EVENIMENT
FOTO. Dr. Adrian Bartoș, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia robotică poate avea impact major în abordarea tumorilor abdominale
Dr. Adrian Bartoș este medic primar chirurgie generală și face parte din echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj. A participat la numeroase stagii de pregătire și perfecționare la universități și institute specializate din Germania, Olanda, Franța și Italia, obținând competențe naționale și europene în ultrasonografie generală și intervențională, chirurgie laparoscopică – tehnici avansate, chirurgie robotică, chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică.
Cu abilități profesionale recunoscute european și în SUA prin obținerea titlurilor de Fellow of European Board of Surgery (FEBS) și Fellow of American College of Surgeons (FACS) și prin activitatea profesională ce cuprinde peste 5.000 intervenții chirurgicale efectuate ca și operator principal (2013-2022) în domeniul chirurgiei hepato-bilio-pancreatice, chirurgiei oncologice, chirurgiei minim-invazive și a chirurgiei digestive, dr. Bartoș susține dezvoltarea continuă în domeniul chirugiei, cercetarea și, foarte important, munca în echipă.
Rep: Sunteți specializat în chirurgia hepato-bilio-pancreatică. Ce v-a determinat să alegeți această direcție?
A.B: Nu aș spune doar ‘’specializat’’. Este vorba de pasiune și preocuparea continuă pentru acest domeniu. Bolile în care este afectat pancreasul, ficatul și căile biliare au reprezentat un subiect aproape de sufletul meu, încă de la începutul carierei mele profesionale, lucru pe care am încercat să-l insuflu și echipei mele.
Este un domeniu mai dificil, cu care am avut șansa să mă familiarizez încă din anii de rezidențiat, prin intermediul serviciului în care am lucrat (Clinica Chirurgie III, Cluj-Napoca) și al mentorilor care mi-au ghidat pașii.
De aici, drumul a continuat natural, reușind să pun cărămidă cu cărămidă, alături de echipa de medici rezidenți ce m-a însoțit și prin supraspecializările pe care le-am realizat și experiența pe care am dobândit-o în timp, toate ducând la un domeniu în care am simțit că putem aduce ceva în plus, că putem progresa spre binele pacienților.
În domeniul cercetării, atât de important pentru o specialitate dinamică precum cea a dumneavoastră, o axă principală este diagnosticul și tratamentul tumorilor digestive. Care a fost motivația din spate? Ce v-a determinat să fiți preocupat și de chirurgia robotică?
Tumorile digestive sunt o realitate a prezentului, incidența crescând o dată cu schimbarea obiceiurilor alimentare și noxele din jurul nostru. Din păcate, studiile de specialitate arată că probabilitatea ca o persoană născută după anii ‘80 să dezvolte o astfel de tumoră digestivă este de 2-3 ori mai mare în comparație cu una născută în anii ‘50. Totul ține de un cumul de factori, dintre care unul important este consumul zilnic de produse alimentare procesate, alături de alte elemente patogene.
Important este că astfel de tumori pot fi diagnosticate din timp și se pot trata inclusiv minim-invaziv, în funcție de cât de avansată este boala neoplazică. Totul depinde de noi ca pacienți și de noi ca sistem medical, de profesioniștii din sănătate.
Cercetarea în domeniu este esențială tocmai pentru a îmbunătăți și valida constant rezultatele chirurgiei oncologice, începând cu diagnosticul precoce și complet și terminând cu tratamentul optim, inclusiv cel minim-invaziv, laparoscopic sau robotic.
Acest ultim domeniu, cel al chirurgiei robotice, reprezintă un pas deosebit de important în chirurgia oncologică, îmbunătățind major modalitatea de abordare și precizia cu care un chirurg poate aborda o tumoră abdominală.
Bazele chirurgiei laparoscopice
Rep: Ați avut un mentor care v-a influențat în mod semnificativ cariera?
A.B: După cum am menționat, am avut șansa să îmi desfășor stagiile de rezidențiat într-un centru de excelență în domeniul chirurgiei digestive, Clinica Chirurgie III, devenită ulterior Institutul de Gastroenterologie-Hepatologie ‘’Prof. Dr. Octavian Fodor’’, Cluj-Napoca.
Aici, sub îndrumarea regretatului Prof. Dr. Sergiu Duca s-au pus bazele chirurgiei laparoscopice din România, încă din anii ‘90. Am fost norocos și onorat să fiu ‘’influențat’’ pozitiv, învățat și îndrumat de personalități în domeniu, din IRGH, chirurgi experimentați ce m-au învățat primii și următorii pași în chirurgie: Prof. Dr. Cornel Iancu, Dr. Ovidiu Bălă, Prof. Dr. Nadim Al Hajjar, Prof. Dr. Cosmin Puia.
O altă personalitate ce mi-a marcat pozitiv și semnificativ cariera în chirurgia hepatică este Prof Dr. Irinel Popescu, model exemplar pe care l-am urmat toți cei ce am iubit chirurgia hepato-bilio-pancreatică.
Indiferent dacă stagiile din străinătate mă duc și la rememorarea unor nume deosebit de importante de la care evident că am avut numai de învățat și în fața cărora mă voi înclina mereu (Prof. Dr. Guido Torzilli, Milano; Prof. Dr. Markus Buchler, Germania; Prof. Dr. Rene Adam, Paris; Prof. Dr. Jurgen Weitz, Germania; etc.), eu tot o să îmi amintesc cu nostalgie un lucru esențial pe care l-am învățat, printre multe altele, de la Prof. Dr. Cornel Iancu: pentru un chirurg este mai important “să știe momentul când să nu opereze decât să știe când să opereze”, acest concept subliniind practic complexitatea acestui domeniu al chirurgiei oncologice, în care decizia terapeutică este complexă și trebuie luată deopotrivă cu mintea și cu inima.
Recuperare rapidă
Rep: Recent v-ați specializat și în chirurgia oncologica robotică. De ce v-ați dorit să alegeți această formare?
A,B: Această specialitate a completat activitatea mea constantă și preocupările de dezvoltare în chirurgia minim-invazivă. Este simplu: dorința de a oferi pacienților cea mai avansată tehnică, cu scopul unei recuperări mai rapide, a unor rezultate oncologice optime și a unei supraviețuiri pe măsură, m-a făcut să fiu interesat și de dezvoltarea acestui domeniu împreună cu echipa pe care o coordonez.
Faptul că avem o experiență vastă în chirurgia laparoscopică a făcut ca trecerea spre abordarea robotică să fie facilă și naturală.
Rep: Când și în ce tipuri de patologii este recomandat să alegem chirurgia robotică?
A,B: Categoric, impactul major pe care chirurgia robotică îl poate aduce la ora actuală, în mâinile unei echipe experimentate, este legat, atunci când vorbim de chirurgie abdominală, de tumorile colo-rectale, tumorile gastrice și patologia benignă și malignă hepato-bilio-pancreatică.
Practic, orice operație ce are ca scop să trateze o patologie abdominală, a tractului digestiv, a unui organ cavitar sau parenchimatos sau chiar a peretelui abdominal (hernie, eventrație) poate fi reprodusă robotic, cu avantajele bine cunoscute ale acestei abordări.
Să nu uităm totuși că indicația operatorie se face în funcție de mulți factori: stare generală, extensia bolii, indice de masă corporală, etc. În această idee, hotărârea optimă pentru pacient se va lua doar în urma unui examen clinic și a unei decizii multidisciplinare, după situație.
Beneficiile chirurgiei robotice
Rep: Care sunt beneficiile chirurgiei robotice în comparație cu alte tehnici chirurgicale?
A.B: Aportul major este adus de tehnologia avansată care îmbunătățește mult detaliile din câmpul operator și precizia manoperelor chirurgicale. Ca să facem o analogie, este ca și cum chirurgul ar opera la microscop.
Detaliile anatomice vizualizate augumentat (mărit de până la 10 ori) și tridimensional real, alături de libertatea articulațiilor robotice ce permit 7 axe de mișcare, pot asigura un act chirurgical superior atunci când echipa chirurgicală este corespunzătoare.
Și aici mă refer la o experiență mare în chirurgia oncologică și laparoscopică, completată de specializarea în chirurgie robotică, specializare ce presupune o pregătire separată și o coordonare perfecă între membrii echipei (chirurgul de la consola robotică, ce controlează brațele robotice și chirurgul de la masa chirurgicală, ce ajută la manoperele adiționale). Dacă toate cele de mai sus sunt îndeplinite, rezultatele vor fi pe măsură.
Pentru pacient, obiectiv, vom avea o recuperare mult mai rapidă, o reintegrare în mediul familial și social la fel de rapidă, dureri reduse la nivelul abdomenului, tranzit intestinal reluat precoce, toleranță alimentară corespunzătoare, în primele zile postoperatorii.
Pentru actul chirurgical oncologic, disecțiile tumorale se vor face în mai mare siguranță, cu pierderi sangvine mai reduse și o probabilitate mai mică de realizare a unei colostomii (‘‘anus contra naturii’’), pentru tumorile rectale, datorită capacității brațelor robotice dirijate de chirurg, de a lucra în spații înguste, cum este spațiul pelvin.
Un lucru deloc de neglijat este rata mai scăzută de complicații și sechele urinare și sexuale (incontinență, impotență), datorate leziunilor plexurilor nervoase în chirurgia rectului. Vizualizarea augumentată a structurilor nervoase hipogastrice asigură în majoritatea cazurilor o chirurgie fără astfel de urmări.
Un avantaj major este adus și în chirurgia ficatului și a pancreasului, prin limitarea pierderilor sangvine și prin posibilitatea mai mare de realizare a unor intervenții minim-invazive, inclusiv pentru o patologie tumorală: cancer hepatic, cancer pancreatic, etc. Un avantaj major în acest sens este adus de timpii de reconstrucție (anastomozele) ce sunt realizate facil prin abord robotic, depășind astfel unul din principalele dezavantaje ale chirurgiei laparoscopice convenționale.
La fel, chirurgia stomacului și esofagului abdominal este mult facilitată de chirurgia robotică atunci când abordarea minim-invazivă este indicată: îndepărtarea ganglionilor suspecți, reconstrucția digestivă, etc.
Dotări excepționale
Rep: Anul trecut v-ați alăturat echipei Spitalului Medicover Cluj. Pentru ce tipuri de intervenții vi se pot adresa pacienții în cadrul spitalului?
A.B: Ținând seama de dotările excepționale ale spitalului, paleta de intervenții chirurgicale pe care echipa noastră o oferă cuprinde toate procedurile ce vizează patologia malignă și benignă a tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestinul subțire, colon, rect) și a organelor parenchimatoase (ficat, pancreas, splină, uter, ovare).
Calitatea procedurilor este asigurată de posibilitatea și efectuarea de rutină a ecografiei intraoperatorii (inclusiv cu substanță de contrast), de tehnicile ablative tumorale pancreatice și hepatice cu microunde, de chirurgia laparoscopică avansată, robotică și de chimioterapia intraoperatorie hipertermică (atunci când există indicația).
Evoluția postoperatorie și rezultatele optime ale pacienților sunt asigurate de o echipă de anestezie – terapie intensivă de înaltă valoare, dovada incontestabilă fiind sutele de cazuri avansate și complexe rezolvate până în prezent.
Pentru mai multe informații și programări:
Call Center: 0264-933
Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj
https://www.medicover.ro/spital-cluj
Despre Medicover România
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro
Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
La mai bine de o lună de la darea în urmărire, țeparul Traian Onuc rămâne de negăsit. IPJ Cluj a confirmat că bărbatul condamnat pentru înșelăciune este căutat de către polițiștii clujeni.
Miercuri, 4 decembrie, s-a împlinit o lună de la emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Traian Onuc de către Curtea de Apel Cluj, acesta fiind acuzat de înșelăciune în formă continuată. Deși poliția l-a dat în urmărire pentru a-și ispăși pedeapsa, Onuc se sustrage în continuare autorităților și nu a fost localizat.
Condamnat în două dosare de înșelăciune
Onuc a fost deja condamnat în două dosare de înșelăciune, dintre care unul cu pedeapsă cu suspendare, rămas definitiv. În cel de-al doilea caz, a primit o pedeapsă cu executare, însă decizia nu este încă definitivă.
În plus, un alt proces în care Onuc este acuzat de înșelăciune, implicând zeci de păgubiți, se află pe rolul Tribunalului Cluj. Deschis în 2019, acest dosar a ajuns deja la 89 de termene, iar următoarea înfățișare este programată pentru 13 decembrie.
Reprezentanții Poliției Cluj au confirmat pentru Cluj24 că, la o lună de la darea sa în urmărire, Onuc rămâne de negăsit.
EDUCATIE
Manifestație STUDENȚEASCĂ la Cluj pentru menținerea României pe drumul european și euroatlantic
Joi, 05.12.2024, începând cu ora 19:30, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) adună liderii studenților din toată țara, și anume din centrele universitare Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași, Baia Mare, Galați, Constanța, Brașov, Alba Iulia, Bistrița, Oradea, Petroșani, Sibiu, Suceava, pentru a organiza o manifestație în Cluj-Napoca în fața rectoratului Universității „Babeș-Bolyai” (Strada Mihail Kogălniceanu nr. 1) cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la importanța menținerii României pe drumul european și euroatlantic.
„În cadrul manifestației va fi proiectat documentarul „30 de ani de democrație”, realizat de Redacția Recorder, pentru a observa parcursul României și eforturile depuse pentru a construi o democrație bazată pe valori europene.
Manifestație STUDENȚEASCĂ la Cluj pentru menținerea României pe drumul european și euroatlantic
Valorile democratice și euroatlantice, promovarea drepturilor fundamentale ale omului și a statului de drept, apărarea adevărului științific, precum și combaterea dezinformării au reprezentat de-a lungul timpului principii în baza cărora Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și-a desfășurat activitatea în calitate de reprezentant legitim al studenților.
Peisajul politic din ultimele săptămâni și amenințările evidente asupra parcursului euroatlantic al României ne fac să înțelegem mai bine ca niciodată cât de necesar este ca votul de încredere pe care îl exprimăm în timpul exercițiului democratic să fie unul informat atât din perspectiva valorilor candidatului pe care îl susținem, cât și din prisma evoluției democrației și securității statului român.
„Invităm orice cetățean să ni se alăture”
Considerăm că doar prin informare și înțelegerea demersurilor statului român din ultimii 35 de ani pentru crearea și consolidarea unei democrații funcționale putem lupta împotriva discursurilor extremiste și a amenințărilor aduse siguranței, libertăților și drepturilor cetățenilor.
Invităm orice cetățean să ni se alăture, să vizionăm și să ne informăm împreună despre tranziția României către un stat democratic, incluziv, prosper și orientat spre valori europene și despre eforturile depuse de cei dinaintea noastră pentru a ne aduce și menține pe calea europeană.
Deoarece mai sunt doar 4 zile până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, este esențial să ne asigurăm că voturile noastre sunt informate și bazate pe valorile democrației, precum libertatea, egalitatea și respectarea drepturilor omului.
Amintim faptul că, așa cum am menționat în cadrul comunicatelor anterioare, ANOSR susține ferm parcursul euroatlantic al României în baza valorilor esențiale ale unei democrații funcționale. Poziționarea și demersurile federației au fost susținute inclusiv la nivel european de către Organizația Europeană a Studenților (ESU), printr-o declarație comună (ce poate fi parcursă accesând următorul link) distribuită și susținută public de studenți din Croația, Irlanda, Cehia, Polonia, Franța, Islanda, Ungaria, Italia și Germania”, se arată în comunicatul ANOSR.
CLUJ24 TV
VIDEO. Emanuel Petran (actor și regizor): Dacă Trump zice că vrea PACE cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?
Emanuel Petran, actor la Teatrul Național clujean și fost director al Teatrului Puck, este un om revoltat și un susținător vocal și declarat al lui Călin Georgescu. Ce îl mână în această luptă, care sunt argumentele și cum vede România după 8 decembrie, indiferent de rezultatul votului, puteți asculta în podcastul „Contraste”. Mai jos câteva pasaje din dialogul cu invitatul nostru.
„Intrarea noastră în Uniunea Europeană, pe care am dorit-o toți, a devenit o mare minciună. Pentru că acolo, în statut, scria că Uniunea Europeană va fi a statelor suverane, iar acum se dorește o federalizare. Pentru a deveni o Uniune a statelor suverane, au pus lideri peste tot, doar tâmpiți, executanți care să execute niște ordine.”
VIDEO. Emanuel Petran (actor și regizor): Dacă Trump zice că vrea PACE cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?
„Sistemul este construit nu pentru a produce beneficii pentru populație, ci pentru a produce beneficii pentru cei care sunt puși în posturi cheie și care deservesc alte interese.”
„Acum 35 de ani, poporul ăsta și-a plătit datorile. Își plătise datorile. Nu Ceaușescu. Ceaușescu cu mama, cu tata, cu mama dumneavoastră, cu mama ta, cu tatălui tău, cu niște sacrificii enorme și ca dovadă, răbufnirea a fost uciderea lui Ceaușescu. Dar Ceaușescu nu a dus nimic cu el, a lăsat totul aici. Suntem datori cu 200 de miliarde, nimeni nu spune ce s-a întâmplat cu banii aia și unde sunt. 8 milioane de români au fost obligați, prin distrugerea economiei, să emigreze în străinătate. Acei oameni sunt români și nu au plecat de dragul de a pleca.”
„Momentul acesta, după părerea mea, este pe viață și pe moarte.”
„Este vorba de lupta a două sisteme”
„Dacă cei care au condus până acum rămân la putere și se duc în continuare, anul viitor vor fi obligați să facă un stat polițienesc pentru că știm cu toții că va fi o criză economică foarte mare și vor trebui să-și apere faptele, averile, să secretizeze ceea au făcut. Dacă vine altcineva și începe să desecretizeze ce au făcut, ori să aibă mari probleme. Deci aceasta este lupta.”
„De fapt, este vorba de lupta a două sisteme. Soros și acoliții lui care au organizat Europa la modul acesta și au adus-o aici și Trump, care vine la putere și care încearcă să schimbe lucrurile în SUA. Nu discutăm acum dacă Trump are dreptate, dacă Trump e un om bun. Este vorba despre două sisteme care se vor bate cap în cap. Noi nu suntem decât urmarea acelor două sisteme.”
„Domnul Georgescu face un lucru senzațional. Într-un marasm în care noi ne pierdem identitatea națională, deși ni s-a spus că n-o să o pierdem, și în care toată lumea pentru bani e în starea să-și vândă sufletul, neamul și absolut, tot domnul Georgescu vorbește despre spiritualitate și despre lucruri care ar putea să unească poporul român și care ne-au ținut 2000 de ani aici. Pentru că suntem aici, pentru că am crezut în Iisus Hristos, pentru că suntem unii dintre puținii care indiferent ce s-a întâmplat au reușit să rămână împreună.”
„Cum să spui că albul e negru dacă albul e alb?”
„Kennedy (J.F. Kennedy jr., viitor secretar al sănătății în guvernul Trump n.a.), care va fi la putere, credeți că l-ar fi lăsat pe un om care e cu Putin, să-i scrie prefața cărții?”
„Și atunci toți zic, vreau bani. Albul e negru, deși albul e alb. Și atunci noi devenim niște ființe iraționale, devenim niște nebuni care știm că facem rău și că ne facem rău nouă, pentru că devenim niște sociopați. Cum să spui că albul e negru dacă albul e alb? Și atunci în această nebunie funcționează toată societatea. Și în momentul ăsta se pierd reperele și se pierde tot.”
„Ești prost ca să conduci, dar ești destul de inteligent să te îmbogățești!”
„Eu nu vorbesc despre soluții. Eu vorbesc, prima dată, pentru a ajunge la soluții, să identificăm adevărul, să punem diagnosticul, să vedem unde suntem, să vedem ce am greșit și să începem să curățăm! În momentul în care spui că 35 de ani ai condus și tu, nu te-a obligat nimeni să conduci, tu ai vrut, te-ai dus acolo, și ai jurat, apăr România. Păi cum ai apărat-o? Fiind prost ca să conduci, dar ești destul de inteligent să te îmbogățești!”
„Bun, și dacă Trump vine la putere și zice că vrea pace cu Rusia, România zice, nu, noi ne batem cu Rusia?”
„Noi oricum am dat resursele, noi oricum nu mai avem industrie, noi oricum suntem divizați ca popor, și astea le-au făcut ei, nu Georgescu.”
În seara asta, copiii își pregătesc ghetuțele iar cei mari bocancii și cizmele, pentru că e ajun de Moș Nicolae.
Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi și se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul roditor.
În seara asta, copiii își pregătesc GHETUȚELE. E ajun de Moș Nicolae
Pe lângă dulciuri, fructe și jucării, în ghetuțe își face prezența și nelipsita nuielușă. Nuiaua este și o amenințare pentru copiii care nu au fost cuminți peste an.
Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele și-și scutură barba de ninsoare. De aceea, de te uiți pe cer, preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii au ghetuțe lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri de au fost cuminti.
Lui Moș Nicolae îi este de ajuns o privire pe geam ca să vadă cine a fost cuminte.
Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toți cei nevoiași, orfani și văduve, salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.