Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Copaci căzuți pe mașini la Cluj, din cauza vremii. Au provocat pagube materiale

Publicat


Copaci căzuți pe mașini la Cluj-Napoca, după o repriză scurtă de ploaie și vânt.

Din fericire, nu a fost nimeni rănit.

Copaci căzuți pe mașini la Cluj, din cauza vremii. Au provocat pagube materiale

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să degajeze un arbore care a căzut peste două autoturisme parcate pe Aleea Ciucaș din Cluj-Napoca.

La fața locului se află un echipaj. dar nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Copac căzut pe o mașină și pe strada Bucovina

De asemenea, ISU Cluj a primit o solicitare pentru a degaja un arbore căzut pe un autoturism și pe strada Bucovina din Cluj-Napoca.

Din fericire, nici în acest caz nu au fost victime, dar autoturismul a fost ușor avariat.

 

Foto: ISU Cluj, Cluj24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Linia de autobuz nr. 38 va fi deviată în cartierul Gruia. Anunțul CTP Cluj-Napoca

Publicat

Linie nouă de transport în comun la Cluj-Napoca

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca SA informeaza publicul calator din cartierul Gruia ca lucrarile de asfaltare ce urmeaza a fi executate pe Str. Gruia, intre Str. Cetatii si Str. 11 Octombrie, necesita inchiderea circulatiei rutiere.

”La solicitarea RADP Cluj-Napoca in perioada 23.08.2024 ora 9:00 – 24.08.2024 ora 23:00, linia 38 va circula pe traseu deviat, in ambele sensuri, din Str. E. Racovita pe Str. R. Vuia si Str. 11 Octombrie.

Se suspenda provizoriu statiile Gruia si Baia Mare si se infiinteaza la urcare spre Str. Vanatorului statie suplimentara la intrare pe strada Trambitasului.

De asemenea autobuzele vor opri in statiile E. Racovita Nord si Stadionul CFR de pe Str. R. Vuia”, arată CTP.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Sistemul ClujBike nu mai funcționează în comunele Florești și Apahida. Contractul nu a mai fost prelungit

Publicat

De

Sistemul de bike-sharing ClujBike nu va mai funcționa în comunele Apahida și Florești. Cele două comune nu au mai reînnoit contractele de mentenanță, din cauza numărului redus de utilizatori.

Sistemul ClujBike rămâne funcțional în municipiul Cluj-Napoca, însă nu și în zona metropolitană. Comunele Florești și Apahida, parteneri ai primăriei în cadrul proiectului, nu au mai prelungit contractele de operare a stațiilor, potrivit reprezentanților firmei GloBikes, cei care gestionează sistemul.

ClujBike nu mai funcționează la Florești și Apahida

Stațiile de biciclete din cele două localități au fost dezactivate: cele patru stații din Florești și cele trei din Apahida nu mai sunt funcționale.

Situația a creat dificultăți pentru cei care obișnuiau să folosească bicicletele pentru a se deplasa între Cluj-Napoca și comunele învecinate.

„ClujBike nu mai are contract cu Apahida și Florești. Au renunțat primăriile, fără să anunțe. Vii cu bicicleta din Cluj până în Florești și nu mai ai unde o lasă, că stațiile sunt blocate. Bicicletele sunt, dar nu sunt pornite stațiile, să poți valida cardul”, ne-a transmis un cititor.

Costuri mari, utilizatori puțini

Potrivit primarului comunei Apahida, Grigore Fati, contractul nu a mai fost prelungit din cauza numărului mic de utilizatori și a costurilor ridicate cu mentenanța.

„Așa este, nu a mai fost prelungit contractul, deoarece bicicletele nu erau utilizate, iar contractul de mentenanță era foarte mare, imens pentru bugetul comunei. Așadar, am considerat că nu este practic să reînnoim acest contract, care era în jur de 20.000 de lei pe an, bani cu care puteam cumpăra noi bicicletele respective. Am păstrat contractul până la finalizarea termenului prevăzut de proiect, pentru că era obligatoriu. Nu cunosc mai mult de 2-3 persoane care să folosească aceste biciclete și nu se mai justifica păstrarea lor în comună”, a declarat Grigore Fati pentru Cluj24.

Legat de situația din Florești, Cluj24 a solicitat administrației locale detalii legat de motivele din spatele deciziei, în condițiile în care numărul de locuitori de aici este de trei-patru ori mai mare decât al Apahidei.

Obiectivele proiectului, îndeplinite doar parțial

Proiectul ClujBike, finanțat din fonduri europene, viza realizarea unei rețele de 50 de stații de închiriere de biciclete în regim self-service și dezvoltarea unei rețele coerente de piste și trasee destinate bicicliștilor pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, al comunei Florești și al comunei Apahida.

De asemenea, printre scopurile proiectului se număra și implementarea în zona metropolitană Cluj a unei campanii de promovare a bicicletei ca mijloc de transport. Proiectul cumulează realizarea următoarelor investiții: 50 de stații de biciclete – 3 stații în Apahida, 4 stații în Florești, 43 de stații în Cluj-Napoca și a aproximativ 52 de kilometri de piste de biciclete.

„Abordează integrat problema transportului public urban; implementează soluţii prietenoase pentru mediul înconjurător, deoarece propune o soluţie tehnică modernă, compatibilă cu reglementările de mediu, cu efect asupra reducerii poluării urbane; asigură un mediu curat şi accesul la servicii urbane de calitate. Oferă un model de bună practică şi stimulează iniţiativele pentru alinierea serviciului de transport public urban la standardele europene, în scopul creşterii calităţii vieţii locuitorilor”, se arată pe site-ul proiectului.

Renunțarea la sistem în comunele Florești și Apahida ridică întrebarea dacă acest proiect și-a îndeplinit scopul inițial. Deși Cluj-Napoca beneficiază în continuare de serviciu, dificultatea de a extinde și menține sistemul în zonele adiacente ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a acestui proiect.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după Victoria CFR Cluj cu Pafos: Am jucat împotriva unui adversar foarte bun, e o victorie importantă

Publicat

De

Dan Petrescu, Pafos

Antrenorul CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, se declară mulțumit de victoria cu 1-0 în meciul de joi seara cu Pafos din primul meci din play-off-ul Conference League și spune că echipa a avut și noroc.

”Orice victorie este importantă în Europa, indiferent cu cine joci, dacă joci acasă sau în deplasare.

Am jucat împotriva unui adversar foarte bun, e o victorie importantă. Eu i-am urmărit la meciurile de acasă, au avut mereu superioritate. Am avut și noroc când joci 11 contra 10 împotriva unei astfel de echipe”, a spus Petrescu.

În ceea ce privește eliminarea lui Deac, antrenorul clujenilor a precizat că nu a vorbit după meci cu acesta, dar pentru că este ”o legendă a clubului” care a făcut multe pentru club, este normal să mai și greșească.

”Acum trebuie să mă concentrez că în două zile avem meci, nu am timp să mă gândesc la meciul ăsta”, a subliniat Dan Petrescu.

Nemulțumit de arbitraj

Acesta s-a arătat nemulțumit de arbitrajul din meciul cu Pafos, despre care a spus că nu l-a înțeles,

”Ne-a supărat pe toți. Nu am văzut niciodată publicul la Cluj așa supărat pe arbitru, ne-a enervat pe toți. Sper în retur să avem noroc, pentru că dacă va fi așa arbitrajul va fi foarte greu”, a mai spus antrenorul CFR Cluj, care crede că șansele de calificare sunt 50-50.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Grupul Tradițional ”Mărișana” din Mărișel, premiul II la un festival de folclor din Polonia

Publicat

Mărișana

Grupul Tradițional ”Mărișana” din comuna clujeană Mărișel a câștigat ”Toporașul de Argint”, premiul II la Festivalul Internațional de folclor montan de la Zakopane, în Polonia. 
Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: tradițional, artistic și stilizat, iar clujenii au fost înscriși la prima categorie, tradițional.

Grupul „Mărișana”, format din locuitori ai satului clujean Mărișel, a prezentat în concurs “Corindatul Junilor” sau „Colindatul de ceată bărbătească”, obicei care face parte din patrimoniul imaterial al umanității UNESCO încă din 2014.

Mărișana

”În această competiție internaţională a tradiţiilor folclorice s-au întrecut 15 grupuri din 12 țări (România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Turcia, Spania, Indonezia, Mexic, Kosovo, Slovacia și Slovenia și Polonia), dar clujenii a reușit să impresioneze juriul prin prestația lor.
Totodată, mărisenii au primit un premiu special din partea Asociației “Podhale”, Filiala Zakopane, președinte Marcin Zubek, pentru autenticitatea, păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă”, arată reprezentanții grupului.

”Mărișana” a participat la acest festival cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, și a Primăriei Marisel.

Înființat în urmă cu 20 de ani

Grupul tradițional „Mărișana” din Mărișel a fost înființat în anul 2004 și este coordonat de prof. Ioan Mariș, o personalitate dedicată păstrării și promovării culturii tradiționale.

Repertoriul grupului include jocuri, cântece și obiceiuri tradiționale moștenite de la străbunii celor care trăiesc în frumoasa localitate montană Mărișel, situată în inima Munților Apuseni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax