Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Elevii Liceului Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, rezultate de excepție la Olimpiada Națională de Biologie

Publicat


5 (2)

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a organizat în perioada 26-29 aprilie, etapa Națională a Olimpiadei de Biologie, în colaborare cu reprezentații Ministerului Educației, ai Universității „Babeș-Bolyai”, ai Societății de Științe Biologice, filial Cluj și ai altor instituții partenere.

La festivitățile de deschidere și de închidere ale olimpiadei au fost prezenți inspectorul din Ministerul Educației, Traian Șăitan, președinte executiv al Olimpiadei Naționale de Biologie, Daniel David, rectorul UBB, Marko Balint, prorector al UBB, academicianul Octavian Popescu, președinte de onoare al Olimpiadei Naționale de Biologie, Kerekeș Adelhaida, inspector școlar general adjunct al ISJ Cluj și vicepreședinte al  Olimpiadei Naționale de Biologie, 43 de profesori însoțitori, 25 de cadre didactice, membre în comisia centrală și 162 de elevi din toate județele țării.

Participanții s-au bucurat la cele două festivități, de moment artistice pregătite de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca și ai Liceului de Coregrafie „Octavian Stroia” Cluj-Napoca, iar pe durata șederii la Cluj-Napoca au avut posibilitatea, după desfășurarea probelor scrise și a celor practice, să viziteze diverse facultăți ale UBB, Grădina Botanică Cluj-Napoca și Salina Turda.

1 (13)

Elevii participanți la etapa națională a olimpiadei de biologie au împărtășit șansa de fi împreună, de a pune în valoare competența și motivația performanței, de a schimba opinii în domeniul științelor vieții, de a învăța unii de la alții și de a lega prietenii durabile, aici la Cluj-Napoca, într-un oraș al inovației, al tineretului, un important centru universitar, în care se investește mult în educație și cercetare.

Rezultatele obținute de elevii clujeni la această compeție sunt următoarele:

  • Rusu E.I. Irina Maria, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu”– PREMIUL I;
  • Sângiorzan L.M. Ariana-Maria, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu”– MENȚIUNE;
  • Arieșan Florina-Lavinia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu” – MENȚIUNE;
  • Moldovanu Patricia, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Cluj– PREMIUL SPECIAL.

De asemenea, 3 elevi din județul Cluj s-au calificat în Lotul Național Lărgit, care se pregătește pentru etapa internațională a competiției: Rusu E.I. Irina Maria, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Sângiorzan L.M. Ariana-Maria clasa a X-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Arieșan Florina-Lavinia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Cluj-Napoca.

6 (2)

„Îi felicit pe toți elevii pentru performanța calificării la această etapă națională, pentru interesul manifestat pentru inovație în domeniul ştiinţelor biologice, care oferă premisele ca tinerii olimpici să contribuie temenic, prin pasiunea lor pentru știință, la schimbarea în bine a lumii în care trăim, la consolidarea viitorului planetei și a întregii omeniri.

Totodată, îmi exprim bucuria de a putea desfășura, după doi ani, olimpiade școlare, cu prezență fizică, acestea fiind cadrul competițional legitimate pentru a identifica și a promova excelența în educație. Consider că desemnarea municipiului Cluj-Napoca pentru desfășurarea acestei competiții este cea mai potrivită alegere.

La Cluj-Napoca se investește foarte mult în educație și în cercetare, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca este cea mai bine cotată universitate din țară în topurile europene, iar pasiunea olimpicilor pentru biologie ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic la universitățile clujene, dar și într-o carieră de succes, în cadrul unor companii locale, de asemenea recunoscute pe plan intern și european.

Mulțumesc Primăriei Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, Primăriei Turda, UBB și tuturor sponsorilor și partenerilor implicați în organizarea acestei edițiia Olimpiadei Naționale de Biologie”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

2 (13)

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

DOLIU la facultatea de Drept din Cluj-Napoca: studentă de 22 de ani din Bistrița, DECEDATĂ chiar de ziua ei

Publicat

alexandra sasarman

Alexandra Săsărman era studentă la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj-Napoca, originară din Bistrița și avea 22 de ani. Fata a decedat chiar de ziua ei în urma unui infarct.

Alexandra era absolventă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. Părinții fetei sunt medicul stomatolog Ionuț Săsărman și notarul Claudia Mihaela Săsărman.

DOLIU la facultatea de Drept din Cluj-Napoca: studentă de 22 de ani din Bistrița, DECEDATĂ chiar de ziua ei

Dumnezeu s-o odihnească!

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. TRADIȚII și semnificații

Publicat

Vinerea Mare, zi de post negru

Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Paștelui, începe imediat după sărbătoarea Floriilor.

În Lunea Mare se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului, scrie Alba24.

Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. TRADIȚII și semnificații

Începând cu seara Floriilor și până în Vinerea Mare, în biserici se oficiază slujbele de denii. Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea și îngroparea.

În această perioadă, preoții îndeamnă la post, rugăciune și spovedanie, fiind un timp în care creștinii se pregătesc duhovnicește pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Lunea Mare

În Lunea Mare, Biserica ne aduce aminte de două momente pline de învățătură.

Iosif cel preafrumos

Primul este legat de Iosif, fiul Patriarhului Iacob din Vechiul Testament, care este lăudat în cântările Deniei ca o prefigurare a Domnului Iisus Hristos. Iosif era fiul lui Iacob și al Rahelei.

Din cauza unor visuri care prevestau un viitor mare pentru el, frații săi mai mari au devenit invidioși și l-au aruncat într-o groapă. Ei i-au spus lui Iacob că Iosif a fost mâncat de fiare sălbatice, scrie basilica.ro.

Mai târziu, Iosif a fost vândut de frații săi din invidie, pentru treizeci de arginți. Deși a fost acuzat pe nedrept și aruncat în temniță, Dumnezeu l-a ridicat și l-a făcut conducător peste Egipt, potrivit crestinortodox.ro.

Viața lui Iosif este o prefigurare a lui Hristos, care a fost și El vândut pentru treizeci de arginți, judecat pe nedrept și răstignit. Însă, la fel ca Iosif, Hristos a biruit suferința și moartea și a adus mântuire întregii lumi.

Smochinul neroditor

Tot în această zi, ne aducem aminte de smochinul neroditor, pe care Iisus l-a blestemat pentru că nu avea roade. Această pildă ne transmite că Dumnezeu așteaptă de la om nu doar vorbe, ci fapte bune, roade ale credinței.

Blestemul smochinului amintește că Dumnezeu este iubitor și milostiv, dar și drept. La judecata de apoi, El va răsplăti pe cei ce au trăit cu credință și au făcut bine, dar îi va mustra pe cei ce au trecut prin viață fără să aducă niciun rod.

Această zi ne cheamă, așadar, la trezvie, la credință vie și la fapte bune, ca să nu fim doar „pomi cu frunze”, ci suflete cu roade.

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor
Potrivit tradiției, în prima zi din Săptămâna Patimilor este interzis să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.

În Lunea Mare, în multe zone din țară, femeile încep curățenia de Paște. Acestea scot totul afară din casă, spală și aerisesc bine. Curățarea casei în Lunea Mare este considerată un ritual de alungare a tuturor influențelor negative acumulate în timpul iernii.

Totodată, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.

Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile

Fiecare zi din Săptămâna patimilor are o semnificație aparte.

Potrivit Sinaxarului zilei din Triod, în zilele din Săptămâna Patimilor se reamintesc:

Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea lui Iosif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului;
Sfânta și Marea Marți – se aduc aminte cele zece fecioare din pilda Evangheliei;
Sfânta și Marea Miercuri – se pomenește femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Domnului;
Sfânta și Marea Joi – sunt celebrate patru evenimente: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, instituirea Sfintelor Taine, rugăciunea supremă și vânzarea Domnului;
Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc Patimile Mântuitorului, sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare;
Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenirea îngropării Mântuitorului Iisus Hristos și a coborârii Sale în iad.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Publicat

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.

Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu

Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.

„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).

La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.

Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile

Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.

„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.

Avem așa:

  1. Florești + 29.922 locuitori
  2. Apahida + 6.554 locuitori
  3. Baciu + 3.605 locuitori
  4. Feleacu + 1.770 locuitori
  5. Chinteni + 1.468 locuitori
  6. Ciurila + 409 locuitori

Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.

„Formalismele duc la date eronate”

Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.

„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.

Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul

El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.

„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?

Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

UPDATE

„În data de 14 aprilie, în jurul orei 07:15, pe DN 1C, în localitatea Fundătura, comuna Iclod, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare care se deplasa din direcția Gherla spre Cluj-Napoca, a părăsit partea carosabilă, în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor, intrând în coliziune cu un cap de pod.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate