Connect with us

EDUCATIE

FOTO. De la simplu membru, la lider de succes: Cum a reușit Mika să ajungă unde este astăzi cu AIESEC în Cluj-Napoca

Publicat


mika

AIESEC este cea mai mare organizație de tineri din lume, iar membrii acestei organizații creează experiențe multiculturale pentru tinerii din România, cât și pentru internaționalii care vin la noi în țară pe diferite proiecte de voluntariat și internship-uri.

Pe lângă toate acestea, AIESEC este o platforma intenațională care își propune să dezvolte liderii viitorului prin toate schimburile de experiență și proiectele locale, dar mai ales prin membrii săi, pe care îi ajută să se dezvolte atât personal cât și profesional.

Mika este unul dintre membrii AIESEC, deja de trei ani. Ea a avut până în momentul de față 11 lideri și 12 experiențe diferite care au ajutat-o să-și construiască calea spre a fi un lider de succes.

De la o persoană care nu era foarte organizată, nu avea neapărat un scop pe care să-l urmărească și care căuta să-și lărgească orizonturile și să se implice în ceva pentru că avea destul timp liber, Mika a ajuns la persoana care și-a dat seama că dacă faci numai o facultate, nu ai toată viața pusă la punct, că experiențele contează mai mult decât orice altceva.

Proiect AIESEC

img 20231009 wa0118

Mika spunea despre ea la început că avea foarte multe abilități și cunoștințe, că mai mult ea ar putea să ajute o organizație, și nu vice-versa. Fratele ei, care fusese înainte președinte ELSA în Iași și colaborase cu AIESEC, îi spusese despre organizație. Mika fusese parte de două ori la proiectul GROW în liceu, care era un proiect AIESEC.

Proiect la care a ajuns să fie pusă în fața internaționalilor, să vorbească engleză și să meargă în facultăți în timpul gimnaziului să învețe  limba engleză într-un mod non-formal. Era un proiect popular la care mulți tineri își doreau să fie selectați.

Văzând că este încurajată și de fratele său, dar având și contextul proiectului la care participase, Mika a decis să se înscrie în AIESEC în octombrie 2020. I-a trimis mesaj unei colege de la facultate să se înscrie și ea și au trecut prin procesul de înscriere împreună.

Descoperind AIESEC

whatsapp image 2023 10 10 at 00.08.12 e1a9eaa9 (1)

Mika știa că va fi expusă unei comunități de tineri și în fața unor provocări când vine vorba de ceea ce știa și putea să facă, dar abia după ce a intrat a înțeles cu adevărat care este impactul pe care poate să-l aducă.

La interviu a fost testată cu întrebări care o puneau să se gândească în moduri noi, s-a simțit pusă la încercare și în același timp în siguranță să vorbească despre ea și despre perspectivele ei.

A fost atrasă, inițial, de conceptul de a lăsa o amprentă în societate, lucru pe care și l-a dorit mereu, și de a face schimbări pozitive în ea și în lume. Ajunsă în echipa care ajuta tinerii să plece în programe de voluntariat, a simțit pentru prima data cum este să fii pus în situații provocatoare, care i-au testat și dezvoltat abilitățile de lider. A învățat să lucreze cu oameni diferiți și să își concentreze eforturile pe punctele lor forte.

Impact și realizări

img 20231009 wa0099

Inițiativa ei de a se implica în voluntariat a fost impulsul inițial care a deschis ușa pentru oportunități mai mari. După mandatul de membru, a decis că vrea să facă un pas mai mare spre a deveni lider de echipă și să se expună unor noi provocări și să-și continue dezvoltarea pe care și-o dorea tot mai mult.

Ca și lider de echipă, Mika a reușit să contribuie la premii naționale, dar și la crearea de parteneriate internaționale între comitetele locale AIESEC. Având mai multe roluri în organizație de-a lungul timpului,  a decis să se implice și în alte poziții la nivel național și așa a ajuns să fie parte din echipele de organizare a doua conferințe naționale, pe partea de vânzări, și să aducă sponsorizări semnificative prin acestea, dar și în mai multe echipe de suport ale boardului național, din nou, pe vânzări, project management și pe consultanță.

Acum, Mika este vicepreședinte de resurse umane în AIESEC și își folosește zilnic abilitățile învățate aici pentru a ajuta organizația și membrii acesteia, atât la nivel local cât și național.

Mentalitatea și dezvoltarea abilităților

img 20231009 wa0092

Echipele în care a fost membru, dar și lider, au ajutat-o pe Mika, pe lângă a lucra cu tipuri foarte diferite de oameni, cu mentalități și țeluri deosebite, la a-și crea conexiuni cu diferiți parteneri care și-au pus încrederea în ea și în organizație, datorită ei de multe ori, la a-și pune la încercare în fiecare mediu în care a ajuns, cunoștințele, dar și răbdarea.

Impactul cel mai mare asupra ei l-au avut oamenii din comunitate, care mereu o împingeau să învețe tot mai mult, să o sprijine și să îi arate că orice greșeală este o oportunitate de învățare, iar orice reușită este un motiv de celebrare a dezvoltării sale aici.

După un an și-a dorit noi provocări: să fie lider mai departe. Mika a învățat să gestioneze proiecte internaționale și voluntary, dar și documentele acestora și auditarea lor. Și-a dorit să devina manager de HR aici și a reușit, ca mai apoi sa aplice și să devină vicepreședintă de HR în comitetul local.

Scopul și focusul ei principal a devenit educația și dezvoltarea celorlalți membri AIESEC, să dezvolte procese, să facă recrutări, să aducă lideri și dezvoltare pe toate ariile.

Planurile de viitor

img 20231009 wa0117

Mika ne-a spus că acum poate să facă vânzări, aceasta fiind skill-ul ei cel mai de preț, nu există o provocare pe care să nu o poată lua și nimic nu este imposibil dacă îți pui în minte ca ”tu poți să o faci”. Acum poate să gestioneze echipe de oameni, proiecte, dezvoltă strategii și știe cum să-și ajute oamenii să-și atingă obiectivele. Managementul crizelor, gândirea analitică, skill-urile hard (sales, presentation, project management, computer skills) dar și skill-urile soft (teamwork, communication, problem solving skills)  sunt atuuri pentru ea pe care și le va putea lua și în viitoarea ei carieră.

Anul viitor vrea să își continue experiența în organizație, iar în 5 – 10 ani își dorește să lucreze pentru drepturile omului în instituțiile europene.

Povestea Mikăi – Alexandra Alexandru, membru AIESEC, ne face să ne dăm seama cum noi, ca și tineri, putem să schimbăm lumea, să aducem un impact, dar în același timp să realizăm că schimbarea începe cu noi și impactul vine odată cu tine.

Vrei să fii membru în AIESEC, să schimbi vieți și să aduci o schimbare în tine? Înscrie-te acum, este șansa ta de a deveni un agent al schimbării astăzi: http://bit.ly/TrecemPeAlbastru

img 20231009 wa0109

img 20231009 wa0112



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Publicat

Festivalul ciocolatei la Cluj

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.

Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.

Festivalul ciocolatei la Cluj

Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.

Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.

Dulciurile românești capătă identitate

“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.

Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.

Ciocolată pentru toate gusturile

Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:

  • Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
  • Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
  • Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
  • Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
  • Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
  • Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
  • Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.

Biletele sunt disponibile AICI.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Publicat

De

Apeluri ALOPEDI, serviciul de sfat medical telefonic

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.

Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.

Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat

În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.

Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.

Febra, cel mai mare “inamic” al părinților

Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu

„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un antrenor clujean în fruntea Federației Române de Judo. Îl va înlocui pe Cozmin Gușă

Publicat

De

Florin Bercean

Florin Bercean a fost ales, joi, în funcția de președinte al Federației Române de Judo.

Clujeanul a fost votat de 106 membri, în timp ce contracandidatul său, George Teșeleanu, a primit 71 de voturi. Un vot a fost anulat.

Florin Bercean va conduce Federațiia Română de Judo

La Adunarea Generală de alegeri, care a avut loc la Râmnicu Vâlcea, au participat 180 de reprezentanți ai cluburilor afiliate la FRG, 178 având drept de vot. Florin Bercean, care ocupa până în acest moment funcția de vicepreședinte al FRJ, îl înlocuiește astfel în funcția de președinte pe Cozmin Gușă, care a condus federația timp de două mandate, din 20 februarie 2017. Acesta nu a mai dorit să candideze, potrivit Agerpres.

În vârstă de 62 de ani, Florin Bercean a coordonat activitatea lotului olimpic de judo al României în perioada 1997-2021, cea mai importantă realizare a sa fiind medalia de aur câștigată de Alina Dumitru, la Jocurile Olimpice din 2008.

Florin Bercean s-a născut la 13 februarie 1963, în Cluj-Napoca. Este Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, titlu primit în anul 2012. Este antrenor emerit, iar în 2008 și 2012 a primit titlul de Antrenorul anului în Europa. În 2024 a fost distins cu Ordinul „Excelența Olimpică”, acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv în cadrul Galei „110 ani de olimpism în România”.

Foto: Florin Bercean/ Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipamente pentru prevenirea infecțiilor la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj. Investiție de 3,6 milioane de lei

Publicat

De

Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente și produse medicale de ultimă generație, menite să reducă riscul de infecții nosocomiale.

Au fost achiziționate 12 tipuri de echipamente și produse medicale moderne, care vor contribui semnificativ la siguranța pacienților și a personalului medical.

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj are echipamente pentru limitarea infecțiilor nosocomiale

Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Cluj printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Este o nouă reușită care ne bucura și care dovedește, o data în plus, faptul ca domeniul sanitar este o prioritate a forului administrativ județean. Am utilizat fondurile europene atrase pentru a dota Spitalul nostru de Copii cu numeroase aparaturi, în beneficiul direct al micilor pacienți și în sprijinul echipei medicale. Investițiile noastre în sănătate continuă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Printre echipamentele cu care a fost dotat spitalul se numără:

  • un sistem performant de spectrometrie de masă MALDI-TOF pentru identificarea microorganismelor și a fenotipurilor de rezistență,
  • un autoclav cu abur sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical,
  • o mașină de spălat instrumentar chirurgical,
  • un sterilizator pentru biberoane și tetine,
  • cinci sisteme de spălare și dezinfecție a biberoanelor și tetinelor,
  • 50 de sisteme de decontaminare a aerului din saloane,
  • 50 de cărucioare multifuncționale pentru curățenie,
  • două mașini pentru spălarea și dezinfectarea ploștilor și olițelor,
  • un echipament pentru depozitarea endoscoapelor,
  • patru sisteme cu abur pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor în prezența personalului,
  • echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețe și din aer.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate