Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Clujul, pe harta modei internaționale. Trei zile pline de glamour și creativitate la Festivalul Transilvania Fashion

Publicat


festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (1)

Ediția 2022 a Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion – powered by Banca Transilvania – a avut loc în weekend-ul trecut pe Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Cluj-Napoca.

Au fost trei zile pline de glamour și creativitate care au așezat Clujul pe harta celor mai importante evenimente de Fashion din Europa.

Clujul, pe harta modei internaționale

„De fapt, festivalul nu s-a terminat. S-a încheiat doar partea spectaculoasă și vizibilă a evenimentului. Urmează o parte la fel de grea, și anume achitarea facturilor, ca de fiecare dată. Toți cei din echipa de organizare au făcut eforturi imense pentru ca acest eveniment să amplaseze Clujul pe harta modei internaționale.

În spatele celor trei zile de festival sunt șase luni de pregătiri, mii de ore de muncă, întâlniri, ședințe tehnice și o selecție dură a designerilor. Nu am vândut bilete, intrarea a fost liberă pentru că ne-am dorit să promovăm în rândul publicului larg arta vestimentară.

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (3)

De asemenea, nu am perceput taxe de participare, am pus la dispoziția designerilor în mod gratuit coafura, machiajul și modelele, dar și infrastructura scenică și tehnică necesare realizării unui astfel de spectacol de excepție.

Am făcut toate aceste eforturi pentru a crea un eveniment care să transforme Clujul într-un pol important și în domeniul modei”, a fost mesajul transmis la finalul evenimentului de dr. Matei Miko, Președinte și Producător General FTF.

Designeri consacrați și tineri creatori pe scena de la Cluj

„Festivalul Transilvania Fashion 2022 – devenit acum realmente <<Internațional>> sub egida European Fashion Council și cu un număr atât de mare de designeri de calitate veniți din multe țări – reprezintă etalonul evenimentelor de modă multibrand din România.

Echipa de organizare – de elită, creatorii selectați atent din mai multe zeci de solicitări prealabile, capacitățile tehnice – ultra-profi, locația – simbolică pentru Cluj și pentru perioada de înflorire a ideii de <<lifestyle>> în România și de arhitectură a frumosului în Europa – toate converg spre această reușită deplină.

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (4)

Acest succes al designerilor consacrați, al tinerei generații de creatori cu un potențial enorm și al suportului european consistent fac din Festivalul Transilvania Fashion un moment de glorie al creației vestimentare în esență și în întreaga ei complexitate! Respect”, a declarat Alin Gălățescu, Art Director FTF, la finalul celor trei seri de festival.

„Programul evenimentului internațional Transilvania Fashion festival 2022 și-a atins, la cel mai înalt nivel profesional, scopurile declarate: de prezentare a colecțiilor tinerilor designeri și ale celor consacrați, români și străini din țările membre ale European Fashion Council, de atragere în proiecte comune a universităților de artă din Europa de Est și a producătorilor de confecții cu renume internațional, de relocare, în acest an tragic, a evenimentelor de modă din Ucraina și Moldova și de demonstrare, în fața buyer-ilor ce ne-au vizitat, a capacităților de creație excepționale ale celor 45 de designeri ce au evoluat pe catwalk-ul Festivalului Transilvania Fashion”, a precizat și Anca Elena Bălan, Producător Asociat FTF, Președinte al Asociației Romanian Fashion Council și Președinte Executiv European Fashion Council.

Colecțiile de pe catwalk

În cele trei zile de Festival și-au prezentat colecțiile, în ordinea intrării pe catwalk-ul din Parcul Central:

  • Cătălin Botezatu – cu două colecții, masculin/feminin,
  • Irina Silaghi,
  • Svetlana Cervinschi (Moldova),
  • Narcisa Iftimut / Bettyshor (UNARTE București),
  • Mihaela Hanches,
  • Daiana Nealcos,
  • Oana Habasescu,
  • Oleksandra Piskun (Ucraina),
  • Dima Makeev (Ucraina),
  • Iryna Lukianova (Ucraina),
  • Evgheni Hudorojcov (Moldova),
  • Claudia Rawlings (UK),
  • Tudor Halațiu,

 

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (6)

  • Carmichael Andrew Byfield (Olanda) – cu două colecții, masculin/feminin,
  • Oana Badea,
  • Florin Breje / Andrada Petrariu / Oana Naslău (UV Timișoara),
  • Fena Clothings,
  • Kinga Varga,
  • Daniela Naval & Naval Vladlena (Moldova),
  • Aleha Toncea,
  • Liborio Capizzi (Italia),
  • Raluca Soare,
  • Mara Popa,
  • Cristian Crișan,
  • Olga Onea / Nicoleta Sofronovici / Daniela Starinschi (Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova), Doina Stratan (Moldova),
  • Raul Pașcalău / Mihaela Vișovan (UB Timișoara),
  • Mihnea Covaci (UAD Cluj-Napoca), Florina Bogdan, Diana Cholakova (Bulgaria),
  • Cristina Breteanu,
  • Andreea Ilina,
  • Patricia Kudo,
  • Ramona Bizbac / Iulia Vlejoangă / Mariana Vieru (UNARTE Bucuresti)
  • Yuliya Koroiova (Ucraina).

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (5)

Alături de aceștia, pe scena FTF 2022 și-au prezentat colecțiile tinerii designeri vestimentari, absolvenți sau masteranzi ai Universități de Arte și Design din Cluj, Bogdan Boruz, Iris Caba, Teodora Frîncu, Simon Ezster Nora, Remus-Andrei Moldovan, Anca Zamfir, Iris Cornea, Szollosi Hanjal, Andrada Muntean, Denis Botineșteanu, Raul Matiș, Cristiana Filipoiu, Diana Vasiliță, Miruna Cristina Cioara, Andreea Marinescu, Renata Mihaly, Nicu Liți, Giula Amelian, Rareș Brătulescu, Mara Cîrlig, Anastasia Miu, Giula Groșan, Jesica Durco, Camelia Boaru, Teodora Moldovan și Crina Hărșan.

La ediția 2022 a FTF au fost invitați, într-o secțiune internațională consistentă, creativă și surprinzătoare, designeri din Ucraina, Italia, Olanda, Anglia, Bulgaria și Republica Moldova.

Festivalului Transilvania Fashion a fost onorat să îi aibă ca invitați de onoare pe designerii ucraineni, în condițiile în care Ukrainian Fashion Week și-a relocat Săptămâna Modei de la Kiev pe alte scene europene consacrate – Germania, Cehia, Polonia și România.

Anca Țurcașiu, prezentatoare și model

Evenimentul a fost prezentat de îndrăgita artistă Anca Țurcașiu, care, duminică, în ultima seară a Festivalului, a lăsat pentru câteva momente deoparte îndatoririle de gazdă și a urca pe catwalk într-o rochie din flori naturale, creație a designerului floral Florina Bogdan.

Locul devenit deja tradițional de desfășurare a Festivalului a fost Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, care s-a transformat pentru trei zile într-o platformă de celebrare a modei datorită unei logistici impresionante de catwalk, sunet, lumină și ecrane LED, într-un superb amfiteatru în aer liber, străjuit de impunătoarea clădire a Cazinoului și de istorica Fântână Arteziană amenajate în 1897, inspirate de clădirile celebrului Palat Sanssouci de la Potsdam.

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (8)

Trofeul „Moda Cum Laude”

Sâmbătă seara, la finalul celei de-a doua zile de Festival, a avut loc Gala Laureaților, în cadrul căreia doi designeri, Kinga Varga (România) și Liborio Capizzi (Italia), au primit trofeul „Moda cum Laude”.

„Acum câțiva ani, am înființat acest trofeu pe care l-am dedicat măiestriei în designul vestimentar. L-am numit <<Moda cum Laude>>. Acest trofeu, pe care îl acordăm de peste zece ani, l-am dat cu mare atenție și au fost ani când nu s-a decernat.

În această seară, <<Moda Cum Laude>> merge la doi designeri. Unul este ambasador al școlii clujene, care a reușit să facă din designul vestimentar o afacere proprie, de succes, ceea ce își doresc toți designerii tineri. I-am acordat astfel trofeul doamnei Kinga Varga, arătând că școala clujeană de design vestimentar, coordonată de doamna profesor Elena Basso Stănescu, creează continuu talente remarcabile”, este introducerea pe care dr. Matei Miko, Președinte și Producător General FTF, i-a făcut-o designerului Kinga Varga.

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (10)

„Nu am cuvinte să mulțumesc, pentru că a fost și este o surpriză de nedescris., Cred că în această seară îngerii sunt alături de noi. Sunt foarte impresionată, onorată. Vă iubesc pe toți”, a spus Kinga Varga după primirea distincției.

Al doilea Trofeu „Moda cum Laude” a mers peste hotare, în Italia, la designerul Liborio Capizzi, transformându-se astfel într-un mesaj pe care Festivalul Transilvania Fashion îl transmite internațional: „Iată că se poate obține în România un trofeu care are valoare în lumea întreagă”, a declarat dr. Matei Miko.

festivalul transilvania fashion 2022 foto carina plescan (11)

„Sunt foarte emoționat și sunt onorat să fiu aici. Mulțumesc Festivalului Transilvania Fashion și tuturor celor care au lucrat din greu și cu pasiune la acest eveniment. Este foarte surprinzător pentru mine să descopăr că există o nouă viziune, o nouă perspectivă asupra modei, nu doar de la Paris, Londra și Milano, ci, iată, și de Cluj”, a spus designerul italian Liborio Capizzi pe scena TFF 2022.

Foto: Carina Pleșcan / FTF



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Traficant de droguri străin, prins în flagrant la Cluj. Vindea cocaină adusă din Italia

Publicat

Un bărbat străin a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce încerca să vândă cocaină adusă din Italia pe raza municipiului Cluj-Napoca. Cum opera traficantul?

Un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant de procurorii DIICOT în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Inculpatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

„La data de 25.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea unui inculpat (cetățean străin), cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prins în flagrant în timp ce vindea cocaină la Cluj

Bărbatul a fost prins în flagrant de procurori în timp ce vindea 100 de grame de cocaină pentru suma de 6.500 de euro. Drogurile erau cumpărate din Italia și introduse în țară printr-o firmă de curierat din Botoșani.

„Măsura a fost luată după ce, în aceeași zi,  acesta a fost prins in flagrant pe raza municipiului Cluj Napoca, în timp ce comercializa cantitatea de 100 grame cocaină, pentru suma de 6.500 de euro.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, inculpatul a procurat drogul de mare risc din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat. Geanta în care se afla ascunsă cocaina a fost ridicată de acesta de la un punct de lucru al societății de transport situat în municipiul Botoșani”, arată procurorii DIICOT.

Bărbatul a vândut cocaină în mai multe rânduri și în anul 2023.

„Materialul probator administrat în cauză a  mai relevat că pe parcursul anului 2023, acesta a vândut în mai multe rânduri cocaină cu suma de 45 euro pentru un gram”, se mai arată în comunicat.

Arestat preventiv pentru 30 de zile

În urma perchezițiilor la cazarea inculatului din județul Cluj, procurorii au ridicat 43 de grame de cocaină și mai multe obiecte folosite pentru manipularea substanței.

Vineri, un judecător din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile.

„Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.(…)

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție”, mai transmite instituția.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primarul Emil Boc, numit la Paris în board-ul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM)

Publicat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost numit, la Paris, membru în cadrul board-ului organizației Global Covenant of Mayors for Climate & Energy (GCoM).

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost inclus joi, 25 iulie 2024, la Paris, în Consiliul Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM).

„Este o onoare să fiu numit în Consiliului de Administrație al Pactului Global al Primarilor pentru Climă și Energie. Sunt încrezător în eforturile Consiliului și onorat să lucrez cu acest grup ambițios de lideri locali pentru a promova la nivel local, național și global obiectivele comunităților noastre și viziunea pentru un viitor mai sustenabil și mai rezilient”, a declarat Emil Boc.

Cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă

Convenția globală a primarilor pentru climă și energie (GCoM) este cea mai mare alianță globală a primarilor pentru climă – reprezentând peste 13.000 de orașe și administrații locale și 1,2 miliarde de oameni.

Ca membru al board-ului, primarul Emil Boc va lucra alături de copreședinții Michael R. Bloomberg, trimis special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, fondator al Bloomberg Philanthropies și Bloomberg LP, Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Green Deal european, relații interinstituționale și previziune şi alți reprezentanți ai administrațiilor locale.

Primarii vor ajuta guvernele să atingă ambițiile Acordului de la Paris

Împreună, aceștia vor spori ambiția globală în materie de climă prin promovarea și sprijinirea acțiunilor locale în domeniul climei. Reprezentând Asia de Sud și Uniunea Europeană și Europa de Vest, primarii își vor reprezenta regiunile pe scena mondială, catalizând acțiunile climatice ale orașelor pentru a ajuta guvernele naționale să îndeplinească cele mai înalte ambiții ale Acordului de la Paris.

Alături de primarul Emil Boc, în boardul GCoM a fost numită și doamna Pratibhaben Jain.

„Primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”

„Primarii Jain și Boc sunt hotărâți să abordeze criza climatică cu soluții inovatoare și bazate pe date. Conducerea lor în cadrul consiliului va ajuta orașele să-și accelereze progresele în reducerea emisiilor, îmbunătățirea sănătății publice și salvarea mai multor vieți”, a declarat Michael R. Bloomberg, trimisul special al Secretarului General al ONU pentru ambiție și soluții climatice și fondator al Bloomberg Philanthropies.

„Peste tot în lume, primarii susțin soluții locale unice la provocările globale”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru European Green Deal, relații interinstituționale și prospectivă. „Suntem încântați să le urăm bun venit primarilor Jain și Boc în acest grup dinamic de lideri locali ai climei pentru a continua mobilizarea eforturilor de transformare în regiunile lor și nu numai.”

În contextul prezenței la Paris, primarul Emil Boc – împreună cu ceilalți membri ai board-lui – au fost invitati de către primarul Parisului, Ann Hidalgo, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Clujul vrea să devină neutru până în 2030

Al doilea oraș ca mărime din România, Cluj-Napoca este unul dintre cele 112 orașe din UE care își propun să atingă neutralitatea climatică în 2030, ca parte a misiunii UE privind neutralitatea climatică și orașele inteligente. Sub conducerea primarului Boc, Clujul a stabilit obiective climatice ambițioase. În timpul mandatului său de primar, din 2004 până în 2008 și din 2012 până în prezent, Boc a pus accentul pe integrarea unor acțiuni climatice solide în planificarea urbană pentru a promova reziliența la schimbările climatice, decarbonizarea și accesul echitabil la energie.

GCoM este cea mai mare alianță globală a orașelor în domeniul schimbărilor climatice, reunind o coaliție globală de peste 13 000 de orașe și administrații locale și peste 100 de parteneri de sprijin.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Studii de fezabilitate pentru linia de mare viteză Budapesta-Cluj-București. Ciolacu: „Un proiect fanion la nivel bilateral”

Publicat

De

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că a convenit cu omologul său ungar, Viktor Orban, începerea studiilor de fezabilitate pentru legătura feroviară de mare viteză Budapesta-București. Linia de cale ferată ar urma să traverseze și Clujul.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut vineri o întâlnire cu premierul ungar, Viktor Orban, în urma căreia anunță că cele două guverne au convenit să înceapă studiile de fezabilitate pentru realizarea legăturii feroviare de mare viteză Budapesta – București. Linia de cale ferată ar urma să traverseze și Clujul.

Ciolacu: „Începem studiile de fezabilitate”

Proiectul, catalogat de Marcel Ciolacu drept un „proiect fanion”, este unul strategic și de interes regional, cu impact asupra transportului feroviar în Europa Centrală.

„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. (…)

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie.  Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”, a arătat Marcel Ciolacu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de vineri, șefii executivului român și al celui maghiar au discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Clujul, conectat prin linie de mare viteză la Budapesta

Realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Budapesta de Cluj și de București este vehiculată în spațiul public de ani buni, însă fără mari progrese concrete.

Amintim că, primăvara aceasta, Adina Vălean, la acea vreme comisar european pentru transporturi, arăta că linia de tren de mare viteză București-Budapesta încă prezintă interes crescut din partea guvernului ungar, în special în ceea ce privește tronsonul până la Cluj-Napoca.

Ea arăta că intenția de a asigura o linie de tren de mare viteză pe o distanță neîntreruptă între Budapesta, Cluj-Napoca și mai departe până la București nu este însă abandonată, ci se află în curs de realizare, pe diverse porțiuni de pe traseul București-Oradea, în diverse stadii de execuție.

Pentru linia de tren de mare viteză care ar urma să lege rețeaua națională feroviară de cea central și vest-europeană, Ministerul Transporturilor prezenta în primăvara anului 2022 două variante. Primul traseu este prin Pitești,  Sibiu, Cluj și Oradea cu o lungime de 590 km, în timp ce al doilea este un traseu hibrid care să includă unele segmente modernizate pentru viteza de 160 km/h (Coridorul Brașov – Arad prin CEF și POIM sau Cluj – Episcopia Bihor prin PNRR) combinat cu aliniament nou pentru viteze de peste 200 km/h.

De la Cluj la Budapesta, în trei ore și jumătate

Ministrul ungar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, a anunțat, cu ocazia unei vizite la Cluj-Napoca de anul trecut, că autoritățile de la Budapesta intenționează să inițieze negocieri cu Guvernul României pentru construirea unei căi ferate de mare viteză între Budapesta și Cluj-Napoca. Lázár a subliniat că această investiție ar contribui semnificativ la îmbunătățirea cooperării bilaterale între Ungaria și România. Conform ministrului, călătoria dintre Budapesta și Cluj-Napoca ar putea fi redusă la doar trei ore și jumătate cu un tren de mare viteză.

Referindu-se la o linie de mare viteză/viteză sporită, București-Budapesta, Comisia Europeană avansase în 2021 termenul de finalizare 2040.

În prezent, România deține în continuare una dintre cele mai ineficiente rețele feroviare din Europa, având trenuri de călători cu o viteză medie de deplasare de doar 45 km/h în anul 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj, în următoarea perioadă? Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Luna august aduce temperaturi peste valorile specifice perioadei pe întregul teritoriu al României, anunță meteorologii. Precipitațiile vor fi mai degrabă deficitare în următoarea lună.

Pe clujeni îi așteaptă un sfârșit de săptămână plăcut și însorit, cu maxime de până la 33 de grade Celsius și fără precipitații.

Vremea în weekend, la Cluj

Vineri, 26 iulie, va fi o zi predominant însorită, cu temperaturi ce vor oscila între 25°C și 27°C. Vântul va sufla slab, iar șansele de ploaie sunt reduse. Pe parcursul nopții, temperaturile vor scădea până în jurul valorii de 13°C, potrivit prognozei AccuWeather.

Sâmbătă, 27 iulie, cerul va fi senin, iar temperaturile vor urca până la 29°C în timpul zilei, cu minime nocturne în jurul valorii de 14°C.

Ziua de duminică, 28 iulie, va fi de asemenea însorită, cu maxime de până la 33°C și minime de 16°C. Vântul va sufla ușor dinspre nord-vest, sanșele de ploaie fiind minime​.

Vremea în weekend, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Luna august aduce vreme frumoasă la Cluj-Napoca

Se anunță vreme bună în luna august, în România, cu valori termice peste cele specifice perioadei și cu cantități de precipitații apropiate de cele normale, spre deficitare.

La Cluj-Napoca, următoarea lună va aduce zile însorite, dar și intervale scurte de instabilitate atmosferică, în special în prima săptămână a lunii august. În majoritatea zilelor, cerul va fi senin, iar temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 25°C-27°C.

Prognoza pe luna august, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Prognoza meteo pe patru săptămâni

Meteorologii au publicat prognoza pe următoarele patru săptămâni. Astfel, luna august ca aduce, în majoritatea teritoriului, temperaturi peste normalul acestei perioade, cu intervale scurte de precipitații abundente, însă în general deficitare.

Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax