Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cum arată biserica de lemn din Cojocna după reabilitare. E lăudată de arhitectul-șef al Clujului

Publicat


oznorco
Arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a lăudat biserica de lemn „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Cojocna, care a fost reabilitată.
”Biserica a început să fie edificată în anul 1795 și s-a încheiat în mare parte în 1796, aceasta fiind atunci și sfințită. Pentru realizarea acesteia comunitatea a adunat 504 florini, 36 mariași, 1400 creițari și 1 zlot, precum și produsele naturale în cantitate de 271 de cupe de grâu, 51 cupe porumb, 2 ferii de vin și o cantitate neprecizată de orz.
Biserica a fost frumos reabilitată și merită numai cuvinte de laudă! Felicitări arh. Nina Dițoiu și preotului paroh Rednic George!”, a spus Salanță.

oznorco

rhdr

oznorcoDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Vedete și invitați pe covorul roșu la gala de premiere a TIFF de la Teatrul Național Cluj-Napoca

Publicat

Invitații la gala de premiere a TIFF au început să sosească, sâmbătă seara, pe covorul roșu așternut la intrarea în Teatrul Național Cluj-Napoca.

Gala începe la ora 21, urmând ca în cadrul ceremoniei să fie acordate premiile TIFF și să se cunoască filmul care va câștiga Trofeul Transilvania.

Tudor Giurgiu și familia sa

„Anul acesta la TIFF a fost foarte cald, nu numai afară, ci și în săli. A fost foarte multă lume la filme, cred că e un record de spectatori. A fost impresionant să vedem Piața Unirii plină la filme românești, la filmul lui Emanuel Pârvu, la cel al domnului Stere Gulea. De asemenea, am avut o seară nemaipomenită la Răscruci, la Castelul Banffy, dar și multe filme ale unor cineaști tineri, filme independente, realizate cu mare greutate și fără sprijin de la stat. Cred că este o ediție cu multe premiere. Mai avem două zile de festival, iar până acum cred că suntem cu trei-patru la sută mai mult ca anul trecut, așadar peste 90.000 de bilete”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF.

Ministrul Culturii Raluca Turcan și regizorul Tudor Giurgiu

Număr record de spectatori la meciul România-Belgia

De la ora 22, clujenii sunt așteptați să vadă meciul România – Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel mai mare ecran al TIFF, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Intrarea este liberă. Vor fi puse la dispoziție 2.000 de scaune, iar spectatorii sunt încurajați să vină în tricourile naționale, cu steaguri tricolore, pentru a crea o atmosferă de neuitat, dar și cu scaune pliabile.

În acest context, Tudor Giurgiu se așteaptă la un record de spectatori în Piața Unirii.

„În Piața Unirii în această seară vom avea un record, e cea mai importantă seară a TIFF-ului dar și cea mai importantă seară pentru români. Mi s-a părut esențial să fim alături de echipa națională și am primit multe mesaje de la cei din oraș care vor să vadă meciul pe un ecran mare așa că am luat decizia să mutăm filmul programat pentru seara aceasta în altă parte și sper să ne bucurăm de o altă victoriea a României”, a arătat acesta.

„Mi-a fost dor de Cluj”

La gala de premiere a TIFF participă și actrița Catrinel Dumitrescu. Ea a mărturisit că este încercată de emoții puternice, revenită la Cluj, locul unde a debutat și unde a jucat pe scena Teatrului Național timp de 15 ani.

Actrița Catrinel Dumitrescu

„Azi dimineață mi-am dus pașii pe unde umblau acum mulți ani. Mi-a fost dor de Cluj, am fost la Someș, apoi la Catedrală, aici. Pentru momentul ăsta am niște emoții mult mai mari decât cuvintele pe care pot să le spun acum. Voi primi și eu un premiu astăzi, în această seară. Premiule de fapt că am venit la Cluj, pentru mine ăsta este cel mai mare premiu. Mă încearcă amintiri, nu am de ce să mint, le păstrez și le țin undeva așa tainic și safe. Ieri, am avut un program de interviuri, mi-a făcut mare plăcere, pentru că îmi face plăcere să intru în contact cu oamenii. Azi dimineață, cum vă spuneam, am apucat să mă văd și cu doi foarte buni prieteni pe care îi am din vremurile acelea”, a spus actrița.

Geanina Corondan

Amalia Enache și Cristi Hordilă

Regizorul Nae Caranfil

Ambasadorul Japoniei în România, Dl. Takashi Katae

Virgil Ianțu

Andreea Raicu

Regizorul Stere Gulea

Juriul competiției TIFF.23. Cu regizorul român Paul Negoescu

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Atmosferă fantastică înaintea meciului România-Belgia. Duelul galeriilor, în fața Domului din Köln

Publicat

„Explozie” de energie și entuziasm pe platoul din fața Domului din Köln, înaintea meciului România-Belgia. Galeriile celor două echipe „se întrec” în strigăte și în manifestări, în sprijinul echipelor naționale.

Puține ore ne mai despart de debutul meciului dintre naționala de fotbal a României și cea a Belgiei. Suporterii celor două țări s-au stârns în fața Domului din Köln și scandează pentru echipa pe care o susțin înaintea duelului programat în această seară de la ora 22.

Câteva mii de suporteri români așteaptă cu nerăbdare începerea meciului, purtând tricouri galbene, steaguri tricolore, șepci și fulare în culorile drapelului.

România vine după o victorie istorică cu naționala Ucrainei

Astăzi, de la ora 22, la Köln se joacă al doilea meci al Naționalei din grupele turneului final al Euro 2024, după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Tricolorii au reuşit o victorie istorică, la 24 de ani de la precedenta, deşi porneau cu şansa a doua în acest meci.

Acum, „tricolorii” vor înfrunta cea mai puternică formație a grupei, Belgia, locul 3 în clasamentul FIFA. Echipa nu a avut însă cel mai bun start de turneu. A pierdut în primul meci cu Slovacia, 0-1, și e obligată să câștige dacă vrea să mai spere la calificare.

Edi Iordănescu: „Ne aşteaptă o provocare la un nivel superior”

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Germania, că prima reprezentativă are în faţă o provocare la un nivel superior, urmând să întâlnească Belgia în cel de-al doilea meci de la EURO 2024, „un adversar colosal”, în opinia sa.

„Mâine ne aşteaptă o nouă provocare, o provocare la un nivel superior ţinând cont şi de context. Belgia este locul 3 în ierarhia mondială, are jucători foarte valoroşi şi vine cu o nevoie foarte mare de puncte.

Reprezintă o provocare foarte mare pentru noi, dar sunt sigur că suntem pregătiţi să dăm tot ce avem mai bun. În rest, adversarul este unul colosal, asta e realitatea. Are multă valoare, în primul meci a avut 4-5 ocazii imense… şi suntem conştienţi de asta, suntem pregătiţi pentru orice”, a explicat tehnicianul.

România va juca următorul meci cu Slovacia, pe 26 iunie, la Frankfurt.

 

 
    
       

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții

Publicat

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de a studia evoluția unui șantier de mare amploare, încă din fază incipientă.

Oportunitatea de a face practică direct pe șantier este posibilă printr-un parteneriat între mediul universitar și grupul IULIUS, compania care dezvoltă un proiect mixed-use de reconversie urbană de mare amploare pe fosta platformă a fabricii Carbochim.

Studenții de la Construcții, vizite pe șantierul Carbochim

Recent, grupuri de profesori și studenți au mers în vizite de studiu pe șantier, acolo unde se lucrează la conservarea și modernizarea fostei clădiri administrative și se desfășoară lucrări de dezmembrare a vechilor hale, care se aflau în diferite stadii de degradare.

Acest parteneriat marchează angajamentul ambelor părți de a susține educația de calitate și inovația tehnologică în rândul viitorilor ingineri.

Demersul se va concentra pe transpunerea cunoștințelor teroretice în practică, oferind studenților oportunități unice de a se implica în procese reale de construcție și dezvoltarea de proiecte și de a învăța direct de la profesioniști din industrie.

Această colaborare va include stagii de practică, interacțiuni directe cu specialiștii și alte activități educative, care le vor permite studenților să-și dezvolte abilitățile și să înțeleagă mai bine cerințele pieței muncii.

Se lucrează la conservarea fostei clădiri administrative Carbochim

Astfel de vizite s-au desfășurat recent, de către grupuri de profesori și studenți de la Facultatea de Construcții, pe șantier fiind lucrări de conservare și modernizare a fostei clădiri administrative Carbochim (clădirea de cărămidă), care, alături de o hală cu valoare de patrimoniu (hala cu arcade), vor fi integrate în viitorul proiect de reconversie urbană, cu funcțiuni culturale și de susținere a inițiativelor locale.

Totodată, sunt în desfășurare lucrări de dezmembrare a vechilor construcții, aflate în diferite stadii de degradare, conform autorizațiilor obținute, proces care este, de asemenea, oportunitate de studiu pentru multiple specializări.

„O experiență complexă, profesională, dar și de viață”

„Considerăm că vizitele tehnice desfășurate pe platforma industrială Carbochim reprezintă o oportunitate pentru comunitatea academică a Facultății de Construcții din Cluj-Napoca, cadre didactice și studenți, care, pentru prima dată, au avut șansa de a asista la demolarea controlată a unor clădiri industriale. În cadrul vizitelor am avut, de asemenea, oportunitatea de a vedea lucrări de intervenții la fațada și sistemul structural al clădirii reper «Uzina Carbochim».

Vizitele reprezintă o experiență complexă, profesională, dar și de viață pentru cadrele didactice și viitorii ingineri, studenții de azi ai Facultății de Construcții din Cluj-Napoca. Anual organizăm pentru studenți vizite de studiu la obiective industriale, rezidențiale, lucrări în infrastructura  transporturilor și lucrări hidrotehnice, însă la operațiuni de demolare a construcțiilor nu am participat până acum.

Cu bucurie, am regăsit absolvenți ai Facultății de Construcții din Cluj-Napoca implicați în proiectarea, expertizarea, demolarea și execuția lucrărilor noi”, a declarat Prof.dr.ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultății de Construcții din cadrul UTCN.

Studenții UTCN pot vizita șantierul, însoțiți de profesori

La acțiunile de pe șantier vor participa studenți din anii de studiu II – IV, de la specializările Construcții civile, industriale și agricole, Inginerie și management, Măsurători Terestre și cadastru, Căi ferate, Drumuri și poduri.

Vizitele se fac în grupuri restrânse, de maximum 15 studenți, însoțiți de profesori, atât din motive de siguranță pe șantier, cât și pentru o mai bună interacțiune cu inginerii și profesioniștii care lucrează pe utilaje.

Proiectul de reconversie urbană este unul puternic ancorat în comunitatea locală, conceptul său fiind realizat pe baza consultării clujenilor, sub diferite forme.

Demersul investițional, ce se ridică la peste jumătate de miliard de euro, are ca scop redarea către comunitate a unei părți a orașului, sub forma unui proiect-destinație, accesibil tuturor.

Un proiect cu funcțiuni culturale, de business, shopping, entertainment, cu integrarea a 52.000 mp de spații verzi amenajate, cu spații pentru evenimente în aer liber, și realizarea de infrastructură care susține mobilitatea urbană cu toate mijloacele de transport.

„Astfel de parteneriate susțin formarea profesioniștilor de mâine”

Parteneriatul cu mediul universitar reprezintă continuarea unei implicări active în comunitate, un obiectiv cheie în strategia de sustenabilitate a grupului, care presupune o dezvoltare pluridisciplinară a proiectelor.

„Astfel de parteneriate sunt benefice prin prisma rezultatelor pe care le au atât pe termen scurt, ca oportunitate de studiu, dar și pe termen lung, pentru că susțin formarea profesioniștilor de mâine.

Prin această colaborare, studenții pot să experimenteze încă de pe acum activitatea pe care o vor practica după terminarea studiilor, într-un mediu similar cu cel în care vor activa.

Experiența din dezvoltarea celorlalte investiții realizate ne-a dovedit că transferul direct de cunoștințe de la specialiști către studenți reprezintă un avantaj în formarea tinerilor, uneori ajungând să fie colegi în construirea acelorași proiecte.

Viziunea noastră este de a dezvolta acest proiect împreună cu întreaga comunitate, colaborând pe mai multe paliere, astfel încât să implicăm cât mai mulți clujeni în demers.

Parteneriatul cu UTCN este un pas în această direcție, însă dezvoltăm numeroase colaborări participative cu mediul universitar, cultural și artistic”, a spus Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de reconversie urbană IULIUS la Cluj.

Parteneriate similare, desfășurate de IULIUS în toată țara

Astfel de parteneriate dintre grupul IULIUS și mediul universitar sunt active în toate orașele în care compania a dezvoltat proiecte – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, creând oportunități multiple pentru tineri și nu numai, de la programe de internship în cadrul grupului, concursuri de artă, workshop-uri în rândul companiilor multinaționale prezente în clădirie de birouri, modernizarea unor laboratoare, târguri de job-uri etc., până la susținerea inițiativelor organizate de instituțiile de învățământ.

Proiectul de reconversie urbană a fostei platforme industriale Carbochim se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro!

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primarul Emil Boc, alături de naționala de fotbal la meciul cu Belgia: „Să trimitem «Diavolii Roșii» acasă!”

Publicat

Primarul Emil Boc s-a filmat sâmbătă după-amiază din fața Domului din orașul Köln, unde naționala de fotbal a României va disputa deseară al doilea meci la EURO 2024, cu naționala Belgiei.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a ajuns sâmbătă după-amiază la Köln, pentru a susține echipa națională de fotbal în meciul cu Belgia, disputat de la 22 (ora României).

„O mare galbenă se îndreaptă înspre stadion”

Primarul a stat de vorbă cu mai mulți suporteri prezenți în apropierea Domului din Köln, a făcut fotografii cu fanii care l-au abordat și a adus încurajări echipei naționale. Edilul a venit echipat, ca un adevărat suporter: cu vuvuzea, fular, tricou și șapcă în culorile drapelului național.

„Am ajuns la Köln, in capitala fotbalului românesc în această seară, înaintea meciului România-Belgia. Am ajuns în gară cu șase ore înaintea meciului, atmosfera este absolut fabuloasă, o mare galbenă se îndreaptă din toate părțile înspre stadion, abia aștept să înceapă meciul și să ne bucurăm de fotbal și de succesul, doamne ajută, al României. Acum sunt la ieșirea din gară, deja foarte mulți români au sosit cu trenul, alții au venit cu mașina. Este un fanzone aici pentru români, sunt și foarte mulți belgieni. În seara aceasta vom fi cu siguranță mai buni și pe teren, mai mulți și în tribune. Mă bucur că atât de mulți români au venit de pretutindeni să susțină naționala României”, a spus Emil Boc.

Emil Boc speră la un parcurs cât mai lung pentru națională în campionat

Edilul a mărturisit că speră la un rezultat buni pentru „tricolori” în această seară, care să îi trimită pe „Diavolii Roșii” acasă.

„Sperăm la un rezultat bun, să trimitem «Diavolii Roșii» acasă în această seară, pentru că ei, dacă pierd, sunt șanse mari să plece acasă și noi să ne continuăm drumul în acest campionat european. Am făcut un meci extraordinar cu Ucraina, echipă care aseară a bătut Slovacia, se încinge lupta în grupa noastră. Astăzi jucăm cu cea mai importantă echipă a grupei”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax