Connect with us

CULTURA

FOTO. Dialog inedit cu profesorul Bogo în cadrul serii de autor „Istoria și istoricii Clujului” la Muzeul Etnografic

Publicat


Bogo

Muzeul Etnografic  al Transilvaniei din Cluj-Napoca a fost, zilele trecute, gazda unui eveniment inedit. Pentru câteva ore, sala Reduta s-a transformat într-o sală de clasă, în care publicul, alături de renumitul istoric clujean, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, au avut ocazia de a-i lua la întrebări pe marii istorici ai Clujului, în baza celor 18 cărți publicate de ”profesorul Bogo” în ultimii ani.  Dialogul s-a desfășurat în cadrul serii de autor a acestuia cu titlul „Istoria și istoricii Clujului”.

Un format diferit- o seară mai intimă

„În seara asta, încercăm printr-o acțiune mai specială, mai intimă, să realizăm o seară de autor și vom porni de la cărțile profesorului Bogo, așa cum îl cunoaște toată lumea, pe care le-a lansat la editura noastră, Arcadia Media.

Vom încerca să aducem în prim plan rolul unui ghid în istoria locală, iar de la invitații noștri, să obținem niște răspunsuri legate de sensul istoriei, pornind de la societate, localitate și apoi istorie națională.

Încercăm să etapizăm aceste istorii și să găsim soluții pentru a populariza. totuși, istoria Clujului: a oamenilor, a locurilor, a evenimentelor care au avut loc aici”, afirmă Mihai Armanca, organizatorul și editorul evenimentului.

Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, subliniază și el că, prin intermediul acestui eveniment, s-a dorit  găsirea unei căi prin care istoria locală să fie mai ușor accesibilă publicului larg. Pe lângă carte care se citește sau nu se citește, internetul care e bătut de rețelele de socializare, istoricii ar trebui să facă cumva să stârnească interesul celor care vin în oraș, care locuiesc aici.

„Toată lumea îi cunoaște”

Împreună cu profesorul de istorie Bogosavlievici, la pupitru au mai cuvântat foști colegi și prieteni ai săi, figuri remarcabile ale cetății universitare Cluj-Napoca, la care el spune că ține foarte mult.

Primul invitat prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu”.

„Deschid această seară provocându-l pe academicianul Ionică Bolovan, că eu așa îi zic, să ne spună cum privește istoria Clujului.”,  a spus autorul.

Ioan Bolovan a ținut să accentueze faptul că trăim cu toții într-o societate de consum, în care tot mai rar suntem în preajma unor „produse” generate de emoții, de sentimente, cum sunt cărțile istoricului.

„ Cărțile lui despre istoria locală, chiar dacă au un subiect limitat de timp și spațiu, reprezintă niște opere identitare. Ele sunt niște repere cu ajutorul cărora ne fortificăm cunoștințele despre lucrurile care ne înconjoară zi de zi”, menționează el.

„Așa era Dudu…”

„Eu l-am cunoscut pe Dudu, chiar dacă i se zicea pe atunci și Bogo, acum 42 de ani, în toamna anului 1982. Dudu este un intelectual cu totul aparte în peisajul nostru clujean. Așa ceva întâlnești mai rar în Transilvania, în România în general. Sigur, îl cunoaștem azi ca profesor, dar e unul atipic.

Nu cred că e cineva aici în sală care să nu se fi intersectat cu Dudu pe străzile din centrul Clujului, aflat, evident, în compania tinerilor, a elevilor. El nu doar îi aduce aproape de istorie, prin vizitele pe care le face la diverse clădiri sau monumente, ci îi pune și la lucru. Astfel, proiectele elevilor săi ajung, iată, subiecte ale multiplelor sale cărți!”, povestește  Ioan Bolovan.

O abordare a istoriei mai puțin conformistă

Următorul „la răspuns” a fost prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decan al Facultății de Istorie din cadrul UBB, care îl cunoaște pe profesorul Bogo de mai bine de 40 de ani. Întrebat de acesta, ce părere are de stilul său mai neconformist de a preda istoria, el a răspuns:„Dudu-Bogo e un mare povestitor, mă tenta să spun povestaș. E unul cu har. Un personal al Clujului, acesta a intrat deja în legenda urbană.

De exemplu, emisiunile sale nu sunt vizionate doar de elevi și studenți, ci și de lumea universitară, chiar de cadre istorice. Acest detaliu demonstrează faptul că aceste emisiunini sunt cu impact. El e într-adevăr un istoric de tip burete care absoarbe informația și reușește să o transmită celor mulți. Pot spune că face o treabă minunată!”.

De ce Bogo? De ce Dudu?

La fel ca Ovidiu Ghitta, și  prof. univ. dr. Nemeth Eduard a fost rugat să-și exprime părerea cu privire la activitatea literară a profesorului. „În primul rând- de ce Bogo? Păi, pentru că foarte puțini sunt în stare să pronunțe Bogosavlievici. Acest Bogo e cel care a reușit să construiască o poveste coerentă a Clujului, o poveste atractivă.

Stilul lui în scris e foarte aproape de cel al lui Borges- un mare avantaj. Cărțile lui se citesc așa, ca romanele detective, pentru că sunt pasionant de interesante! Dudu e talentul care le poate transmite celor care vor să afle”, a explicat Nemeth.

De ce i se zice Dudu a povestit chiar autorul, menționând câ încă de la naștere, moașa i-a zis mamei sale că e un copil care tot duduie având și un ton al vocii foarte proeminent. Apoi, în studenție a dat peste statuia lui Dudu de Lagash (scrib care a trăit în Mesopotamia în anul 2600 î.H. – n.a.) și cum s-a făcut specialist în istorie veche, colegii au decis să-i păstreze porecla.

„El spune povestea Clujului pentru toți”

Dudu încearcă să se apropie de toți. Astfel, poveștile scrise de el nu sunt apreciate doar de marii academicieni, ci și de oamenii de rând. Printre admiratorii săi se numără și Adina-Dana Gânscă. Ea administrează, pe Facebook, pagina „Redescoperă frumusețea Clujului” și a avut ocazia să organizeze diverse activități alături de profesorul Bogo. „Au fost multe activități comune, deci ne știm de mai mult timp. Cert e că toți vrem să promovăm Clujul”, afirmă aceasta.

Ce istorii mai are de spus?

Toamna asta,  profesorul Bogo alături de cei de la Editura Arcadia Media au lansat o carte mai mică, dar specială: „Cluj-Mănăștur, o poveste istorică”. Aceasta e o lucrare care se referă la istoria cartierului Mănăștur, dar care la bază a fost o localitate independentă.

”Mănășturul se afla într-o rivalitate continuă cu Clujul-cetate. Pornind de la rivalitatea asta permanentă și care se resimte și în zilele noastre, avem o vorbă celebră: „Mănășturul nu e Clujul”. Răspunsul e: Mănășturul e primul Cluj de fapt. ”, menționează Mihai Armanca, reprezentantul editurii.

Totodată, urmează să se lanseze o nouă lucrare semnată de profesorul Bogo, despre istoria italienilor din Cluj: de la Posevino până la Tempestini.

Paula Mariuța



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Principele Nicolae, la Cluj: Deschideți-vă ochii! Atât, nu e greu. Nu ştiu dacă realizați cât de frumos este aici, în țara asta

Publicat

Nicolae

 Principele Nicolae, nepotul regelui Mihai I al României, a încântat vineri cu prezența sa zeci de elevi şi cadre didactice la Liceul Teoretic “Avram Iancu” din Cluj-Napoca cu ocazia prezentării cărții sale “Bunicul meu, Regele Mihai”.

Evenimentul a fost deschis de către clasa pregătitoare şi două cadre didactice cu un scurt moment artistic, însoțit de proiectarea unor imagini despre monarhia din perioada 1866-1947, dar și de studierea unor tablouri cu familia regală şi cărți potrivite acelei perioade.

Principele a reușit să aducă România într-o lumină bună prin discursul  rostit în fața audienței.

“Deschideți-vă ochii! Atât, nu e greu. Nu ştiu dacă voi realizați cât de frumos este aici, în țara asta. Multe lucruri frumoase există. Ok, poate cu oamenii e dificil din când în când, cu politica e dificil din când în când, sunt de acord, dar nu există o țară perfectată, ăsta e secretul de fapt. (…) Faptul că țara asta are absolut tot. Nu trebuie pașaport pentru nimica. Dacă avem un administrator bun, avem toată mâncarea pe care trebuie să o avem. Numai să deschidem ochii şi să nu uităm ce e frumos”, a declarat acesta.

Totodată, evoluția tehnologiei din ziua de azi este văzută ca un lucru toxic de către nepotul fostului suveran al României.

“Un smartphone e cel mai toxic lucru din ultimii 100 şi ceva de ani. Mai toxic decât pandemia poate dacă vorbim pe termen lung. Nu mai știm să comunicăm”, a precizat principele Nicolae.

Pledoarie pentru monarhie

Acesta a făcut referiri și la monarhie și a spus că poate ar fi adus mai mult echilibru în societatea românească.

“Nu pot să zic că forma de monarhie, dacă ar fi revenit Regele Mihai după ‘89 la tron, nu pot să zic că monarhia şi Constituția ar fi fost fix la fel cum a fost în ‘47. Şi monarhia s-a organizat, nu neapărat totul în bine cred.

Sunt mai multe feluri, dar cu siguranță ar fi fost mult mai echilibrat în viață, în societate. Politicienii sigur ar fi fost mai cuminți să zic aşa, nivelul de trai mai bun, infrastructură mult mai dezvoltată, sistem de sănătate, de educație îmbunătățită.

Pe plan extern, sigur am fi avut o poziție mai puternica, mai solidă, am fi fost o țară mai respectată poate. Un rege e deasupra a tot ce înseamnă politică, dar are aceasta colaborare cu guvernul, cu miniștrii”, a afirmat invitatul.

Regele Mihai, monitorizat de Securitate

O schimbare bruscă de la politică la amintiri din copilărie a făcut-o principele Nicolae după ce şi-a amintit faptul că Regele Mihai era monitorizat de securiști.

“Nu a avut cum să facă mai mult. Sunt situații în care a fost mai ales monitorizat de securitate. Şi aici am o mică poveste. Bunică-mea m-a învățat cum să joc golf. Am avut o grădină generoasă.

Şi la început nu pot să zic că am fost un profesionist, dar m-am străduit să fiu cât mai bun. Nu știu dacă ați încercat, dar mingea când zboară e ca o banană. Când merge drept înainte, când merge în stânga, în dreapta. Am avut noroc că niciodată n-am lovit casa bunicilor mei, dar altfel mingea mergea peste gard şi auzeam din când în când cum mingea a lovit casa acolo şi cred că de câteva ori am şi spart un geam.

De fiecare dată am aruncat crosa de golf şi am fugit să mă ascund. (…) Şi m-am simțit aşa de rău. Vinovat. Dar nu am avut curajul să merg acolo să îmi cer scuze. (…) Dar oricum după câțiva ani am început să mă simt mult mai bine că am aflat că acea casă pe care am lovit-o de fiecare dată a fost casa Securității”, a adăugat acesta.

Finalul evenimentului a fost unul interactiv, principele Nicolae intrând în dialog cu elevii și întrebându-i dacă, după absolvirea liceului, vor să plece din țară sau nu.

”Niciunde nu e mai bine ca acasă, Mi-a fost dor de România”, a conchis nepotul regelui Mihai.

Andreea Nagy

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Alexandru Cordoș (PSD Cluj): Dacă eram în locul lui Emil Boc nu aș fi început metroul în Florești, unde e aglomerat (PE)

Publicat

Cordoș

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, candidat pe locul 1 la Senat, a vorbit în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, despre campania electorală, despre vizitele la Cluj ale unor miniștri social-democrați, dar și despre metrou.

Acesta consideră că vizitele de zilele trecute ale miniștrilor Sorin Grindeanu de la Transporturi și Alexandru Rafila de la Sănătate au fost foarte utile pentru județul Cluj, ”pentru că sunt doi ministri aplicați, pragmatici, care au făcut lucruri concrete pentru Cluj.

”A fost nevoie de doi miniștri ai Partidului Social Democrat, care să vină la Cluj, să dea drumul la două investiții mari.

Spitalul Regional de Urgență, după aproape 20 de ani de discuții, care, până la urmă, reservește Transilvania, da, și întreaga Românie. Și a reușit acest lucru, iar prin vizita domniei sale a venit să se sigure că lucrurile sunt în grafic. E o ușoară întâziere, undeva la 80% la partea de pregătire a investiției, dar lucrurile vor fi recuperate și sunt în grafic, plățile sunt în grafic și toate celelalte elemente.

Demersuri pentru centură

Iar celălalt ministru, Grindeanu, de care, la fel, a fost nevoie. Îmi aduc aminte, în 2008-2009, făceam demersuri pentru 2010-2014, chiar 2016, pe toată această perioadă, făceam demersuri pentru prelungirea centurii Apahida-Vâlcele și racordarea cu Autostrada Transilvania cu A3, pe o lungime de  7,4 km, pentru a scoate traficul greu din Turda și din Câmpia Turzii”, a spus candidatul PSD.

Alexandru Cordoș a făcut referiri și la metroul Clujui: ”Dacă aș fi fost în locul lui Emil Boc, aș fi făcut altfel. În primul rând, nu aș fi început metroul tot în Florești, unde e aglomerat. Înainte aș fi făcut o cale de acces”.

CMF 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar în 6 localități din Cluj

Publicat

Se sistează alimentarea cu gaz în cartierul Șarât

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar în Aghireșu, Gilău, Florești, Someșu Rece, Luna de Sus și Tăuți, județul Cluj, marți, în data de 19 noiembrie.

Pentru a permite companiei Transgaz efectuarea unor lucrări specifice la rețeaua de transport a gazelor naturale, Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, marți, 19 noiembrie, în intervalul orar 7:00-19:00, în localitățile Aghireșu, Gilău, Florești, Someșu Rece, Luna de Sus și Tăuți, din județul Cluj.

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar în 6 localități din Cluj

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegere.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan: Marcel Ciolacu minte, și-l dorește cu disperare pe Simion în turul 2 și încearcă să-i ducă de nas pe alegători

Publicat

rares bogdan

Prim – vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, îl acuză pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că minte și și-l dorește ”cu disperare pe Simion în turul 2 și încearcă să-i ducă de nas pe alegători”.

”Ciolacu pretinde că hârtia pe care a primit-o pe fax este un document declasificat, când de fapt este o coresponență oficială “de rutină,” care invocă motivele politice pentru care candidatul AUR are interdicție în Ucraina, dar nu face nicio referire la probatoriul informativ care a fundamentat măsura radicală luată de guvernul de la Kiev.

Simion, singurul romămn cu interdicție în Ucraina

De ce spun radicală? Pentru că Gheorghe Simion este singurul român, repet, singurul român, față de care Ucraina a luat o asemenea măsură! Nu ar fi făcut-o niciodată, mai ales că viza un membru al Parlamentului României, dacă nu ar fi avut avut un probatoriu informativ că Simion joacă de partea Rusiei!

Iar în plin război acest lucru nu se iartă! Altfel, de ce n-au primit interdicție zecile de politicieni care au apărat drepturile românilor din Ucraina?!

Ciolacu a cerut informații în februarie

Iar acum, să ne întoarcem la aliatul lui Simion. Pentru a înțelege jocul pe care îl face Ciolacu este suficient să ne uităm în colțul din stânga sus al adresei Serviciului de Informații al Ucrainei: 29.02.2024. La care se adaugă următoarele cuvinte: “ca răspuns la scrisoarea Primului Ministru al României domnul Marcel Ciolacu”.
De ce a cerut Marcel Ciolacu serviciilor de informații ucrainene, în luna februarie, detalii despre motivele pentru care George Simion a fost declarat persona non grata?

Simion nu era membru al guvernului. De ce îl frământa grija pe primul ministru al României de acuzațiile aduse unui membru al Parlamentului? De ce nu a trimis o astfel de scrisoare Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților?! De ce nu a ajuns scrisoarea Serviciilor de Informații ale Ucrainei și la Parlamentul României, având ìn vedere calitatea de deputat al lui George Simion?!

Și mă mai întreb de ce a cerut Ciolacu nota în februarie. Ce pregătea? Pregătea apărarea lui Simion? De unde știa Ciolacu că vor ieși la iveală întâlnirile lui Simion cu ofițeri ruși? Devine foarte suspectă atâta cunoaștere…

Cooperarea PSD-AUR e veche

Răspunsul este evident: Ciolacu ştia că Serviciul de Informații al Ucrainei nu va putea da un răspuns cu detalii operative într-un document adresat unei entități guvernamentale care nu poate primi informații secrete. A cerut explicații “de formă” şi exact așa le-a primit.
Dar faptul că Ciolacu a pus în operă, încă de la începutul anului, un scenariu pentru a pretinde că Simion apără drepturile românilor din Ucraina spune mult despre profunzimea cooperării PSD cu AUR, partidul ghidonat de la Kremlin”, a spus Rareș Bogdan.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax