ACTUALITATE
FOTO Coșuri de gunoi pentru BICICLIȘTI și panouri fotovoltaice pe blocuri, proiecte la bugetarea participativă din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a prezentat 20 de proiecte eligibile care fac parte din programul ”Bugetare participativă” și care au fost analizate până în 28 noiembrie și votate de clujeni, după ce au propuse de locuitorii municipiului. Sunt proiecte care au înregistrat sute de voturi, dar și proiecte cu 10 sau 20 de voturi. Valoarea maximă pentru finanțarea unui proiect este de 150.000 de euro. Dintre acestea vor fi selectate 15, care vor anunțate în 6 decembrie și care vor fi finanțate începând cu 2022.
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat că propunerile formulate de clujeni trebuie să îndeplinească mai multe criterii:
Să corespundă unui obiectiv de interes general.
Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi care vizează un spaţiu public.
Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.
Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.
Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.
Să nu aibă un caracter politic sau etnic.
Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.
Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.
Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.
Cluj24 vă prezintă o parte dintre cele 20 de proiecte declarate eligibile.
Parcul Iuliu Prodan cu alei
Proiectul ”Parcul Iuliu Prodan – Refacerea aleii circulare si pavarea acesteia” a întrunit 382 voturi și este evaluat la 100.000 de euro.
Acesta este necesar a fi realizat astfel incat sa fie la nivelul municipiului Cluj-Napoca, eventual cu solutii similare celor propuse pentru Parcul Central, pentru a rezolva in mod durabil deplasarea in parc.
”De la intrare spre stanga, pe cararea de picior existanta, crearea unui drum ingust de aproximativ 1 m fara trepte, care sa permita accesul unui carucior pentru copii / persoane cu dizabilitati, pe toata portiunea orizontala.
Crearea drumului de intoarcare in paralel cu primul, astfel incat toate persoanele sa se poata bucura de o plimbare in parc.
Instalarea a doua cismele cu apa potabila, de fiecare parte a intrarii”, arată inițiatorii proiectului.
Un alt proiect, care a întrunit 679 voturi și pentru care se cere 1 euro este cele referitor la crearea de piste de biciclete și alei pe malul pârâurilor Gârbău, Calvaria, Popii, Becaș.
”Se propune amenajare de piste biciclete/alei pietonale dealungul tuturor paraurilor de pe raza orasului si implicit conectarea lor cu viitoarea pista de biciclete de pe malul Somesului ar creste semnificativ mobilitatea cu mijloace de transport nepoluante. Totodata s-ar crea o mai buna legatura intre parcurile/ viitoarele parcuri si spatii verzi din oras evitand traficul auto”, se precizează în proiect.
Capace colorate pentru copii
”Capace colorate – zâmbete adunate” a înregisrat 162 de voturi și poate fi realizat cu 60.000 de euro.
”Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate in doua linii mai cuprinzatore: gradul redus de reciclare si gradul redus de activitati de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.
Pentru aceste probleme modul meu de raspuns se traduce, in esenta, prin educatie, in particular educatia prin joaca a copiilor. La randul lor, copiii ii pot educa ulterior si pe cei mai mari.
Obiective proiect: 1. Educarea copiilor in ideea protectiei mediului si a importantei ajutorarii semenilor. 2. Simplificarea si incurajarea colectarii capacelor* din plastic de tip HDPE si PP (cum sunt cele de la apa imbuteliata, sucuri, lapte, iaurt etc.) prin amplasarea unor ansambluri de joaca multifunctionale in 5 parcuri din Cluj-Napoca. Periodic, capacele vor fi revalorificate, iar banii obtinuti vor fi donati inspre cazuri umanitare sugerate de mebrii comunitatii.
Pentru gasirea variantelor optime, se doreste organizarea unui concurs de solutii pentru amenajare urbana, astfel incat sa fie asigurata implicarea profesionistilor, a administratiei locale si a cetatenilor.In principiu, ansamblurile de joaca vor incorpora cate 19 recipiente pentru colectarea capacelor: 1 pentru capace amestecate si 18 pentru capace colorate – pentru variatele nuante pe care le au capacele, astfel incat revalorificarea sa fie cat mai eficienta si cu multiple valente de amuzament, educatie estetica & comunicare prin imagine si culoare pentru copii. Recipientele vor include sectiuni transparente, astfel incat sa fie vizibile capacele.
Scopul proiectului este impulsionarea colectarii de capace, astfel incat sa poata fi directionate sume tot mai consistente (rezultate din vanzarea capacelor) inspre cat mai multe cauze umanitare din cadrul comunitatii din care cei care colecteaza capace fac parte, cu impact pozitiv asupra protectiei mediului si dezvoltarii spiritului de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.
Efecte proiect
Pe parcursul programului, copiii vor deveni mici ambasadori si in anturajul lor, convingand parinti, bunici, vecini, prieteni sa se alature.Speram ca pe termen mediu si lung sa se transforme intr-un bun obicei al locului si sa contribuie la crearea unui mediu mai curat pentru o comunitate mai unita, cu un spirit amplificat de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile”, arată inițiatorii proiectului.
Pumptrack modular în trei locuri
Cu 158 voturi și o estimare de 150.000 de euro, un clujean a propus realizarea unui Pumptrack modular în baza sportivă Gheorgheni, la Terenuri și pe malul Someșului.
”Proiectul meu propune achizitionarea si instalarea unui pumptrack modular in 3 locatii din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Manastur ‘la terenuri’ si malul stang al Somesului pe pajistea dintre podul Garibaldi si podul Albastru. Doua astfel de proiecte s-au implementat in Resita de catre primarie (https://expressdebanat.ro/premiera-nationala-pump-track-amenajat-de-primaria-resita-in-parcul-tricolorului/) si in Oradea in parteneriat public privat (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prima-pista-de-pum-ptrack-din-oradea-a-fost-inaugurata-vezi-cum-arata-158952.html).
Pumptrack-ul este un loc de recreere pentru copii, adolescenti si adulti carora le face placere sa isi petreaca timpul liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Din punct de vedere constructiv pumptrack-ul reprezinta un circuit realizat dintr-o suprafata aderenta cu denivelari circulare si curbe.
Parcurgerea unui astfel de circuit este o metoda grozava de antrenament, ajuta la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii motorie, folosind ca sistem de propusie miscarea de sus jos a corpului. Odata cu inceperea pandemiei oamenii au constientizat cat de indispensabila este petrecerea timpului in aer liber, fapt care a dus la cresterea numarului de oameni care detion o bicicleta, o trotineta, un skateboard sau o pereche de patine cu rotile. Astfel de circuite se bucura de o popularitate foarte mare in comunitatile din intreaga Europa, fiind o alternativa la locurile de joaca clasice sau o varianta mai accesibila persoanelor neexperimentate care isi doresc sa invete cum sa abordeze un skatepark.
Produsul propus este certificat in EU conform standardului EN 14974. Datorita faptului ca este modular, in functie de nevoi, acesta poate fi relocat (de exemplu la organizarea zilelor orasului sau diferite evenimente poate fi mutat si montat pe un alt amplasament daca este cazul) . Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite.
In urma implementarii acestui proiect va rezulta un spatiu urban, excelent pentru petrecerea timpului liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Pe langa faptul ca este distractiv, parcurgerea traseeului este un exercitiu fizic foarte bun, cu beneficii asupra sistemului cardio-vasucular.
Gradul de dificulate redus il face usor de folosit atat de catre copii cat si de catre adulti. Este accesibil tuturor categoriilor de persoane, doritoare sa faca putina miscare. Incepatorii, pot invata cum sa se deplaseze pe un teren denivelat si cum sa foloseasca miscarile corpului pentru a genera viteza. Utilizatorii experimentati isi pot imbunatatii la randul lor tehnica.
Acest tip de pumptrack poate fi folosit pe toata durata anului. Un alt avantaj este ca nu necesita autorizatie de constructie si ca este certificat conform normelor UE. Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite, ceea ce ii confera versatilitate.
Pumptrack-ul este modular si poate fi personalizat – incepand de la o suprafata de 6 m x 16 m se poate adapta dupa spatiul disponibil”, a menționat inițiatorul.
Un nou parc în Iris
Propunerea unui clujean de realizarea a Parcului Iris 2 a adunat 140 de voturi, proiectul fiind estimat la 5000 de euro.
”Realizarea parcului pe str Alexandru Sahia (Iris) dupa modelul celui recent amenajat pe aleea Bibliotecii (Marasti). Momentan bucata de verdeata este folosita doar pentru plimbat caini, iar strada Sahia are 2 benzi pe sens dintre care una este folosita pentru parcari pe ambele sensuri.
Propun eliminarea benzilor de parcari si extinderea spatiului verde, astfel incat latimea zonei de verdeata va ajunge similara cu parcul Bibliotecii din Marasti. Se va pastra o banda de circulatie pe fiecare sens. Optional, se pot integra/reorganiza si cele 2 trotuare aferente strazii si acoperirea micului sant/canal pentru a extinde spatiul util”, arată inițiatorul proiectului.
Petrecere a timpului liber
”Mens sana in corpora sano” a strâns 264 de voturi, poate fi realizat cu 5000 de euro și prevede înființarea unor ansambluri de aproximativ 30 mp, amplasate pe spațiile verzi dintre blocuri, ce aparțin de Primărie și care să includă:
– două mese de șah (pe care se pot juca diferite jocuri de societate)
– pavimentul zonei
– cărări de acces care să unească pavimentul cu aleile din zonă
– iluminatul zonei
– grupuri statuare formate din diferite piese de șah în mărime naturală, pentru aspectul urbanistic
Proiectul de design al acestor ansambluri urmează să se facă printr-un concurs de proiecte, organizat de Universitatea de Artă și Design.
Parcul Kovari și bănci în Grigorescu – câte 10 voturi
Au fost și proiecte declarate eligibile care au adunat 10 voturi, iar printre acestea se numără amenajarea unui loc de joacă în Parcul Kovari, costurile ridicându-se la 4000 de euro.
”În cartierul Gruia exista 2 parcuri din care numai unul beneficiaza de echipamente pentru exercitii fizice, mai precis parcul Cetatuia. Astfel cetatenii din cartier care doresc sa faca miscare sunt limitati la aceasta optiune unica. Dat fiind faptul ca parcul Kovari ar permite ca si spatiu fizic amplasarea unor echipamente pentru exercitii fizice consider ca ar fi util un astfel de demers atat pentru cetatenii mai in varsta cat si pentru cei tineri si chiar foarte tineri”, se menționează în proiect.
Un al proiect de 10 voturi și care costă 1500 de euro este cel care prevede amplasare mai multor bănci in cartierul Grigorescu, pe spatii publice, ”în special pe strada Hațeg 11 la bloc s3 scara 1 si vizavi de Panemar Hațeg”.
”Proiectul ar trebui implementat pentru ca in cartier si in zona respectiva sunt multe persoane varstnice, care se deplaseaza cu carje si baston sau chiar in carucioare. Candva a fost amenajat din proprie initiativa, niste banci si scaune neconforme, care ulterior au fost desfintate de reprezentantii primăriei din cauza ca nu erau estetice. Pe acel loc incap 2-3 banci”, precizează cei care au întocmit proiectul.
Panouri voltaice pe blocuri
O propunere care a întrunit 327 de voturi și are un cost de realizare estimat la 150.000 de euro este cea privind montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri/ acoperișuri/ parcări.
”Utilizarea eficienta a acoperisurilor – pentru conversia energiei solare in energie electrica – poate fi utilizata la iluminat local /de siguranta sau trimisa in reteaua nationala de energie electrica – on grid. Proiectul trebuie implementat deoarece se poate asigura iluminat local/de siguranta/la intersectii direct in curent continuu – necesita baterii de stocare , sau poate fi trimisa in reteaua de alimentare cu energie electrica – necesita invertoare on grid. In orase este dificil de accesat fonduri pentru energie verde ca si proprietar – la bloc – de exemplu. Spatii ale Primariei – terenuri de sport, zone de intersectii, reclame luminoase
Panourile pot fi amplasate pe acoperisurile cladirilor – in functie proprietate sau cu acordul proprietarilor – acestia putand beneficia si ei de sursa respectiva de energie”, au afirmat cei care au depus proiectul.
Coșuri de gunoi pentru bicicliști
Un pasionat de ciclism a propus un proiect evaluat la 100.000 de euro și care a întrunit 28 de voturi referitor la amplasarea de coșuri de gunor accesibile biciclilștilor.
”În contextul dorinței de a avea un Cluj mai curat, municipalitatea ar trebui să vină în ajutorul tuturor categoriilor de oameni care circulă prin oraș. Se știe foarte bine că în această perioadă, în special curierii care livrează mâncare utilizează în special biciclete.
Aceste coșuri de gunoi vin în ajutorul acestora și al mediului atunci când se află în tranzit, fără a mai fi necesară oprirea la unul dintre coșurile de gunoi amenajate pe trotuare. Pentru că unul dintre obiectivele de dezvoltare ale Clujului este amenajarea unei rețele de biciclete care să interconecteze atât cartierele orașului, cât și zona metropolitană, aceste tipuri de coșuri de gunoi accesibile bicicliștilor, trotinetiștilor și nu numai ar trebui să fie introduse în toate viitoarele proiecte.
Propunerea este benefică mediului înconjurător și totodată crește accesul tuturor la colectarea deșeurilor.
Coșurile de gunoi accesibile pentru bicicliști trebuie amenajate pe toată linia pistelor de biciclete sau benzi dedicate transportului în comun”, arată cel care a propus proiectul.
Mini scene pentru concerte
Amplasarea de mini scene cultural în oraș a adunat 45 de voturi, proiectul fiind estimate la 5000 de euro.
”Artistii stradali s-ar putea bucura de locuri de mici dimensiuni, ca niste scene, in care pot lua nastere mici concerte ad-hoc. Tinand cont de lipsa de atentie acordata acestui subiect, probabil ca ar fi o idee buna pentru a incuraja artistii sa se afiseze si sa aduca o atmosfera mai joviala, cu muzica live, in rutinele oamenilor.
Cand nu sunt utilizate pentru muzica, acestea ar putea fi rezervate pentru mini-expozitii culturale sau alte momente artistice. Pentru moment, niste umbrare mici cu un perimetru delimitat si o sursa de curent ar putea fi un inceput promitator. De asemenea, s-ar putea lua masuri legate de aspectele legale ale acestui obicei”, se arată în propunere.
Stâlpișori colorați la unități de învățământ
Un proiect care privește montarea de stâlpișori colorați la în fața creșelor, grădinițelor și școlilor a primit 104 voturi, realizarea sa urmând să coste 30.000 de euro.
”Culoarea este o trasatură fundamentală a universului în care ne desfă urăm activitatea.
Indiferent că privim o pictură, că alegem să ne îmbrăcăm într-un anumit fel, ne alegem felul în care să arate mediul în care trăim, preferăm o anumită mâncare, culoarea este o prezență permanentă, chiar dacă de multe ori nu o conștientizăm alături de noi, fiind atât de obișnuiți să ne înconjoare. Culorile ne pot da într-un mod foarte simplu acea stare de comfort mult dorită, ne ajută să ne cunoaștem propria personalitate, pătrunzând în structura profunzimilor, ne ajută să ne și exprimăm mai bine, ne orientează spre o rearmonizare cu ceea ce suntem sau vom deveni.
Culoarea devine o formă de comunicare, înlocuind de cele mai multe ori limbajul verbal și sau chiar non-verbal.
Așadar, propun colorarea stâlpișorilor din preajma creșelor, grădinițelor și școlilor, liceelor pentru a crea un mediu atractiv, colorat, vioi pentru copiii din Cluj-Napoca”, arată inițiatorul.
Minipoligon pentru educație rutieră
Proiectul ”Educație rutieră pentru copii – minipoligon” a adunat 440 de voturi costurile de realizare ridicându-se la 120.000 de euro.
”Este bine ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.
„Traversează pe trecerile marcate cu zebră!“
Iată un prim îndemn pe care e bine ca cei mici să îl ştie şi să îl pună în practică. Traversările pe străduţe nemarcate sunt riscante, indiferent că e zi sau întuneric.
„Uită-te în stânga şi în dreapta de fiecare dată când traversezi!“
Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îţi iei o măsură de siguranţă în plus.
„Nu-i imita pe cei care nu aşteaptă ca semaforul să îşi schimbe culoarea!“
Tentaţia de a imita mulţimea este mare. Nu puţini sunt cei care trec pe roşu. E-adevărat că există treceri de pietoni unde culoarea roşie durează foarte mult comparativ cu cea verde. Însă acesta nu e un motiv să ne punem viaţa în pericol, mânaţi de nerăbdare şi de dorinţa de a ajunge cât mai repede într-un anumit loc.
Proiectul poate fi amenajat într-un parc public din municipiu”, se arată în proiect.
Ce este bugetarea participativă
Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.
Conform calendarului Primăriei Cluj-Napoca, rezultatele finale ale proiectelor care vor primi finanțare vor fi anunțate în 6 decembrie.
”Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect, în funcție de numărul de voturi, va fi selectat automat, restul proiectelor urmând să fie ierarhizate în funcţie de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. Cele 15 proiecte urmează să fie implementateîncepând cu anul 2022”, susține Primăria.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Joi, 12 iunie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a primit vizita delegației Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) România.
Delegația OMS a fost condusă de Caroline Clarnival, Director General al OMS România, însoțită de Silvia Gatscher, Health Operations Manager și Anneliese Bauer, Public Health and Laboratory Consultant. Din partea universității, oaspeții au fost întâmpinați de prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, alături de prof. dr. Sorin Claudiu Man, prorector pentru dezvoltare academică și administrație universitară.
Această vizită reprezintă o recunoaștere a rolului activ și esențial pe care universitatea clujeană îl are în formarea și dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății. Discuțiile purtate au fost concentrate pe conturarea unor direcții concrete de colaborare între UMF „Iuliu Hațieganu” și OMS cu accent pe dezvoltarea profesională și umană a viitorilor medici.
Printre temele abordate s-au numărat:
- Introducerea unor module de curs dedicate comunicării pentru studenți, rezidenți și medici specialiști;
- Dezvoltarea unui modul în curricula universitară privind recunoașterea și prevenirea violenței de gen;
- Organizarea de workshopuri pentru rezidenți și medici specialiști, axate pe gestionarea stresului profesional și prevenirea burnoutului;
- Identificarea de oportunități pentru colaborări în proiecte comune dedicate sănătății publice.
„Această vizită reconfirmă angajamentul comun pentru un sistem medical mai empatic, mai bine pregătit și mai rezilient, iar deschiderea Organizației Mondiale a Sănătății spre parteneriat cu instituțiile de învățământ superior este un semnal încurajator pentru viitorul educației medicale din România. Ne bucurăm de această întâlnire și considerăm că vizita OMS la UMF «Iuliu Hațieganu» reprezintă o validare a excelenței academice și a contribuției noastre continue la sănătatea publică națională și internațională”, a transmis conducerea universității.
EVENIMENT
Două persoane din Cluj-Napoca, reținute după ce au furat mai multe unelte electrice dintr-o mașină parcată

Două persoane din municipiul Cluj-Napoca, bănuite că ar fi furat unelte electrice în valoare de aproximativ 6.500 de lei dintr-un autoturism, au fost reținute în urma unor percheziții domiciliare desfășurate de polițiști în dimineața zilei de 12 iunie.
La data de 12 iunie, începând cu ora 06:00, polițiștii Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile și Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, au desfășurat o acțiune amplă pe raza de competență.
În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, în urma cărora au fost identificate și reținute două persoane, respectiv un bărbat de 33 de ani și o tânără de 21 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt.
Au furat unelte electrice dintr-o mașină parcată
În fapt, la data de 6 iunie, în jurul orei 10:55, cele două persoane ar fi sustras mai multe unelte electrice, dintr-un autoturism parcat în zona Pieței Oser din municipiul Cluj-Napoca.
Prejudiciul cauzat fiind în valoare de aproximativ 6.500 de lei, nefiind recuperat până la acest moment.
Față de aceștia au fost emise ordonanțe de reținere, pentru 24 de ore, fiind depuși într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale și luării măsurilor legale ce se impun.
Sute de persoane și autoturisme verificate
Totodată, în cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane și verificate 52 de autoturisme, fiind aplicate 32 de sancțiuni contravenționale.
De asemenea, polițiștii au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat de 46 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, urmărit național.
Bărbatul a fost depistat și reținut, ulterior fiind depus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
CULTURA
VIDEO. A început „Târgul coaselor”. Localitatea clujeană Negreni, destinația colecționarilor și iubitorilor de tradiții

A început „Târgul coaselor” la Negreni, localitate cunoscută mai ales pentru „Fechetău”, târgul care are loc anual în primul weekend al lunii octombrie.
La fel ca „fratele mai mare”, Fechetăul, „Târgul coaselor”, care recâștigă teren, este o adevărată „mină de aur” pentru colecționari și un bun prilej de întâlnire pentru iubitorii de tradiții.
A început „Târgul coaselor” de la Negreni
Localitatea clujeană Negreni găzduiește, între 12 și 15 iunie, „Târgul coaselor”, unul dintre cele mai importante evenimente tradiționale din Transilvania, care reunește anual mii de comercianți și vizitatori din întreaga țară, dar și din străinătate.
Negreni, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, este renumit pentru organizarea a două mari târguri cu o istorie de peste două secole: târgul de primăvară, cunoscut sub denumirea de „Târgul coaselor”, și târgul de toamnă de la „Fechetău”.
„Prima aprobare oficială pentru organizarea acestor târguri datează din anul 1815, însă cercetările și tradiția locală sugerează că ele au fost organizate încă din Evul Mediu, devenind repere importante ale vieții economice și sociale din zonă”, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT, care au realizat și un material video.
Ce găsiți la „Târgul coaselor”
Târgul de primăvară de la Negreni se desfășoară pe aproape cinci hectare, de-a lungul malului Crișului Repede, oferind vizitatorilor o gamă variată de produse. De la încălțăminte și îmbrăcăminte, la obiecte tradiționale de gospodărie, elemente de port popular din diverse regiuni ale țării, aparate casnice, electronice și mărunțișuri, târgul reprezintă o adevărată incursiune în diversitatea culturală și economică a zonei.
Numele „Târgul coaselor”, mai arată specialiștii clujeni, reflectă legătura strânsă a evenimentului cu viața rurală și cu uneltele folosite în gospodăria țărănească.
Dincolo de aspectul comercial, târgul este o adevărată călătorie în timp, oferind posibilitatea de a descoperi obiecte încărcate de istorie, cum ar fi îmbrăcăminte, albume foto de familie, icoane, tablouri, dar și alte mărturii ale tradițiilor românești.
Pe parcursul anilor, „Târgul coaselor” a crescut semnificativ în popularitate, atrăgând nu doar participanți din România, ci și din Ungaria, Europa de Vest și chiar America.
O atracție aparte o reprezintă secțiunea dedicată obiectelor vechi, unde colecționarii pot găsi port popular autentic, cusături tradiționale, farfurii pictate manual, cărți vechi, mobilier, unelte agricole și picturi. Această zonă a târgului este o veritabilă comoară pentru cei care doresc să păstreze și să promoveze patrimoniul cultural local.
Foto: CJCTPCT Cluj

Cel mai hot eveniment al verii se apropie la VIVO! Cluj-Napoca, centrul comercial deținut de CPI Romania care s-a consacrat în timp drept una dintre destinațiile favorite ale clujenilor pentru petrecerea timpului liber. În perioada 14 – 15 iunie VIVO! dă startul reducerilor de vară, ceea ce înseamnă că vor fi două zile pline de experiențe inedite, pentru publicul de toate vârstele.
Cei pasionați de shopping pot redescoperi brandurile favorite, iar fiecare bon de cumpărături care depășește 100 de lei asigură participarea la o loterie cu premii instant. Este vorba despre vouchere și cadouri oferite de partenerii care susțin această campanie, respectiv magazinele Benvenuti, Bigstep, Cartofiserie, Enzo Bertini, Escudo, Mado, My Geisha, Nala, Nespresso, Nobila Casa, Yves Rocher.
VIVO! Cluj-Napoca dă startul REDUCERILOR de vară cu 2 zile de petrecere și surprize
Și pentru că VIVO! Cluj-Napoca nu este doar despre shopping, ci mai ales despre experiențe, va fi amenajată o zonă de entertainment în piațeta de la intrarea nr. 2, unde cei interesați vor putea să testeze dispozitivul AI Video Booth, care îmbină tehnologia de ultimă generație cu tradiționalul concept de photo booth pentru a crea o experiență interactivă, atractivă și personalizată. Cu ajutorul inteligenței artificiale, fiecare clip surprinde energia momentului și poate fi distribuit pe loc pe canelele de Social Media, prin scanarea codului QR. În plus, buna dispoziție va fi asigurată de MC-ul evenimentului.
Pregatiţi-vă pentru o vară extraordinară, nu ratați ofertele irezistibile și atmosfera de vacanță pe care VIVO! Cluj-Napoca le-a pregătit special pentru voi!