Connect with us

ACTUALITATE

FOTO Coșuri de gunoi pentru BICICLIȘTI și panouri fotovoltaice pe blocuri, proiecte la bugetarea participativă din Cluj-Napoca

Publicat


buge 3

Primăria Cluj-Napoca a prezentat 20 de proiecte eligibile care fac parte din programul ”Bugetare participativă” și care au fost analizate până în 28 noiembrie și votate de clujeni, după ce au propuse de locuitorii municipiului. Sunt proiecte care au înregistrat sute de voturi, dar și proiecte cu 10 sau 20 de voturi. Valoarea maximă pentru finanțarea unui proiect este de 150.000 de euro. Dintre acestea vor fi selectate 15, care vor anunțate în 6 decembrie și care vor fi finanțate începând cu 2022.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au explicat că propunerile formulate de clujeni trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

Să corespundă unui obiectiv de interes general.

Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi care vizează un spaţiu public.

Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.

Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.

Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.

Să nu aibă un caracter politic sau etnic.

Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.

Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Cluj24 vă prezintă o parte dintre cele 20 de proiecte declarate eligibile.

Parcul Iuliu Prodan cu alei

Proiectul ”Parcul Iuliu Prodan – Refacerea aleii circulare si pavarea acesteia” a întrunit 382  voturi și este evaluat la 100.000 de euro.

Acesta este necesar a fi realizat astfel incat sa fie la nivelul municipiului Cluj-Napoca, eventual cu solutii similare celor propuse pentru Parcul Central, pentru a rezolva in mod durabil deplasarea in parc.

”De la intrare spre stanga, pe cararea de picior existanta, crearea unui drum ingust de aproximativ 1 m fara trepte, care sa permita accesul unui carucior pentru copii / persoane cu dizabilitati, pe toata portiunea orizontala.

Crearea drumului de intoarcare in paralel cu primul, astfel incat toate persoanele sa se poata bucura de o plimbare in parc.

Instalarea a doua cismele cu apa potabila, de fiecare parte a intrarii”, arată inițiatorii proiectului.

Un alt proiect, care a întrunit 679 voturi și pentru care se cere 1 euro este cele referitor la crearea de piste de biciclete și alei pe malul pârâurilor Gârbău, Calvaria, Popii, Becaș.

”Se propune amenajare de piste biciclete/alei pietonale dealungul tuturor paraurilor de pe raza orasului si implicit conectarea lor cu viitoarea pista de biciclete de pe malul Somesului ar creste semnificativ mobilitatea cu mijloace de transport nepoluante. Totodata s-ar crea o mai buna legatura intre parcurile/ viitoarele parcuri si spatii verzi din oras evitand traficul auto”, se precizează în proiect.

Capace colorate pentru copii

”Capace colorate – zâmbete adunate” a înregisrat 162 de voturi și poate fi realizat cu 60.000 de euro.

”Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate in doua linii mai cuprinzatore: gradul redus de reciclare si gradul redus de activitati de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.

Pentru aceste probleme modul meu de raspuns se traduce, in esenta, prin educatie, in particular educatia prin joaca a copiilor. La randul lor, copiii ii pot educa ulterior si pe cei mai mari.

Obiective proiect: 1. Educarea copiilor in ideea protectiei mediului si a importantei ajutorarii semenilor. 2. Simplificarea si incurajarea colectarii capacelor* din plastic de tip HDPE si PP (cum sunt cele de la apa imbuteliata, sucuri, lapte, iaurt etc.) prin amplasarea unor ansambluri de joaca multifunctionale in 5 parcuri din Cluj-Napoca. Periodic, capacele vor fi revalorificate, iar banii obtinuti vor fi donati inspre cazuri umanitare sugerate de mebrii comunitatii.

Pentru gasirea variantelor optime, se doreste organizarea unui concurs de solutii pentru amenajare urbana, astfel incat sa fie asigurata implicarea profesionistilor, a administratiei locale si a cetatenilor.In principiu, ansamblurile de joaca vor incorpora cate 19 recipiente pentru colectarea capacelor: 1 pentru capace amestecate si 18 pentru capace colorate – pentru variatele nuante pe care le au capacele, astfel incat revalorificarea sa fie cat mai eficienta si cu multiple valente de amuzament, educatie estetica & comunicare prin imagine si culoare pentru copii. Recipientele vor include sectiuni transparente, astfel incat sa fie vizibile capacele.

Scopul proiectului este impulsionarea colectarii de capace, astfel incat sa poata fi  directionate sume tot mai consistente (rezultate din vanzarea capacelor) inspre cat mai multe cauze umanitare din cadrul comunitatii din care cei care colecteaza capace fac parte, cu impact pozitiv asupra protectiei mediului si dezvoltarii spiritului de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.

Efecte proiect

Pe parcursul programului, copiii vor deveni mici ambasadori si in anturajul lor, convingand parinti, bunici, vecini, prieteni sa se alature.Speram ca pe termen mediu si lung sa se transforme intr-un bun obicei al locului si sa contribuie la crearea unui mediu mai curat pentru o comunitate mai unita, cu un spirit amplificat de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile”, arată inițiatorii proiectului.

Pumptrack modular în trei locuri

Cu 158 voturi și o estimare de 150.000 de euro, un clujean a propus realizarea unui Pumptrack modular în baza sportivă Gheorgheni, la Terenuri și pe malul Someșului.

”Proiectul meu propune achizitionarea si instalarea unui pumptrack modular in 3 locatii din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Manastur ‘la terenuri’ si malul stang al Somesului pe pajistea dintre podul Garibaldi si podul Albastru. Doua astfel de proiecte s-au implementat in Resita de catre primarie (https://expressdebanat.ro/premiera-nationala-pump-track-amenajat-de-primaria-resita-in-parcul-tricolorului/) si in Oradea in parteneriat public privat (https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prima-pista-de-pum-ptrack-din-oradea-a-fost-inaugurata-vezi-cum-arata-158952.html).

Pumptrack-ul este un loc de recreere pentru copii, adolescenti si adulti carora le face placere sa isi petreaca timpul liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Din punct de vedere constructiv pumptrack-ul reprezinta un circuit realizat dintr-o suprafata aderenta cu denivelari circulare si curbe.

Parcurgerea unui astfel de circuit este o metoda grozava de antrenament, ajuta la imbunatatirea echilibrului si a coordonarii motorie, folosind ca sistem de propusie miscarea de sus jos a corpului. Odata cu inceperea pandemiei oamenii au constientizat cat de indispensabila este petrecerea timpului in aer liber, fapt care a dus la cresterea numarului de oameni care detion o bicicleta, o trotineta, un skateboard sau o pereche de patine cu rotile. Astfel de circuite se bucura de o popularitate foarte mare in comunitatile din intreaga Europa, fiind o alternativa la locurile de joaca clasice sau o varianta mai accesibila persoanelor neexperimentate care isi doresc sa invete cum sa abordeze un skatepark.

Produsul propus este certificat in EU conform standardului EN 14974. Datorita faptului ca este modular, in functie de nevoi, acesta poate fi relocat (de exemplu la organizarea zilelor orasului sau diferite evenimente poate fi mutat si montat pe un alt amplasament daca este cazul) . Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite.

In urma implementarii acestui proiect va rezulta un spatiu urban, excelent pentru petrecerea timpului liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile. Pe langa faptul ca este distractiv, parcurgerea traseeului este un exercitiu fizic foarte bun, cu beneficii asupra sistemului cardio-vasucular.

Gradul de dificulate redus il face usor de folosit atat de catre copii cat si de catre adulti. Este accesibil tuturor categoriilor de persoane, doritoare sa faca putina miscare. Incepatorii, pot invata cum sa se deplaseze pe un teren denivelat si cum sa foloseasca miscarile corpului pentru a genera viteza. Utilizatorii experimentati isi pot imbunatatii la randul lor tehnica.

Acest tip de pumptrack poate fi folosit pe toata durata anului. Un alt avantaj este ca nu necesita autorizatie de constructie si ca este certificat conform normelor UE. Totodata astfel de pumptrack-uri permit montarea in cel putin trei moduri diferite, ceea ce ii confera versatilitate.

Pumptrack-ul este modular si poate fi personalizat – incepand de la o suprafata de 6 m x 16 m se poate adapta dupa spatiul disponibil”, a menționat inițiatorul.

Un nou parc în Iris

Propunerea unui clujean de realizarea a Parcului Iris 2 a adunat 140 de voturi, proiectul fiind estimat la 5000 de euro.

”Realizarea parcului pe str Alexandru Sahia (Iris) dupa modelul celui recent amenajat pe aleea Bibliotecii (Marasti). Momentan bucata de verdeata este folosita doar pentru plimbat caini, iar strada Sahia are 2 benzi pe sens dintre care una este folosita pentru parcari pe ambele sensuri.

Propun eliminarea benzilor de parcari si extinderea spatiului verde, astfel incat latimea zonei de verdeata va ajunge similara cu parcul Bibliotecii din Marasti. Se va pastra o banda de circulatie pe fiecare sens. Optional, se pot integra/reorganiza si cele 2 trotuare aferente strazii si acoperirea micului sant/canal pentru a extinde spatiul util”, arată inițiatorul proiectului.

Petrecere a timpului liber

”Mens sana in corpora sano” a strâns 264 de voturi, poate fi realizat cu 5000 de euro și prevede înființarea unor ansambluri de aproximativ 30 mp, amplasate pe spațiile verzi dintre blocuri, ce aparțin de Primărie și care să includă:

– două mese de șah (pe care se pot juca diferite jocuri de societate)

– pavimentul zonei

– cărări de acces care să unească pavimentul cu aleile din zonă

– iluminatul zonei

– grupuri statuare formate din diferite piese de șah în mărime naturală, pentru aspectul urbanistic

Proiectul de design al acestor ansambluri urmează să se facă printr-un concurs de proiecte, organizat de Universitatea de Artă și Design.

Parcul Kovari și bănci în Grigorescu – câte 10 voturi

Au fost și proiecte declarate eligibile care au adunat 10 voturi, iar printre acestea se numără amenajarea unui loc de joacă în Parcul Kovari, costurile ridicându-se la 4000 de euro.

”În cartierul Gruia exista 2 parcuri din care numai unul beneficiaza de echipamente pentru exercitii fizice, mai precis parcul Cetatuia. Astfel cetatenii din cartier care doresc sa faca miscare sunt limitati la aceasta optiune unica. Dat fiind faptul ca parcul Kovari ar permite ca si spatiu fizic amplasarea unor echipamente pentru exercitii fizice consider ca ar fi util un astfel de demers atat pentru cetatenii mai in varsta cat si pentru cei tineri si chiar foarte tineri”, se menționează în proiect.

Un al proiect de 10 voturi și care costă 1500 de euro este cel care prevede amplasare mai multor bănci in cartierul Grigorescu, pe spatii publice, ”în special pe strada Hațeg 11 la bloc s3 scara 1 si vizavi de Panemar Hațeg”.

”Proiectul ar trebui implementat pentru ca in cartier si in zona respectiva sunt multe persoane varstnice, care se deplaseaza cu carje si baston sau chiar in carucioare. Candva a fost amenajat din proprie initiativa, niste banci si scaune neconforme, care ulterior au fost desfintate de reprezentantii primăriei din cauza ca nu erau estetice. Pe acel loc incap 2-3 banci”, precizează cei care au întocmit proiectul.

Panouri voltaice pe blocuri

O propunere care a întrunit 327 de voturi și are un cost de realizare estimat la 150.000 de euro este cea privind montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri/ acoperișuri/ parcări.

”Utilizarea eficienta a acoperisurilor – pentru conversia energiei solare in energie electrica – poate fi utilizata la iluminat local /de siguranta sau trimisa in reteaua nationala de energie electrica – on grid. Proiectul trebuie implementat deoarece se poate asigura iluminat local/de siguranta/la intersectii direct in curent continuu – necesita baterii de stocare , sau poate fi trimisa in reteaua de alimentare cu energie electrica – necesita invertoare on grid. In orase este dificil de accesat fonduri pentru energie verde ca si proprietar – la bloc – de exemplu. Spatii ale Primariei – terenuri de sport, zone de intersectii, reclame luminoase

Panourile pot fi amplasate pe acoperisurile cladirilor – in functie proprietate sau cu acordul proprietarilor – acestia putand beneficia si ei de sursa respectiva de energie”, au afirmat cei care au depus proiectul.

Coșuri de gunoi pentru bicicliști

Un pasionat de ciclism a propus un proiect evaluat la 100.000 de euro și care a întrunit 28 de voturi referitor la amplasarea de coșuri de gunor accesibile biciclilștilor.

”În contextul dorinței de a avea un Cluj mai curat, municipalitatea ar trebui să vină în ajutorul tuturor categoriilor de oameni care circulă prin oraș. Se știe foarte bine că în această perioadă, în special curierii care livrează mâncare utilizează în special biciclete.

Aceste coșuri de gunoi vin în ajutorul acestora și al mediului atunci când se află în tranzit, fără a mai fi necesară oprirea la unul dintre coșurile de gunoi amenajate pe trotuare. Pentru că unul dintre obiectivele de dezvoltare ale Clujului este amenajarea unei rețele de biciclete care să interconecteze atât cartierele orașului, cât și zona metropolitană, aceste tipuri de coșuri de gunoi accesibile bicicliștilor, trotinetiștilor și nu numai ar trebui să fie introduse în toate viitoarele proiecte.

Propunerea este benefică mediului înconjurător și totodată crește accesul tuturor la colectarea deșeurilor.

Coșurile de gunoi accesibile pentru bicicliști trebuie amenajate pe toată linia pistelor de biciclete sau benzi dedicate transportului în comun”, arată cel care a propus proiectul.

Mini scene pentru concerte

Amplasarea de mini scene cultural în oraș a adunat 45 de voturi, proiectul fiind estimate la 5000 de euro.

”Artistii stradali s-ar putea bucura de locuri de mici dimensiuni, ca niste scene, in care pot lua nastere mici concerte ad-hoc. Tinand cont de lipsa de atentie acordata acestui subiect, probabil ca ar fi o idee buna pentru a incuraja artistii sa se afiseze si sa aduca o atmosfera mai joviala, cu muzica live, in rutinele oamenilor.

Cand nu sunt utilizate pentru muzica, acestea ar putea fi rezervate pentru mini-expozitii culturale sau alte momente artistice. Pentru moment, niste umbrare mici cu un perimetru delimitat si o sursa de curent ar putea fi un inceput promitator. De asemenea, s-ar putea lua masuri legate de aspectele legale ale acestui obicei”, se arată în propunere.

Stâlpișori colorați la unități de învățământ

Un proiect care privește montarea de stâlpișori colorați la în fața creșelor, grădinițelor și școlilor a primit 104 voturi, realizarea sa urmând să coste 30.000 de euro.

”Culoarea este o trasatură fundamentală a universului în care ne desfă urăm activitatea.

Indiferent că privim o pictură, că alegem să ne îmbrăcăm într-un anumit fel, ne alegem felul în care să arate mediul în care trăim, preferăm o anumită mâncare, culoarea este o prezență permanentă, chiar dacă de multe ori nu o conștientizăm alături de noi, fiind atât de obișnuiți să ne înconjoare. Culorile ne pot da într-un mod foarte simplu acea stare de comfort mult dorită, ne ajută să ne cunoaștem propria personalitate, pătrunzând în structura profunzimilor, ne ajută să ne și exprimăm mai bine, ne orientează spre o rearmonizare cu ceea ce suntem sau vom deveni.

Culoarea devine o formă de comunicare, înlocuind de cele mai multe ori limbajul verbal și sau chiar non-verbal.

Așadar, propun colorarea stâlpișorilor din preajma creșelor, grădinițelor și școlilor, liceelor pentru a crea un mediu atractiv, colorat, vioi pentru copiii din Cluj-Napoca”, arată inițiatorul.

Minipoligon pentru educație rutieră

Proiectul ”Educație rutieră pentru copii – minipoligon” a adunat 440 de voturi costurile de realizare ridicându-se la 120.000 de euro.

”Este bine ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.

„Traversează pe trecerile marcate cu zebră!“

Iată un prim îndemn pe care e bine ca cei mici să îl ştie şi să îl pună în practică. Traversările pe străduţe nemarcate sunt riscante, indiferent că e zi sau întuneric.

„Uită-te în stânga şi în dreapta de fiecare dată când traversezi!“

Chiar dacă semaforul indică verde pentru pietoni, nu strică să îţi iei o măsură de siguranţă în plus.

„Nu-i imita pe cei care nu aşteaptă ca semaforul să îşi schimbe culoarea!“

Tentaţia de a imita mulţimea este mare. Nu puţini sunt cei care trec pe roşu. E-adevărat că există treceri de pietoni unde culoarea roşie durează foarte mult comparativ cu cea verde. Însă acesta nu e un motiv să ne punem viaţa în pericol, mânaţi de nerăbdare şi de dorinţa de a ajunge cât mai repede într-un anumit loc.

Proiectul poate fi amenajat într-un parc public din municipiu”, se arată în proiect.

Ce este bugetarea participativă

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Conform calendarului Primăriei Cluj-Napoca, rezultatele finale ale proiectelor care vor primi finanțare vor fi anunțate în 6 decembrie.

”Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect, în funcție de numărul de voturi, va fi selectat automat, restul proiectelor urmând să fie ierarhizate în funcţie de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. Cele 15 proiecte urmează să fie implementateîncepând cu anul 2022”, susține Primăria.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Drum clujean închis din cauza precipitaţiilor. Turiştii nu au acces spre Cascada Valul Miresei

Publicat

De

Un drum din zona montantă a judeţului Cluj a fost afectat de precipitaţiile abundente, iar turiştii nu au aces deocamdată spre Cascada ValulMiresei.

„În atenția opiniei publice!


📍Structura drumului forestier denumit popular „Valea Stanciului” care face legătura între centrul localității Răchițele și punctul turistic Cascada Vălul Miresei a fost afectată din cauza precipitațiilor abundente și a aluviunilor formate în urma acestora. Menționăm faptul că pentru accesul la acest obiectiv turistic nu există traseu alternativ.


➡️ În acest context, polițiștii, împreună cu administratorul drumului public, au luat măsuri de închidere a circulației publice pe acest sector de drum până la remedierea situației.
⏺️ De asemenea, în zona acționează jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj alături de salvamontiști pentru a evacua în siguranță cei aproximativ 100 de turiști care au vizitat zona.
ℹ️ Nu au fost persoane rănite în urma acestui eveniment”, informează Prefectura Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod portocaliu de viituri şi cod galben de inundaţii în mai multe judeţe, inclusiv în Cluj, până duminică după-amiaza

Publicat

De

inundatii 1

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până duminică după-amiaza pe râuri din judeţele Maramureş şi Satu Mare, precum şi un Cod galben de inundaţii, ce vizează bazine hidrografice din opt judeţe, în acelaşi interval de referinţă. 

Potrivit hidrologilor, în perioada 2 decembrie, ora 12:00 – 3 decembrie, ora 16:00, vor fi creşteri importante de debite şi de niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile: Tur – sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare), Lăpuş – pe sectorul aval confluenţă cu râul Cavnic (judeţul Maramureş) şi Crasna – pe sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare).

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în intervalul 2 decembrie, ora 12:00 – 3 decembrie, ora 00:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de inundaţii, timp în care se vor semnala fenomene hidrologice importante pe următoarele cursuri de apă: Tisa – pe sectorul aval intrarea în ţară – amonte S.H. Sighetu Marmaţiei, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte de Acumularea Gilău şi afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej, râul Someş – pe sectorul aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Ier (judeţele: Satu Mare şi Bihor), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte S.H. Tinca, râul Crişul Negru – pe sectorul aval confluenţă cu râul Holod (judeţele: Bihor şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj) şi Mureş – pe sectorul aval confluenţă cu râul Arieş – amonte S.H. Alba Iulia (judeţele: Cluj şi Alba).

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 100.000 de clujeni și turiști au sărbătorit împreună Ziua Națională a României la Cluj-Napoca

Publicat

De

Evenimentele realizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României au început dis-de-dimineață în Piața Mihai Viteazul, cu ceremonialul de depunere coroane și jerbe de flori, după care acțiunea s-a mutat în Piața Avram Iancu unde a avut loc defilarea cu tehnică militară și de intervenție.

„Parada” a adus uimire pe fața celor mici, dar și a celor mari, iar artificiile de zi au colorat cerul în tricolor. Manifestarea cultural patriotică „Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului” a încheiat seria evenimentelor din prima parte a zilei, aducând elogii
celui ce a fost eroul Revoluției de la 1848.

De asemenea, clujenii și turiștii au avut astăzi oportunitatea să trăiască momentele Marii Uniri printr-o scenetă istorică realizată pe Bulevardul Eroilor sau să imortalizeze Ziua Națională a României la photobooth.

La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale au început la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Valeria și
Traian Ilea, Cristian Totpati, Mariana Sfechiș, Lucia Potra, Adriana Irimieș, Mihaela Grindean, ansamblul folcloric Mărțișorul și ansamblul folcloric Dor Transilvan.

Iluminatul festiv a fost aprins în tot orașul la ora 19:00, iar seara a continuat cu concertele susținute de Delia și Cargo care au electrizat zecile de mii de inimi prezente în centrul orașului.

Punctul culminant al serii a fost fără îndoială spectacolul de drone, lumini și artificii din Piața Avram Iancu, un spectacol culminant care a strâns laolaltă peste 50.000 clujeni și turiști. Povestea scrisă pe cerul Clujului, acompaniată de o coloană sonoră remarcabilă, a fost una
plină de emoție pentru toți cei prezenți.

„Atâta vreme cât văile vor răsuna pe notele doinelor, dorul de cei dragi și de tradiții ne va întoarce mereu cu gândul către România. Cât îi vom cânta bucuria și amarul, vom rămâne suflete în sufletul neamului nostru.”

La mulți ani, Cluj-Napoca! La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!

Parteneri oficiali: Terapia – O companie Sun Pharma, Iulius Mall Cluj-Napoca, Arobs
Parteneri principali: Ursus, Vodafone
Parteneri: Moldovan Carmangerie, Coca-Cola, Liberty Residential, BCR, Alexandrion, Coral
Impex, Autoworld
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Impuls, Radio Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Pericol de inundaţii în Cluj. Râuri peste cotele de atenţie şi inundaţie

Publicat

De

inundatii azi 1

Sectoare de râuri de pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se menţin peste Cotele de inundaţie, în timp ce alte 27 de cursuri de apă, aferente unui număr de şase judeţe, se situează peste Cotele de atenţie, arată datele publicate, sâmbătă, de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), transmite Agerpres. 

„Timp de mai bine de 48 de ore, chiar dacă au fost zile libere, gospodarii apelor de la nivelul Apele Române Mureş (Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba), Apele Române Crişuri (Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor) şi Apele Române Someş-Tisa (Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud) au fost zi şi noapte în teren şi au acţionat în toate punctele devenite critice din cauza ploilor abundente.

În ultimele 24 de ore, au fost emise 14 mesaje meteorologice de fenomene imediate, inclusiv trei avertizări hidrologice de fenomene imediate Cod roşu, trei avertizări hidrologice Cod portocaliu şi 11 atenţionări de Cod galben. Formaţiile de intervenţie au acţionat cu utilaje şi mijloacele din dotare pentru atenuarea efectelor produse de precipitaţiile abundente căzute pe parcursul zilei de 1 decembrie. Echipele noastre din teren au fost sprijinite de personalul deservent de pe utilajele specifice în astfel de operaţiuni (excavatoare, buldoexcavatoare etc.). Viitura formată vineri pe râul Arieş a fost tranzitată în condiţii de siguranţă prin acumularea Mihoieşti”, menţionează instituţia într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit sursei citate, în prezent, se menţin peste Cotele de inundaţie sectoarele de râuri din judeţele Maramureş (râul Tisa – staţia hidrometrică Valea Vişeului, râul Lăpuş – staţia hidrometrică Lăpuşel), Satu Mare (râul Tur – staţia hidrometrică Turulung) şi Bistriţa-Năsăud (râul Someşul Mare – staţia hidrometrică Valea Mare).

Totodată, alte 27 de sectoare de râuri se situează peste Cotele de atenţie aferente judeţelor: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Alba.

Pe râul Someşul Mare, la două staţii hidrometrice (Valea Mare şi Rodna), s-au înregistrat în ultimele 24 de ore precipitaţii însemnate cantitativ, între 41 l/mp şi până la peste 50 l/mp.

Specialiştii ANAR recomandă, în continuare, populaţiei să ţină cont de sfaturile autorităţilor locale şi judeţene, precum şi de cele ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, precizează că este interzisă circulaţia autovehiculelor în zonele aflate sub coduri hidrologice şi reia atenţionările adresate autorităţilor locale de a identifica şi a îndepărta depozitele de deşeuri necontrolate care pot obtura secţiunile de scurgere ale apelor provocând inundaţii cu puternic impact local. „Toţi riveranii trebuie să-şi cureţe şanţurile şi rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale”, notează Administraţia.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax