Connect with us

ACTUALITATE

FOTO Coșuri de gunoi pentru BICICLIȘTI și panouri fotovoltaice pe blocuri, proiecte la bugetarea participativă din Cluj-Napoca

Publicat


buge 3

Primăria Cluj-Napoca a prezentat 20 de proiecte eligibile care fac parte din programul ”Bugetare participativă” și care au fost analizate până în 28 noiembrie și votate de clujeni, după ce au propuse de locuitorii municipiului. Sunt proiecte care au înregistrat sute de voturi, dar și proiecte cu 10 sau 20 de voturi. Valoarea maximă pentru finanțarea unui proiect este de 150.000 de euro. Dintre acestea vor fi selectate 15, care vor anunțate în 6 decembrie și care vor fi finanțate începând cu 2022.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat că propunerile formulate de clujeni trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

Să corespundă unui obiectiv de interes general.

Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi care vizează un spaţiu public.

Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.

Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.

Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.

Să nu aibă un caracter politic sau etnic.

Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.

Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Cluj24 vă prezintă o parte dintre cele 20 de proiecte declarate eligibile.

Parcul Iuliu Prodan cu alei

Proiectul ”Parcul Iuliu Prodan – Refacerea aleii circulare si pavarea acesteia” a întrunit 382  voturi și este evaluat la 100.000 de euro.

Acesta este necesar a fi realizat astfel incat sa fie la nivelul municipiului Cluj-Napoca, eventual cu solutii similare celor propuse pentru Parcul Central, pentru a rezolva in mod durabil deplasarea in parc.

”De la intrare spre stanga, pe cararea de picior existanta, crearea unui drum ingust de aproximativ 1 m fara trepte, care sa permita accesul unui carucior pentru copii / persoane cu dizabilitati, pe toata portiunea orizontala.

Crearea drumului de intoarcare in paralel cu primul, astfel incat toate persoanele sa se poata bucura de o plimbare in parc.

Instalarea a doua cismele cu apa potabila, de fiecare parte a intrarii”, arată inițiatorii proiectului.

Un alt proiect, care a întrunit 679 voturi și pentru care se cere 1 euro este cele referitor la crearea de piste de biciclete și alei pe malul pârâurilor Gârbău, Calvaria, Popii, Becaș.

”Se propune amenajare de piste biciclete/alei pietonale dealungul tuturor paraurilor de pe raza orasului si implicit conectarea lor cu viitoarea pista de biciclete de pe malul Somesului ar creste semnificativ mobilitatea cu mijloace de transport nepoluante. Totodata s-ar crea o mai buna legatura intre parcurile/ viitoarele parcuri si spatii verzi din oras evitand traficul auto”, se precizează în proiect.

Capace colorate pentru copii

”Capace colorate – zâmbete adunate” a înregisrat 162 de voturi și poate fi realizat cu 60.000 de euro.

”Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate in doua linii mai cuprinzatore: gradul redus de reciclare si gradul redus de activitati de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.

Pentru aceste probleme modul meu de raspuns se traduce, in esenta, prin educatie, in particular educatia prin joaca a copiilor. La randul lor, copiii ii pot educa ulterior si pe cei mai mari.

Obiective proiect: 1. Educarea copiilor in ideea protectiei mediului si a importantei ajutorarii semenilor. 2. Simplificarea si incurajarea colectarii capacelor* din plastic de tip HDPE si PP (cum sunt cele de la apa imbuteliata, sucuri, lapte, iaurt etc.) prin amplasarea unor ansambluri de joaca multifunctionale in 5 parcuri din Cluj-Napoca. Periodic, capacele vor fi revalorificate, iar banii obtinuti vor fi donati inspre cazuri umanitare sugerate de mebrii comunitatii.

Pentru gasirea variantelor optime, se doreste organizarea unui concurs de solutii pentru amenajare urbana, astfel incat sa fie asigurata implicarea profesionistilor, a administratiei locale si a cetatenilor.In principiu, ansamblurile de joaca vor incorpora cate 19 recipiente pentru colectarea capacelor: 1 pentru capace amestecate si 18 pentru capace colorate – pentru variatele nuante pe care le au capacele, astfel incat revalorificarea sa fie cat mai eficienta si cu multiple valente de amuzament, educatie estetica & comunicare prin imagine si culoare pentru copii. Recipientele vor include sectiuni transparente, astfel incat sa fie vizibile capacele.

Scopul proiectului este impulsionarea colectarii de capace, astfel incat sa poata fi  directionate sume tot mai consistente (rezultate din vanzarea capacelor) inspre cat mai multe cauze umanitare din cadrul comunitatii din care cei care colecteaza capace fac parte, cu impact pozitiv asupra protectiei mediului si dezvoltarii spiritului de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.

Efecte proiect

Pe parcursul programului, copiii vor deveni mici ambasadori si in anturajul lor, convingand parinti, bunici, vecini, prieteni sa se alature.Speram ca pe termen mediu si lung sa se transforme intr-un bun obicei al locului si sa contribuie la crearea unui mediu mai curat pentru o comunitate mai unita, cu un spirit amplificat de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile”, arată inițiatorii proiectului.

Pumptrack modular în trei locuri

Cu 158 voturi și o estimare de 150.000 de euro, un clujean a propus realizarea unui Pumptrack modular în baza sportivă Gheorgheni, la Terenuri și pe malul Someșului.

”Proiectul meu propune achizitionarea si instalarea unui pumptrack modular in 3 locatii din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Manastur ‘la terenuri’ si malul stang al Somesului pe pajistea dintre podul Garibaldi si podul Albastru. Doua astfel de proiecte s-au implementat in Resita de catre primarie (https://expressdebanat.ro/premiera-nationala-pump-track-amenajat-de-primaria-resita-in-parcul-tricolorului/) si in Oradea in parteneriat public privat (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prima-pista-de-pum-ptrack-din-oradea-a-fost-inaugurata-vezi-cum-arata-158952.html).

Pumptrack-ul este un loc de recreere pentru copii, adolescenti si adulti carora le face placere sa isi petreaca timpul liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Din punct de vedere constructiv pumptrack-ul reprezinta un circuit realizat dintr-o suprafata aderenta cu denivelari circulare si curbe.

Parcurgerea unui astfel de circuit este o metoda grozava de antrenament, ajuta la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii motorie, folosind ca sistem de propusie miscarea de sus jos a corpului. Odata cu inceperea pandemiei oamenii au constientizat cat de indispensabila este petrecerea timpului in aer liber, fapt care a dus la cresterea numarului de oameni care detion o bicicleta, o trotineta, un skateboard sau o pereche de patine cu rotile. Astfel de circuite se bucura de o popularitate foarte mare in comunitatile din intreaga Europa, fiind o alternativa la locurile de joaca clasice sau o varianta mai accesibila persoanelor neexperimentate care isi doresc sa invete cum sa abordeze un skatepark.

Produsul propus este certificat in EU conform standardului EN 14974. Datorita faptului ca este modular, in functie de nevoi, acesta poate fi relocat (de exemplu la organizarea zilelor orasului sau diferite evenimente poate fi mutat si montat pe un alt amplasament daca este cazul) . Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite.

In urma implementarii acestui proiect va rezulta un spatiu urban, excelent pentru petrecerea timpului liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Pe langa faptul ca este distractiv, parcurgerea traseeului este un exercitiu fizic foarte bun, cu beneficii asupra sistemului cardio-vasucular.

Gradul de dificulate redus il face usor de folosit atat de catre copii cat si de catre adulti. Este accesibil tuturor categoriilor de persoane, doritoare sa faca putina miscare. Incepatorii, pot invata cum sa se deplaseze pe un teren denivelat si cum sa foloseasca miscarile corpului pentru a genera viteza. Utilizatorii experimentati isi pot imbunatatii la randul lor tehnica.

Acest tip de pumptrack poate fi folosit pe toata durata anului. Un alt avantaj este ca nu necesita autorizatie de constructie si ca este certificat conform normelor UE. Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite, ceea ce ii confera versatilitate.

Pumptrack-ul este modular si poate fi personalizat – incepand de la o suprafata de 6 m x 16 m se poate adapta dupa spatiul disponibil”, a menționat inițiatorul.

Un nou parc în Iris

Propunerea unui clujean de realizarea a Parcului Iris 2 a adunat 140 de voturi, proiectul fiind estimat la 5000 de euro.

”Realizarea parcului pe str Alexandru Sahia (Iris) dupa modelul celui recent amenajat pe aleea Bibliotecii (Marasti). Momentan bucata de verdeata este folosita doar pentru plimbat caini, iar strada Sahia are 2 benzi pe sens dintre care una este folosita pentru parcari pe ambele sensuri.

Propun eliminarea benzilor de parcari si extinderea spatiului verde, astfel incat latimea zonei de verdeata va ajunge similara cu parcul Bibliotecii din Marasti. Se va pastra o banda de circulatie pe fiecare sens. Optional, se pot integra/reorganiza si cele 2 trotuare aferente strazii si acoperirea micului sant/canal pentru a extinde spatiul util”, arată inițiatorul proiectului.

Petrecere a timpului liber

”Mens sana in corpora sano” a strâns 264 de voturi, poate fi realizat cu 5000 de euro și prevede înființarea unor ansambluri de aproximativ 30 mp, amplasate pe spațiile verzi dintre blocuri, ce aparțin de Primărie și care să includă:

– două mese de șah (pe care se pot juca diferite jocuri de societate)

– pavimentul zonei

– cărări de acces care să unească pavimentul cu aleile din zonă

– iluminatul zonei

– grupuri statuare formate din diferite piese de șah în mărime naturală, pentru aspectul urbanistic

Proiectul de design al acestor ansambluri urmează să se facă printr-un concurs de proiecte, organizat de Universitatea de Artă și Design.

Parcul Kovari și bănci în Grigorescu – câte 10 voturi

Au fost și proiecte declarate eligibile care au adunat 10 voturi, iar printre acestea se numără amenajarea unui loc de joacă în Parcul Kovari, costurile ridicându-se la 4000 de euro.

”În cartierul Gruia exista 2 parcuri din care numai unul beneficiaza de echipamente pentru exercitii fizice, mai precis parcul Cetatuia. Astfel cetatenii din cartier care doresc sa faca miscare sunt limitati la aceasta optiune unica. Dat fiind faptul ca parcul Kovari ar permite ca si spatiu fizic amplasarea unor echipamente pentru exercitii fizice consider ca ar fi util un astfel de demers atat pentru cetatenii mai in varsta cat si pentru cei tineri si chiar foarte tineri”, se menționează în proiect.

Un al proiect de 10 voturi și care costă 1500 de euro este cel care prevede amplasare mai multor bănci in cartierul Grigorescu, pe spatii publice, ”în special pe strada Hațeg 11 la bloc s3 scara 1 si vizavi de Panemar Hațeg”.

”Proiectul ar trebui implementat pentru ca in cartier si in zona respectiva sunt multe persoane varstnice, care se deplaseaza cu carje si baston sau chiar in carucioare. Candva a fost amenajat din proprie initiativa, niste banci si scaune neconforme, care ulterior au fost desfintate de reprezentantii primăriei din cauza ca nu erau estetice. Pe acel loc incap 2-3 banci”, precizează cei care au întocmit proiectul.

Panouri voltaice pe blocuri

O propunere care a întrunit 327 de voturi și are un cost de realizare estimat la 150.000 de euro este cea privind montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri/ acoperișuri/ parcări.

”Utilizarea eficienta a acoperisurilor – pentru conversia energiei solare in energie electrica – poate fi utilizata la iluminat local /de siguranta sau trimisa in reteaua nationala de energie electrica – on grid. Proiectul trebuie implementat deoarece se poate asigura iluminat local/de siguranta/la intersectii direct in curent continuu – necesita baterii de stocare , sau poate fi trimisa in reteaua de alimentare cu energie electrica – necesita invertoare on grid. In orase este dificil de accesat fonduri pentru energie verde ca si proprietar – la bloc – de exemplu. Spatii ale Primariei – terenuri de sport, zone de intersectii, reclame luminoase

Panourile pot fi amplasate pe acoperisurile cladirilor – in functie proprietate sau cu acordul proprietarilor – acestia putand beneficia si ei de sursa respectiva de energie”, au afirmat cei care au depus proiectul.

Coșuri de gunoi pentru bicicliști

Un pasionat de ciclism a propus un proiect evaluat la 100.000 de euro și care a întrunit 28 de voturi referitor la amplasarea de coșuri de gunor accesibile biciclilștilor.

”În contextul dorinței de a avea un Cluj mai curat, municipalitatea ar trebui să vină în ajutorul tuturor categoriilor de oameni care circulă prin oraș. Se știe foarte bine că în această perioadă, în special curierii care livrează mâncare utilizează în special biciclete.

Aceste coșuri de gunoi vin în ajutorul acestora și al mediului atunci când se află în tranzit, fără a mai fi necesară oprirea la unul dintre coșurile de gunoi amenajate pe trotuare. Pentru că unul dintre obiectivele de dezvoltare ale Clujului este amenajarea unei rețele de biciclete care să interconecteze atât cartierele orașului, cât și zona metropolitană, aceste tipuri de coșuri de gunoi accesibile bicicliștilor, trotinetiștilor și nu numai ar trebui să fie introduse în toate viitoarele proiecte.

Propunerea este benefică mediului înconjurător și totodată crește accesul tuturor la colectarea deșeurilor.

Coșurile de gunoi accesibile pentru bicicliști trebuie amenajate pe toată linia pistelor de biciclete sau benzi dedicate transportului în comun”, arată cel care a propus proiectul.

Mini scene pentru concerte

Amplasarea de mini scene cultural în oraș a adunat 45 de voturi, proiectul fiind estimate la 5000 de euro.

”Artistii stradali s-ar putea bucura de locuri de mici dimensiuni, ca niste scene, in care pot lua nastere mici concerte ad-hoc. Tinand cont de lipsa de atentie acordata acestui subiect, probabil ca ar fi o idee buna pentru a incuraja artistii sa se afiseze si sa aduca o atmosfera mai joviala, cu muzica live, in rutinele oamenilor.

Cand nu sunt utilizate pentru muzica, acestea ar putea fi rezervate pentru mini-expozitii culturale sau alte momente artistice. Pentru moment, niste umbrare mici cu un perimetru delimitat si o sursa de curent ar putea fi un inceput promitator. De asemenea, s-ar putea lua masuri legate de aspectele legale ale acestui obicei”, se arată în propunere.

Stâlpișori colorați la unități de învățământ

Un proiect care privește montarea de stâlpișori colorați la în fața creșelor, grădinițelor și școlilor a primit 104 voturi, realizarea sa urmând să coste 30.000 de euro.

”Culoarea este o trasatură fundamentală a universului în care ne desfă urăm activitatea.

Indiferent că privim o pictură, că alegem să ne îmbrăcăm într-un anumit fel, ne alegem felul în care să arate mediul în care trăim, preferăm o anumită mâncare, culoarea este o prezență permanentă, chiar dacă de multe ori nu o conștientizăm alături de noi, fiind atât de obișnuiți să ne înconjoare. Culorile ne pot da într-un mod foarte simplu acea stare de comfort mult dorită, ne ajută să ne cunoaștem propria personalitate, pătrunzând în structura profunzimilor, ne ajută să ne și exprimăm mai bine, ne orientează spre o rearmonizare cu ceea ce suntem sau vom deveni.

Culoarea devine o formă de comunicare, înlocuind de cele mai multe ori limbajul verbal și sau chiar non-verbal.

Așadar, propun colorarea stâlpișorilor din preajma creșelor, grădinițelor și școlilor, liceelor pentru a crea un mediu atractiv, colorat, vioi pentru copiii din Cluj-Napoca”, arată inițiatorul.

Minipoligon pentru educație rutieră

Proiectul ”Educație rutieră pentru copii – minipoligon” a adunat 440 de voturi costurile de realizare ridicându-se la 120.000 de euro.

”Este bine ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.

„Traversează pe trecerile marcate cu zebră!“

Iată un prim îndemn pe care e bine ca cei mici să îl ştie şi să îl pună în practică. Traversările pe străduţe nemarcate sunt riscante, indiferent că e zi sau întuneric.

„Uită-te în stânga şi în dreapta de fiecare dată când traversezi!“

Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îţi iei o măsură de siguranţă în plus.

„Nu-i imita pe cei care nu aşteaptă ca semaforul să îşi schimbe culoarea!“

Tentaţia de a imita mulţimea este mare. Nu puţini sunt cei care trec pe roşu. E-adevărat că există treceri de pietoni unde culoarea roşie durează foarte mult comparativ cu cea verde. Însă acesta nu e un motiv să ne punem viaţa în pericol, mânaţi de nerăbdare şi de dorinţa de a ajunge cât mai repede într-un anumit loc.

Proiectul poate fi amenajat într-un parc public din municipiu”, se arată în proiect.

Ce este bugetarea participativă

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Conform calendarului Primăriei Cluj-Napoca, rezultatele finale ale proiectelor care vor primi finanțare vor fi anunțate în 6 decembrie.

”Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect, în funcție de numărul de voturi, va fi selectat automat, restul proiectelor urmând să fie ierarhizate în funcţie de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. Cele 15 proiecte urmează să fie implementateîncepând cu anul 2022”, susține Primăria.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Temperaturile PREFERATE de români în locuințe

Publicat

canicula termometru pixabay

Interesul manifestat pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o facă, fiind conștienți că un comportament responsabil îi ajută să realizeze economii și, implicit, să scadă valoarea facturilor. 

·        Aproape jumătate dintre români preferă temperatura în locuințe  între 22 și 24°C, și chiar peste;

·        Peste 40% și-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii;

·        Foarte mulți români încearcă să își reducă facturile prin economii de consum;

·        Acestea sunt concluzii ale studiului realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect E.ON și Delgaz Grid;

temperatura ideala in casa

Studiu: Temperaturile PREFERATE de români în locuințe

Între metodele de eficiență energetică a căror popularitate este în creștere se numără dispozitive precum termostatul inteligent, 43% dintre români declarând că îl folosesc în locuințele lor. Sub 10% dintre cei chestionați utilizează diverse aplicații pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

Legat de utilizarea termostatului, aproape 32% spun că îl folosesc pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcție de temperaturile exterioare. În același timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuință aceeași temperatură pe tot parcursul anului.

„Aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C”

Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice* realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid.

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuințe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C, și chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 și 21°C le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susțin că se simt confortabil având în casă între 16 și 19°C.

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulți merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid și să reducă durata iluminatului (circa 44%).

„Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii”

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenții s-au împărțit în două părți egale: cei dispuși să le folosească mai rar și cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricție.

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcționare. La scurtă distanță sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puțin mașinile de spălat rufe – 47,4%, urmați de cei care dețin mașini de spălat vase – 35%, respectiv uscătoare de haine – aproape 30%.

Platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate și gaze, una dintre principalele surse de informare și, în același timp, de explicare, într-un limbaj clar și accesibil, a evoluțiilor relevante și de impact de pe piața de energie, dar și să îi ghideze pe cititori în drumul prin acest univers complex, astfel încât să poată lua decizii corecte privind tot ceea ce ține de energia și sursele de energie din propriile gospodării.

Sfaturi și recomandări de eficiență energetică, cele m

Sfaturi și recomandări de eficiență energetică

ai importante legi și reglementări din domeniu, o amplă rubrică în care specialiștii noștri răspund întrebărilor venite din partea cititorilor, ghiduri privind alegerea și utilizarea echipamentelor electrice și a electrocasnicelor din gospodării, cele mai importante știri și noutăți, dar și un bogat conținut explicativ multimedia, sunt doar câteva dintre ancorele platformei despre-energie.ro.

Platforma a fost relansată, recent, cu un logo nou și un website redesenat, intuitiv, astfel încât să îmbunătățească experiența utilizatorilor, atât pe varianta desktop, cât și pe cea destinată dispozitivelor mobile.

*) Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 10-18.01.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online. 

Citește mai departe

EVENIMENT

Medic de familie din Cluj, SANCȚIONAT cu 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical de ÎNGRIJIRE a unui copil bolnav

Publicat

boala mana gura picior

Un medic de familie din Cluj a fost sancționat de către Casa de Asigurări de Sănătate cu 6.000 de lei pentru că a eliberat un concediu medical pentru îngrijirea unui copil bolnav în condiții neconforme.

„Sanctiune de 6.000 lei pentru un medic de familie pentru eliberarea unui concediu medical de îngrijire copil bolnav!!! Motivul – adeverinta eliberata de angajator este neconformă. Nu pentru ca actul medical nu a fost corect, nu pentru asistenta medicala nepotrivită acordată copilului. NU! Pentru hârtii neconforme!

Medic de familie din Cluj, SANCȚIONAT cu 6.000 de lei pentru eliberarea unui concediu medical de ÎNGRIJIRE a unui copil bolnav

IN CE TARA TRAIM??? Cum am ajuns ca medicul sa fie transformat in functionar ce verifica adeverinte, cupoane, scrisori medicale??? Ca apoi să fie sanctionat cu sume astronomice… Intelegeti acum de ce pleacă tinerii medici?”, a scris pe Facebook dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj.

sanctiune

„Atenție părinți care solicitați concediu medical când este bolnav copilul. Vă prezentați la cabinet cu adeverință anexa 7 de la ambii părinți, sau declarație notariala dacă unul nu lucrează. Milă mi de tine dar de mine mi se rupe inima… la propriu!”, a postat dr. Claudia Buțanu, medicul în cauză.

„Traim intr-o tara in care se moare cu zile in spitale, in care se moare cu dreptatea in mana ! O tara care pune pret pe hartie nu pe OM! O tara care exploateaza oamenii care muncesc cinstit si favorizeaza furtul si trandaveala”, comentează la postare un cetățean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Kelemen Hunor la Cluj: Sunt convins că listele UDMR pentru alegerile din 9 iunie sau fost semnate și de români

Publicat

De

kelemen

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară convins că listele UDMR pentru alegerile din 9 iunie au fost semnate și de cetățeni români și crede că Uniunea va avea rezultate bune la scrutinul pentru europarlamentare și locale.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la finalul ședinței Consiliului Permanent al Uniunii, că UDMR a finalizat procedurile de desemnare a candidaților la alegerile locale pentru municipii, președinți de consilii județene și consilieri județeni.

”Suntem pregătiți pentru a intra în campania electorală.

În 12 județe vom avea candidați la funcția de președinte, printre care și Clujul, iar în 17 județe vom avea liste pentru consilii județe, printre are Gorj și Bacău.

De asemenea, avem 280 de candidați la primăriile din țară și în acest moment avem 200 de primari. Sunt convins că după alegeri vom avea 200 sau peste 200 de primari.

În 525 de localități vom avea liste pentru consilieri locali.

Am încheiat procedurile și am început să depunem listele de candidați.

Liste UDMR pentru CJ Gorj

Am constatat că oamenii semnează pentru noi și spun că este nevoie de UDMR în consiliile locale și județene, în fruntea localităților și în PE și sunt convins că după 9 iunie vom avea rezultate bune: 200 de primari, 4 președinți de consilii județene, 2500 – 2600 de consilieri locali și 100 de consilieri județeni”, a spus Kelemen.

Acesta s-a declarat convins că au fost și români care au semnat listele UDMR și a explicat că Uniunea va depune lista pentru Consiliul Județean Gorj deoarece acolo există o organizație a UDMR și o comunitate mică, dar activă de maghiari.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Târgul OFERTELOR educaționale: 42 de licee și colegii, întrunite la Cluj Arena

Publicat

targ de oferte educationale

Un târg de prezentare și promovare a liceelor și colegiilor, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a avut loc miercuri, 17 aprilie la Cluj Arena, începând cu ora 10:00.

În cadrul evenimentului, elevii de clasa a VIII-a, din județul Cluj, au avut oportunitatea de a primi informații privind oferta educațională pentru anul 2024-2025. Manifestarea a fost privită cu mult entuziasm de către elevi, fiindu-le prezentate o multitudine de licee – 42 la număr, dar și numeroase informații despre acestea. Aceste școli au acoperit, astfel, o diversitate de ramuri academice, începând de la instituții teoretice și practice, până la școli de artă și licee cu orientare creștină.

targ de oferte educationale

VIDEO FOTO. Târgul OFERTELOR educaționale: 42 de licee și colegii, întrunite la Cluj Arena

Totodată, de anul trecut, târgul a început să își extindă porțile și pentru elevii din împrejurimile Clujului, conform purtătorului de cuvânt IȘJ Cluj, Amalia Gurzău: ,,Este al doilea an în care
organizăm activitatea, înainte de pandemie se organiza doar în municipiul Cluj-Napoca un astfel de eveniment.

targ de oferte educationale

Însă am considerat că este util și pentru copiii din celelalte zone ale județului să aibă posibilitatea de a găsi într-un singur loc oferta educațională din zona lor deoarece aceștia nu sunt întotdeauna foarte bine informați în momentul în care trebuie să își completeze fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu sau la învățământul profesional.

Dincolo de broșura pe care o primesc cu numărul de locuri și datele școlii, consider că este important pentru copii să vadă și ceva din specificul școlilor respective, să interacționeze cu liceenii și profesorii”.

Așadar, evenimente similare au fost organizate zilele trecute la Turda, Câmpia Turzii, Gherla și Dej pentru a oferi tuturor copiilor din județ oportunitatea de a se informa bine cu privire la pasul important care urmează.

targ de oferte educationale

Ce ne spun voluntarii și participanții

,,Unde vom merge la liceu?” este întrebarea care îi preocupă pe elevii clasei a VIII-a, iar târgul din dimineața zilei de miercuri a reușit să furnizeze informații esențiale care să îi ajute în alegerea
parcursului educațional.

targ de oferte educationale

„Acest târg este o idee inovativă. M-a ajutat foarte mult să mă lămuresc cu privire la diversele proiecte pe care le au liceele din Cluj. (…) Am venit aici având o idee de liceu, dar după ce am văzut și ofertele celorlalte, rămâne să mă mai gândesc”, spune Patricia, elevă în clasa a opta.

Cu același entuziasm au privit acest eveniment și elevii de liceu, care au avut ocazia de fi pentru o zi reprezentanți ai instituției lor de învățământ: „Simt că e în datoria mea să-mi reprezint liceul.

targ de oferte educationale

În plus, e liceul la care am ales să merg, nesilit de nimeni și consider că ar trebui să-mi împărtășesc experiența și colegilor mei mai mici, care sunt indeciși sau nu știu la ce liceu să meargă.

Totodată mi se pare o inițiativă foarte bună, pentru că ajută elevii să se decidă, mai mult decât au făcut-o până acum. Practic e o piață liberă – asta ar trebui să fie liceul. Ar trebui ca elevii să aleagă singuri, iar târgurile de acest gen îi ajută să vadă perspective diferite”, spune Tudor, reprezentant al liceului Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca.

targ de oferte educationale

Despre licee

Conform unui clasament realizat de către www.bacplus.ro în anul 2023, Colegiul Național ,,Emil Racoviță” s-a situat în fruntea listei privind atât media examenului de admitere, cât și cea a
examenului de bacalaureat. Rezultate foarte bune au fost obtinute și pe plan extra-curricular, unde elevii din cluburile de teatru și robotică s-au remarcat prin clasificarea la olimpiadele naționale.

targ de oferte educationale

Îndreptându-ne spre profilele umaniste, Colegiul Național ,,George Barițiu” promite pregătirea la un nivel intensiv al elevilor în ceea ce privește studiul limbilor străine: italiana, franceza și engleza. De asemenea, acestora li se oferă oportunitatea de a-și testa cunoștiintele în cadrul centrelor de
pregătire Cambridge și CELI, colegiul Barițiu fiind singurul din Transilvania dotat cu un centru de pregătire al examenului CELI.

targ de oferte educationale

Printr-o trecere de la teorie la practică, la târg s-a remarcat și „Colegiul Tehnic Energetic” care a reușit să acapareze atenția participanților prin mașinării și experimente științifice, pe care Andrei, reprezentantul școlii, le-a prezentat pe larg pentru pasionați.

Un alt domeniu de interes pentru cei din clasa a VIII-a îl reprezintă școlile de artă care le oferă tinerilor prilejul ideal de a-și dezvolta creativitatea și aptitudinile artistice. Printre cele mai optate se enumeră astfel Colegiul de Muzică ,,Sigismund Toduță” și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, despre care Amalia Gurzău susține că ,,sunt reprezentative la nivel național”.

targ de oferte educationale

„Admiterea la liceele de artă este considerată dificilă”

Purtătorul de cuvânt a subliniat și faptul că anul trecut Colegiul de Muzică a obținut cele mai multe
premii la olimpiadele de muzică instrumentală & canto, în timp ce Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică, în acest an, grație rezultatelor obținute de copii, găzduiește olimpiada națională de
coregrafie la Cluj-Napoca.

Deși liceele de artă sunt recunoscute pentru atmosfera lor vibrantă și plină de creativitate, admiterea în aceste instituții este considerată dificilă de către elevi din cauza complexității procesului de admitere.

targ de oferte educationale

Un exemplu în acest sens îl constituie admiterea pentru secția de teatru a Liceului „Octavian Stroia”, desfășurată în data de 21 mai, care constă în recitarea a două poezii, cântarea unei piese, o povestire și o fabulă prezentate toate în fața unei comisii, probe precedate de susținerea unui interviu.

Astfel, târgul desfășurat la Cluj Arena a oferit elevilor informațiile necesare cu privire la o varietate de oferte educaționale pentru a putea lua cele mai potrivite decizii privind viitorul lor academic.

Daria Mustea

Bianca Matei

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax