Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Cum poate construi o casă la Cluj-Napoca un consilier din Primărie prin ”funcționalizarea podului”

Publicat


foto 1 (2) (1)

Un consilier în cadrul Biroului Activități Interne din cadrul Direcției de Administrare a Primăriei Cluj-Napoca, Ionel Vasile Maxim, împreună cu soția sa, Liana Maria, și doi vecini au obținut în luna mai o autorizație de construire pentru „funcţionalizare pod, înlocuire învelitoare, modificări interioare şi organizare şantier” la un imobil situat pe strada Ion Ghica nr. 3 din cartierul Grigorescu.

„Funcţionalizarea podului” este, în fapt, o exprimare care camuflează supraetajările și face posibilă schimbarea de destinație și folosință a unui imobil.

Pentru a trece la ”funcționalizarea podului”, beneficiarii proiectului au ras acoperișul, tavanul, au scos geamurile și ușile clădirii și au demolat pereții interiori.

Funcționalizare, termen care permite multe

Cazul este unul tipic de folosire a unor chichițe legislative în condițiile în care demolarea şi construcţia unei noi case i-ar fi obligat pe beneficiari să respecte limita de trei metri faţă de proprietatea vecină şi să deţină teren-curte în proprietate.

În schimb, o simplă „funcţionalizare pod” le permite acestora să construiască pe limitele casei demolate.

Articolul 11.1 litera b din Legea autorizației de construire nr. 50/ 1991, actualizată în 2021, este bazat pe un termen foarte vag denumit “funcționalizare”, care nu există descris nici măcar în dicționarul limbii române pentru termeni legați de construcții și autorizări, ci este unul compus folosit în limbajul arhitecților și prin proiectele tehnice.

Termenul respectiv nu este definit sau explicat clar în cadrul legii, astfel că permite interpretări după bunul plac al celui care construiește sau al administrației locale.

De asemenea, funcționalizarea unui pod, chiar dacă înseamnă demolarea unui imobil și supraetajarea, permite să nu se mai țină cont de necesitatea locurilor suplimentare de parcare, de însorire și necesarul de spații verzi.

Din pozele casei înainte şi de după demolare se observă cum beneficiarii nu intenționează să menţină forma şi volumetria casei, aşa cum menţionau în autorizaţia de construcţie, ci doreau, de fapt, să supraetajeze imobilul.

Mai mult, lucrările de demolare întreprinse până acum ar fi afectat deja structura de rezistenţă a clădirii la calcan şi a casei alipite.

ghica 1

foto 2 (2) (1)

Poliția Locală, în slujba consilierului

De remarcat că, potrivit vecinilor, pentru ca lucrările de pe strada Ion Ghica nr. 3 să se desfășoare în bune condiții iar vecinii să nu sufle o vorbă, acestea sunt supravegheate de o mașină a Poliției Locale din cadrul Primăriei clujene, unde a lucrat o vreme și consilierul Ionel Vasile Maxim care este încadrat în compartimentul de la Direcția de Administrare care se ocupă de ”buna funcţionare a parcului auto propriu şi al poliţiei locale, și utilizarea autovehiculelor instituției de către conducătorii auto (autorizați) și nominalizați prin dispoziția primarului”.

Mai mult, consilierul respectiv a obținut, grație bunăvoinței colegilor săi din Primărie, și un drept de acces aflat pe parcela casei vecine de la numărul 3 A, domeniu public, iar familiei de aici i-a fost luat dreptul de intrare cu mașina la cel de-al doilea garaj, aflat în subsolul imobilului, și folosit timp de peste 30 de ani.

poli mas

Întrebări pentru Primărie

Cluj24 a adresat mai multe întrebări la Primăria Cluj-Napoca despre acest caz, printre care dacă era nevoie de autorizație de demolare în condițiile în care s-au dat jos acoperișul, tavanul și pereții interiori, dacă s-a verificat autorizație de “funcționalizare pod” și schitele aferente care indică faptul că se face, de fapt, o supraetajare a imobilului și nu se respectă proiectul inițial, dacă s-au verificat documentele depuse, din care rezultă că indicii urbanistici CUT și POT au fost calculati pentru un teren de 481 mp care nu este în totalitate proprietatea lui Maxim și dacă s-a verificat de ce drumul de servitute al casei de pe strada Ion Ghica 3A, aflată lângă, este luat in calcul pentru indicii urbanistici ai autorizației de construcție de pe strada Ion Ghica nr. 3.

Primăria susține că totul e legal

Cum răspunde Primăria Cluj-Napoca la toate aceste întrebări, după 10 zile de la depunerea cererii în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul liber la informații de interes public? Sec, într-o singură frază.

”Precizăm faptul că în urma verificărilor efectuate de polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism la imobilul situat pe str. Ion Ghica, nr. 3, s-a constatat faptul că lucrările de construire se încadrau în prevederile AC nr. 371/2022, având ca obiectiv ”Elaborare proiect pentru autorizarea lucrărilor de funcționalizare pod, înlocuire învelitoare, modificări interioare și organizare de șantier”, se arată în răspunsul Primăriei clujene.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul, în cărți pentru Episcopia Sălajului

Publicat

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a întrunit joi pentru a desemna candidații la scaunul vacant de Episcop al Sălajului. În urma consultărilor, au fost propuși doi clerici cu experiență, ale căror nume vor fi înaintate Sfântului Sinod, care va lua decizia finală pe 27 martie.

Joi, 20 martie 2025, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-a întrunit în şedinţă de consultare la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru a stabili lista celor doi candidați pentru scaunul vacant de Episcop al Sălajului, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.

În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române privitoare la alegerea de episcop eparhiot, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a stabilit lista celor doi candidați:

  • Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca,
  • Preacuviosul Părinte Arhimandrit SAMUEL CRISTEA, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Lista întocmită de Sinodul mitropolitan, menținută în urma consultării cu membrii Adunării eparhiale din cadrul Episcopiei Sălajului, va fi înaintată Sfântului Sinod care, în şedinţa de lucru din 27 martie 2025, îl va alege pe viitorul Episcop al Sălajului.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

LIVE VIDEO. ”Ediția de seară” pe Clujlive TV, în parteneriat cu Cluj24: Invitați Radu Moisin, Viorel Băltărețu, Dan Tarcea

Publicat

Postul Clujlive TV prezintă, joi, de la ora 18, emisiunea ”Ediția de seară”, realizată în parteneriat cu Cluj24, și care va avea două părți. 

Jurnaliștii Florin Danciu și Vasile Măgrădean îi vor avea ca invitați, în prima parte, pe deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, și pe fostul deputat USR Viorel Băltărețu, care vor discuta despre alegerile prezidențiale.

În partea a doua, de la ora 19, va fi prezent viceprimarul Dan Tarcea, care va răspunde acuzațiile imobiliarului Dorin Bob despre proiectul de metrou, ale constructorului Cristian Erbașu despre centura metropolitană, făcute în cadrul Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN).

Emisiunea poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215)

Principalele declarații

Despre anularea alegerilor și respingerea candidaturii lui Călin Georgescu

Radu Moisin: „Am avut decizia CCR din decembrie pe care cam, toți colegii din PNL au apărat-o. Eu nu, nu am apărat-o nici atunci și nu o să o apăr nici pe viitor, deoarece a fost o hotărâre a unei instanțe din afara puterii de judecată, luată fără posibilitate de a contesta, fără a asculta partea respectivă și fără probe. Așa este și cea mai recentă decizie, nu o să apăr niciuna dintre aceste decizii. S-a văzut efectul acestor decizii prin retrogradarea României în topul democrațiilor la nivel internațional din revista The Economist, unde am ajuns la nivelul de regim hibrid. Genul acesta de democrație nu o să o pot susține niciodată, chiar de prețul ar fi renunțarea la activitatea politică”.

Viorel Băltărețu: „Cred că CCR-ul a luat niște decizii pe care nu ar fi trebuit să le ia. Din perspectiva unui cetățean responsabil și pentru că trăim într-un stat în care legea trebuie respectată, chiar dacă nu suntem de acord cu aceste decizii, trebuie să le respectăm și asta ar trebui să înțeleagă toată lumea. Riscul este să creăm niște precedente. CCR-ul este cvasi-politic, membrii sunt numiți de partide. CCR nu este un organism independent și faptul că deciziile nu pot fi contestate mi se pare o vulnerabilitae. Doar o reformă constituțională ar putea rezolva această problemă”.

Florin Danciu, jurnalist Cluj24: „După părerea mea, aceasta este o decizie ca o boală ale cărei simptome noi le-am ascuns, dar nu înseamnă că boala a trecut și oricând, cred că dacă vine unul la putere mai hotărât, folosind aceleași metode, poate să zică: Mie nu îmi place de ăla, nu îl arestez, ca în Turcia, dar îl scot din cursă. Avem de a face cu un fel de deomcrație directată, în care instituțiile decid”.

Despre candidații la alegerile prezidențiale

Radu Moisin: „Pe lângă cele trei partide și minoritățile naționale, Crin Antonescu strânge simpatii și din alte zone, pentru că este un om liber, decuplat de orice fel de obligație față de aceste partide. De exemplu, luni, a declarat faptul că în opinia sa, Comisia Europeană nu ar fi trebuit să continue cu Ursula von der Leyen deoarece a fost un președinte slab. Imediat după aceea, PNL a dat un comunicat prin care s-a delimitat de această opinie a candidatului Crin Antonescu, însă respectă dreptul său la opinie.

Mi se pare rușinos pentru cei care încă mai pretind că fac sondaje de opinie în România, mă refer la cei care au lucrat în toamnă la alegerile prezidențiale, să mai apară în spațiul public. Atunci, toată lumea făcea pariu cu cât intră Ciolacu în turul II, iată că nu a fost cazul. Eu, plimbându-mă timp de două luni, în campanie și precampanie, în orașe dar și în cătune și sate, am găsit foarte puțini susținători ai lui Ciolacu, și atunci am spus, într-  emisiune la radio, că eu nu cred că Ciolacu va intra în turul II. Acel prezentator se uita la mine de parcă aș fi înnebunit. Eu cred că sunt manipulări, mai ales din zona lui Nicușor Dan”.

Nicușor Dan, „ajutat” de lideri PNL?

Florin Danciu: „Are aliați chiar în interiorul PNL, domnule deputat. Am citit declarația domnului Ciucu, în care a spus că PNL l-a vrut de fapt pe domnul Bolojan, dar s-a opus premierul Ciolacu. Nu a zis că l-a vrut pe domnul Nicuțor Dan, dar să punem cap la cap piesele de puzzle. Declarația prim-vicepreședintelui PNL nu cred că e făcută neglijent. Mai punem la socoteală aducerea domnului Dacian Cioloș la Cotroceni și vizita domnului Nicușor Dan la domnul Bolojan. Sunt destule semnale că liberalii au o problemă de susținere a lui Crin Antonescu”.

Radu Moisin: „Eu nu am auzit pe niciunul dintre colegii mei să îl susțină pe Nicușor Dan, nici în discuții informale. Eu nu am dubii că PNL este mobilizat pentru susținerea candidatului Crin Antonescu. Faptul că domnul Ciucu ratează ocazia de a tăcea destul de de în ultima perioadă și mai scapă niște gânduri sau fantezii de-ale lui în presă nu ne bucură. (…) Eu am un dubiu că Nicușor Dan s-a văzut cu domnul președinte Ilie Bolojan, rămâne de văzut dacă acesta va confirma sau va infirma ceea ce susține candidatul la prezidențiale.”

Florin Danciu: „Este adevărat că l-ați propus pe Bolojan și s-a opus Ciolacu? A fost această discuție în coaliție?”

Radu Moisin: „Nu știu să vă zic. Asemenea detalii este total inoportun să fie lansate în campanie și în precampanie care să creeze neliniște în Alianța „România Înainte”.

Citește mai departe

Bruxelles Expres

VIDEO. Daniel Buda, eurodeputat PNL: Fondurile de agricultură trebuie asigurate în mod adecvat de către CE

Publicat

Vicepreședintele Comisiei de Agricultură din cadrul Parlamentului European, eurodeputatul Daniel Buda, susține că fondurile de agricultură trebuie asigurate în mod adecvat de către Comisia Europeană, indiferent de provocările actuale, legate de începerea unui program european de înarmare, ReArm.

Daniel Buda a solicitat, în plenul Parlamentului European, o finanțare adecvată pentru Politica Agricolă Comună și sprijin pentru producția de îngrășăminte chimice în UE. Europarlamentarul a avertizat asupra riscurilor unei posibile unificări a fondurilor destinate agriculturii cu cele de coeziune.

„Domnule comisar, sunteți foarte ancorat în realitate și mulțumim pentru viziunea pe care ne-ați propus-o, dar suntem conștienți de faptul că dumneavoastră aveți o limitare legat de buget. Nu puteți face ceea ce v-ați propus dacă nu aveți bugetul adecvat pentru acest lucru. Rugămintea mea către dumneavoastră este să transmiteți un mesaj foarte ferm în interiorul Comisiei Europene legat de ceea ce înseamnă finanțarea adecvată a politicii agricole comune pe de o parte și ferească-vă Dumnezeu pe toți din comisie să veniți cu unificarea fondurilor din agricultură cu cele de coeziune, să fie un singur fond pus la dispoziția statelor membre, pentru că ar însemna o bombă nucleară care nu știu unde va duce dacă va exploda”, a declarat Daniel Buda (PNL/PPE).

Problema importurilor de îngrășăminte chimice

În cadrul aceleiași intervenții, europarlamentarul român a atras atenția asupra problemelor legate de importurile de îngrășăminte chimice și a solicitat sprijin pentru producția internă în Uniunea Europeană.

„Mai departe, m-aș referi la ceea înseamnă importul de îngrășăminte chimice. Dimineață am avut discuții și sunt preocupări majore din partea fermierilor cu privire la această chestiune. Aveți în vedere sprijinirea producției interne în interiorul Uniunii Europene, acolo unde există posibilitatea, cu este în România de exemplu, la fabricile de îngrășăminte chimice? Pentru că avem fabrici astăzi în interiorul Uniunii Europene, dar ele, din păcate nu sunt competitive din cauza prețului foarte mare la gaz”, a mai arătat Daniel Buda.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Parcare nesimțită în centrul Clujului! BMW parcat de-a curmezișul pe banda de autobuze și biciclete

Publicat

Un șofer de BMW a blocat complet banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. A parcat mașina de-a curmezișul, cu avariile pornite, și a plecat să își rezolve treburile.

Un șofer de BMW cu numere de București și-a abandonat mașina de-a curmezișul pe banda dedicată de pe Bulevardul 21 Decembrie, creând haos în plină oră de vârf. Potrivit martorilor de la fața locului, șoferul a coborât nestingherit din mașină și a plecat să își rezolve treburile în zonă, lăsând avariile pornite.

Într-o filmare surprinsă la fața locului, se poate observa cum bicicliștii și autobuzele sunt nevoiți să îl ocolească.

IPJ Cluj a declarat că nu a primit sesizări în acest caz, menționând că astfel de reclamații ar fi trebuit adresate Poliției Locale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate