Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni din Cluj. Au vârste între 18 și 65 de ani. для українських біженців

Publicat


Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Clubul de învățare a limbii române pentru ucraineni este o inițiativă clujeană ce a debutat la începutul lunii mai la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, cu scopul de a ajuta refugiații să se acomodeze cât mai ușor în viața de zi cu zi într-o țară străină.

„Suntem deja la a șaptea întâlnire, ne întâlnim de două ori pe săptămână, marți și joi, câte 90 de minute. Cursul va dura, în total, 12 săptămâni”, precizează Rodica Uifălean pentru Cluj24.

Aceasta este bibliotecară la Biblioteca Județeană de 7 ani, profesând la secția de împrumut pentru adulți și artă, dar fiindcă vrea să aibă o contribuție pozitivă în viața refugiaților, și-a extins domeniul de activitate.

„Sunt din Republica Moldova, deci limba rusă e un avantaj. Prin intermediul acestei limbi am legat prietenii cu cursanții. Nu am mai predat până acum. E greu, dar mă motivează gândul că ajut, ceea ce mi-am dorit foarte mult”, notează ea.

Cursanți de la mic la mare

Sunt 15 persoane care frecventează cu regularitate cursul de limba română. Potrivit spuselor sale, ritmul de învățare nu este același pentru fiecare cursant în parte.

„Cei tineri cunosc și alte câteva limbi străine, astfel că le este mai ușor, în timp ce pentru ceilalți provocarea este mai mare. Dar lucrăm lent, în așa fel încât toți să poată ține pasul.

Majoritatea sunt din Kiev, dar avem și din Nipru și Herson. Cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65, dar deopotrivă toți sunt foarte curioși și conștiincioși, se văd primele progrese. Au învățat deja să se prezinte în câteva cuvinte”, susține aceasta.

Gramatică și vocabular pentru un trai mai bun

Cursul e structurat în două părți, prima cuprinde noțiunile esențiale din gramatica limbii române, iar a doua este conversațională, axată pe vocabular.

„Încercăm să învățăm cât mai multe cuvinte pentru situații concrete precum mersul la magazin, la piață, la farmacie, în mijloacele de transport în comun, și așa mai departe, astfel încât să se descurce în oraș”, adaugă Rodica.

Este bucuroasă că refugiații vin la curs din aceleași motive pentru care a fost conceput: să se descurce prin forțele proprii.

„Asta ne-am dorit și noi, să îi ajutăm să se familiarizeze cu limba română pentru a se descurca pe cont propriu și, de ce nu, poate chiar să se angajeze, ceea ce își doresc mulți dintre ei. Din păcate, nu mulți au reușit acest lucru încă, dar sperăm la mai bine”, menționează bibliotecara.

Fără examene: „Nu vreau să îi încarc”

După cele 12 săptămâni, rezultatele vor vorbi de la sine.

„Sper ca refugiații să știe să ceară ce doresc de la magazin. Lucrul acesta îl exersăm la fiecare întâlnire, nu vreau să îi încarc cu examene sau alte asemenea, dar vor primi o adeverință de participare”, conchide Rodica.

Dacă cererea va fi mare, există posibilitatea continuării cursului cu noi refugiați. Numărul mic de vorbitori de rusă este un impediment în acest sens, dar se vor căuta soluții astfel încât vecinii ucraineni să primească sprijinul de care au nevoie.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

 Курси румунської мови для українських біженців у Клужі. Їм від 18 до 65 років

Клуб вивчення румунської мови для українців – це ініціатива з Клужа, яка стартувала на початку травня в бібліотеці округу «Октавіан Гога» в Клуж-Напоці, щоб допомогти біженцям якомога легше адаптуватися у повсякденному житті в чужій країні.

«Ми вже на сьомой зустрічі, зустрічаємося двічі на тиждень, у вівторок і четвер, по 90 хвилин. Загалом курс триватиме 12 тижнів», – зазначає для Cluj24 Родіка Уіфалеан, яка викладає румунську мову.

Вже 7 років працює бібліотекарем у Повітовій бібліотеці, працює у відділі абонементу для дорослих та мистецтва, але оскільки хоче зробити позитивний внесок у життя біженців, розширила сферу діяльності.

«Я з Республіки Молдова, тому російська мова є перевагою. Завдяки цій мові я подружилася зі своїми учнями. Раніше я не викладала. Це важко, але мене мотивує думка про допомогу, чого я дійсно хотіла», – зазначає вона.

Учні від малих до великих

Курс румунської мови регулярно відвідують 15 осіб. За ії словами, темп навчання не однаковий для кожного учня.

«Молоді люди знають ще кілька іноземних мов, тож для них це легше, а для інших – важче. Але ми працюємо повільно, щоб усі встигли.

Більшість – кияни, але у нас є також з Дніпра та Херсона. Наймолодшому – 18 років, найстаршому – 65, але всі вони дуже допитливі та сумлінні, видно перший прогрес. Вони вже навчилися представляти себе кількома словами», – стверджує вона.

Граматика та словниковий запас для кращого життя

Курс складається з двох частин, перша включає основні поняття з граматики румунської мови, а друга – розмовна, орієнтована на лексику.

«Ми намагаємося вивчити якомога більше слів для конкретних ситуацій, таких як похід до магазину, на ринок, в аптеку, у громадському транспорті тощо, щоб вони могли впоратися з містом», – додає Родіка.

Вона рада, що біженці приходять на заняття з тих самих причин, за якими вона була створена: справлятися своїми силами..

«Це те, що ми хотіли, допомогти їм познайомитися з румунською мовою, щоб самостійно впоратися, а чому б і ні, можливо, навіть влаштуватися на роботу, чого багато хто з них хочуть. На жаль, ще не багатьом це вдалося, але ми сподіваємося на краще», – згадує бібліотекар.

Без іспитів: «Я не хочу їх завантажувати»

Через 12 тижнів результати скажуть самі за себе.

«Я сподіваюся, що біженці знають, як запитати, що вони хочуть в магазині. Ми практикуємо це на кожній зустрічі, я не хочу обтяжувати їх іспитами чи подібним, але вони отримають сертифікат учасника», – підсумовує Родіка.

Якщо попит буде високим, є можливість продовжити курс з новими біженцями, щоб шукати рішення для того, щоб сусіди-українці отримали необхідну підтримку.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cargoul care aduce ”cârtițele” pentru metroul Clujului din China ajunge în Sri Lanka. Cu ce viteză se deplasează

Publicat

Tian

Cargoul Tian Qi, care navighează sub pavilion chinezesc, este cel care transportă cele două ”cârtițe”, TBM-urile vopsite în culorile tricolorului României. Nava a plecat în 5 noiembrie din portul Taicang din China. iar duminică dimineață, după 12 zile, se află în apropiere de Sri Lanka. 

Tian Qi are o lungime de 190 de m și se deplasează cu o viteză medie de 12,8 noduri (23,7 km/h).

Nava, care cântărește cu tot cu marfă aproape 38.000 de tone, a fost construită în anul 2016 pe șantierul naval din Guangzhou (China) de firma Huangpu și aparține companiei Cosco.

Potrivit estimărilor, cargoul ar trebui să ajungă luni sau marți în portul Galle din Sri Lanka, iar dacă vine spre România prin Canalul Suez,  ar trebui să ajungă în portul Constanța în termen de două săptămâni, deci undeva la începutul lunii decembrie, având de străbătut o distanță de 4500 de mile marine.

De la Constanța, ”cârtițele” vor fi aduse pe cale terestră la Cluj-Napoca în cadrul unui transport agabaritic, după care va urma asamblarea și pregătirea pentru a intra și săpa în subteran în zona Florești.

Clujenii interesați pot urmări traseul cargoului Tian Qi în timp real AICI.

Provocări în subteran pentru ”cârtița” de 6,35 m diametru

Echipamentele de forat tunelurile de metrou sunt complexe, iar constructorii chinezi de la fabrica CRCHI din orașul Changsha au trebuit să rezolve o serie de provocări pe baza specificațiilor trimise, legate de solul existent în Florești și Cluj-Napoca.

Astfel, în timpul proiectului, primul TBM va trebuie să foreze un tunel cu un singur tub de 5,6 km, trecând prin condiții geologice complexe, cum ar fi nisip, pietriș, sare și cinci zone de falie. De asemenea, mașinăria va trebui să sape în mod continuu prin sol lipicios și să se întoarcă pe o rază mică de 175 m.

”Pentru a aborda aceste provocări, inclusiv riscul de blocare cu argilă a capului de tăiere, echipa de cercetare și dezvoltare a CRCHI a inclus un cap de tăiat compozit cu patru brațe, cu deschidere mare, sisteme multiple de condiționare a solului, îmbunătățirea avansată a solului prin forarea și chituirea cu sonde și un sistem de articulare activ, pentru a se asigura că performanța TBM îndeplinește cerințele proiectului”, au precizat reprezentanții firmei constructoare din China.

TBM-ul va excava un tunel cu diametrul interior de 5,50 m, iar lucrând în condiţii similare tipului de sol de la Cluj-Napoca,  se estimează un progres de 10-20 m/ zi, în funcţie de condiţiile solului.

Întrebări care așteaptă răspuns

Faptul că cele două TBM sunt pe drum și vor ajunge la Cluj-Napoca este, de departe, cea mai ușoară fază de început a proiectului, fiind vorba doar de partea de transport, ceea ce nu ar trebui să ridice dificultăți tehnice majore.

Dar, ulterior, odată aduse la Florești, începe partea complexă și anume asamblarea, coborârea la 10- 20 de metri și începerea forării tunelurilor, un astfel de tunel de metrou fiind circular, având un diametru de excavare de 6,40 m și un diametru interior de 5,50 m.

Astfel, se ridică o serie de întrebări la care antreprenorul general, firma turcă Gulermak și Primăria Cluj-Napoca, beneficiarul lucrării, ar trebui să înceapă să ofere răspunsuri.

  • echipajul unui astfel de TBM este compus din circa 20 de persoane, care vor lucra non-stop în subteran și la suprafață. ”Cârtițele” vin cu specialiști chinezi sau cine vor fi cei care vor mânui ”cârtița” în subteran, mai ales că asamblarea la fața locului este estimată la aproximativ 3 luni?
  • un astfel de TMB cântărește 300 de tone și va trebui coborât într-o groapă specială de unde să înceapă forarea tunelurilori. S-au contractat acele macarale gigant capabile să coboare TBM-urile?
  • odată cu TBM se aduc și piese de schimb, în caz că se întâmplă ceva?
  • în urma săpăturii la un tunel rezultă material excavat, un mix de noroi, care va trebui transportat cu camioanele. S-au contractat camioanele pentru transport și unde se va depozita acest material care însumează milioane de mc?

Ținând cont de graficul estimativ, de faptul că cele 2 TMB-uri ajung la începutul lunii decembrie și de durata asamblării lor la fața locului, lucrările efective de forare a tunelurilor ar trebui să înceapă undeva în martie – aprilie 2025.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Salbă de medalii de aur obținute de sportivii clubului clujean Premier Karate Dojo la Campionatul Național Școlar

Publicat

karate

Sportivii clubului Premier Karate Dojo Cluj-Napoca au terminat triumfător participarea la Campionatul National de Karate-Do Școlar de la Târgoviște, astfel că 10 copii de nota 10 au reușit să aducă 11 medalii de aur, o medalie de argint si 2 medalii de bronz. Acest rezultat clasează Premier pe locul 1 in ierarhia cluburilor, dintr-un total de 43 de cluburi participante.

Medaliile au fost impartite in felul urmator:

Kata individual fete 9 ani, 9 kyu – Popa Selena
Kihon fete 9 ani, 9 kyu – Popa Selena
Kata individual baieti 10 ani, 8+7 kyu – Yannis Mocan
Kata individual fete 11 ani, 9 kyu – Deac Daria
Kihon fete 11 ani, 9 kyu – Deac Daria
Kumite individual fete 11 ani, -150cm – Câmpeanu Daria
Kata individual baieti 12 ani, 9 kyu – Torok-Mihok Tamas
Kihon baieti 12 ani, 9 kyu – Torok-Mihok Tamas
Kumite individual baieti 13 ani – Asandei Ciprian
Kata individual baieti 14-15 ani, 9 kyu – Deac Serban
Kumite individual baieti 14-15 ani, +75kg – Muresan Tudor
Kumite individual baieti 10 ani, +145cm – Gligan Daniel
Kata individual baieti 13 ani, 6-4 kyu – Asandei Ciprian
Kata individual baieti 14-15 ani, 6-4 kyu – Muresan Tudor

Copiii sunt antrenați de Mihaela Mureșan și Radu Popescu.

karate

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA pe patru săptămâni. Frig, ploi și NINSORI

Publicat

iarna

Meteorologii au emis prognoza până în 16 decembrie. Temperaturile vor scădea până la mijlocul lunii decembrie. Maximele vor ajunge la 8-9 grade Celsius. Vor urma perioade cu ploi și ninsori.

Temperaturile vor ajunge la 12-15 grade Celsius în săptămâna următoare. În rest, nu vor depăși 10 grade.

Vor fi ploi din 21 noiembrie în sud, vest și nord-est, respectiv ninsori, din 24 noiembrie în centru și nord. La munte va ninge din 21 noiembrie.

VREMEA pe patru săptămâni. Frig, ploi și NINSORI

Vor urma perioade cu ninsori din 2 decembrie, în toată țara.

Noi perioade cu precipitații vor fi în 10-15 decembrie: ninsori în centru, nord, nord-est și la munte, ploi în restul teritoriului.

În primele două săptămâni din decembrie, minimele vor fi negative.

Săptămâna 18 – 24 noiembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a țării. În rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Săptămâna 25 noiembrie – 1 Decembrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în jumătatea vestică a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 1 – 8 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 9 – 16 decembrie

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Andre Rieu revine în concert la Cluj-Napoca. Biletele se pun în vânzare săptămâna viitoare

Publicat

andre rieu

Celebrul violonist și dirijor olandez André Rieu aduce în România noua sa producție concertistică grandioasă în cadrul turneului internațional al anului 2025, iar artistul va concerta la Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca, pe 13 și 14 noiembrie 2025, promițându-le admiratorilor de toate vârstele o experiență muzicală memorabilă.

André Rieu și-a exprimat entuziasmul, spunând că este absolut încântat să se întoarcă în România.

”Căldura și aprecierea publicului român nu încetează niciodată să mă uimească. Abia aștept să împărtășesc noul meu spectacol cu toți fanii mei. Vă aștept cu drag, la Cluj, să creem împreună cele mai frumoase amintiri!”, a transmis acesta.

Regele Valsului

Cunoscut pentru abilitatea sa unică de a combina cele mai frumoase melodii ale tuturor timpurilor într-un program artistic complexmenit săcreeze atmosfera perfectă, André Rieu transformă fiecare spectacol într-o sărbătoare a muzicii și a vieții, generând oimensă explozie de emoții și bucurie cecuceresc inimile publiculuide pe întreg mapamondul. Supranumit „Regele Valsului”, André Rieu evoluează pe scenă alături de cei 60 de membri ai orchestrei sale, dar și de numeroși soliști internaționali cu voci inegalabile, interacționează și se distrează împreună cu publicul.

Spectatorii concertelor din Cluj vor beneficia de două seri încântătoare, cu un program muzical variat alcătuit din piese clasice atemporale, arii de operă și operetă, muzică de film, melodii pop și, desigur, nelipsitele valsuri romantice, interpretate în stilul unic al maestrului André Rieu alături de cea mai mare orchestră privată din lume, Johann Strauss Orchestra.

Experiență vizuală unică

Fiecare spectacol al celebrului André Rieu promite să captiveze nu doar prin muzică, ci și printr-o experiență vizuală unică. De la intrarea spectaculoasă a artistului și a orchestrei sale prin mijlocul mulțimii, la costumele elegante ale muzicienilor până la scena impresionantă cu ecrane de mari dimensiuni caretransformă fiecare moment al serii într-o adevărată feerie vizuală pentru întreaga familie, prin ilustrații grafice perfect adaptate fiecărei melodii; totul este gândit cu atenție până la cel mai mic detaliu.

Concertele maestrului André Rieu din România au înregistrat recorduri de fiecare dată. În anii 2015 și 2016, artistul a susținut nouă concerte sold-out, în Piața Constituției din Capitală, cu peste 110.000 de spectatori, iar în 2019 și 2023, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca a fost sold-out de 9 ori, cu peste 72.000 de spectatori.

Cât costă biletele

Biletele vor fi puse în vânzare începând de joi, 21 noiembrie 2024, ora 12:00 și vor putea fi achiziționate exclusiv din rețeaua Eventim.ro.

Prețurile acestora variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează:

  • VIP: 760 lei
  • 1: 560 lei
  • 2: 425 lei
  • 3: 360 lei
  • 4: 290 lei

Miliarde de vizualizări

Cu peste 40 de milioane de albume vândute, mai mult de 500 de discuri de platină, aproape 10 milioane de urmăritori pe Facebook, miliarde de vizualizări pe YouTube și cu aproximativ jumătate de milion de spectatori anuali în întreaga lume, carismaticul violonist olandez este, fără îndoială, unul dintre cei mai de succes artiști din lume.

Concertele de la Btarena, Cluj-Napoca fac parte din turneul anului 2025 ce cuprinde, de asemenea, o serie de reprezentații pe scenele din Europa, inclusiv în Germania, Marea Britanie/Irlanda, Republica Cehă, dar și în alte destinații, precum Bahrain sau Malta.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax