ACTUALITATE
FOTO. Experiența unei studente din Cluj la AIESEC Polonia: Chiar simt că pot să fac absolut orice. Și nimic nu mă mai poate opri

Asociația AIESEC oferă tinerilor din întreaga lume oportunități de călătorii deosebite prin programele și proiectele sale internaționale și permite participanților să exploreze diverse culturi, să dezvolte abilități de leadership și să aibe un impact pozitiv în timpul călătoriilor. promovând astfel creșterea personală ți conștientizarea globală.
Melania este studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB Cluj-Napoca și și-a dezvoltat interesul pentru voluntariat încă din perioada liceului unde a fost voluntara locală pentru o scurta perioada. Cunoștințele sale despre AIESEC, o organizație internațională de tineri lideri și schimb intercultural, au reprezentat punctul de plecare al acestei călătorii.
„Global Classroom”: O șansă care a schimbat viața Melaniei
Proiectul „Global Classroom”, la care avea să participe Melania își propune să contribuie la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 4: Educație de Calitate prin furnizarea și deschiderea unui spațiu pentru educație de calitate pentru oameni de toate vârstele, asigurând oportunități educaționale de la alfabetizare inițială la alte domenii precum matematică, știință și limbi străine.
Decizia Melaniei de a aplica pentru proiectul „Global Classroom” în cadrul AIESEC a fost un moment de cotitură în viața ei, aducându-i o nouă perspectivă și încredere în sine.
Chiar dacă era conștientă de provocările care o așteptau, studenta din Cluj-Napoca era hotărâtă să facă ceva nou și să găsească un alt sens în ceea ce făcea.
Plecarea către destinația proiectului, orașul Gdansk din Polonia, a adus cu ea un amestec de emoții: încântare, dar și stres. Cu toate acestea, a luat avionul cu încredere și determinare, pregătită pentru experiența ei unică în altă țară.
O gazdă călduroasă și experiențe educaționale
Mentorul ei, din partea AIESEC din Polonia s-a dovedit a fi o româncă, ceea ce a fost o coincidență plăcută, lucru care i-a oferit Melaniei o conexiune cu limba maternă și a ajutat-o să se simtă mai acasă într-un mediu străin. Comunicarea în limba română a fost un sprijin important pentru ea.
La sosirea în țara gazdă, Melania și colegii ei s-au întâlnit cu profesoara coordonatoare a proiectului, Martha, în vârstă de 38 de ani, care a devenit o figură esențială pentru ei, organizând totul minuțios și asigurându-se că experiența lor este una de neuitat. Melania a dezvoltat o conexiune puternică cu Martha și au rămas în contact chiar și după încheierea proiectului.
Limba engleză pentru cei mici
Melania și colegii ei au inițiat activități cu copiii implicați în proiect, care cuprindeau o varietate de vârste, începând de la cei de 4 ani și ajungând până la cei de 10 ani, o vârstă la care credea, că aceștia nu știau engleză prea bine. La început, copiii au manifestat timiditate, dar prin implicarea și dedicarea voluntarilor, au dezvoltat rapid o legătură specială și s-au simțit ca acasă. Melania a fost profund impresionată de căldura și deschiderea acestor copii.
Pentru a-i ajuta să învețe limba engleză, Melania a trebuit să adapteze abordarea în funcție de vârsta și nivelul de cunoștințe al fiecărui copil. Cu creativitate și entuziasm, ea a introdus metode inovative, precum desenul și origami, pentru a implica copiii și a-i ajuta să asimileze limba engleză într-un mod distractiv și accesibil. Această abordare a permis copiilor să se bucure de procesul de învățare și să-și dezvolte abilitățile lingvistice într-un mod natural și eficient.
Dezvoltare personală și profesională
La sfârșitul proiectului, Melania a organizat o petrecere pentru copii, marcând astfel această experiență de neuitat pentru ei.
Ea a învățat să gestioneze activitățile cu copiii, să fie mai directă. Un aspect crucial al acestei experiențe a fost învățarea puterii de a spune „nu” ceea ce i-a adus creșterea încrederii în sine și abilități esențiale pentru viitor. Întoarcerea acasă a adus cu ea o nouă perspectivă asupra vieții și o determinare puternică de a continua să se dezvolte și să exploreze noi oportunități.
După spusele Melaniei: ,,Cred că dacă poți sa spui “nu” unui copil de 4 ani care e atât de mic și are niște ochi gingași, atunci poți sa spui nu și altor lucruri în viața. Simt că acum pot să-mi iau singură deciziile”.
Experiența sa în acest proiect a dezvoltat-o pe plan personal și profesional. Ea și-a dezvoltat abilitățile de organizare și leadership, învățând să ia decizii și să se adapteze la situații noi. În plus, experiența sa a crescut încrederea în sine și a deschis noi perspective în viața ei. Aceasta recomandă cu căldură implicarea în astfel de proiecte, subliniind importanța deschiderii către noi culturi și provocări. Ea crede că aceste experiențe pot schimba modul în care privim lumea și pot dezvolta abilități esențiale pentru viață.
Melania ne spune că probabil cel mai important lucru din această experiență este ,,că am reușit sa petrec timpul cu mine, să nu mă simt singură, sa mă uit diferit la gândurile mele, și să am așa o libertate să pot sa fac ce vreau.’’
În final, Melania subliniază importanța sprijinului oferit de AIESEC în timpul proiectului, asigurându-se că voluntarii se simt susținuți și în siguranță într-o țară străină experiența Melaniei în proiectul „Global Classroom” a fost una memorabilă și transformatoare, a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa personală și profesională.
“Chiar simt că pot să fac absolut orice! Și nimic nu mă mai poate opri!”, a conchis Melania.
Despre AIESEC
Organizația AIESEC a fost înfiinţată în 1990 în România, dar la nivel global AIESEC există din 1948, și este cea mai mare organizație internațională condusă de tineri din întreaga lume.
Prin AIESEC urmărim dezvoltarea leadership-ului în tineri, facilitând programe de voluntariat și internship în întreaga lume, și de asemenea avem proiecte locale prin care încercăm să aducem o schimbare pozitivă în comunitate și în câmpul de muncă pentru tinerii și stakeholderii din Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

EVENIMENT
FOTO. Accident cu motocicletă în Cluj-Napoca. Motociclistul, cetățean străin, preluat de ambulanță

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, duminică, pe B-dul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, motociclistul, un cetățean străin. a fost rănit, dar este conștient și cooperant.
A fost preluat de o ambulanță de la SAJ Cluj.
Pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor, aceștia intervenind cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Ce au constatat polițiștii
Și polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs la intersecția străzii Nicolae Titulescu cu Aleea Godeanu.
”Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că a fost produsă o coliziune între un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat, de 46 de ani, și un motociclu, condus de un tânăr de 22 de ani, ambele circulând înspre Piața Timotei Cipariu.
În urma evenimentului, motociclistul a fost transportat la spital.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au spus polițiștii.
Motociclistul este cetățean francez.
EVENIMENT
Care este starea de sănătate a echipajului de la Raliul Clujului, căzut cu mașina într-o râpă

Sâmbătă, în prima zi a Raliului Clujului Star Lubricants, echipajul cu numărul de concurs 114 format din Tudor Pătruțoiu – pilot, respectiv Alin Vasile Cosman – copilot, a suferit un accident pe finalul probei speciale „Dângău 2”.
În urma producerii accidentului, conducerea competiției a fost notificată prin semnalul SOS al dispozitivului de urmărire și monitorizare al automobilului de concurs, fiind direcționate automat toate dispozitivele medicale prezente la fața locului: ambulanța SMURD TIM – Terapie Intensivă Mobilă, cel mai înalt nivel de echipare, precum și MIV-ul – automobil medical de prim-ajutor.
Citește și FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital
”Până la ajungerea echipelor medicale, ambii sportivi s-au autoextras din automobilul ajuns într-o râpă cu o adâncime de peste 7 metri, însă au solicitat intervenția echipajului de descarcerare dată fiind diferența de nivel foarte mare între drum (probă) și locul în care ajunseseră. Intervenția – atât cea medicală cât și cea de extracție – s-au derulat cu promptitudine, cei doi membri ai echipajului fiind preluați de ambulanța SMURD TIM și transportați la UPU – a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Care este starea celor doi
Predați medicilor de gardă, sportivilor li s-au făcut toate investigațiile de specialitate ce se impun: CT, analize și stabilizare. Florin Matei, președintele Comisiei Medicale a FRAS s-a aflat într-o neîntreruptă legătură cu medicii și echipajele medicale, informându-ne despre starea celor doi sportivi. Pilotul – Tudor Pătruțoiu – a suferit o fractură costală pe partea stângă, producându-se și un pneumotorax – firesc în cazul unor asemenea fracturi puternice. În ceea ce privește starea copilotului – Alin Vasile Cosman – acesta a suferit la rândul său o fractură costală, însă fără urme de pneumotorax, precum și o factură de claviculă.
Starea ambilor sportivi este una bună, evident, cu durerile aferente. Important este că ambii rămân internați la Secția de Pneumoftiziologie sub supraveghere, până când vor considera medicii de specialitate că este necesar.
Le dorim ambilor sportivi o recuperare ușoară și însănătoșire grabnică”, arată organizatorii raliului.
ADMINISTRAȚIE
Clujenii cer scări rulante la pasajul din Piața Gării. ”Ar ridica nivelul de confort pentru cei cu bagaje”

Clujenii cer Primăriei instalarea scărilor rulante în pasajul din Piața Gării, ca o soluție modernă pentru a-i ajuta pe călătorii cu bagaje să ajungă mai ușor la tren sau în stațiile de transport în comun.
”S-au promis aceste facilități de multa vreme, dar nu se întâmplă nimic. Scările rulante ar face ca mulți pietoni sa nu mai traverseze în zona gării în mod neregulamentar. Dacă ar exista aceste scări, ar creste circulația prin pasaje și probabil va creste și curățenia din ele.
Câteodată pe scări este un miros care nu face cinste Clujului. Nu mai vorbim ca pentru călătorii cu bagaje, scara rulanta ar ridica nivelul de confort și ar însemna un prim atribut pentru nivelul de civilizație cu care ne lăudăm”, a spus un locuitor al municipiului Cluj-Napoca.