Connect with us

ACTUALITATE

FOTO Coșuri de gunoi pentru BICICLIȘTI și panouri fotovoltaice pe blocuri, proiecte la bugetarea participativă din Cluj-Napoca

Publicat


buge 3

Primăria Cluj-Napoca a prezentat 20 de proiecte eligibile care fac parte din programul ”Bugetare participativă” și care au fost analizate până în 28 noiembrie și votate de clujeni, după ce au propuse de locuitorii municipiului. Sunt proiecte care au înregistrat sute de voturi, dar și proiecte cu 10 sau 20 de voturi. Valoarea maximă pentru finanțarea unui proiect este de 150.000 de euro. Dintre acestea vor fi selectate 15, care vor anunțate în 6 decembrie și care vor fi finanțate începând cu 2022.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat că propunerile formulate de clujeni trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

Să corespundă unui obiectiv de interes general.

Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi care vizează un spaţiu public.

Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.

Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.

Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.

Să nu aibă un caracter politic sau etnic.

Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.

Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Cluj24 vă prezintă o parte dintre cele 20 de proiecte declarate eligibile.

Parcul Iuliu Prodan cu alei

Proiectul ”Parcul Iuliu Prodan – Refacerea aleii circulare si pavarea acesteia” a întrunit 382  voturi și este evaluat la 100.000 de euro.

Acesta este necesar a fi realizat astfel incat sa fie la nivelul municipiului Cluj-Napoca, eventual cu solutii similare celor propuse pentru Parcul Central, pentru a rezolva in mod durabil deplasarea in parc.

”De la intrare spre stanga, pe cararea de picior existanta, crearea unui drum ingust de aproximativ 1 m fara trepte, care sa permita accesul unui carucior pentru copii / persoane cu dizabilitati, pe toata portiunea orizontala.

Crearea drumului de intoarcare in paralel cu primul, astfel incat toate persoanele sa se poata bucura de o plimbare in parc.

Instalarea a doua cismele cu apa potabila, de fiecare parte a intrarii”, arată inițiatorii proiectului.

Un alt proiect, care a întrunit 679 voturi și pentru care se cere 1 euro este cele referitor la crearea de piste de biciclete și alei pe malul pârâurilor Gârbău, Calvaria, Popii, Becaș.

”Se propune amenajare de piste biciclete/alei pietonale dealungul tuturor paraurilor de pe raza orasului si implicit conectarea lor cu viitoarea pista de biciclete de pe malul Somesului ar creste semnificativ mobilitatea cu mijloace de transport nepoluante. Totodata s-ar crea o mai buna legatura intre parcurile/ viitoarele parcuri si spatii verzi din oras evitand traficul auto”, se precizează în proiect.

Capace colorate pentru copii

”Capace colorate – zâmbete adunate” a înregisrat 162 de voturi și poate fi realizat cu 60.000 de euro.

”Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate in doua linii mai cuprinzatore: gradul redus de reciclare si gradul redus de activitati de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.

Pentru aceste probleme modul meu de raspuns se traduce, in esenta, prin educatie, in particular educatia prin joaca a copiilor. La randul lor, copiii ii pot educa ulterior si pe cei mai mari.

Obiective proiect: 1. Educarea copiilor in ideea protectiei mediului si a importantei ajutorarii semenilor. 2. Simplificarea si incurajarea colectarii capacelor* din plastic de tip HDPE si PP (cum sunt cele de la apa imbuteliata, sucuri, lapte, iaurt etc.) prin amplasarea unor ansambluri de joaca multifunctionale in 5 parcuri din Cluj-Napoca. Periodic, capacele vor fi revalorificate, iar banii obtinuti vor fi donati inspre cazuri umanitare sugerate de mebrii comunitatii.

Pentru gasirea variantelor optime, se doreste organizarea unui concurs de solutii pentru amenajare urbana, astfel incat sa fie asigurata implicarea profesionistilor, a administratiei locale si a cetatenilor.In principiu, ansamblurile de joaca vor incorpora cate 19 recipiente pentru colectarea capacelor: 1 pentru capace amestecate si 18 pentru capace colorate – pentru variatele nuante pe care le au capacele, astfel incat revalorificarea sa fie cat mai eficienta si cu multiple valente de amuzament, educatie estetica & comunicare prin imagine si culoare pentru copii. Recipientele vor include sectiuni transparente, astfel incat sa fie vizibile capacele.

Scopul proiectului este impulsionarea colectarii de capace, astfel incat sa poata fi  directionate sume tot mai consistente (rezultate din vanzarea capacelor) inspre cat mai multe cauze umanitare din cadrul comunitatii din care cei care colecteaza capace fac parte, cu impact pozitiv asupra protectiei mediului si dezvoltarii spiritului de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.

Efecte proiect

Pe parcursul programului, copiii vor deveni mici ambasadori si in anturajul lor, convingand parinti, bunici, vecini, prieteni sa se alature.Speram ca pe termen mediu si lung sa se transforme intr-un bun obicei al locului si sa contribuie la crearea unui mediu mai curat pentru o comunitate mai unita, cu un spirit amplificat de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile”, arată inițiatorii proiectului.

Pumptrack modular în trei locuri

Cu 158 voturi și o estimare de 150.000 de euro, un clujean a propus realizarea unui Pumptrack modular în baza sportivă Gheorgheni, la Terenuri și pe malul Someșului.

”Proiectul meu propune achizitionarea si instalarea unui pumptrack modular in 3 locatii din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Manastur ‘la terenuri’ si malul stang al Somesului pe pajistea dintre podul Garibaldi si podul Albastru. Doua astfel de proiecte s-au implementat in Resita de catre primarie (https://expressdebanat.ro/premiera-nationala-pump-track-amenajat-de-primaria-resita-in-parcul-tricolorului/) si in Oradea in parteneriat public privat (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prima-pista-de-pum-ptrack-din-oradea-a-fost-inaugurata-vezi-cum-arata-158952.html).

Pumptrack-ul este un loc de recreere pentru copii, adolescenti si adulti carora le face placere sa isi petreaca timpul liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Din punct de vedere constructiv pumptrack-ul reprezinta un circuit realizat dintr-o suprafata aderenta cu denivelari circulare si curbe.

Parcurgerea unui astfel de circuit este o metoda grozava de antrenament, ajuta la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii motorie, folosind ca sistem de propusie miscarea de sus jos a corpului. Odata cu inceperea pandemiei oamenii au constientizat cat de indispensabila este petrecerea timpului in aer liber, fapt care a dus la cresterea numarului de oameni care detion o bicicleta, o trotineta, un skateboard sau o pereche de patine cu rotile. Astfel de circuite se bucura de o popularitate foarte mare in comunitatile din intreaga Europa, fiind o alternativa la locurile de joaca clasice sau o varianta mai accesibila persoanelor neexperimentate care isi doresc sa invete cum sa abordeze un skatepark.

Produsul propus este certificat in EU conform standardului EN 14974. Datorita faptului ca este modular, in functie de nevoi, acesta poate fi relocat (de exemplu la organizarea zilelor orasului sau diferite evenimente poate fi mutat si montat pe un alt amplasament daca este cazul) . Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite.

In urma implementarii acestui proiect va rezulta un spatiu urban, excelent pentru petrecerea timpului liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Pe langa faptul ca este distractiv, parcurgerea traseeului este un exercitiu fizic foarte bun, cu beneficii asupra sistemului cardio-vasucular.

Gradul de dificulate redus il face usor de folosit atat de catre copii cat si de catre adulti. Este accesibil tuturor categoriilor de persoane, doritoare sa faca putina miscare. Incepatorii, pot invata cum sa se deplaseze pe un teren denivelat si cum sa foloseasca miscarile corpului pentru a genera viteza. Utilizatorii experimentati isi pot imbunatatii la randul lor tehnica.

Acest tip de pumptrack poate fi folosit pe toata durata anului. Un alt avantaj este ca nu necesita autorizatie de constructie si ca este certificat conform normelor UE. Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite, ceea ce ii confera versatilitate.

Pumptrack-ul este modular si poate fi personalizat – incepand de la o suprafata de 6 m x 16 m se poate adapta dupa spatiul disponibil”, a menționat inițiatorul.

Un nou parc în Iris

Propunerea unui clujean de realizarea a Parcului Iris 2 a adunat 140 de voturi, proiectul fiind estimat la 5000 de euro.

”Realizarea parcului pe str Alexandru Sahia (Iris) dupa modelul celui recent amenajat pe aleea Bibliotecii (Marasti). Momentan bucata de verdeata este folosita doar pentru plimbat caini, iar strada Sahia are 2 benzi pe sens dintre care una este folosita pentru parcari pe ambele sensuri.

Propun eliminarea benzilor de parcari si extinderea spatiului verde, astfel incat latimea zonei de verdeata va ajunge similara cu parcul Bibliotecii din Marasti. Se va pastra o banda de circulatie pe fiecare sens. Optional, se pot integra/reorganiza si cele 2 trotuare aferente strazii si acoperirea micului sant/canal pentru a extinde spatiul util”, arată inițiatorul proiectului.

Petrecere a timpului liber

”Mens sana in corpora sano” a strâns 264 de voturi, poate fi realizat cu 5000 de euro și prevede înființarea unor ansambluri de aproximativ 30 mp, amplasate pe spațiile verzi dintre blocuri, ce aparțin de Primărie și care să includă:

– două mese de șah (pe care se pot juca diferite jocuri de societate)

– pavimentul zonei

– cărări de acces care să unească pavimentul cu aleile din zonă

– iluminatul zonei

– grupuri statuare formate din diferite piese de șah în mărime naturală, pentru aspectul urbanistic

Proiectul de design al acestor ansambluri urmează să se facă printr-un concurs de proiecte, organizat de Universitatea de Artă și Design.

Parcul Kovari și bănci în Grigorescu – câte 10 voturi

Au fost și proiecte declarate eligibile care au adunat 10 voturi, iar printre acestea se numără amenajarea unui loc de joacă în Parcul Kovari, costurile ridicându-se la 4000 de euro.

”În cartierul Gruia exista 2 parcuri din care numai unul beneficiaza de echipamente pentru exercitii fizice, mai precis parcul Cetatuia. Astfel cetatenii din cartier care doresc sa faca miscare sunt limitati la aceasta optiune unica. Dat fiind faptul ca parcul Kovari ar permite ca si spatiu fizic amplasarea unor echipamente pentru exercitii fizice consider ca ar fi util un astfel de demers atat pentru cetatenii mai in varsta cat si pentru cei tineri si chiar foarte tineri”, se menționează în proiect.

Un al proiect de 10 voturi și care costă 1500 de euro este cel care prevede amplasare mai multor bănci in cartierul Grigorescu, pe spatii publice, ”în special pe strada Hațeg 11 la bloc s3 scara 1 si vizavi de Panemar Hațeg”.

”Proiectul ar trebui implementat pentru ca in cartier si in zona respectiva sunt multe persoane varstnice, care se deplaseaza cu carje si baston sau chiar in carucioare. Candva a fost amenajat din proprie initiativa, niste banci si scaune neconforme, care ulterior au fost desfintate de reprezentantii primăriei din cauza ca nu erau estetice. Pe acel loc incap 2-3 banci”, precizează cei care au întocmit proiectul.

Panouri voltaice pe blocuri

O propunere care a întrunit 327 de voturi și are un cost de realizare estimat la 150.000 de euro este cea privind montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri/ acoperișuri/ parcări.

”Utilizarea eficienta a acoperisurilor – pentru conversia energiei solare in energie electrica – poate fi utilizata la iluminat local /de siguranta sau trimisa in reteaua nationala de energie electrica – on grid. Proiectul trebuie implementat deoarece se poate asigura iluminat local/de siguranta/la intersectii direct in curent continuu – necesita baterii de stocare , sau poate fi trimisa in reteaua de alimentare cu energie electrica – necesita invertoare on grid. In orase este dificil de accesat fonduri pentru energie verde ca si proprietar – la bloc – de exemplu. Spatii ale Primariei – terenuri de sport, zone de intersectii, reclame luminoase

Panourile pot fi amplasate pe acoperisurile cladirilor – in functie proprietate sau cu acordul proprietarilor – acestia putand beneficia si ei de sursa respectiva de energie”, au afirmat cei care au depus proiectul.

Coșuri de gunoi pentru bicicliști

Un pasionat de ciclism a propus un proiect evaluat la 100.000 de euro și care a întrunit 28 de voturi referitor la amplasarea de coșuri de gunor accesibile biciclilștilor.

”În contextul dorinței de a avea un Cluj mai curat, municipalitatea ar trebui să vină în ajutorul tuturor categoriilor de oameni care circulă prin oraș. Se știe foarte bine că în această perioadă, în special curierii care livrează mâncare utilizează în special biciclete.

Aceste coșuri de gunoi vin în ajutorul acestora și al mediului atunci când se află în tranzit, fără a mai fi necesară oprirea la unul dintre coșurile de gunoi amenajate pe trotuare. Pentru că unul dintre obiectivele de dezvoltare ale Clujului este amenajarea unei rețele de biciclete care să interconecteze atât cartierele orașului, cât și zona metropolitană, aceste tipuri de coșuri de gunoi accesibile bicicliștilor, trotinetiștilor și nu numai ar trebui să fie introduse în toate viitoarele proiecte.

Propunerea este benefică mediului înconjurător și totodată crește accesul tuturor la colectarea deșeurilor.

Coșurile de gunoi accesibile pentru bicicliști trebuie amenajate pe toată linia pistelor de biciclete sau benzi dedicate transportului în comun”, arată cel care a propus proiectul.

Mini scene pentru concerte

Amplasarea de mini scene cultural în oraș a adunat 45 de voturi, proiectul fiind estimate la 5000 de euro.

”Artistii stradali s-ar putea bucura de locuri de mici dimensiuni, ca niste scene, in care pot lua nastere mici concerte ad-hoc. Tinand cont de lipsa de atentie acordata acestui subiect, probabil ca ar fi o idee buna pentru a incuraja artistii sa se afiseze si sa aduca o atmosfera mai joviala, cu muzica live, in rutinele oamenilor.

Cand nu sunt utilizate pentru muzica, acestea ar putea fi rezervate pentru mini-expozitii culturale sau alte momente artistice. Pentru moment, niste umbrare mici cu un perimetru delimitat si o sursa de curent ar putea fi un inceput promitator. De asemenea, s-ar putea lua masuri legate de aspectele legale ale acestui obicei”, se arată în propunere.

Stâlpișori colorați la unități de învățământ

Un proiect care privește montarea de stâlpișori colorați la în fața creșelor, grădinițelor și școlilor a primit 104 voturi, realizarea sa urmând să coste 30.000 de euro.

”Culoarea este o trasatură fundamentală a universului în care ne desfă urăm activitatea.

Indiferent că privim o pictură, că alegem să ne îmbrăcăm într-un anumit fel, ne alegem felul în care să arate mediul în care trăim, preferăm o anumită mâncare, culoarea este o prezență permanentă, chiar dacă de multe ori nu o conștientizăm alături de noi, fiind atât de obișnuiți să ne înconjoare. Culorile ne pot da într-un mod foarte simplu acea stare de comfort mult dorită, ne ajută să ne cunoaștem propria personalitate, pătrunzând în structura profunzimilor, ne ajută să ne și exprimăm mai bine, ne orientează spre o rearmonizare cu ceea ce suntem sau vom deveni.

Culoarea devine o formă de comunicare, înlocuind de cele mai multe ori limbajul verbal și sau chiar non-verbal.

Așadar, propun colorarea stâlpișorilor din preajma creșelor, grădinițelor și școlilor, liceelor pentru a crea un mediu atractiv, colorat, vioi pentru copiii din Cluj-Napoca”, arată inițiatorul.

Minipoligon pentru educație rutieră

Proiectul ”Educație rutieră pentru copii – minipoligon” a adunat 440 de voturi costurile de realizare ridicându-se la 120.000 de euro.

”Este bine ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.

„Traversează pe trecerile marcate cu zebră!“

Iată un prim îndemn pe care e bine ca cei mici să îl ştie şi să îl pună în practică. Traversările pe străduţe nemarcate sunt riscante, indiferent că e zi sau întuneric.

„Uită-te în stânga şi în dreapta de fiecare dată când traversezi!“

Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îţi iei o măsură de siguranţă în plus.

„Nu-i imita pe cei care nu aşteaptă ca semaforul să îşi schimbe culoarea!“

Tentaţia de a imita mulţimea este mare. Nu puţini sunt cei care trec pe roşu. E-adevărat că există treceri de pietoni unde culoarea roşie durează foarte mult comparativ cu cea verde. Însă acesta nu e un motiv să ne punem viaţa în pericol, mânaţi de nerăbdare şi de dorinţa de a ajunge cât mai repede într-un anumit loc.

Proiectul poate fi amenajat într-un parc public din municipiu”, se arată în proiect.

Ce este bugetarea participativă

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Conform calendarului Primăriei Cluj-Napoca, rezultatele finale ale proiectelor care vor primi finanțare vor fi anunțate în 6 decembrie.

”Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect, în funcție de numărul de voturi, va fi selectat automat, restul proiectelor urmând să fie ierarhizate în funcţie de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. Cele 15 proiecte urmează să fie implementateîncepând cu anul 2022”, susține Primăria.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Actorul clujean Molnar Levente, un nou rol PRINCIPAL într-un film străin, după cel din filmul de Oscar „Son of Saul”

Publicat

molnar levente

Molnar Levente, actor la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, are un rol principal în „Europa Centrale”, filmul italianului Gianluca Minucci aflat în competiția oficială la cea de 42-a ediție a Festivalul Internațional de Film de la Torino.

Filmul este un “kammerspiel” metafizic despre lupta politică, trădare, nebunie, care se concentrează pe un cuplu de comuniști exilați în timpul unei călătorii cu trenul.

Actorul clujean Molnar Levente, un nou rol PRINCIPAL într-un film străin, după cel din filmul de Oscar „Son of Saul”

Acțiunea este plasată în primele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial când un cuplu de comuniști exilați se află într-un tren spre Ljubljana. Condusi de idealurile lor fragile, se afla într-o misiune care i-ar putea ucide. Colegii lor de călătorie s-ar putea să nu le fie aliați și cu fiecare pas greșit, soarta lor este pecetluită.

Coloana sonora este creată de Zbigniew Preisner, un compozitor polonez foarte apreciat la nivel global care a scris și coloana sonoară a trilogiei Trei Culori, regizată de Krzysztof Kieślowski.

Molnar Levente este cunoscut la nivel internațional mai ales pentru rolul Abraham din filmul câștigător al premiului Oscar, „Son of Saul”.

Molnar Levente este si profesor de actorie la Universitatea Babeș-Bolyai. Participă în mod regulat la diverse ateliere internaționale de dans, mișcare și artă teatrală.

A avut mai multe roluri în filme, printre care Grey Nobodies de István Kovács, Tabula Rasa de Sándor Csoma, Genezis de Árpád Bogdán, Tall Tales de Attila Szász, Captives de Kristóf Deák, Morgen de Marian Crișan și în filmul multipremiat „Son of Saul” regizat de László Nemes.

Actorul a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în Brazilia pentru filmul Hasadék/ Ravine.

Sursa/ Foto: Urban.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape un MILION de români își serbează ziua de nume de Sfântul Andrei

Publicat

sf andrei

Aproape un milion de români își serbează onomastica sâmbătă de Sfântul Apostol Andrei. Potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, 971.293 de români își serbează sâmbătă onomastica.

Aceștia poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei.

Aproape un MILION de români își serbează ziua de nume de Sfântul Andrei

Cei mai mulți, 507.220, poartă numele Andrei, iar alți aproape 11.000 poartă nume precum András, Andras sau Andraş. De asemenea, alți peste 10.000 de români au nume precum Andréas, Andreas sau Andreaş.

La femei, Andreea este cel mai frecvent nume, purtat de 347.210 de persoane, urmat de Andra (32.062) și de Andréa/Andrea (24.793).

Cele mai puțin frecvente nume sunt în cazul bărbaților Andrias/Andriaş (6), iar în cazul femeilor Andrusca/Andruşca (6).

Citește mai departe

EVENIMENT

INTERVIU. Dan Nistor („U” Cluj), „DINOZAURUL” obligatoriu: Mai mare dragul să joci în fața unor asemenea SUPORTERI

Publicat

dan nistor

Dan Nistor, căpitanul Universității Cluj, un „dinozaur” al fotbalului, așa cum hâtru se caracterizează, se apropie cu pași repezi de 37 de ani. Nu-i dai vârsta asta, dar nici el n-o simte. Zburdă pe teren ca un căprior la pubertate și trage echipa după el, așa cum îi șade bine unui adevărat căpitan.

Este copil de munte, fiind născut la Rucăr, în Argeș. Nu degeaba iubește drumețiile aproape la fel de mult ca fotbalul. „Doamne ce mai îmi plac cașcavalul și pastrama, dar nah, nu prea merg cu sportul”, spune el zâmbind. A început fotbalul târziu, pe la 19 ani, ca junior pentru FC Rucăr. În 2008, a debutat ca senior pentru Internațional Curtea de Argeș, din postura de mijlocaș, unde a rămas un sezon. Sezonul 2009-2010 a jucat în Liga a II-a pentru Dacia Mioveni.

INTERVIU. Dan Nistor („U” Cluj), „DINOZAURUL” obligatoriu: Mai mare dragul să joci în fața unor asemenea SUPORTERI

dan nistor

În 2010, Nistor a semnat un contract de 4 ani cu clubul de Liga I, Pandurii Târgu Jiu. În sezonul 2011-2012, Pandurii au terminat campionatul pe locul 7, iar Nistor a început să fie remarcat. Sezonul 2012-2013 a fost cel mai bun pentru Nistor în Liga I. Pandurii au terminat campionatul pe locul 2 și au devenit vicecampionii României.

În 2013, a debutat în Europa League pentru Pandurii, jucând în ambele partide împotriva Levadiei Talinn (turul 2 preliminar) și Hapoel Tel Aviv (turul 3 preliminar). În play-off acesta nu a mai apucat să joace cu SC Braga, din cauza faptului că semnase deja cu formația franceză Evian TG.

În august 2013, a semnat un contract de 4 ani cu echipa franceză Evian TG, pentru 800.000 de euro, ​​marcând la debutul său în Ligue 1 și totodată pentru o echipă din afara României. În noiembrie 2012, Nistor a fost convocat în premieră la echipa națională, în vederea disputării meciului împotriva Belgiei. Până în august 2013, el a jucat în trei meciuri pe banca națională, a bifat 4 selecții și nu a înscris nici un gol.

„Sunt tânăr, sunt în puterea forțelor, mă simt foarte bine”

A jucat apoi la Dinamo, CFR Cluj, Universitatea Craiova și Universitatea Cluj, unde se află și în prezent.

„Sunt tânăr, sunt în puterea forțelor, mă simt foarte bine”, spune Dan atunci când vorbeam de vârstă. De ce a ales fotbalul? „Când lucram la hotel, în Rucăr, mă mai uitam seara la televizor și eram fascinat de dreptunghiul ăla verde, de public, de atmosfera unui meci, și-atunci mi-am zis: de ce n-aș putea face asta și eu? Știi cum se zice, fotbaliștii au bani, au mașini, faimă, dar puțini știu câtă muncă este în spate, câte sacrificii. Ei văd doar avantajele…”, spune Nistor.

„Aveam 800 de lei salar la începutul carierei mele de fotbalist. Azi, banii ăștia sunt de buzunar pentru orice puști care joacă fotbal. Le explic celor mai tineri în fiecare zi ce vremuri am trăit și sper ca să învețe ceva din povestea asta a mea”. mai spune el.

dan nistor

Este la Cluj de doi ani jumătate. Îi plac oamenii de aici, sunt „liniștiți, cuminți, sinceri”, nu-i plac prețurile. „Sunt foarte mari, pe alocuri depășește Bucureștiul”. Altfel, s-a acomodat bine aici, băiețelul lui de 7 ani este efectiv îndrăgostit de oraș, merge cu plăcere la școală și antrenamente. „Este junior la „U”, joacă fundaș de picior stâng. N-am pus presiune pe el niciodată, el și-a dorit asta. Dacă la un moment dat va vrea să renunțe, n-am să încerc să-l conving să n-o facă. Nu scrie nicăieri că dacă taică-tu a fost fotbalist, e musai să ajungi și tu. Nu știu dacă voi rămâne în Cluj pe mai departe, dar atâta timp cât clubul mai are nevoie de serviciile mele, nu mă văd altundeva. Deocamdată îmi văd de treabă și o fac cu drag, pentru că iubesc culorile astea și suporterii ăștia inegalabili”, spune Nistor.

„Trebuie îmbinată tinerețea cu experiența”

L-am întrebat cum vede el regula U21 impusă de federație: „Este una benefică, zic eu, pentru copii și juniori dar pe de altă parte, sunt destule exemple de abandon, adică termină junioratul și se lasă de fotbal. Câți dintre cei promovați astfel ajung să se transfere la cluburi mari? Exemplu clar e fosta Națională U21 care a realizat o performanță deosebită la Europene și cam atât”, spune Dan Nistor.

Face școala de antrenori, vrea să devină secund, nu principal. L-am întrebat dacă, în calitate de antrenor, s-ar baza pe „dinozauri” sau pe tineri: „Aș face un mix, nu cred că la o echipă se poate doar cu tineri sau doar cu bătrâni. Trebuie îmbinată tinerețea cu experiența”, spune el.

dan nistor

Este adeptul fotbalului ofensiv: „Nu prea-mi place să mă apăr, se vede asta, nu? Îmi place să atac, să dau goluri”, spune zâmbind. Am profitat de ocazie și l-am întrebat cum s-a înțeles cu Dan Petrescu pe vremea când era jucătorul CFR-ului, fiind de notorietate faptul că apărarea este, sau era,  punctul forte al „Bursucului”: „Nu-mi plăcea acel stil de joc, poate și pentru că nu eram folosit pe postul meu. Antrenorul mă vedea mijlocaș de bandă și nu m-am împăcat niciodată cu acea poziție, de unde și lipsa de randament. De aia am și plecat de acolo. Nu-i port pică, îl apreciez ca un mare antrenor ce este, dar asta a fost, dragoste cu forța nu se poate. Aici la „U”, Mister mi-a găsit locul în care dau cel mai mare randament”, mai spune Dan.

„Echipele care au suporteri nu vor muri niciodată”

Am adus în discuție diferențele mari dintre fotbalul de la noi și cel de afară: „Cred că una din cauze e infrastructura. Uitați-vă ce au ei și ce avem noi! Dacă vedeți pe ce terenuri ne antrenăm… Avem mulți tineri talentați care se pierd pe drum din cauza lipsei condițiilor de performanță. Ca o sugestie pentru federație, pentru creșterea performanței în rândul tinerilor, aș aprecia o lege care să impună cel puțin 6 jucători români în teren la fiecare meci. Hai, poate nu 6, dar 4-5 da…”, spune Nistor.

L-am întrebat, în cazul în care ar avea foarte mulți bani, dacă ar investi într-o academie de fotbal: „Nu, i-aș investi în echipele care au mulți suporteri și tradiție. Pentru că echipele care au suporteri nu vor muri niciodată. Fotbalul e urât fără suporteri. Sunt echipe care joacă meciuri cu 100 de spectatori în tribune. Uitați-vă la noi, avem mii și chiar zeci de mii la unele partide. Mai mare dragul să joci…”, spune Dan Nistor.

dan nistor

Am coborât din nou la nivelul gazonului și am vrut să aflu părerea lui despre simulările care s-au înmulțit exponențial în fotbal: „Da, așa este, se simulează mult, suntem uneori prea sensibili, prea mimoze, cădem și ne văietăm la cea mai mică atingere, uitați-vă în Premier League ce contacte sunt! Cred eu că în curând vor dispărea astea și din fotbalul nostru. Prea ne-am obișnuit să cerșim”, spune Dan.

Machiavelic, am mai zgândărit un pic cu unghia pe sub vopsea. L-am întrebat ce părere are despre arbitri noștri? Arbitrează cu două unități de măsură diferite în campionat și afară? „Unii dintre ei cred că da. În campionatul nostru afișează uneori o suficiență, o aroganță care nu face bine jocului. Afară sunt altfel, așa cum poate ar trebui să fie și aici. Uite, de exemplu, Sebi Colțescu! Vorbește cu jucătorii ca un frate mai mare, le explică ce-au greșit, este un profesionist desăvârșit, poate de aceea îl apreciez atât de mult. Toți ar trebui să procedeze așa. Tensiunile sunt mari pe teren, contează mult cum abordezi orice conflict, de preferat cu morcovul, nu cu bățul”, spune Dan Nistor.

„În curând, clubul ăsta va deveni așa cum își doresc suporterii”

Eram curios cât timp i-a trebuit ca să ia decizia de a veni la „U”: „Trei-patru minute. Eram la Craiova. La miezul nopții expira perioada de mercato, cu o săptămână în urmă, patronul Rotaru mi-a prelungit contractul pe încă trei ani, pentru ca în seara de final de transferuri, îmi spune că nu mai are nevoie de mine. Modul ăsta de lucru n-am să-l înțeleg niciodată.

La scurt timp am fost sunat de cei de la „U” Cluj și am acceptat oferta. Soția n-a fost de acord, îi era frică să nu retrogradăm, iar eu i-am spus atunci stai să vezi unde va ajunge echipa asta! Și vorbele mele s-au adeverit. Suntem pe locul 1, am jucat o finală de cupă, era s-ajungem în cupele europene, am pierdut o accedere în play-off… Nu, nu mă bântuie penalty-ul ratat, ci finala Cupei României. Dar ascultă la mine ce-ți spun, în curând, clubul ăsta va deveni așa cum își doresc suporterii”, spune Nistor.

„U” a devenit dependentă de jocul lui Nistor. dacă acesta nu funcționează la parametri normali, nici jocul echipei nu merge. „Se pare că ai dreptate. Sunt zile și zile, sunt și eu om, mai greșesc și eu, ca toată lumea, Sincopele astea nu fac decât să mă întărească, după fiecare cădere doresc să revin mai sus decât eram înainte din punct de vedere al jocului. Totul e ca aceste căderi să nu dureze prea mult”, mai spune Nistor.

Cuplul Nistor-Chipciu este unul care, la prima vedere, n-ar avea șanse de reușită într-o echipă: „Sincer, nici eu nu mă gândeam c-o să ne înțelegem atât de bine, un dinamovist cu un stelist… Și totuși. Suntem colegi de cameră, familiile noastre se înțeleg foarte bine, ne vizităm… s-a creat ceva frumos aici”, spune Dan.

Simbioza jucători-suporteri funcționează foarte bine la „U”. Publicul e cu adevărat al 12-lea jucător și asta cei din teren o simt: „Să pierzi finala cupei și tot stadionul să te aplaude, să pierzi cu 4-0 în fața rivalei din oraș și publicul să te aplaude, așa ceva nu mi-a fost dat să trăiesc până aici. Trebuie să ne străduim mai mult pentru a ne ridica la valoarea suporterilor”, spune Nistor.

nistor

„S-au schimbat foarte mulți jucători”

Care e secretul lui Nistor? Cum își păstrează condiția fizică demnă de invidiat și la această vârstă la care unii fotbaliști își pun ghetele-n cui? „Mă simt foarte bine, mă simt în formă. A contat foarte mult și faptul că n-am avut accidentări foarte grave”, recunoaște Nistor.

Ce are în plus „U” față de anul trecut? „E clar, s-au schimbat foarte mulți jucători, ceea ce a fost benefic pentru echipă, sunt jucători cu experiență și asta s-a văzut în teren. S-a creat o emulație și în rândul suporterilor, sunt din ce în ce mai mulți, meci de meci. Vin nu doar din Cluj ci și din județele limitrofe. „U” este un fenomen! Nu consider o presiune faptul că suntem pe primul loc. La fotbal, dacă n-ai presiune, poți să te lași. Poate în ultimul timp ne-am cam relaxat, am avut prea multă încredere în noi, n-am mai tras la fel de mult, așa cum o făceam înainte, de aici și reculul din ultimele etape. Dar eu sunt convins că ne vom reveni cât de curând”, spune Nistor.

Ce-și dorește Dan Nistor la sfârșit de an? „În primul rând să intrăm în play-off. Mai sunt multe meciuri dar eu simt că vom reuși asta.”

S-a autobotezat „dinozaur”. „Fiecare are vârsta pe care o simte”, spunea Jerome K Jerome. Problema lui Nistor e că se simte un dinozaur încă adolescent. Un „dinozaur” pe care e obligatoriu să-l ai în echipă…

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, ACHITAT de faptele de corupție

Publicat

gal

Președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal a fost achitat de faptele de corupție și revine in PSD Câmpia Turzii. Acesta a fost condamnat la începutul anului de Tribunalul București la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Magistrații au decis atunci că pe bunurile acestuia se menţine sechestrul asigurător dispus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. De asemenea, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 440.940 lei și l-a obligat la plata sumei de 13.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, ACHITAT de faptele de corupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, în octombrie 2020, a lui Avram Gal, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

„Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpatul GAL AVRAM MARIUS împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală, şi, pe fond, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen., achită pe inculpatul GAL AVRAM MARIUS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

În baza art. 404 alin. 4 lit. c C.pr.pen., dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit, prin ordonanța din data de 06.10.2020, asupra bunurilor inculpatului GAL AVRAM MARIUS până la concurenţa sumei de 440.940 lei şi înlătură dispoziţia de confiscare specială de la inculpat. În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat în fazele de urmărire penală şi judecată (fond şi apel) rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 405 alin.1 teza II C.pr.pen., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 29 noiembrie 2024”, e arată în decizie.

„Revin alături de colegi”

„Dragi cetățeni ai municipiului Câmpia Turzii, după cum am promis atunci, m-am autosuspendat din toate funcțiile politice până la soluționarea situației în care am fost implicat fără voia mea.

Ieri, 29.11.2024, Curtea de Apel București m-a achitat definitiv și m-a declarat nevinovat de acuzațiile aduse.

Ca atare, astăzi depun la Biroul județean Cluj a organizației PSD cererea prin care anulez autosuspendarea și revin alături de colegii din echipa de conducere a PSD Câmpia Turzii pentru a munci alături de aceștia, cu scopul de a asigura progresul și prosperitatea cetățenilor orașului pe care îl iubesc. Doamne-ajută tuturor”, a scris pe Facebook Avram Gal.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax