ACTUALITATE
FOTO. Dialog inedit cu profesorul Bogo în cadrul serii de autor „Istoria și istoricii Clujului” la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a fost, zilele trecute, gazda unui eveniment inedit. Pentru câteva ore, sala Reduta s-a transformat într-o sală de clasă, în care publicul, alături de renumitul istoric clujean, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, au avut ocazia de a-i lua la întrebări pe marii istorici ai Clujului, în baza celor 18 cărți publicate de ”profesorul Bogo” în ultimii ani. Dialogul s-a desfășurat în cadrul serii de autor a acestuia cu titlul „Istoria și istoricii Clujului”.
Un format diferit- o seară mai intimă
„În seara asta, încercăm printr-o acțiune mai specială, mai intimă, să realizăm o seară de autor și vom porni de la cărțile profesorului Bogo, așa cum îl cunoaște toată lumea, pe care le-a lansat la editura noastră, Arcadia Media.
Vom încerca să aducem în prim plan rolul unui ghid în istoria locală, iar de la invitații noștri, să obținem niște răspunsuri legate de sensul istoriei, pornind de la societate, localitate și apoi istorie națională.
Încercăm să etapizăm aceste istorii și să găsim soluții pentru a populariza. totuși, istoria Clujului: a oamenilor, a locurilor, a evenimentelor care au avut loc aici”, afirmă Mihai Armanca, organizatorul și editorul evenimentului.
Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, subliniază și el că, prin intermediul acestui eveniment, s-a dorit găsirea unei căi prin care istoria locală să fie mai ușor accesibilă publicului larg. Pe lângă carte care se citește sau nu se citește, internetul care e bătut de rețelele de socializare, istoricii ar trebui să facă cumva să stârnească interesul celor care vin în oraș, care locuiesc aici.
„Toată lumea îi cunoaște”
Împreună cu profesorul de istorie Bogosavlievici, la pupitru au mai cuvântat foști colegi și prieteni ai săi, figuri remarcabile ale cetății universitare Cluj-Napoca, la care el spune că ține foarte mult.
Primul invitat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu”.
„Deschid această seară provocându-l pe academicianul Ionică Bolovan, că eu așa îi zic, să ne spună cum privește istoria Clujului.”, a spus autorul.
Ioan Bolovan a ținut să accentueze faptul că trăim cu toții într-o societate de consum, în care tot mai rar suntem în preajma unor „produse” generate de emoții, de sentimente, cum sunt cărțile istoricului.
„ Cărțile lui despre istoria locală, chiar dacă au un subiect limitat de timp și spațiu, reprezintă niște opere identitare. Ele sunt niște repere cu ajutorul cărora ne fortificăm cunoștințele despre lucrurile care ne înconjoară zi de zi”, menționează el.
„Așa era Dudu…”
„Eu l-am cunoscut pe Dudu, chiar dacă i se zicea pe atunci și Bogo, acum 42 de ani, în toamna anului 1982. Dudu este un intelectual cu totul aparte în peisajul nostru clujean. Așa ceva întâlnești mai rar în Transilvania, în România în general. Sigur, îl cunoaștem azi ca profesor, dar e unul atipic.
Nu cred că e cineva aici în sală care să nu se fi intersectat cu Dudu pe străzile din centrul Clujului, aflat, evident, în compania tinerilor, a elevilor. El nu doar îi aduce aproape de istorie, prin vizitele pe care le face la diverse clădiri sau monumente, ci îi pune și la lucru. Astfel, proiectele elevilor săi ajung, iată, subiecte ale multiplelor sale cărți!”, povestește Ioan Bolovan.
O abordare a istoriei mai puțin conformistă
Următorul „la răspuns” a fost prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decan al Facultății de Istorie din cadrul UBB, care îl cunoaște pe profesorul Bogo de mai bine de 40 de ani. Întrebat de acesta, ce părere are de stilul său mai neconformist de a preda istoria, el a răspuns:„Dudu-Bogo e un mare povestitor, mă tenta să spun povestaș. E unul cu har. Un personal al Clujului, acesta a intrat deja în legenda urbană.
De exemplu, emisiunile sale nu sunt vizionate doar de elevi și studenți, ci și de lumea universitară, chiar de cadre istorice. Acest detaliu demonstrează faptul că aceste emisiunini sunt cu impact. El e într-adevăr un istoric de tip burete care absoarbe informația și reușește să o transmită celor mulți. Pot spune că face o treabă minunată!”.
De ce Bogo? De ce Dudu?
La fel ca Ovidiu Ghitta, și prof. univ. dr. Nemeth Eduard a fost rugat să-și exprime părerea cu privire la activitatea literară a profesorului. „În primul rând- de ce Bogo? Păi, pentru că foarte puțini sunt în stare să pronunțe Bogosavlievici. Acest Bogo e cel care a reușit să construiască o poveste coerentă a Clujului, o poveste atractivă.
Stilul lui în scris e foarte aproape de cel al lui Borges- un mare avantaj. Cărțile lui se citesc așa, ca romanele detective, pentru că sunt pasionant de interesante! Dudu e talentul care le poate transmite celor care vor să afle”, a explicat Nemeth.
De ce i se zice Dudu a povestit chiar autorul, menționând câ încă de la naștere, moașa i-a zis mamei sale că e un copil care tot duduie având și un ton al vocii foarte proeminent. Apoi, în studenție a dat peste statuia lui Dudu de Lagash (scrib care a trăit în Mesopotamia în anul 2600 î.H. – n.a.) și cum s-a făcut specialist în istorie veche, colegii au decis să-i păstreze porecla.
„El spune povestea Clujului pentru toți”
Dudu încearcă să se apropie de toți. Astfel, poveștile scrise de el nu sunt apreciate doar de marii academicieni, ci și de oamenii de rând. Printre admiratorii săi se numără și Adina-Dana Gânscă. Ea administrează, pe Facebook, pagina „Redescoperă frumusețea Clujului” și a avut ocazia să organizeze diverse activități alături de profesorul Bogo. „Au fost multe activități comune, deci ne știm de mai mult timp. Cert e că toți vrem să promovăm Clujul”, afirmă aceasta.
Ce istorii mai are de spus?
Toamna asta, profesorul Bogo alături de cei de la Editura Arcadia Media au lansat o carte mai mică, dar specială: „Cluj-Mănăștur, o poveste istorică”. Aceasta e o lucrare care se referă la istoria cartierului Mănăștur, dar care la bază a fost o localitate independentă.
”Mănășturul se afla într-o rivalitate continuă cu Clujul-cetate. Pornind de la rivalitatea asta permanentă și care se resimte și în zilele noastre, avem o vorbă celebră: „Mănășturul nu e Clujul”. Răspunsul e: Mănășturul e primul Cluj de fapt. ”, menționează Mihai Armanca, reprezentantul editurii.
Totodată, urmează să se lanseze o nouă lucrare semnată de profesorul Bogo, despre istoria italienilor din Cluj: de la Posevino până la Tempestini.
Paula Mariuța
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.
Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.
UDMR Cluj: Ură etnică
Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.
”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!
Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.