ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujenii primesc autentificare biometrică, prin proiectul ClujID. Colaborare Primăria Cluj-Napoca – NTT DATA

NTT DATA, lider global în infrastructură și servicii IT, a lansat proiectul ClujID, care își propune să inoveze serviciile publice oferite cetățenilor de către Primăria Cluj-Napoca, prin utilizarea celor mai moderne instrumente digitale disponibile în ecosistemul companiei, cu scopul de a oferi oamenilor o identitate digitală fiabilă și de încredere.
Proiectul este sprijinit de Ministerul japonez al Afacerilor Interne și al Comunicațiilor (MIC) și beneficiază de colaborarea unui partener cheie de implementare, QUNIE CORPORATION, o firmă japoneză de consultanță în afaceri a grupului NTT DATA, care a fost comisionată direct de către MIC.
Ca parte a grupului japonez de servicii și soluții IT, NTT DATA Romania aduce avantaje tehnologice de neegalat în dezvoltarea aplicației ClujID. NTT DATA Romania are o reputație îndelungată pentru inovație și excelență în domeniu, ambele fiind valorificate pentru a oferi cele mai bune soluții de identitate digitală locuitorilor din Cluj-Napoca. Cu o rețea globală de experți și o cultură a îmbunătățirii continue, compania este poziționată în mod unic pentru a oferi servicii de top care să răspundă nevoilor în continuă evoluție ale lumii digitale de astăzi.
Caracterul distinctiv al soluției este autentificarea biometrică pentru păstrarea confidențialității, în conformitate cu normele GDPR și în conformitate cu strategia națională și europeană privind identitatea digitală.
Acest lucru presupune faptul că toate datele specifice utilizatorilor vor fi stocate în baze de date encriptate, iar utilizatorul va fi unica persoană cu acces la datele sale prin autentificarea biometrică, un protocol de securitate care se bazează pe caracteristicile biometrice unice ale indivizilor pentru a verifica identitatea acestora.
Identitatea digitală, esențială
„Identitatea digitală este o componentă esențială a vieții noastre moderne”, a declarat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania. „Considerăm că este responsabilitatea noastră, în calitate de companie inovatoare în domeniul IT, să încurajăm adoptarea unor standarde noi și performanțe de identitate digitală în Cluj-Napoca.
În acest fel, ne putem asigura că aducem o contribuție cât se poate de relevantă la nivel de protecție digitală și că cetățenii pot beneficia de servicii publice sigure, digitale, automatizate și integrate.”
Aplicația ClujID
Ca parte a acestui angajament, NTT DATA Romania colaborează cu Primăria Cluj-Napoca pentru a crea aplicația ClujID, un ecosistem de identitate digitală inovativ și intuitiv. Această aplicație va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor prin eliminarea proceselor individuale și repetitive de certificare atunci când cetățenii accesează serviciile publice și prin reducerea mobilității inutile în oraș cauzate de necesitatea de a accesa fizic serviciile publice, contribuind astfel la realizarea dublei tranziții (verde și digitală).
Crearea contului este realizată, de asemenea, prin validarea datelor de identificare ale cetățeanului prin intermediul tehnologiei biometrice bazate pe inteligență artificială.
„Identitatea digitală, ca mijloc de acces la serviciile publice, este un instrument esențial pentru a ca cetățenii noștri să poată alege mediul online pentru rezolvarea nevoilor lor și pentru a reduce deplasările inutile în oraș, care contribuie semnificativ la poluare. Gradul ridicat de deschidere față de adoptarea instrumentelor digitale în Cluj-Napoca, precum și angajamentul autorităților locale și al ONG-urilor de a asigura accesul și incluziunea față de transformarea digitală, plasează ClujID ca o necesitate pentru toți actorii sociali din oraș. Adoptarea sa la scară largă va stimula, de asemenea, alfabetizarea digitală a întregii comunități, ceea ce este vital în actuala eră digitală.” a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Bibliotecă de identitate digitală
Această inițiativă face parte din misiunea mai largă a Primăriei Cluj-Napoca de a adresa nevoia de transformare digitală a orașului cu soluții personalizate și create local. Printre direcțiile strategice ale autorităților locale din Cluj-Napoca se numără Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), ce presupune implementarea unei biblioteci de identitate digitală, cu integrare de baze de date interinstituționale, respectiv Strategia de Transformare Digitală, axată pe interconectivitate, inovare, cooperare și protejarea datelor cetățenilor prin intermediul securității cibernetice.
ClujID reprezintă un pas important către integrarea viitoare a sistemului național de autentificare (ROeID) ca furnizor de identitate. Prin crearea unui prototip și testarea acestuia în condiții de viață în cadrul laboratorului viu de inovare din Cluj-Napoca, NTT DATA Romania își propune să valideze și să ofere o potențială versiune scalabilă, încurajând talentele românești să devină mai inovative și să contribuie la #NewEuropeanInnovationAgenda.
Despre NTT DATA
NTT DATA, parte a NTT Group, este compania inovatoare de servicii IT cu prezență globală și sediul central în Tokyo. Sprijinim clienții în transformarea digitală a business-ului prin consultanță, soluții de industrie, managementul proceselor de business și digitalizarea serviciilor IT. NTT DATA asigură acestora, și societății în general, acces la un viitor digitalizat. Suntem dedicați pe termen lung succesului clienților noștri și îmbinăm acoperirea globală cu prezența locală în peste 50 de țări din întreaga lume.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.
Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.
Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus
Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.
Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.
Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.
EVENIMENT
„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.
Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.
Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB
Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.
Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.
„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.
Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.
Donații de 25 de lei
Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.
Ce trebuie să faceți
Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.
- IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
- IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
- IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.
U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.
Echipele de strat:
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian
Antrenor: Elias Charalambous
U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Miculescu înscrie de la 11 metri
FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.
În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.
În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.
FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.
Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.
Foto: FCSB
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.
Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot
Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.
Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale
“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).
Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.
George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern
Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.
“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.
Probabilitatea de vot pentru principalii candidați
- În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
- În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
- Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
- Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
- Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.
Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție
Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.
“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
AICI găsiți graficele explicative