ADMINISTRAȚIE
FOTO. Emil Boc, la deschiderea conferinței anuale Eurocities: Cluj-Napoca este în Europa, Europa este în Cluj-Napoca

Conferința anuală a Eurocities, o rețea europeană a orașelor, a început, joi, la Cluj-Napoca, fiind organizată pentru prima oară în Europa de Est.
Primarul Emil Boc a declarat, joi, la deschiderea conferinței anuale Eurocities care a avut loc la Grand Hotel Italia că, pentru câteva zile, Cluj-Napoca este capitala europeană a administrației pentru că Eurocities, o rețea care reprezintă 118 mari orașe și municipalități din UE, are lucrările adunării generale în orașul de pe Someș.
Prima dată în Europa de Est
”Pentru prima dată, Eurocities are adunarea generală în Europa de Est, iar acest lucru arată că Clujul este în Europa, dar și că Europa este în fiecare colț, inclusiv la Cluj.
Conferința are două teme mari, una fiind a viitorului Europei, în condițiile în care suntem la câteva zile de alegerile europene, care au loc între 6 și 9 iunie, iar orașele au un rol major în definirea viitorului continentului.
Europa este aici pentru a spune că avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puțină Europă, iar Eurocities este aici pentru a ne spune că Europa reprezintă soluția la problemele pe care le avem, nu cauza acestora.
Doar împreună în Europa putem găsi soluții comune, doar Europa ne poate aduce pacea, siguranța, stabilitatea, locurile de muncă bine plătite, mobilitate, libertate de mișcare și democrație și pace”, a spus primarul Clujului.
Importanța colaborării
Acesta a arătat că mesajul Eurocities este de a susține o Europă consolidată, prin forțe politice pro-europene, dar și de a susține viitorul nostru comun.
”Trebuie să arătăm cât de importante sunt orașele și colaborarea dintre orașe și Europa, astfel încât să ne asigurăm un viitor bun aici.
Discutăm la Cluj despre cum putem avea o mobilitatea alternativă mai bună pentru a evita poluarea în orașe, politici sociale mai bune pentru un acces la locuire și ce soluții avem la provocările schimbărilor climatice, o temă care nu poate să nu fie luată în considerare”, a explicat Emil Boc.
Orașele europene, sanctuare ale libertății de expresie
Primarul din Leipzig, Burkhard Jung, care este președintele Eurocities, a declarat la rândul său că se află pentru prima dată la Cluj-Napoca și a fost impresionat de ce a văzut.
”Sunt bucuros că mă aflu aici, la un eveniment important, conferința anuală Eurocities, organizată prima oară în Europa de Est. Vrem să arătăm prin prezența noastră la Cluj că aceasta este Europa care ne aduce împreună.
Vrem să arătăm, înaintea alegerilor europene, care sunt cruciale, că o Europă mai bună începe în orașe”, a spus Jung.
Acesta a prezentat valorile europene, care au la bază democrația, pluralismul, incluziunea, solidaritatea, avertizând asupra creșterii populismului, rasismului și discriminării de orice fel.
”Orașele noastre trebuie să devină sanctuare ale libertății de expresie, a toleranței, a diversității, trebuie să apărăm drepturile omului, iar acestea trebuie apărate cu orice preț.
(…) Democrația trebuie să rămână prioritatea noastră”, a conchis președintele Eurocities.
Europa începe la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca găzduiește în perioada 29-31 mai, la Grand Hotel Italia, conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată într-un oraș din Europa de Est sub sloganul Green.Innovative.Resilient.
Potrivit organizatorilor, rolul evenimentului este de a conecta reprezentanții orașelor și de a-i pune la masa discuțiilor pentru a găsi împreună soluții concrete la probleme urbane actuale precum schimbările climatice, mobilitatea, moștenirea culturală și altele.
Sub sloganul „Europa începe la Cluj-Napoca”, invitația către orașele Eurocities este de a colabora la nivel local, regional, național și european, astfel încât comunitățile noastre să prospere prin colaborare.
Schimbările climatice și inegalitățile sociale tot mai mari reprezintă o adevărată provocare în Uniunea Europeană, iar orașele joacă un rol crucial în abordarea și atenuarea acestora.
Soluții inovatoare
În conformitate cu angajamentul său față de sustenabilitate și calitatea vieții, Cluj-Napoca a explorat soluții inovatoare pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce impactul asupra mediului.
La Cluj-Napoca, mobilitatea sustenabilă este unul dintre principalele obiective ale investițiilor în tranziția verde.
Modernizarea flotei de transport public, politicile publice în materie de mobilitate urbană, infrastructură pentru vehicule electrice sunt câteva dintre acțiunile concrete ale orașului nostru.
De asemenea, au fost inițiate proiecte de modernizare a clădirilor publice cu tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, iar municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.
Semnare document strategic
Eurocities 2024 Cluj-Napoca, care are loc cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, oferă liderilor orașelor o oportunitate unică de a-și împărtăși experiențele și așteptările pentru următorii cinci ani.
Orașele au astfel ocazia de a-și sublinia angajamentul față de o Europă mai verde, mai inovatoare și mai rezilientă și de a oferi viitorului Parlament European și Comisiei Europene o alianță puternică pentru a consolida viitorul nu doar al continentului nostru, ci și al planetei.
Adunarea Generală Eurocities 2024 a adoptat, totodată, noul document strategic pentru următorii cinci ani, aliniat cu noul mandat al Parlamentului și al Comisiei.
Evenimentul reprezintă astfel o ultimă oportunitate comună înainte de alegerile europene de a prezenta așteptările orașelor față de noile instituții, de a oferi o alianță strategică și de a încuraja cetățenii să voteze pentru a consolida viitorul Europei și, astfel, indirect al orașelor lor.
Rețea europeană
Eurocities este o rețea europeană din care Cluj-Napoca face parte, alături de peste 200 de orașe din 38 de țări, iar scopul organizației este de a crea procese colaborative între orașele membre, oferind platforma necesară pentru ca reprezentanții locali să facă schimb de experiențe și bune practici.
Tot la Cluj-Napoca, în cadrul unei gale festive se vor anunța câștigătorii Competiției Eurocities, care în ediția din 2024 s-a centrat pe trei categorii, în finală aflându-se Madrid, Bordeaux, Aix Marseille Provence, Zurich, Gdansk, Rotterdam, Pau, Porto și Dortmund.
Cluj-Napoca a fost anunțat oficial ca oraș gazdă al Conferinței Anuale Eurocities din 2024 în cadrul Brussels Urban Summit 2023 – eveniment internațional ce a reunit participanți din peste 100 de orașe, candidatura fiind selectată de un juriu internațional.
Cine sunt primarii care vorbesc despre viitor la Cluj-Napoca in aceste zile?
La conferința anuală a Eurocities participă primarii și liderii orașelor europene majore precum Cluj-Napoca, Helsinki, Braga, Ghent, Junik, Leipzig, Łódź, Manchester, Netwerkstad Twente, Ostend, Rubí, Rzeszów, Ungheni, Vantaa și Białystok, Arezzo alături de liderul din Bristol, recunoscuți pentru eforturile lor remarcabile în promovarea inovării urbane, a sustenabilității și a dezvoltării sociale și economice în orașele lor:
Emil Boc, Cluj-Napoca, România: Recunoscut pentru promovarea inovării tehnologice și transformarea Clujului într-un hub IT important.
Ricardo Rio, Braga, Portugalia: A implementat politici de sustenabilitate care au făcut din Braga un model de dezvoltare verde.
Tony Dyer, Liderul Bristol: Notabil pentru politicile de dezvoltare durabilă și incluziune socială în Bristol.
Hanna Zdanowska, Łódź, Polonia: A transformat Łódź prin proiecte de regenerare urbană și culturale.
Juhana Vartiainen -Helsinki – face eforturi pentru a crea un sistem comprehensive locuire sociala, care include acces la locuințe, si suport educațional si de sănătate.
Alessandro Ghinelli, Arezzo, Italia: Cunoscut pentru revitalizarea istorică și turistică a orașului Arezzo.
Mathias De Clercq, Ghent, Belgia: Notabil pentru inițiativele sale de incluziune socială și ecologie urbană.
Ruzdi Shehu, Junik, Kosovo: A promovat dezvoltarea locală și infrastructura în Junik.
Președintele Eurocities
Burkhard Jung, Leipzig, Germania, președinte Eurocities: Recunoscut pentru revitalizarea urbană și promovarea culturii.
Bev Craig, Manchester, Marea Britanie: Notabilă pentru inițiativele de incluziune socială și dezvoltare economică.
Roelof Bleker, Netwerkstad Twente, Olanda: A promovat colaborarea regională și inovarea în Netwerkstad Twente.
Bart Tommelein, Ostend, Belgia: A adus Ostend în prim-planul energiilor regenerabile și turismului.
Ana Maria Martínez Martínez, Rubí, Spania: Cunoscută pentru politicile de mediu și sustenabilitate în Rubí.
Konrad Fijołek, Rzeszów, Polonia: A modernizat infrastructura și a stimulat creșterea economică în Rzeszów.
Vitalie Vrabie, Ungheni, Moldova: A îmbunătățit infrastructura și a promovat cooperarea transfrontalieră.
