentat de promisiunea câștigurilor, care sunt oricum dar nu neglijabile.

Astfel, există o mulțime de premii demne de record, care au fost revendicate de-a lungul timpului, de unii dintre cei mai norocoși jucători.

Fie că au optat pentru jocuri mai simple, cum ar fi sloturile, pentru unele mai distractive cum sunt cele de cărți, de cele mai dinamice, de cele cu pariuri sau de ceva mai provocator ca o sesiune de ruletă casino online, oportunitățile au fost aceleași. Și tocmai despre acestea vom povesti în rândurile de mai jos.

Ce sunt jackpoturile și cum funcționează

Jackpot-ul este este cel mai dorit tip de câștiguri de la jocurile de noroc, un bonus care cumulează mai multe bonusuri și care se câștigă atât de rar, încât tocmai asta îl face să fie și mai special.

Pe lângă faptul că se ivește rar, acesta este atât de imprevizibil încât nu există o rețetă când vine vorba despre a-l vâna. Dar este dorit tocmai pentru că este și foarte valoros pentru că de cele mai multe ori este vorba despre pierderile anterioare ale altora, care acum se pot transforma în investiții pentru tine.

De altfel, acesta și este principiul de funcționare – alții dinaintea ta pierd, iar o anumită sumă din pariul ratat înainte este dedus și ulterior depozitat într-un cont care este special creat pentru creșterea premiului.

Iar ce este și mai interesant este că dacă durează mai mult, atunci și valoarea crește, astfel că fondul de premiere poate ajunge fie doar la câțiva lei, fie la sume cu multe zerouri.

Jackpot-ul se oferă în cadrul mai multe tipuri de jocuri, printre care amintim de video poker, sloturi, blackjack, ruletă, și altele, în funcție de platforma accesată – de regulă acestea sunt semnalizate.

De reținut este și faptul că trebuie îndeplinite anumite condiții pentru a putea primi jackpot-ul, așa că este important să te informezi și despre asta, înainte de orice.

Tipuri de jackpoturi disponibile

Am stabilit deja că jackpotul este foarte generos, dar ce mai trebuie să știi despre jackpot este faptul că se activează fie în baza unor secvențe prestabilite, la anumite intervale sau pur și simplu este complet aleatoriu – vorbim despre mai multe tipuri:

  • progresive, la sloturi, care cresc și pot fi urmărite de cei cu mai multă experiență – la rândul lor pot fi standalone sau wide area
  • fixe, unde reprezintă suma unor procente cumulate de la alte jocuri și adunate într-un fond comun pentru a fi revendicate ulterior de un norocos.

O altă clasificare mai este și ceva care ține de tipologie, mai exact putem clasifica jackpoturile între cele locale (înregistrate individual) sau globale (cumulează sumele tuturor celor care accesează platforma și oferă șanse egale tuturor).

În ceea ce privește tipurile de jackpot-uri de pe platformele de cazinouri online, mai poate fi vorba despre: jackpot misterios (oferirea este decisă de către moderatorul site-ului), jackpot hot drom (există o perioadă de timp prestabilită pentru a se câștigă o sumă la rândul său predeterminată)

Top 3 cele mai mari câștiguri

Așa cum precizam și la început, sumele care se pot câștiga la jackpot pot fi de ordinul milioanelor, iar viețile multor persoane se pot schimba în doar câteva secunde, dacă se întâmplă să fii la locul potrivit la momentul potrivit. Sigur că am avut cu toții fantezii despre astfel de scenarii, dar unora li s-a și întâmplat, iar cei mai norocoși, ba chiar au doborât și câteva recorduri. Câțiva dintre aceștia au fost următorii:

  • Mark A., un canadian care a câștigat la un cazino online din Vegas un premiu în valoarea de peste 7 milioane și jumătate de dolari
  • Englezul John Heywood, în vârstă de doar 26 de ani, a bifat în 2015 revendicarea unui premiu cât se poate de generos și anume unul de 13.2 milioane de lire sterline
  • Un finlandez a făcut un lucru incredibil, transformând o investiție de doar 0.25 de eurocenți pentru o rotire la un slot și a câștigat în schimb peste șaptesprezece milioane de euro, jucătorul dorind să își păstreze anonimatul
  • Un alt jucător care a dorit să-și păstreze anonimatul este un bărbat din Canada, care cu puțin timp înainte de pandemie a reușit să devină milionar, câștigând puțin peste douăzeci de milioane de dolari la Mega Moolah, un joc de sloturi
  • Un alt premiu uriaș s-a dus către irlandezul Sean Doyle care, în timp ce se juca Mars Attacks pe telefonul său a reușit să dea peste un jackpot care a depășit pragul de patru milioane de lire sterline

Concluzie

Indiferent că te vei dovedi a fi un câștigător care-și schimbă viața sau doar unul care se joacă pentru a petrece timp de calitate, este important să reții că jocurile de noroc sunt fix despre asta: despre șansă.

Că joci pentru a te îmbogăți, pentru a te distra sau pentru a avea o ocupație, nu poți anticipa și influența nimic din rezultatul final al oricărei partide de la cazinourile online. Îți urăm să ai încredere în tine, să iei decizii inspirate și să nu renunți niciodată, indiferent de ce întâmpini.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cum s-a întâmplat accidentul de la Livada soldat cu două victime. Imagini de pe camerele de supraveghere

Publicat

De

Accident la Livada

Un accident de circulație teribil a avut loc joi în localitatea clujeană Livada.

Două persoane au fost rănite grav și a fost nevoie de intervenția elicopterului SMURD.

Cum s-a întâmplat accidentul GRAV de la Livada. Imagini de pe camerele de supraveghere

O motocicletă și o mașină au fost implicate în accident.

Așa cum se vede din imaginile surprinse de camerele de luat vederi, după secunda 40, șoferul unei mașini, care era parcată pe marginea drumului, a ieșit pe carosabil și a început o manevră de întoarcere. Motocicleta a intrat direct în autoturism.

Două persoane au fost rănite în accident, o femeie și un bărbat.

Femeia, care avea multiple traumatisme, a fost intubată la locul accidentului de echipajul SMURD.

Cele două victime au fost transportate la spital.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax