Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Expoziție de fluturi exotici vii la Grădina Botanică Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat


flut 2

Grădina Botanică ”Alexandru Borza” Cluj-Napoca organizează în perioada 23.09 ora 10 – 08.10 ora 16 expoziția de fluturi vii ”Petale Zburătoare – Lepkék a levegőben” care include peste 20 de specii exotice de fluturi.

”Orele de vizitare sunt astfel alese pentru ca fluturii să fie în perioada de maximă activitate. De luni până vineri, între orele 10h-13h au prioritate grupurile organizate (15-25 persoane), pe bază de programare în avans cu cel puțin o zi înaintea vizitei, la adresa:
https://calendly.com/fbg_ubb/expo_fluturi
Pentru grupurile organizate perioada de vizitare este de 20 de minute.
Ultima intrare în expoziție se face la ora 15h45”, anunță reprezentanții Grădinii Botanice.

flut 1

Aceștia fac apl la vizitatori să ia în considerare timpul de așteptare la casa de bilete și din fața serei expoziției.

”Intrarea în incinta expozițională se face pentru un număr limitat de persoane. Echipa noastră vă va îndruma în privința vizitei, astfel încât experiența să fie plăcută pentru toți cei care ne calcă pragul, asigurându-se în același timp și binele animalelor vii din expoziție”, mai arată aceștia..

Foto credit: Szőcs Izabella-Szidonia

flut 3

flut 4

 

flut 5

flut 6

flut 6



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic, ușor îmbunătățită după ultima operație. Medici: Mănâncă și bea lichide singur

Publicat

De

Florin Piersic a doua operație

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, iar starea de sănătate a acestuia este ușor îmbunătățită, conform reprezentanţilor Spitalului de Ortopedie „Foişor” din București.

Florin Piersic este afebril, cooperant, se alimentează şi bea lichide singur.

Starea de sănătate a actorului Florin Piersic, ușor îmbunătățită după ultima operație. Medici: Mănâncă și bea lichide singur

Îndrăgitul actor clujean a fost supus joi seara unei operații de extragere a protezei de la genunchi. Medicii i-au implantat, de asemenea, o proteză temporară.

„În urma evaluării din această dimineaţă (vineri, n. red.), s-a constatat că starea de sănătate a domnului Florin Piersic este uşor îmbunătăţită, cu o evoluţie lent favorabilă.

În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, pacientul este afebril (nu are sau nu face febră, n.red.), cooperant, se alimentează şi bea lichide singur. Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”, au transmis reprezentanții spitalului.

Este a doua operație în doar câteva zile

În vârstă de 88 de ani, Florin Piersic a fost supus joi, 9 mai, unei a doua intervenții chirurgicale.

Prima a avut loc la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Aici, medicii i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost necesară, având în veder că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Florin Piersic a fost internat inișial la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, în data de 17 aprilie, cu septicemie, o infecție generalizată.

Marți, 7 mai, actorul a fost tranferat de la Cluj la București, cu un avion SMURD, întâi la Institututl Matei Balș, iar apoi la Spitalul de Ortopedie „Foişor” unde a fost operat de urgență.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii, îndemnați să doneze. O TONĂ de haine pentru a face diferența

Publicat

reclothing

ReClothing dă startul unei noi campanii de colectare de haine. Din 10 până pe 19 mai, inițiativa și-a propus să strângă peste o TONĂ de articole textile în Cluj-Napoca, totul într-un demers de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion. Clujenii sunt, așadar, îndemnați să doneze piesele de îmbrăcăminte pe care nu le mai poartă și să le transforme în fapte bune.

reclothing

Punctul de colectare pentru haine se află la etajul 1 din Iulius Mall Cluj-Napoca și va fi disponibil în perioada 10-19 mai, oferind clujenilor oportunitatea de a face o schimbare pozitivă în comunitate și de a contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Clujenii, îndemnați să doneze. O TONĂ de haine pentru a face diferența

“Fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un gest de generozitate și responsabilitate față de mediu și față de comunitatea noastră. Hainele pe care le donezi ajung la ReClothing, unde fie primesc o nouă șansă în cadrul târgului nostru caritabil, fie devin parte a micro-colecțiilor upcycled, fie sunt donate persoanelor în nevoie”, spune Ioana Pîrlea, inițiatoarea proiectului ReClothing.

reclothing

Industria fashion este în top 3 cele mai poluante din lume. Astfel că fiecare articol de îmbrăcăminte donat reprezintă un pas mic, dar esențial, către reducerea impactului negativ al acestui sector asupra mediului nostru prețios. Statisticile indică faptul că un european aruncă, în medie, 12 kilograme de textile în fiecare an – cifră aflată în creștere.

Hainele donate de către clujeni trebuie să fie în stare bună – adică să nu fie rupte sau pătate.

reclothing

„În cadrul proiectului ReClothing au fost salvate peste 5 tone de haine”

“Nu ai purtat un articol de îmbrăcăminte de două sezoane? Șansele să îl mai porți sunt aproape 0. Mai bine îi dai o nouă casă și îi oferi șansa să fie apreciat și folosit de altcineva. La fel, s-ar putea să găsim în garderobă haine care nu se mai potrivesc cu stilul nostru de viață sau sunt prea mici/mari. Purtăm doar o treime din hainele din dulap”, explică Ioana Pîrlea.

O parte din cantitatea de haine colectată va fi vândută în cadrul unui târg special care va avea loc între 21-23 mai, tot la Iulius Mall. Aici, cei interesați vor avea ocazia să găsească articole vestimentare de calitate la prețuri accesibile, susținând în același timp reducerea risipei, dar și o cauză socială.

În ultimii 2 ani, în cadrul proiectului ReClothing au fost salvate peste 5 tone de haine. Proiectul s-a desfășurat inițial în cadrul JCI Cluj, devenind independent în 2024.

***

Punct de colectare: Iulius Mall (etaj 1, lângă Marty)

Perioadă colectare: 10-19 mai

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Un bust de bronz al taragotistului Dumitru Fărcaș va fi amplasat în Parcul Central din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca va amplasa un bust de bronz al taragotistului Dumitru Fărcaș în Parcul Central din municipiu.

Taragotistul Dumitru Fărcaș va fi omagiat printr-un bust de bronz ce va fi amplasat pe spațiul verde din Parcul Central din Cluj-Napoca. Propunerea merge spre aprobarea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism, în ședința de luni, 13 mai.

„Se propune întocmirea și amplasarea unui bust de bronz pe spațiul verde situat în partea de sud a Parcului Central Simion Bărnuțiu din municipiul Cluj-Napoca, reprezentându-l pe taragotistul Dumitru Fărcaș, renumit rapsod al folclorului românesc”, se arată în fișa proiectului.

Bustul, amplasat pe strada Dumitru Fărcaș

Bustul va fi amplasat în proximitatea străzii care poartă numele artistului, fosta stradă Cișmigiu.

Lucrarea va fi alcătuită din talpă+soclu+bust și va avea circa 2.60 m înălțime, din care bustul va avea dimensiunile de circa 70 cm, iar soclul și talpa de 1,90 m. Dimensiunile sunt orientative și pot suferi modificări în funcție de propunerea artistului, se specifică în document.

În imagini puteți vedea o machetă a lucrării ce ar urma să fie amplasată în parcul din Cluj-Napoca.

Soclul se va realiza din piatră masivă, iar talpa se va realiza dintr-un strat de piatră brută. Pe soclu se va amplasa și inscripționarea care va fi tot din bronz și pe care se va amplasa un text cu numele artistului și anii de viață: Dumitru Fărcaș 1938-2018.

Bustul va fi realizat din bronz și reprezintă artistul ținând în mână un taragot.

Stradă din Parcul Central, redenumită după artistul clujean

Amintim că, toamna trecută, Consiliul Local Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care strada Cișmigiu din zona Parcului Central din Cluj-Napoca a fost redenumită în strada Dumitru Fărcaș.

Proiectul a fost depusa la inițiativa primarului Emil Boc, ca semn de „respect și prețuire” pentru taragotistul clujean.

„Respect și prețuire pentru maestrul Dumitru Fărcaș: o stradă din Cluj-Napoca, din proximitatea zonei unde a locuit, îi va purta numele”, a transmis primarul pe pagina de Facebook.

Și Casa de Cultură a Studenților îi poartă numele

De asemenea, din 2019, la iniţiativa Primăriei, a Consiliului Local și Casei de Cultură a Studenților, aceasta din urmă poartă numele „Dumitru Fărcaș”, având scopul de a onora și a păstra în memoria publică personalitatea și valoarea artistică a maestrului taragotist, membru în orchestra Ansamblului folcloric studențesc „Mărțișorul”.

dumitru farcas boc faceboook (4)

Dumitru Fărcaș s-a stins din viață în 7 august 2018, la vârsta de 80 de ani. El s-a născut la Groși, în județul Maramureș, dar numele său este strâns legat de Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Brăilean de 43 de ani, prins în Cluj-Napoca conducând fără PERMIS și băut

Publicat

Beat la volan

Un brăilean de 43 de ani a fost prins în Cluj-Napoca, pe 9 mai, conducând fără permis și băut. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

„La data de 9 mai a.c., în jurul orei 01.50, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 43 de ani, din municipiul Brăila, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Brăilean de 43 de ani, prins în Cluj-Napoca conducând fără PERMIS și băut

În fapt, la aceeiași dată, echipajul de poliție l-a oprit pe acesta pentru verificări, în timp ce conducea un autoturism, pe Bulevardul 21 Decembrie din municipiul Cluj-Napoca, din direcția străzii Fabricii, cu viteză peste limita legală.

Totodată, în urma verificărilor, polițiștii au constatat că acesta avea dreptul de a conduce anulat, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice.

În baza aspectelor constatate, polițiștii au dispus reținerea conducătorului auto pentru 24 de ore, fiind condus la un Centru de Reținere și Arestare Preventivă”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax