Connect with us

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca: Mărțișoare, bijuterii și alte fițoșaguri la Târgul de CADOURI

Publicat


martisor

Ultimul weekend din februarie pregătește clujeanul pentru „Triunghiul Bermudelor” de început de primăvară, Dragobetele, 1 Martie și Ziua Femeii.

Nu degeaba începe Târgul de Cadouri de primăvară, la Casino, în Parcul Central.

Vineri 23 februarie

Mărțișoare, bijuterii, cosmetice naturale, artă & print, lumânări, ceramică, miere, produse locale, cadouri pentru ziua femeii și multe alte lucruri frumoase, cu viață, create de oameni talentați vei găsi la Târgul de cadouri. Și cadouri de dragobete!

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca: Mărțișoare, bijuterii și alte fițoșaguri la Târgul de CADOURI

Vineri 23 februarie 15-20

Sâmbătă 24 februarie 15-20

Duminică 25 februarie 10-20

Vineri de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă la piesa „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, cu Ovidiu Crișan, Ioan Isaiu și Sorin Misirianțu.

De la aceeași oră dar la Teatrul Maghiar se joacă „Macbett” de Eugen Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete.

„Macbett-ul lui Ionesco nu este o simplă întoarcere pe dos parodistică a capodoperei shakespeariene, ci o radiografie și o deconspirare a unei vieți publice abrutizate, apropiate de absurd.

Piesa prezintă, cu umor necruțător, viața publică animată și împinsă în haos de o ostilitate constant stimulată. Macbettul ionescian vorbește în același timp și despre absurdul conspirației. El se adresează cu o acuitate surprinzătoare spectatorului de azi.

„Macbeth-ul lui Shakespeare este un monstru, în același timp și o marionetă, desigur, iar Lady Macbeth e și ea un monstru. Macbett-ul meu nu este un monstru. E doar la fel de laș, ticălos și avid de putere ca Duncan, Banco, Glamiss sau Candor. Este un om obișnuit.” – spune Ionesco despre piesa sa acidă care pune în scenă goliciunea intelectuală și morală a omului.

La Euphoria Music Hall, tot de la 19.00, iubitorii genului alternative/ progressive metal sunt invitați la concertul trupei clujene Carousel.

Sâmbătă 24 februarie

De la 19.00, în Bruto vă așteaptă un concert acustic de excepție cu Jurjak.

Muzician, regizor, artist vizual și licențiat în dreptul proprietății intelectuale, Jurjak (George Petroșel) a devenit rapid unul dintre cei mai apreciați artiști de alternativ din Romania.

A lansat până acum trei albume de studio: Lemon Blues (2016), Blues Berry (2018), pe care se regăsește și piesa “Imnul Minerilor”, nominalizată la premiile Gopo pentru soundtrack-ul filmului “Planeta Petrila”, și „Hoții de vise” (2022).

Muzica lui are influențe blues, electro, rock și folk – reunite sub o amprentă stilistică proprie – un trademark recognoscibil încă de la primele acorduri.

Tot de la 19.00, la Teatrul Național se joacă „O scrisoare pierdută în concert” de Ada Milea.

Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, care găsește cheia perfectă a sarcasmului caragialesc.

Personajele sunt mai vii ca niciodată, cum nu se poate mai actuale și demne de ochiul profund critic, dar și de hohotele de râs amar ale lui I.L. Caragiale.

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează Iris, trupă de referință în rock-ul românesc.

Duminică 25 februarie

De la 18.30 se joacă „Turandot” de Giacomo Puccini, la Opera Română.

Operă în trei acte pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după piesa omonimă de Carlo Gozzi și adaptarea acesteia de Friedrich von Schiller

Turandot, ultima dintre operele scrise de Giacomo Puccini, finalizată, în urma morții compozitorului, de către elevul său Franco Alfano, se remarcă mai ales prin modul de portretizare a sentimentul iubirii, aflat la baza acțiunii.

La Casa de Cultură a Studenților, de la ora 19.00 se joacă „Prieteni la cuțite”. Din distribuție fac parte: George Ivașcu, Ana Odagiu, Nadiana Sălăgean, Angel Popescu și Monica Odagiu.

„Prieteni la cutite”este o comedie a timpului nostru despre două cupluri bogate, disfuncționale, orbite de propriile orgolii, frici și așteptări.

Weekendul se încheie fulminant cu un concert al trupei clujene Extemporal, de la 19.00 în Euphoria Music Hall.

Extemporal este o trupă de rock alternativ formată la sfârșitul anului 2022, în Cluj-Napoca.

Primul lor single, „Veghe”, îmbină elemente din genurile muzicale grunge și post-punk. Acestea însă nu definesc nici pe departe stilul muzical abordat de membrii trupei, aceștia având influențe și din zona pop-punk, post-hardcore, shoegaze și indie.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

Publicat

iulius

O nouă activitate plină de culoare îi așteaptă pe cei mici la Iulius Mall Cluj. Marți și miercuri, 15 – 16 aprilie 2025, vor avea loc Atelierele de pictat ouă în stil tradițional. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon: 0731.250.906.

Atelierele de încondeiat ouă în stil tradițional au loc și anul acesta la Iulius Mall Cluj, iar cei mici sunt invitați să descopere tradițiile pascale. Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 16 aprilie, în intervalul orar 12:00–17:00, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani se pot înscrie pentru a lua parte la sesiunile creative.

iulius

Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

În fiecare dintre cele două zile vor fi organizate câte cinci sesiuni, fiecare cu o durată de 45 de minute, în care pot participa maximum 10 copii.  Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Iulius Mall Cluj. Activitățile sunt ghidate de Claudiu Cubleșan, consultant artistic din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar cei mici vor învăța despre simbolurile pascale și semnificația acestora.

Prin joacă și creativitate, copiii vor reproduce, cu propriile mâini, motive străvechi inspirate din credințele populare, viața cotidiană și natură – de la spicul grâului și soarele cu opt raze, până la simbolul „căii rătăcite”.

Atelierele sunt organizate de Iulius Mall Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Publicat

De

Daniel David vrea mai puține ore pentru elevi

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.

”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.

Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore

”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.

Temele nu trebuie să depășească o oră sau două

Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.

”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Publicat

De

Start-Up Nation

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.

Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation

Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.

Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.

Locuri disponibile în continuă actualizare

MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.

Asistență dedicată prin call-center

Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.

Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Publicat

De

recunoaștere

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.

Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.

Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj

”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Colaborare cu alte orașe

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.

Aplicate în UE

”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.

 

Pădurea-parc Făget, din 2021

În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.

Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.

Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.

Pe unde se poate intra în pădurea-parc?

Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate