EDUCATIE
FOTO. Elevi de la Colegiul ”George Coșbuc” Cluj, premiul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică

Doi elevi de clasa VII-a de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Cluj-Napoca au câștigat premiul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică de la Suceava obținând 97,20 de puncte din 100.
Proiectul elevilor clujeni Luiza Hârceagă și Iancu Lotrean, îndrumați de șef lucr. dr. Rahela Carpa de la Facultatea de Biologie și Geologie a UBB Cluj-Napoca, s-a referit la obținerea unor săpunuri cu activitate antibacteriană asupra tulpinilor bacteriene existente pe mâini
Elevii au fost susținuți și de profesorii Colegiului Național ”George Coșbuc” Iris Müller, Alexandrina Aldea și antreprenorul Maria Rus.
Săpunuri pe bază de uleiuri esențiale
Scopul cercetării a fost crearea unor săpunuri cu efect antibacterian pe baza unor uleiuri esențiale obținute din plante pentru a evita contactul pielii cu substanțe chimice sintetice.
Astfel, s-au izolat stafilococi de pe mâini, pe mediu de cultură specific MSA, iar prin microscopie optică s-a identificat morfologia tipică a stafilococilor.
”S-au formulat 10 tipuri de săpunuri cu diferite combinații de uleiuri esențiale și propolis. Săpunurile obținute s-au analizat organoleptic și microbiologic conform standardelor din industria cosmetică.
Teste pe mâinile elevilor
S-a testat apoi activitatea antibacteriană asupra tulpinilor izolate de pe mâinile elevilor și asupra unor tulpini bacteriene standard folosind drept control antibiotice standard și un săpun antibacterian din comerț.
Experimentele au arătat că săpunurile prezintă activitate antibacteriană diferită în funcție de tipul de ulei esențial din compoziție și tulpina bacteriană testată. Uleiurile esențiale conțin compuși activi cu efect bacteriostatic și/sau bactericid care au acționat asupra bacteriilor izolate de pe mâini dar și pe cele standard și le-au inhibat creșterea.
Testarea antibacteriană a demonstrat că la E. coli (Gram negativ) inhibiția a fost mai slabă comparativ cu stafilococii izolați de pe mâini și cu tulpina standard de S. aureus (Gram pozitiv).
Rezultatele au aplicabilitate în dezvoltarea unor săpunuri noi, pe bază de uleiuri esențiale care prezintă activitate antibacteriană și sunt sigure pentru utilizatori”, se arată în prezentarea proiectului.
Elevi fericiți
”Premiul întâi înseamna foarte mult pentru noi si suntem foarte fericiti si recunoscatori ca am reusit sa-l aducem acasa la Cluj. El reprezinta efortul depus, munca in echipa si orele petrecute in laboratorul de microbiologie al UBB-ului si cel de chimie si de biologie al Colegiului Național “George Cosbuc” Cluj-Napoca, de noi, de mentorul si de colaboratorii nostri.
De asemenea vrem sa le multumim parintilor nostri pentru ajutorul lor. Nu in ultimul rand, ii multumim mentorului nostru Rahela Carpa pentru indrumare, pentru indicatii, pentru rabdare si pentru timpul petrecut cu noi”, au spus cei doi elevi pentru Cluj24.
La rândul său, Rahela Carpa a declarat: ”Modul in care a decurs indrumarea celor 2 echipe la faza judeteana a ONCS si mai ales rezultatele obtinute de acestia atat la faza judeteana (premiul I Juniori si mentiunea I Seniori) cat si la cea nationala (premiul I si medalia de aur) imi da certitudinea ca si generatiile cele mai tinere au preocupari legate de stiinta si ca invatamantul clujean este inca performant”.
Mențiunea I pentru alt proiect
Premergător a avut loc etapa județeană la Colegiul ”Mihai Viteazu” din Turda în 15 aprilie 2025, unde mentor șef lucr. dr. Rahela Carpa a coordonat 2 proiecte, unul la secțiunea Juniori, cu echipa formată din elevii Luiza Hârceagă și Iancu Lotrean, care au luat premiul I și au participat mai departe la etapa națională, iar celălalt cu o echipă la secțiunea de Seniori, formată din elevii clasei a X-a Crișan Tara și Victor Neag, tot de la Colegiul Național ”George Coșbuc”, care au luat Mențiunea I prezentând proiectul ”Formularea unei ape de gură naturale cu efect antibacterian asupra bacteriilor din cavitatea bucală și analiza contaminării cu tulpinile respective pe plăcile Petri, utilizând un dispozitiv propriu dezvoltat”.
Cea de-a V-a ediție a Olimpiadei Naționale de Creativitate Științifică pentru Elevi s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în perioada 21 – 25 mai 2025. Manifestarea a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus – Centru UNESCO.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Joi, 12 iunie, debutează cea de-a șasea ediție a Sports Festival, care va transforma Cluj-Napoca, pentru patru zile, în capitala sportului din România. Vor fi peste 100 de evenimente, 25 de sporturi și mii de participanți.
Printre cele mai așteptate momente este meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, un eveniment spectaculos și unic pentru fanii fotbalului. Legendarul brazilian revine pe teren alături de foști mari jucători internaționali, într-un show plin de emoție și execuții spectaculoase.
PROGRAMUL Sports Festival. Ce poți face la cel mai mare EVENIMENT sportiv al Clujului
Alături de acest moment de gală, Sports Festival 2025 aduce și competiții deschise publicului, inițiere în peste 25 de sporturi, activități dedicate familiilor, lansări de carte, discuții inspiraționale și multe alte surprize.
Iată, în continuare, programul pe zile:

CFR Cluj a anunțat, miercuri, că va disputa patru partide amicale în stagiul de pregătire pe care îl va efectua în Austria, în perioada 21 iunie – 1 iulie.
Conform paginii oficiale de Facebook a clubului, formația condusă de Dan Petrescu va întâlni în 23 iunie pe Slovan Bratislava (Slovacia), în 26 iunie pe Grazer AK (Austria), în 28 iunie pe Ceske Budejovice (Cehia) și în 30 iunie pe Debrecen VSC (Ungaria).
Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca
Lotul echipei CFR Cluj a efectuat, miercuri, primul antrenament al perioadei de pregătire pentru noul sezon. Între 11 și 20 iunie, echipa se va antrena la Cluj-Napoca, urmând ca apoi să se deplaseze în Austria.
Primul meci oficial al vicecampioanei va avea loc la 5 iulie, când va întâlni FCSB în Supercupa României.

La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.
Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.
Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.
ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE
La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.
Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.
Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.
„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”
Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).
Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.
Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.
„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”
Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.
Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.
Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.
Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.
Radu Georgescu

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.
„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.
Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI
Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.
Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.
Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.
Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.
Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.