Pekka Timonen, Vantaa, Finlanda: A promovat inovarea și sustenabilitatea în dezvoltarea urbană a Vantaa.
Tadeusz Truskolaski, Białystok, Polonia: Cunoscut pentru dezvoltarea economică și culturală a Białystokului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.
EVENIMENT
Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Echipa Knights Cheerleaders a CCS Cluj-Napoca, în finala Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA

Cluj-Napoca are din nou motive de mândrie pe scena internațională. Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Cheerleading, desfășurat la Orlando, în Statele Unite ale Americii.
Finala va avea loc vineri, 25 aprilie, iar Knights Cheerleaders se numără printre cele 10 echipe finaliste, selectate dintr-un număr impresionant de participanți din întreaga lume.
Evenimentul, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando, reunește anual mii de majorete și sute de echipe din toate colțurile lumii, într-o competiție intensă, plină de energie și spectacol. Knights Cheerleaders a deschis programul competiției de joi, impresionând juriul prin prestația lor.
Aceasta este o reușită deosebită pentru echipa clujeană, prima formație de cheerleading din oraș, înființată în 2014 și care numără astăzi peste 100 de sportive, organizate pe patru categorii de vârstă: Tiny (5–7 ani), Mini (8–12 ani), Juniori (13–16 ani) și Seniori (16+ ani).
Calificarea în finală la unul dintre cele mai prestigioase campionate din lume vine ca o recunoaștere a profesionalismului, pasiunii și efortului depus de echipă, dar și a contribuției continue la promovarea cheerleadingului ca sport de performanță și stil de viață activ pentru tineri.

CFR Cluj a întâlnit, joi seara în Gruia, Farul, în cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal. Miercuri, în prima semifinală, Hermannstadt a învins Rapidul cu 2-1. După un meci controlat autoritar, CFR Cluj câștigă cu 4-1, goluri marcate de Grahovac (min.1), Abeid (min.42), Louis Munteanu (min.45) și Emmerlahu (min.50), respectiv Alibec (min.38). Clujenii ajung din nou, după 9 ani, în finală.
Echipe de start:
CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Sinyan, Grahovac, Camora – Emmerlahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie Țîrlea, Bolgado, Deac, Fică, Păun, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani
Farul: Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru, Buta – N. Popescu, Dican, Vînă – Grigoryan, Alibec, Radaslavescu
Rezerve: Buzbuchi, Fabinho, Larie, Ciobanu, Iancu, Ganea, Banu, Doicaru, Avrămescu.
Antrenor: Gheorghe Hagi
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoriu
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Valentin Porumbel
Meciul începe de la 1-0 pentru CFR. Munteanu profită de o ieșire hazardată la un corner a lui Ducan și recentrează la Grahovac care înscrie cu capul.
Urmează o serie de ratări la poarta Farului: în min.9, Louis Munteanu, lansat în adâncime, înscrie însă era în offside, apoi în min.12, Kamara șutează peste poartă, în min.23, centrarea lui Nkololo cade pe bară, pentru ca în min.26, Kamara, bine lansat pe culoar de Korenica, șutează singur cu portarul însă Ducan respinge în corner.
Contrar cursului jocului, în min.38, Alibec, care până atunci avusese câteva tentative de decolare, dând ca de obicei din aripi, înscrie spectaculos din semifoarfecă, sub ochii adormiților întru fotbal Camora și Sinyan.
Noroc cu Abeid care, în min.42, ia o acțiune pe buzunarul lui și înscrie cu un șut puternic cu stângul, de la 19m, pentru 2-1. În min.45, Emmerlahu îl lansează excelent pe Louis Munteanu care repetă faza din min.9 și înscrie pentru 3-1.
În repriza a doua, clujenii au continuat jocul bun din prima parte. În min.47, dublă-ocazie uriașă pentru CFR Cluj. Kamara a tras în capul lui Ducan, din apropiere, apoi Abeid a trimis peste poartă, din centrul careului.
În min.50, înscrie și Emmerlahu pentru 4-1. În min.82 înscrie și Deac după o recuperare a lui Postolachi, însă golul e anulat de VAR pentru un fault.
Meciul se încheie cu victoria CFR-ului, mai clară decât o arată scorul, 4-1. Clujenii sunt din nou, după 9 ani, în finala Cupei României. Meciul cu Hermannstadt se va juca pe 14 mai, la Arad.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Abeid 8, Sinyan 6, Grahovac 7, Camora 8 – Emmerlahu 9, Djokovic 7, Korenica 8 – Nkololo 6, L. Munteanu 9, Kamara 6, Bolgado 7, Deac 7, Păun 6, Postolachi 6, Juric