Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Cum arată noul corp de clădire de la Școala Iuliu Hațieganu. Lucrările, gata 80%. Investiție de peste 1,7 milioane de euro

Publicat


scoala iuliu hatieganu (6)

Stadiul lucrărilor la noul corp de clădire a Școlii Gimnaziale Iuliu Hațieganu a ajuns la 81%, anunță primarul Clujului. Clădirea va avea 15 săli de clasă și o capacitate de 448 de elevi.

Primarul Emil Boc a vizitat vineri șantierul de la Școala Iuliu Hațieganu, unde lucrările la noul corp de clădire înaintează.

scoala iuliu hatieganu (8)

Cum arată noul corp de clădire de la Școala Iuliu Hațieganu

Clădirea va avea 15 săli de clasă și o capacitate maximă de 448 de elevi.

De asemenea, se amenajează spații de birouri pentru cadre didactice, o bibliotecă dotată cu sală de lectură, o sală multifuncțională, grupuri sanitare și spații de depozitare.

scoala iuliu hatieganu (5)

Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități este asigurată printr-un ascensor și grup sanitar dedicat, astfel încât acestea să aibă parte de un proces educațional incluziv și de calitate.

scoala iuliu hatieganu (7)

Vechea clădire a școlii, reabilitată termic

De asemenea, la construcția existentă de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” au fost realizate lucrări de reabilitare termică prin anvelopare, sistemul termoizolant fiind unul modern și eficient din punct de vedere energetic.

scoala iuliu hatieganu (3)

„Lucrările vor fi finalizate pana la sfârșitul anului și vom aplica penalitătile de întârziere pentru lucrările care nu au fost finalizate la timp”, a anunțat primarul Emil Boc.

scoala iuliu hatieganu (2)

Valoarea totală a lucrărilor este de peste 8,5 miloane de lei cu TVA, resepctiv 1,7 milioane de euro.

scoala iuliu hatieganu (1)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Scandal în fața unui magazin din Turda. Femeie lovită de un bărbat nervos după ce a fost acroșat de o mașină

Publicat

politist 2

Polițiștii au fost sesizați, marți, despre un incident care ar fi avut loc în zona unui magazin Penny din cartierul Turda Nouă, iar la fața locului au constatat faptul că un bărbat, în vârstă de 48 de ani, care îndruma conducătorul unui autoturism pentru a ieși din parcare, ar fi fost acroșat de un alt autoturism, condus de o femeie, în vârstă de 33 de ani, în cursul unei manevre de mers înapoi.

În urma acestui eveniment, bărbatul ar fi lovit cu pumnii geamul portierei autoturismului în care se afla femeia, ulterior agresând-o fizic și pe această, lovind-o în zona feței.

”Polițiștii au intervenit pentru a aplana conflictul. Conducătoarea auto și bărbatul în cauza au fost testați cu aparatul etilotest,  rezultatele fiind negative.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice”, au spus polițiștii.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Peste 3.000 de profesori au umplut Piața Unirii. ”4 la purtare pentru guvernare”. Au scandat ”Hoții” și ”Rușine”

Publicat

prote 6

Peste 3000 de cadre didactice aflate în grevă generală și angajați din învățământ au protestat, marți, la Cluj-Napoca și au umplut Piața Unirii, scandând ”Rușine” și ”Hoții” la adresa guvernanților.

Protestatarii au avut afișe cu mesaje precum ”6% din PIB a rămas doar un mit”, ”Vrem să fim ascultați, nu amenințați”, ”Profesori umiliți = țară umilită, Profesori demni = țară demnă”, ”Guvernare eșuată, România educată”, ”Vrem salarii reale, nu carduri sociale”, ”România educată. Ai carte, n-ai parte”, ”Mereu sacrificați, niciodată respectați”, ”4 la purtare pentru guvernare”, ”Fără demnitate și respect în general, veți avea profesori din Nepal și Senegal”.

prote 5

Ei au scandat ”Vrem dreptate”, ”Unitate”, ”Rușine”, ”Hoții”, ”Uniți suntem puternici”, ”Așa nu se mai poate”.

Apel la profesorul Iohannis

”Suntem în a 7-a zi de grevă generală și acum, mai mult ca oricând, trebuie să dăm dovadă de unitate. Vrem salarii decente. Revolta este a tuturor angajaților din învățământ. După o săptămână de grevă, reprezentanții Guvernului nu au venit cu nicio ofertă cu care să fim de acord, iar oferta de aseară a fost una jignitoare.

Vrem ca problemele noastre să se rezolve acum și să fie emisă o OUG, se poate dacă se vrea, dar nu se vrea”, a spus liderul SLIPC, Lucia Cojocaru.

Aceasta a făcut apel la președintele Klaus Iohannis, care este profesor de fizică, să medieze conflictul.

La protest au participat cadre didactice de la toate școlile din județul Cluj, de la toate categoriile de învățământ, dar și sindicaliști de la UBB.

prote 4

prote 3

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clinica de Oftalmologie a Spitalului Județean Cluj, renovată pentru copii. Așteptarea la medic, în atmosferă de basm

Publicat

oftalmologie 1

Asociația Educalise a transformat trei încăperi destinate exclusiv copiilor din Clinica de Oftalmologie, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, într-un spațiu prietenos cu micii pacienți care au nevoie de investigații la cabinetul de Ortoptică.

Așteptarea la medic, în atmosferă de basm

Cele două fondatoare ale Asociației Educalise, Cristina Sălăgean și Mădălina Hada, ajutate de 10 voluntari, au reușit, după o muncă susținută de câteva luni să renoveze sala de așteptare a cabinetului de Ortoptică și Oftalmologie Pediatrică.

În plus, pereții secției au fost „îmbrăcați” în picturi, care îi duc pe cei mici cu gândul într-o lume de basm. Conceptul și efortul financiar aparțin exclusiv Asociației Educalise.

„Prioritatea noastră este ca cei mici să se simtă bucuroși când vin la medic și să asocieze actul medical cu multă culoare, energie pozitivă și joacă – exact ce le place lor cel mai mult. Am împodobit pereții cu jucării senzoriale, concepute special pentru ca timpul de așteptare să treacă mai ușor, împreună cu elemente care creează impresia unui mic oraș al copiilor. Spațiul nostru este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani.

Desenele au prins viață cu ajutorul voluntarilor, iar pentru munca depusă în spatele acestor creații, suntem recunoscători unui părinte extraordinar, Ioan Sângeorzan, care a împărtășit viziunea noastră și a înțeles importanța acestei inițiative pentru copiii noștri”, a declarat Mădălina Hada, cofondatoarea Asociației Educalise.

oftalmologie 2

Investiția în sănătate, investiție în educația copiilor

„Încă de la înființarea Asociației Educalise, noi, cele două mame din spatele acestui proiect, ne-am propus să aducem culoare în viețile copiilor, fie că a fost vorba despre renovarea unei școli sau a unui salon de spital. De această dată, acest lucru a fost înlesnit de colaborarea bună pe care am avut-o cu dr. Iulia Nemeș și cu întreaga conducere a SCJU Cluj-Napoca. Considerăm că, prin crearea acestui spațiu primitor, copilul vine cu multă curiozitate și deschidere la Clinica de Oftalmologie. Dacă îl ajutăm să lase frica la intrarea în secție, contribuim la educarea și responsabilizarea  micului pacient”, a afirmat Cristina Sălăgean, cofondatoarea Asociației Educalise.

Cele două fondatoare ale Asociației Educalise fac acum demersuri pentru obținerea unor fonduri și achiziția unui biomicroscop de care este mare nevoie în cabinetul de Ortoptică.

„Alături de investițiile în aparatură medicală esențială, făcute de SCJU Cluj și partenerii instituționali, salutăm efortul Asociației Educalise, concentrat în crearea unei mediu prietenos pentru copii, în care aceștia să se simtă în siguranță și  să vină la medic cu plăcere, contribuind decisiv la realizarea unor relații prietenoase între medic și micuții pacienți”, a declarat prof.univ. dr. Simona Nicoară, director medical al SCJU Cluj, medic coordonator al Secției Clinice Oftalmologie.

Despre Cabinetul de Ortoptică și Oftalmologie Pediatrică – SCJU Cluj

oftalmologie 3

Cabinetul de Ortoptică și Oftalmologie Pediatrică din cadrul Clinicii de Oftalmologie – SCJU Cluj este destinat examinării pacientului pediatric și este dotat cu aparatură medicală modernă, cu ajutorul căreia sunt depistate afecțiunile oftalmologice chiar din prima zi de viață. Cabinetul este dotat cu un optotip computerizat pentru examinarea acuității vizuale și cu un tonometru portabil, non-invaziv, ICARE, care determină cu acuratețe tensiunea intraoculară la copii, fără picături. În plus, în secție mai există o cameră obscură cu aparatură medicală destinată examinării copiilor cu vârsta între 4 – 6 ani, dar și examinării prematurilor cu oftalmoscopul indirect. Tot pentru consultațiile pacienților prematuri, clinica este singura unitate medicală de stat din Transilvania, care  dispune de un aparat de electrofiziologie Retimax.

În acest moment, Clinica de Oftalmologie dispune de infrastructură, aparatură medicală și de specialiști care pot diagnostica și trata orice patologie oculară, încă de la nașterea copilului, dacă există suspiciuni.

În clinică se fac consultații în regim de ambulatoriu, consulturi preoperatorii si postoperatorii, inclusiv sub sedare, dacă situația medicală impune această procedură.

Despre Asociația Educalise

Asociația Educalise a fost fondată, în 2019, de Mădălina Hada și Cristina Sălăgean, două mame, cu job-uri full time, care în timpul liber au decis să se implice în proiecte caritabile. Fie că era vorba de pictat săli și holuri în spitale de copii, dotarea unor unități sanitare cu aparatură medicală sau amenajarea unor săli multimedia pentru acces mai facil la educație, Mădălina și Cristina spuneau prezent. Iar de 4 ani și-au unit forțele sub numele Educalise, continuă să se implice în acțiuni și proiecte sociale și să facă lucrurile să se întâmple.

oftalmologie 4

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SPECULAȚII: Dan Petrescu ia calea Asiei. Ar urma să PREIA o echipă din Coreea de Sud

Publicat

dan petrescu 2

Dan Petrescu este gata s-o părăsească pe CFR Cluj după meciul de baraj de joi cu FCU Craiova. Următoarea destinație ar fi Jeonbuk Hyundai din Coreea de Sud, scrie GSP.

Antrenorul care a câștigat 5 titluri de campion cu CFR Cluj mai are un an de contract cu formația lui Neluțu Varga, dar se pare că niciuna dintre părți nu își mai dorește colaborarea.

După ce a primit oferte din Arabia Saudită și Qatar, Dan Petrescu ar urma să ajungă în Coreea de Sud, acolo unde este dorit de Jeonbuk Hyundai, din prima ligă, potrivit presei internaționale.

Antrenorul ar fi ajuns deja la un acord cu șefii lui Jeonbuk și ar mai aștepta doar viza de Coreea. Acesta ar urma să debuteze la noua echipă pe 11 iunie, contra lui Gangwon.

Zvonul că în locul lui ar fi dorit Cristiano Bergodi nu a fost confirmat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax