Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujean, despre esplanada din fața Teatrului Național: Finisajele sunt demne de o banală parcare de cartier. Incompetență

Publicat


teatru cluj dale lucrari (1)

Lucrările de reabilitare ale esplanadei din fața Teatrului Național din Cluj-Napoca, finalizate rapid pentru evenimentele organizate aici de 1 Decembrie, nu sunt pe placul multor clujeni.

Nu puțini locuitori ai orașului s-au arătat nemulțumiți de cum arată acum intrarea principală în clădirea Tetrului Național și a Operei Române. Iar o problemă ridicată este înlocuirea scărilor de marmură de la intrarea în teatru cu unele de bazalt.

Clujean, despre esplanada din fața Teatrului Național: Finisajele sunt demne de o banală parcare de cartier

„Reabilitare sau debilitare? Există o abordare diferită a proiectelor unei urbe, oriunde în lumea asta. Una e să faci un trotuar, o parcare, să pui niște borduri pe o stradă lăturalnică, puțin circulată, și cu totul alta e să reabilitezi un spațiu public de maximă vizibilitate și atractivitate, cum e o piațetă centrală din fața unei instituții de cultură de prim rang, în speță Teatrul și Opera Națională”, a scris Silion Vasile, pe Facebook.

teatru cluj dale lucrari (2)

Acesta a arătat că s-a criticat în public faptul că proiectul acestei reabilitări a dus la „înlocuirea scărilor de marmură albă de la intrarea monumentală în Teatrul Național cu niște trepte de bazalt gri, banal, același bazalt pe care îl întâlnim în fața gării, în stația de autobuz, la stadion sau la ștrand.

Dar felul cum au fost încropite dalele de bazalt din fața Teatrului Național denotă nepăsare, incompetență, dacă nu de-a dreptul prostie!

teatru cluj dale lucrari (3)

După părerea mea, finisajele acestea sunt demne de o banală parcare de cartier, nu de unul dintre cele mai reprezentative locuri ale Clujului, cartea de vizită a orașului, situl de excelență culturală, locul unde se întinde covorul roșu pentru marile evenimente de peste an.

Locul ăla miroase deja a sărăcie, a ieftineală, mai mult o încropire făcută la repezeală decât o lucrare cu care să te mândrești peste ani”, a mai spus acesta.

Foto: FacebookDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. ISU Cluj, criticat pentru intervenția la incendiul de la Sf. Ion. Focul, provocat de o persoană care a aprins vegetația

Publicat

ISU Cluj

ISU Cluj anunță, miercuri, că flăcările incendiului de litieră de pădure de la Sf. Ion au fost lichidate, dar în zonă mai sunt echipajele de pompieri pentru a identifica și lichida eventualele focare ascunse.

Pompierii cred că în cazul izbucnirii incendiului, cel mai probabil a fost vorba despre o persoană necunoscută care a aprins vegetația uscată pentru igienizarea terenului, ulterior focul extinzându-se la litiera pădurii.

Litiera este stratul de frunze moarte și de alte resturi vegetale și animale care acoperă solul în pădure.

Intervenția pompierilor, criticată

O voluntară care a dat marți seară  o mână de ajutor la incendiul de la Sf. Ion susține că focul putea fi oprit cu un minim interes.
”Criminali sunt cei care fumează în pădure și aruncă chiștocul pe jos, sau cei care fac foc în pădure, crezând că l-au stins corect când au plecat.
Dar ce mi s-a părut cu adevărat criminală a fost organizarea acțiunii de stingere a incendiului.
Pentru asta mi-e rușine de ISU Cluj!
Eu am ajuns pe la 19.30 și am fost voluntar la lopată până la ora 22:00 , când a fost declarat stins focul”, a spus acaesta.

Greșeli în lanț

Voluntara consideră că a fost greșit în intervenție faptul că, în primul rând, au fost doar 5 pădurari, având vreo 6 lopeți de stingere.
”Am întrebat dacă au mai chemat ajutoare de la pădurari și au spus că au chemat dar vin greu, că sunt din Florești. De fapt nu au mai venit deloc!
Deci toată acțiunea din pădure a avut 5 pădurari și 4 voluntari.
Am insistat de mai multe ori să chem eu voluntari, dar de fiecare dată au insistat că nu e nevoie, deși focul se tot extindea, motivând că voluntarii nu pot fi supravegheați.

Atât noi, voluntarii, cât și cel mai în vârstă dintre pădurari am insistat de mai multe ori să se organizeze o echipă care să rămână la supraveghere în pădure, dar domnul inginer de la Romsilva a declarat, la 21:45, în urma unei discuții telefonice, că focul este stins și că nu este necesar să rămânem la supravegheat deoarece o autospecială ISU va rămâne să supravegheze eventualele reaprinderi, asta deși la câteva sute de metri focul încă ardea.

Am mers pe creastă 3 dintre pădurari și voluntarii și am văzut că linia nordică stinsă anterior (spre Roata) se reaprinsese, am insistat să se cheme ajutoare dar domnul inginer a spus că acolo o să se oprească focul, pentru că au udat cei de la pompieri cu butoaiele de apă, și că nu e nevoie să rămână nimeni la supraveghere”, a mai spus voluntara.

Bătaie de joc

Aceasta a precizat și că pădurarul mai în vârstă a insistat să vină echipa de supraveghere încă în jurul orei 21:00, iar când i s-a spus că nu va veni nimeni la supraveghere s-a enervat foarte tare și a spus că „asta e bătaie de joc, că el pleacă în momentul acela acasă și pe el să nu îl mai cheme niciodată, căci înseamnă că a muncit degeaba în fum 3 ore, pentru că pădurea se va reaprinde, că el are 36 de ani de serviciu și își taie o mână dacă focul nu se va reaprinde!”

”Nu am văzut nici un pompier în pădure, au fost chemați de pădurari, dar au motivat că nu pot veni deoarece trebuie să asigure paza caselor din zona Drumului Sf. Ion, și pentru că tocmai făceau schimb de tură!
Cred că dacă ar fi fost încă vreo 6 oameni prezenți încă de la început și încă vreo 10 să rămână de veghe peste noapte pe liniile incendiului stins, linia dinspre Roata nu s-ar fi reaprins iar focul nu s-ar fi extins”, a conchis aceasta.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. BCR a lansat campania ”Alege bine pentru tine”, cea mai amplă ofertă comercială de servicii financiare din ultimii ani

Publicat

BCR

Banca Comercială Română (BCR) a lansat campania „Alege bine pentru tine”, ce aduce pe piața de banking din România una dintre cele mai ample oferte comerciale din ultimii ani. Inițiativa se înscrie în strategia BCR de a sprijini deciziile de viață ale clienților săi cu produse financiare echilibrate și inteligente.

Peste 120.000 de produse din oferta campaniei au fost deja alese de clienți, în numai o lună de la lansare.

BCR a lansat campania ”Alege bine pentru tine”, cea mai amplă ofertă comercială de servicii financiare din ultimii ani

”În fiecare produs bancar pe care îl oferim se află o decizie majoră de viață. Fie că vorbim despre un credit de nevoi personale, un depozit sau un card de credit, fiecare are potențialul de a deschide noi capitole în viețile clienților noștri.

<<Alege bine pentru tine>> este mai mult decât o campanie, este un răspuns concret la un dialog deschis despre momentele care contează, despre deciziile care ne modelează viitorul, despre oportunitățile de creștere.

Vrem să fim alături de români în aceste momente, punându-le la dispoziție soluții financiare inteligente în toate aspectele lor: dobânzi super competitive, eficientizare a costurilor cu creditele, protecție prin asigurări, bani înapoi la cumpărături, produse de investiții și multe altele.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor colegilor mei care au muncit intens, în ultimele luni, pentru ca astăzi să fim în poziția de a le oferi clienților noștri o paletă largă de opțiuni pentru cele mai bune alegeri financiare comerciale pe care le pot face în banking”, declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, Dana Dima, Vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking BCR.

Produse speciale BCR

BCR

Noua campanie comercială BCR vine cu o ofertă limitată, din punctul de vedere al perioadei, pentru toate produsele de retail ale băncii, de la contul curent cu card de debit, până la asigurări și produsele de investiții, dar în centrul său se află o serie de produse speciale:

–        Creditul de nevoi personale George, ce oferă oportunitatea de a accesa o finanțare cu o dobândă anuală fixă de 6,25% pe 5 ani tuturor celor care au nevoie de o decizie financiară pentru a-și pune în aplicare proiectele personale sau dorințe pe care le-au amânat până acum.

–        Creditul ipotecar Casa Mea Natura, cu o dobândă fixă de la 5,79% în primii 5 ani (nou sau refinanțare), care vine la pachet cu o ofertă prin care BCR pune la dispoziție un fond de urgență, în  echivalentul unei rate totale de credit de până la 2.500 lei;

–        Depozitul la termen pe 5 luni, care se remarcă printr-o dobândă anuală atractivă de 6,7%, reprezentând o opțiune viabilă pentru cei ce doresc să își crească economiile într-un mod sigur și eficient.

–        Cardul de credit BCR cu cashback, care oferă 5% bani înapoi în cont la plățile efectuate la supermarketuri (dar maximum 100 de lei/lună) și 10% bani înapoi pentru tranzacțiile similare de la benzinării (dar nu mai mult de 200 de lei/lună), ceea ce îl face nu doar un instrument de plată convenabil, ci și o sursă de economii suplimentare.

Discuții cu experții băncii

Dincolo de aspectul comercial, campania ”Alege bine pentru tine” încurajează clienții să poarte un dialog cu experții BCR despre planurile lor de viață prin programul gratuit Financial Coach.

Programul oferă un diagnostic privind viața financiară a clienților, precum și o foaie concretă de parcurs privind obiectivele pe termen scurt, mediu și lung. De la lansarea campaniei până în prezent, aproape 50.000 de clienți au optat pentru acest program.

Prime de asigurare

Important de spus este că, inclusiv prin această campanie, BCR stimulează protecția financiară a clienților, oferind două prime gratuite pentru o asigurare de venit (Venit Protect), o asigurare de accident (Accident Protect Care), asigurarea de bunuri și răspundere civilă, precum și, tot gratuit, asigurarea obligatorie de locuință (PAD), integrată în achiziția asigurării facultative de casă.

De asemenea, BCR pune la dispozție și o primă gratuită de până la 500 de lei pentru asigurarea de viață cu componentă de economisire garantată Activ+.

Campania este adresată tuturor persoanelor, indiferent că sunt sau nu clienți BCR, iar ofertele complete pot fi accesate de către cei care aleg să vină cu venitul lunar (salarii, pensii, burse, etc) la BCR.

Deschiderea unui cont curent George se face 100% online, în doar câteva minute, iar toate produsele oferite în campanie pot fi accesate digital – simplu și rapid. Mai mult decât atât, BCR recompensează clienții care recomandă experiența și altor prieteni cu până la 600 de lei direct în cont.

Premii atractive

Prin toate produsele din campanie, participanții au posibilitatea de a acumula șanse de câștig la un concurs dedicat cu peste 2.600 de premii, printre care:

•        2 studiouri la mare;

•        5  bucătării complet echipate

•        500 de fonduri de rezervă în valoare de câte 2.000 de lei fiecare

•        1.000 de bilete la cel mai mare concert din București în 2024

•        1.000 de bilete la festivalul SAGA

•        1.000 de smartphone-uri de ultimă generație

În plus, orice tranzacție fără utilizarea cashului este încurajată cu șanse suplimentare de câștig.

Perioada campaniei

Campania „Alege bine pentru tine” derulată de BCR se desfășoară în perioada 8 martie – 8 iunie 2024, acoperind o gamă largă de produse și servicii bancare. Pentru detalii suplimentare despre ofertă și premii, vă invităm să accesați pagina dedicată a campaniei.

Criteriile de eligibilitate sunt detaliate în regulamentul oficial al campaniei, disponibil în unitățile BCR și pe site-ul băncii. Pentru mai multe informații și asistență, clienții sunt încurajați să acceseze platforma digitală George, să viziteze orice unitate BCR sau să contacteze serviciul clienți la numerele de telefon afișate pe site-ul băncii.

Despre BCR

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 54% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).

BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei bărbați reținuți de polițiștii clujeni. Au incendiat o mașină, dar și mobilier în curtea unei case din Huedin

Publicat

De

Perchezitii mașină incendiată Huedin

Trei bărbați care au incendiat o mașină, dar și mobilier în curtea unei case de pe strada Horea din Huedin, au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiști.

Cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani sunt din Timișoara și din Câmpia Turzii, sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și violare de domiciliu.

Trei bărbați reținuți de polițiștii clujeni. Au incendiat o mașină, dar și mobilier în curtea unei case din Huedin

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, alături de cei ai Poliției orașului Huedin au dispus marți reținerea pentru 24 de ore a celor trei bărbați, sub acuzația de distrugere și violare de domiciliu.

Potrivit polițiștilor clujeni, în 9 aprilie, în jurul orei 02.35, oamenii legii din Huedin au fost sesizați despre faptul că, pe strada Horea din oraș, un autoturism care se afla parcat în interiorul unei curți a fost cuprins de flăcări.

De asemenea, a fost distrus prin același mod și un corp de mobilier aflat la intrarea în locuința respectivă.

Patru percheziții la Câmpia Turzii și în Orăștie

Au fost demarate investigații în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incendiul, iar la aceeași dată, polițiștii au pus în aplicare 4 mandate de percheziție în municipiul Câmpia Turzii și în municipiul Orăștie.

La percheziții au fost descoperite și ridicate bunuri despre care există suspiciunea că ar fi fost folosite la comiterea infracțiunilor, respectiv telefoane mobile, articole vestimentare și obiecte textile.

În baza probatoriului administrat, cei trei bărbați, care sunt din Câmpia Turzii și municipiul Orăștie au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, urmând că în cursul zilei de joi, 10 aprilie, să fie prezentați instanței în vederea dispunerii unei noi măsuri preventive.

Daune de 40.000 de euro

În cauză, prejudiciu cauzat a fost evaluat la aproximativ 40.000 de euro.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

Activitățile au fost sprijinite de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, polițiștii Serviciului Criminalistic Cluj, luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj, de Direcția Operațiuni Speciale, precum și de Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Un consilier județean USR Cluj s-a înscris în PNL. Va activa în grupul liberalilor

Publicat

De

Dehenes

Consilierul județean Adela Dehenes a anunțat, miercuri, că a demisionat din USR și s-a înscris în PNL Cluj.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Dehenes își va continua mandatul în cadrul grupului de consilieri județeni ai PNL.

”Îi urăm bun venit și succes în promovarea proiecteleor pentru clujeni”, arată PNL Cluj.

Adela Dehenes se află la primul mandat de consilier județean, fiind aleasă pe lista USR în 2020, și activează în Comisia de educație, cultură, sport.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax