Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Elevii din Cluj, SPERIAȚI de ce văd pe rețelele sociale. Moda TikTok a prins la cei de școală primară

Publicat


foto elevii din cluj, speriați de ce văd pe rețelele sociale

Mai mulți elevi din Cluj s-au declarat speriați de clipurile înfricoșătoare și farsele pe care le văd pe rețelele sociale la modă. De asemenea, elevii dintr-o clasă primară au observat că postările de pe rețelele sociale nu reflectă întotdeauna realitatea celui care postează. Ei au completat că preferă să fie prevăzători și să aibă grijă ce postează pe internet.

Elevii au acces la conținutul de pe TikTok

La fel ca în alte orașe ale țării, Caravana Siguranței Online a găsit, și în Cluj-Napoca, elevi din clase primare care au conturi pe rețele sociale precum TikTok și, astfel, sunt expuși unui conținut nepotrivit vârstei lor.

foto elevii din cluj, speriați de ce văd pe rețelele sociale

De altfel, cei mici nu ar trebui să facă parte din utilizatorii TikTok. Potrivit unui studiu al asociației ADFABER, elevii din clasele a șaptea și a opta ale mai multor școli din țară spun că sunt îngrijorați că frații lor mai mici au acces la platforme precum TikTok. Limita de vârstă minimă pentru accesul la platformă este de 13 ani. Realitatea este, însă, alta.

Circa 90% dintre elevii intervievați din mai multe orașe spun că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele sociale pe care ei își petrec timpul. Toți, însă, spun că nimeni nu le-a explicat nimic concret despre situațiile reale cu care se pot întâlni pe aceste platforme.

Ce fac cei care nu sunt consumatori înfocați ai rețelelor sociale

La o altă școală vizitată de Caravana Eroii Internetului, elevii dintr-o clasă gimnazială au mărturisit că nu toți colegii lor folosesc rețele sociale și că preferă socializarea față în față. Sunt conștienți că se expun unor riscuri atunci când postează, așa că cei care au conturi de social media își limitează conținutul.

Elevii sunt prevăzători și preferă să nu afle necunoscuții informații despre ei din mediul online.

Elevii învață cum să se apere în online

Caravana Siguranței Online Eroii Internetului a vizitat Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” și Școala Gimnazială Internațională Spectrum din Cluj-Napoca, acolo unde voluntarii ADFABER le-au vorbit despre cum activitatea lor pe internet devine amprentă digitală și le poate influența viitorul personal sau profesional.

Elevii au fost încântați să afle că pot fi chiar ei Eroii Internetului. E nevoie doar de responsabilitate în online, ca și în viața reală.

Copiii vizitați de Caravana Eroii Internetului au făcut cunoștință cu îndrăgiții internauți din programul internațional Eroii Internetului!

Caravana Eroii Internetului, în parteneriat cu Poliția Română

Caravana Eroii Internetului merge prin mai multe orașe din țară, adună povești despre ce întâlnesc elevii în spațiul digital și le vorbește despre siguranța online.

În urma demarării unui parteneriat cu Poliția Română, mai mulți specialiști în prevenirea criminalității vizitează, de asemenea, școli din țară, pentru a le vorbi elevilor despre siguranța online și programul Eroii Internetului.

Caravana face parte din programul Eroii Internetului, dezvoltat de Google și organizat în România de către Adfaber. Programul este destinat atât părinților, cât și profesorilor din școlile de stat, pe care îi învață gratuit despre siguranța online pentru ca, apoi, să le poată vorbi copiilor despre riscurile pe care le pot întâlni și cum pot să le abordeze.

Aflat deja la cea de-a doua ediție, programul a adunat peste un milion de elevi, care au învățat cum pot deveni cetățeni digitali responsabili.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții la Poieni: Peste 12.000 de țigarete de contrabandă, descoperite de polițiști

Publicat

De

Percheziții la Cluj

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, alături de colegii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin și specialiști criminaliști, au efectuat, luni, trei percheziții domiciliare în comuna Poieni.

Un bărbat de 65 de ani este suspectat de contrabandă cu țigări.

Percheziții la Poieni într-un caz de contrabandă cu țigări

Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 12.840 de țigarete, peste 28.000 de lei în numerar, un telefon mobil și mai multe documente relevante pentru anchetă. Toate bunurile ridicate urmează să fie analizate în cadrul procesului penal.

Bărbat de 65 de ani, bănuit că distribuia țigarete de contrabandă

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2024 și până în prezent, un bărbat în vârstă de 65 de ani ar fi desfășurat activități de aprovizionare și distribuție de țigarete provenite din contrabandă. Produsele ar fi fost oferite atât din locații de depozitare, cât și în diverse locuri stabilite de comun acord cu clienții.

Cercetările sunt în desfășurare pentru a documenta întreaga activitate infracțională.

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Mitropolitul Clujului, despre înlocuitorul episcopului vicar Benedict Bistrițeanul: Până în toamnă vom rezolva. Va fi un om bun

Publicat

De

benedict

Mitropolia Clujului va avea până în toamnă un episcop vicar în locul PS Benedict Bistrițeanul care a fost ales și întronizat episcop de Sălaj, a anunțat, luni, mitropolitul Andrei Andreicuț. 

Întrebat de Cluj24 dacă are un înlocuitor pentru PS Benedict, mitropolitul a spus că încă nu s-a decis.

”Profilul trebuie să fie cam același, un om bun, activ, misionar. Anul acesta, până în toamnă, vom rezolva și această problemă.

Până în toamnă mă descurc singur, dar atunci voi pune un ajutor care să facă treabă cum a făcut și PS Benedict”, a precizat IPS Andrei.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Luni se VOTEAZĂ în Senat LEGEA care protejează cumpărătorii de locuințe noi

Publicat

planeri casa

Luni se votează în Senat legea care protejează cumpărătorii de locuințe noi. Legea va cuprinde reguli noi pentru vânzările de locuințe „de pe planșetă” – acele apartamente sau case care sunt promise cumpărătorilor înainte de finalizarea construcției. Această propunere legislativă vizează creșterea transparenței în sectorul imobiliar și protejarea cumpărătorilor de apartamente.

Potrivit proiectului, dezvoltatorii imobiliari vor putea încheia promisiuni de vânzare pentru apartamente viitoare doar după ce au obținut autorizația de construire, au realizat „preapartamentarea” (adică o împărțire clară a viitorului imobil în unități locative) și au deschis cărți funciare individuale pentru fiecare unitate viitoare, scrie Alba24.

Luni se VOTEAZĂ în Senat LEGEA care protejează cumpărătorii de locuințe noi

Astfel, fiecare apartament promis va avea un identificator clar în Cartea Funciară, ceea ce va elimina situațiile în care un dezvoltator promite același apartament la mai mulți cumpărători – o practică întâlnită frecvent în trecut, în special în proiecte imobiliare speculative sau nefinanțate complet.

Promisiunile de vânzare vor fi autentificate și înscrise în Cartea Funciară

Un alt element esențial al legii este obligativitatea încheierii în formă autentică, la notar, a tuturor promisiunilor de vânzare/cumpărare pentru apartamentele aflate în construcție. Acestea vor fi apoi înregistrate oficial în Cartea Funciară, oferind o garanție legală cumpărătorului.

Această măsură va oferi siguranță juridică și va reduce cazurile de litigii sau pierdere a banilor în cazul în care proiectul nu mai este finalizat.

Limitarea avansurilor și utilizarea controlată a banilor

Noua legislație impune un plafon clar pentru avansurile pe care dezvoltatorii le pot solicita de la cumpărători:

15% din valoarea totală a apartamentului la semnarea promisiunii de vânzare;
+25% la finalizarea structurii de rezistență a clădirii;
+25% la finalizarea lucrărilor de instalații.

Toate aceste sume trebuie virate într-un cont bancar dedicat, deschis pe numele dezvoltatorului, și pot fi folosite exclusiv pentru lucrările de construcție aferente proiectului respectiv.

Sancțiuni pentru dezvoltatorii care folosesc banii în alte scopuri

Pentru a descuraja eventualele abuzuri sau deturnări de fonduri, proiectul prevede amenzi de până la 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului care folosește banii avansați de clienți în alte scopuri decât finalizarea locuințelor promise.

Încrederea în piața imobiliară, în scădere

Această inițiativă vine într-un moment în care mulți români sunt reticenți să mai investească în proiecte imobiliare aflate în faza de plan. Tot mai multe cazuri în care dezvoltatorii au întârziat sau abandonat construcțiile – unele cu procese întinse pe ani – au afectat încrederea în sistem.

Date recente din 2025 arată că peste 60% dintre cumpărătorii care vor o locuință nouă caută deja apartamente finalizate sau aproape gata, evitând precontractele la faza de proiect.

Senatul este prima cameră sesizată, însă votul final va fi dat de Camera Deputaților. Dacă legea va fi adoptată, aceasta ar putea intra în vigoare chiar din a doua jumătate a anului 2025, după promulgare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, vizită oficială la Baku: „Continuăm consolidarea relației bilaterale România – Azerbaidjan”

Publicat

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, se află într-o vizită oficială la Baku, alături de o delegație parlamentară română, pentru a întări cooperarea bilaterală dintre România și Azerbaidjan.

În cadrul vizitei, delegația Parlamentului României va purta discuții cu cei mai importanți lideri ai statului azer, inclusiv cu președinta Parlamentului Sahiba Gafarova și cu prim-ministrul Ali Asadov.

„Astăzi, alături de o delegație importantă a Parlamentului de la București, am început vizita oficială la Baku, pe parcursul căreia vom avea discuții constructive cu cei mai importanți lideri, doamna Sahiba Gafarova, președinta Milli Majlis (Parlamentul Republicii Azerbaidjan), precum și cu domnul Ali Asadov, prim-ministrul țării gazdă. Cu toții avem un scop comun: stabilitatea și dezvoltarea pentru regiunile noastre”, a transmis Mircea Abrudean.

Eforturi depuse pentru sprijinirea colaborării bilaterale

Președintele interimar al Senatului i-a felicitat pe ambasadorul României în Azerbaidjan, E.S. Vasile Soare, și pe omologul său de la București, E.S. Gudsi Osmanov, pentru eforturile depuse în sprijinirea colaborării bilaterale.

„În toate domeniile facem pași înainte: în energie și conectivitate, în securitate regională, în diplomație, inclusiv parlamentară, în schimburi economice și culturale. Un rol important, în toată această perioadă, l-au avut ambasadorul României în Azerbaidjan, E.S. domnul Vasile Soare, precum și omologul său în țara noastră, E.S. domnul Gudsi Osmanov, pe care îi felicit pentru efortul depus”, a arătat Abrudean.

Moment de reculegere

Vizita a inclus și un moment de reculegere la două locuri simbolice pentru națiunea azeră: Monumentul Victoriei și mormântul liderului național Heydar Aliyev.

„Un moment al zilei plin de emoție a fost depunerea de coroane la două monumente emblematice pentru Azerbaidjan: Monumentul Victoriei, care amintește de unitatea acestei națiuni în cele mai dificile încercări, și mormântul Liderului Național Heydar Aliyev. Îi mulțumesc domnului Azay Guliyev, președintele Grupului parlamentar de prietenie Azerbaidjan – România, pentru că mi-a fost aproape la depunerea de coroane, dar mai ales pentru toate detaliile oferite”, a mai arătat președintele Senatului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate