ACTUALITATE
FOTO. Cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni din Cluj. Au vârste între 18 și 65 de ani. для українських біженців

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.
Clubul de învățare a limbii române pentru ucraineni este o inițiativă clujeană ce a debutat la începutul lunii mai la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, cu scopul de a ajuta refugiații să se acomodeze cât mai ușor în viața de zi cu zi într-o țară străină.
„Suntem deja la a șaptea întâlnire, ne întâlnim de două ori pe săptămână, marți și joi, câte 90 de minute. Cursul va dura, în total, 12 săptămâni”, precizează Rodica Uifălean pentru Cluj24.
Aceasta este bibliotecară la Biblioteca Județeană de 7 ani, profesând la secția de împrumut pentru adulți și artă, dar fiindcă vrea să aibă o contribuție pozitivă în viața refugiaților, și-a extins domeniul de activitate.
„Sunt din Republica Moldova, deci limba rusă e un avantaj. Prin intermediul acestei limbi am legat prietenii cu cursanții. Nu am mai predat până acum. E greu, dar mă motivează gândul că ajut, ceea ce mi-am dorit foarte mult”, notează ea.
Cursanți de la mic la mare
Sunt 15 persoane care frecventează cu regularitate cursul de limba română. Potrivit spuselor sale, ritmul de învățare nu este același pentru fiecare cursant în parte.
„Cei tineri cunosc și alte câteva limbi străine, astfel că le este mai ușor, în timp ce pentru ceilalți provocarea este mai mare. Dar lucrăm lent, în așa fel încât toți să poată ține pasul.
Majoritatea sunt din Kiev, dar avem și din Nipru și Herson. Cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65, dar deopotrivă toți sunt foarte curioși și conștiincioși, se văd primele progrese. Au învățat deja să se prezinte în câteva cuvinte”, susține aceasta.
Gramatică și vocabular pentru un trai mai bun
Cursul e structurat în două părți, prima cuprinde noțiunile esențiale din gramatica limbii române, iar a doua este conversațională, axată pe vocabular.
„Încercăm să învățăm cât mai multe cuvinte pentru situații concrete precum mersul la magazin, la piață, la farmacie, în mijloacele de transport în comun, și așa mai departe, astfel încât să se descurce în oraș”, adaugă Rodica.
Este bucuroasă că refugiații vin la curs din aceleași motive pentru care a fost conceput: să se descurce prin forțele proprii.
„Asta ne-am dorit și noi, să îi ajutăm să se familiarizeze cu limba română pentru a se descurca pe cont propriu și, de ce nu, poate chiar să se angajeze, ceea ce își doresc mulți dintre ei. Din păcate, nu mulți au reușit acest lucru încă, dar sperăm la mai bine”, menționează bibliotecara.
Fără examene: „Nu vreau să îi încarc”
După cele 12 săptămâni, rezultatele vor vorbi de la sine.
„Sper ca refugiații să știe să ceară ce doresc de la magazin. Lucrul acesta îl exersăm la fiecare întâlnire, nu vreau să îi încarc cu examene sau alte asemenea, dar vor primi o adeverință de participare”, conchide Rodica.
Dacă cererea va fi mare, există posibilitatea continuării cursului cu noi refugiați. Numărul mic de vorbitori de rusă este un impediment în acest sens, dar se vor căuta soluții astfel încât vecinii ucraineni să primească sprijinul de care au nevoie.
*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
Курси румунської мови для українських біженців у Клужі. Їм від 18 до 65 років
Клуб вивчення румунської мови для українців – це ініціатива з Клужа, яка стартувала на початку травня в бібліотеці округу «Октавіан Гога» в Клуж-Напоці, щоб допомогти біженцям якомога легше адаптуватися у повсякденному житті в чужій країні.
«Ми вже на сьомой зустрічі, зустрічаємося двічі на тиждень, у вівторок і четвер, по 90 хвилин. Загалом курс триватиме 12 тижнів», – зазначає для Cluj24 Родіка Уіфалеан, яка викладає румунську мову.
Вже 7 років працює бібліотекарем у Повітовій бібліотеці, працює у відділі абонементу для дорослих та мистецтва, але оскільки хоче зробити позитивний внесок у життя біженців, розширила сферу діяльності.
«Я з Республіки Молдова, тому російська мова є перевагою. Завдяки цій мові я подружилася зі своїми учнями. Раніше я не викладала. Це важко, але мене мотивує думка про допомогу, чого я дійсно хотіла», – зазначає вона.
Учні від малих до великих
Курс румунської мови регулярно відвідують 15 осіб. За ії словами, темп навчання не однаковий для кожного учня.
«Молоді люди знають ще кілька іноземних мов, тож для них це легше, а для інших – важче. Але ми працюємо повільно, щоб усі встигли.
Більшість – кияни, але у нас є також з Дніпра та Херсона. Наймолодшому – 18 років, найстаршому – 65, але всі вони дуже допитливі та сумлінні, видно перший прогрес. Вони вже навчилися представляти себе кількома словами», – стверджує вона.
Граматика та словниковий запас для кращого життя
Курс складається з двох частин, перша включає основні поняття з граматики румунської мови, а друга – розмовна, орієнтована на лексику.
«Ми намагаємося вивчити якомога більше слів для конкретних ситуацій, таких як похід до магазину, на ринок, в аптеку, у громадському транспорті тощо, щоб вони могли впоратися з містом», – додає Родіка.
Вона рада, що біженці приходять на заняття з тих самих причин, за якими вона була створена: справлятися своїми силами..
«Це те, що ми хотіли, допомогти їм познайомитися з румунською мовою, щоб самостійно впоратися, а чому б і ні, можливо, навіть влаштуватися на роботу, чого багато хто з них хочуть. На жаль, ще не багатьом це вдалося, але ми сподіваємося на краще», – згадує бібліотекар.
Без іспитів: «Я не хочу їх завантажувати»
Через 12 тижнів результати скажуть самі за себе.
«Я сподіваюся, що біженці знають, як запитати, що вони хочуть в магазині. Ми практикуємо це на кожній зустрічі, я не хочу обтяжувати їх іспитами чи подібним, але вони отримають сертифікат учасника», – підсумовує Родіка.
Якщо попит буде високим, є можливість продовжити курс з новими біженцями, щоб шукати рішення для того, щоб сусіди-українці отримали необхідну підтримку.
(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.
Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.
Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu
În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.
Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.
„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.
Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.
„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”
Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.
Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.
Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.
EVENIMENT
Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.
Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”
„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!
Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.
150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri
Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.
„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!
Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.
Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”
Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.
Un avertisment din istorie
Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”
„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.
EVENIMENT
Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.
Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.
„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.
Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.
Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.
Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.
EVENIMENT
Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.
Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.
Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.
Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?