CULTURA
FOTO. Dogman, film despre răzbunare, marca Luc Besson, în deschiderea TIFF de la Cluj-Napoca

Miile de spectatori așteptați la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14 – 24 iunie 2024) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă în seara care dă startul a unsprezece zile pline de filme, cine-concerte și evenimente speciale.
Vineri, 14 iunie, de la ora 20:45, pe marele ecran din Piața Unirii va fi proiectat pentru prima dată în România filmul Dogman (Franța, 2023), al legendarului regizor Luc Besson.
Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online .
Dogman, de la Veneția la Cluj
Dogman, prezentat în premieră în competiția festivalului de la Veneția, este construit ca un puzzle care recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena.
În loc să-l sfâșie, aceștia au devenit familia lui. Ani mai târziu, Doug dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret. După cum spune un critic de la The New York Times, „este o poveste ciudat de minunată despre reziliență și răzbunare”.
Despre Luc Besson
Considerat cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, Luc Besson și-a început cariera în anii ‘80 și a câștigat rapid popularitatea cu Subway, The Big Blue (proiectat în închiderea celei de-a 17-a ediții TIFF, cu ocazia a 30 de ani de la premieră) sau La Femme Nikita.
Spre deosebire de precursorii săi din Noul Val Francez, Besson s-a lăudat întotdeauna că nu a terminat o facultate de profil și nici nu a pornit cu o cultură cinematografică bogată, ci a învățat cum se face un film din mers, pe platou.
Filme celebre
Cinematograful comercial european nu a mai arătat niciodată la fel după apariția unor filme ca Léon: The Professional, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau The Fifth Element, a cărui distribuție a adunat staruri mondiale ca Bruce Willis, Milla Jovovich sau Gary Oldman.
De la thrillere la filme biografice (Joan of Arc) sau SF-uri, Luc Besson nu s-a dat în lături de la nimic, dar asta nu înseamnă că a pus succesul comercial mai presus de orice.
„Dacă acțiunea nu are suflet sau un scop, nu mă interesează. Dacă e doar acțiune de dragul acțiunii, o savurez ca pe un cheeseburger. Îl mănânci, după care ți-e foame din nou”, declara regizorul într-un interviu.
Personaje memorabile
Doug, protagonistul din Dogman, este cel mai recent dintr-o lungă serie de personaje memorabile create de Luc Besson și e senzațional jucat de Caleb Landry Jones, cunoscut pentru filme ca The Florida Project (r. Sean Baker), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (r. Martin McDonagh) sau Nitram (r. Justin Kurzel), pentru care a fost premiat în 2021 la Cannes.
„O interpretare captivantă și cameleonică din partea lui Caleb Landry Jones, care reușește să fie emoționantă și ușor înspăimântătoare în același timp”, au spus cei de la The Hollywood Reporter despre rolul pe care îl face în Dogman.
În 2006, Luc Besson a declarat că va regiza doar zece lungmetraje, după care se va opri.
E adevărat că nu ar fi avut nevoie de mai multe pentru a-și asigura un loc stabil în cultura pop, dar după ce vei vedea Dogman la Gala de Deschidere TIFF.23 te vei bucura că nu a făcut-o.
Dogman este distribuit în România de Transilvania Film.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Campanie ambițioasă de plantare, la Cluj. Primarul Emil Boc a luat lopata și a pus umărul la treabă

Primăvara vine în forță, la Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a anunțat o campanie ambițioasă de plantare de arbori în tot orașul.
În total, 3.800 de copaci cu balot urmează să fie plantați până la finalul anului 2026, în toate colțurile Clujului, de la asociații de proprietari, la școli, grădinițe, creșe și pe aliniamentele stradale.
„Începem o nouă plantare de arbori cu balot în municipiul Cluj-Napoca. Până în 2026, la sfârșitul anului, vom planta 3.800 de arbori cu balot, cu o dimensiune cuprinsă între 18 și 35 de centimetri. Facem asta pentru a avea un Cluj mai curat, pentru un Cluj mai verde, pentru un Cluj cu mai multă verdeață și, evident, cu mai multă sănătate.
Acești arbori cu balot îi plantăm la asociații de proprietari, pe aliniamente stradale, în parcuri, la școli, creșe, grădinițe, adică oriunde este nevoie. Arborii nu sunt doar peisaj, sunt filtre naturale, scuturi împotriva prafului, zgomotului, căldurii excesive și a poluării în general”, a declarat primarul Emil Boc.
100.000 de arbori plantați până în 2030
Campania are și un obiectiv pe termen lung: plantarea a nu mai puțin de 100.000 de copaci până în 2030.
„Un oraș cu mai mulți copaci e un oraș cu mai puține boli respiratorii, un oraș cu mai mult aer curat, un oraș cu o viață de calitate. Dimensiunea verde înseamnă sănătate, aer curat și echilibru cu natura. Înseamnă să construim nu doar orașe moderne, ci și orașe respirabile, prietenoase cu oamenii și cu planeta.
Am început și nu ne oprim până ce nu plantăm 3.800 de arbori cu balot în tot Clujul până la finalul anului 2026 și 100.000 de copaci plantați până în 2030. Să fie într-un ceas bun!”, a mai spus edilul.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. ”Actul normativ, inițiat de PSD, alături de partenerii de coaliție, aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate”, susține deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
Principalele măsuri adoptate includ:
• Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
• Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Pensia de serviciu
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare.
• De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, magistrații şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții.
”Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a spus Lăpușan.

Clubul CFR 1907 Cluj își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea la cele veșnice a lui Andi Siladi sau Austriacu’, cum îl știau membrii Peluzei Vișinii, un mare suporter al echipei care a încetat din viață mult prea repede.
”Andi, ne vei rămâne mereu în suflet pentru devotamentul tău! Chiar și din ceruri, așa cum spuneai mereu, dar și în ultimul tău mesaj, împreună suntem CFR!
Condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis clubul din Gruia.
EDUCATIE
FOTO. Alphatronic, echipa Transylvania College din Cluj, a STRĂLUCIT la campionatul de ROBOTICĂ din SUA. Record mondial

Alphatronic, echipa de robotică a Transylvania College Cluj, a reușit să obțină un loc 2 și să bată un record mondial la Campionatul de Robotică FIRST 2025, care a avut loc chiar de Paști în Huston, Statele Unite ale Americii.
De altfel, România, reprezentată și de elevii de la Transylvania College, a scris istorie la robotică în acest an.
Echipa de robotică Alphatronic, record mondial de scor
Cei 14 elevi clujeni care formează echipa de robotică Alphatronic au reușit să se claseze pe locul 2 la divizia la care au concurat. De asemenea, alături de echipa TehnoZ Pitești, elevii clujeni au obținut un record mondial de scor într-un meci oficial.
Elevii de la Transylvania College s-au calificat la prestigiosul concurs de robotică pentru liceeni din SUA după ce au devenit primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât atunci și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.
Munca lor intensă, inclusiv nopțile petrecute la școală pentru a îmbunătăți robotul pe care l-au creat, a fost răsplătită. Ei au strălucit și la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025, care a avut loc în perioada 16-19 aprilie la Huston.
România a scris istorie în SUA
România a urcat pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025. Astfel, pe lângă rezultatele obținute de TehnoZ Pitești, locul 1 la diviia la care a participat și Aplhatronic, echipele CSH Timișoara & Eastern Foxes Ploiești au obținut locul 3 la nivel global, la alianță de excepție. Heart of RoBots Buzău a obținut locul 6 în divizie și Căpitan de Alianță. Practic, 4 echipe românești au câștigat locul 1 pentru un premiu de divizie, iar CSH Timișoara a mai obținut și locul 2 pentru un alt premiu.
La acest concurs au participat 256 de echipe din peste 30 de țări. Impresionant este faptul că toate echipele din România s-au clasat în top 10 în diviziile lor și au venit acasă cu premii.