EVENIMENT
FOTO Deputat Băltărețu (USR Cluj): Ne-am propus să facem pași înainte în accelerarea tranziției României la economia digitală
În perioada 16-18 noiembrie, a avut loc în Cluj-Napoca vizita delegației Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Deputaților, cu prilejul dezbaterii ”Economia digitală: România în deceniul digital European”.
În cadrul dezbaterii desfășurate în Sala de sticlă a Primăriei, antreprenori, reprezentanți ai societății civile și din administrația publică, experți în digitalizare au analizat resursele necesare, oportunitățile și provocările tranziției României la economia digitală.
Asta, în condițiile în care România s-a clasat pe ultimul loc între statele UE la ediția din 2021 a Indicelui Economiei și Societății Digitale, publicat recent de Comisia Europeană.
În același timp, România își dorește să fie parte integrantă din deceniul digital european, țelul Europei de a atinge transformarea digitală până în 2030.
Pe lângă evenimentul principal de miercuri, în cursul zilei de joi delegația a vizitat o fabrică de roboți multifuncționali, folosiți pentru automatizarea proceselor de producție, respectiv o centrală electrică ce folosește ca surse de producție gazul și panourile fotovoltaice.
Promovarea spiritului antreprenorial
“Delegația și-a atins obiectivele: pe de o parte, ne-am propus să facem pași înainte în accelerarea tranziției României la economia digitală.
Pe de altă parte, la nivel personal, mi-am dorit să promovez spiritul antreprenorial al Clujului, propice inovării și digitalizării, ca inspirație și pentru alte regiuni ale țării noastre”, ne-a spus Viorel Băltărețu, deputat USR Cluj și membru al Comisiei de Afaceri Europene, organizator al evenimentului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Cine preia atribuțiile lui Daniel David la UBB Cluj-Napoca după ce rectorul a fost propus ca ministru al Educației
Rectorul UBB Cluj-Napoca, Daniel David, propus de PNL pentru preluarea Ministerului Educației, are la dispoziție două variante pentru predarea conducerii universității după depunerea jurământului în noua funcție.
Cea mai plauzibilă variantă este ca Daniel David să se suspende din funcția de rector pe o perioadă de 6 luni, care apoi se poate prelungi, iar atribuțiile sale ca ordonator de credite să fie preluate interimar de unul dintre prorectori, cu aprobarea Senatului Universității.
”Daniel David rămâne rector, însă pe perioada suspendării va fi un interimar care să gestioneze buna desfășurare a activității UBB. Deocamdată nu se știe cum se va proceda, dacă rectorul va nominaliza pe cineva, sau prorectorii vor prelua atribuțiile prin rotație”, au explicat surse din universitate pentru Cluj24.
Demisia, puțin probabilă
Cealaltă variantă ar fi demisia din funcția de rector, dar sunt puține șanse să se concretizeze pentru că David nu are garantat mandatul de ministru pe o perioadă de 4 ani și este doar în primul an al celui de-al doilea mandat cu o durată de 5 ani..
Daniel David, alături de ceilalți miniștri, urmează să fie audiat de comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar dacă va primi aviz favorabil, va depune jurământul împreună cu întregul Guvern în fața președintelui României la Palatul Cotroceni.
Astfel, numirea unui succesor al lui Daniel David la UBB nu va deveni realitate decât la începutul lunii ianuarie 2025.
ADMINISTRAȚIE
Începe EXPROPRIEREA coridorului aferent PASAJULUI rutier de la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului din Cluj-Napoca
Luni a fost aprobat cu 24 de voturi pentru, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului, în municipiul Cluj-Napoca”.
Pasajul va avea o suprafață de 18.062 mp. Suma alocată pentru exproprieri din bugetul local este de aproximativ 3.810.000 lei.
Valoarea totală a proiectului este de 130,2 milioane de lei, cheltuielile eligibile fiind în valoare de 74,4 milioane de lei. Contribuția proprie în proiect a Municipiului Cluj-Napoca este de 57,3 milioane de lei, din care 55.842.542,60 lei reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului şi 1.489.139,99 lei reprezintă cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.
Începe EXPROPRIEREA coridorului aferent PASAJULUI rutier de la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului din Cluj-Napoca
Durata de implementare a proiectului, cu toate activitățile suport, este de 28 luni de la semnarea contractului de finanțare.
Obiectivul propune reconfigurarea zonei prin realizarea unor noi șine pentru circulația tramvaielor, refacerea structurii rutiere și realizarea unui pasaj subteran la intersecția străzii Oașului cu Bulevardul Muncii. De asemenea, se vor realiza lucrări de demolare asupra zidului existent aferent parcării hypermarket-ului Auchan, pe o lungime de 30 de metri.
Realizarea pasajului de la intersecția dintre cele două străzi va duce la descongestionarea traficului rutier din zonă. În prezent, în zonă au loc frecvente blocaje de trafic în această zonă a orașului.
Fluidizarea traficului din zonă reprezintă o prioritate, în condițiile în care la orele de vârf traficul din intersecția B-dul Muncii-Oașului este blocat, în urma afluxului auto dinspre Chinteni.
Remorca unui camion, încărcată cu porci, s-a răsturnat, luni, pe raza localității Negreni din jud. Cluj.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente pe raza localității Negreni, unde s-a produs un accident rutier. Din primele date, remorca unui autocamion s-a răsturnat.
FOTO. Remorca unui camion cu PORCI, răsturnată la Negreni
Autocamionul transporta porci, iar forțele noastre asigură zona accidentului. În paralel, din dispeceratul integrat ISU-SAJ au fost anunțate autoritățile cu competențe în gestionarea situației”, a transmis ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE
În ședința de luni a Consiliului Local Cluj-Napoca a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a parcării de tip Park & Ride din zona Aeroportului Cluj.
Proiectul de hotărâre inițiat de primar a primit aviz favorabil din partea comisiilor de buget și juridice și a fost aprobat cu 25 de voturi pentru.
Regulamentul stabilește regulile generale care trebuie respectate de către toți utilizatorii care folosesc parcarea tip Park & Ride, situată pe str. Traian Vuia 149-151, instituită pentru fluidizarea traficului și descongestionarea acestuia pe axa Apahida – Cluj-Napoca.
A fost APROBAT Regulamentul de organizare și funcționare a parcării Park & Ride din zona Aeroportului Cluj. Care sunt TARIFELE
Proiectul este conceput pentru a reduce traficul în oraș și pentru a oferi o alternativă celor care fac naveta spre Cluj-Napoca, astfel încât aceștia să poată utiliza mijloace de transport public sau bicicleta pentru a ajunge în centru.
Park&ride-ul cuprinde 865 locuri de parcare,împărțite în mai multe categorii:
– locuri de parcare pentru autovehicule;
– locuri de parcare destinate încărcării autoturismelor electrice;
– locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
– locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”;
– locuri de parcare taxi;
– parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.
Tarifele propuse sunt de 2 lei pentru 6 ore de staționare, de 5 lei pentru 12 ore de staționare, iar după 12 ore fiecare oră se taxează cu 15 lei.
Tariful este conceput pentru a-i încuraja pe cei care fac naveta la Cluj să își parcheze mașina aici și să își continue drumul spre destinație cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta.