CULTURA
FOTO. Clubul Francofon de Afaceri Cluj a ANIVERSAT 10 ani de activitate

În 23 septembrie, Clubul Francofon de Afaceri Cluj a aniversat 10 ani de activitate. Evenimentul a fost marcat printr-o recepție dedicată membrilor și partenerilor la care au participat și Excelența Sa, Ambasadorul Franței în România, domnul Nicholas Warnery și Jean Cornet d’Elzius, Ambasadorul Regatului Belgiei la București.
Creat în 2014, Clubul Francofon de Afaceri (C.FAC) Cluj este unul dintre cluburile de afaceri implicate activ în dezvoltarea economică a Clujului. Anul acesta, clubul a ajuns să numere 65 de membri și să se remarce prin activități care își pun amprenta atât asupra dinamicii mediului de business clujean, cât și asupra comunității clujene în sine, prin acțiuni de responsabilitate socială în care au fost angrenate companiile membre, dar și instituții publice locale.
FOTO. Clubul Francofon de Afaceri Cluj a ANIVERSAT 10 ani de activitate
„Activitățile pe care C.Fac le-a organizat pe parcursul anilor pentru membrii comunității francofone și nu numai au atras atenția și altor companii care și-au dorit să facă parte din asociația noastră. Astfel, anul acesta am ajuns la un număr de 65 de membri, companii și reprezentanți ai unor business-uri care se implică activ în toate inițiativele noastre. Comunitatea C.Fac este una extrem de bine sudată, formată din oameni care înțeleg beneficiile networking-ului și care își doresc o prezență activă în tot ceea ce înseamnă colaborări între diferiți actori ai mediului de afaceri, dar și universitar”, a punctat Maria Mitrea, director executiv al Clubului Francofon de Afaceri Cluj.
Încă de la înființare, clubul și-a propus să contribuie la dezvoltarea economică și la promovarea francofoniei în regiunea Clujului.
Pascal Fesneau, Consul onorific al Franței la Cluj și membru în Consiliul de Administrație al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, a fost cel care format nucleul inițial a ceea ce astăzi este C.Fac, punând bazele unor relații între oamenii de afaceri francofoni și comunitatea locală, încă din 2011.
Odată înființată ca entitate juridică, în 2014, asociația și-a setat o serie clară de obiective. Printre obiectivele sale concrete se numără: crearea și dezvoltarea unei rețele, crearea de strategii comune, cooperarea și încurajarea inovației economice, dezvoltarea sectorului francofon de ocupare a forței de muncă în Transilvania, deschiderea spre perspective economice în spațiul francofon, profesionalizarea studiilor și promovarea limbii franceze și a valorilor francofoniei în business.
„Vom continua generarea de acțiuni benefice tuturor membrilor comunității francofone”
Actualmente, Consiliului Director al Asociației este format din: Charles Roussel, președinte, Bogdan Herea, președinte fondator, Mathieu Widsgowski, vicepreședinte, Alina Pop, vicepreședinte, Ioana Bud și Pascal Fesneau, membrii, și Maria Mitrea, director executiv.
Charles Roussel a fost ales președinte al Clubului Francofon de Afaceri Cluj în primăvara acestui an:
„ M-am alăturat clubului când am ajuns în Cluj, în 2021, iar în primăvara anului 2024 am fost ales președintele C.Fac. A fost o decizie care m-a onorat, pentru că sunt conștient de impactul real pe care îl are acest club de afaceri în comunitatea locală de business și nu numai. Tocmai de aceea, mă implic cât pot de mult în activitatea C.Fac pentru a mă asigura că vom continua generarea de acțiuni benefice tuturor membrilor comunității francofone.”
Clubul Francofon de Afaceri Cluj își continuă calendarul de evenimente stabilit pentru acest an și deja își planifică acțiunile pentru anul 2025 de care vor beneficia membrii, comunitatea de business locală, dar și mediul universitar clujean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ilie Bolojan (PNL) va fi desemnat premier de președintele Nicușor Dan. Va fi rotativă cu PSD

Joi vor avea loc, la Palatul Cotroceni, consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru, anunță Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.
„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Nicușor-Daniel Dan, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru”, anunță Administrația Prezidențială.
Consultările vor avea loc joi, 19 iunie 2025, după următorul program:
Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 11:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:00 – Partidul S.O.S. România (SOS);
Ora 13:30 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 14:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Acord politic cu Bolojan premier
Liderii partidelor pro-europene (PSD, PNL, USR, UDMR) au ajuns la un acord politic pe noua formulă de guvernare, spun surse politice pentru gandul.ro. Președintele României a acceptat varianta rocadei la Palatul Victoria, propuse de PSD.
Astfel, Ilie Bolojan urmează să preia șefia executivului în prima parte a mandatului, iar pe la finalul anului 2026 sau în prima parte a lui 2027, Palatul Victoria ar urma să fie preluat de un premier social-democrat, spun surse politice.
La discuții au fost avansate și nume de posibili viitori miniștri, dar și ponderea ministerelor în noul Guvern. Astfel, s-a ales varianta unei distribuții a ministerelor proporțională cu ponderea din Parlament.
PSD ar urma să primească 7 ministere, PNL 4, USR 3 ministere și UDMR 2, potrivit informațiilor obținute de gandul.ro.

Evenimentul Federației Tinerilor din Cluj-Napoca, “Cluj Never Sleeps”, revine și în acest an cu cea de-a 11-a ediție. Astfel în 28 iunie, pentru 24 de ore neîntrerupte, Cluj Never Sleeps promite să unească întreaga comunitate a orașului pentru o experiență culturală inedită și efervescentă.
Tema acestei ediții, “Shift”, surprinde o tranziție a perspectivei asupra tineretului – o chemare la acțiune, la implicare, la transformare. SHIFT este momentul în care tinerii preiau controlul, iar orașul devine un hub de creativitate, mișcare și expresivitate.
”Anul acesta, evenimentul revine cu o selecție de activități noi, gândite pentru a surprinde magia Clujului în cele mai vibrante forme ale sale – atât ziua, cât și noaptea. Alături de aceste noutăți, revin și reperele consacrate care au definit identitatea proiectului, precum Midnight Snack și Silent Party.
Expoziții și dezbateri
Pe parcursul a 24 de ore neîntrerupte, participanții sunt invitați să descopere expoziții ale artiștilor locali, dezbateri în aer liber, instalații interactive, concerte, reprezentări culturale, ateliere creative și workshop-uri multidisciplinare.
Orașul va fi activat în 3 puncte cheie: Parcul Feroviarilor, strada Iuliu Maniu, ZBOR Hub (strada Ioan Bob 12), dar și în locații satelit ce urmează să fie explorate de cei mai curioșii dintre participanți”, arată organizatorii.
Programul complet al activităților în cele 3 locații este disponibil aici: https://clujneversleeps.com/program.
Proiectul este implementat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, BCR și ZBOR Hub Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
EVENIMENT
FOTO. Schele pe Spitalul Municipal Turda. Primarul Matei: Lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă

Primarul Cristian Matei a anunțat, marți, că a început transformarea Spitalului Municipal Turda prin montarea primele schele, semn clar că lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă.
”Este una dintre cele mai importante investiții din domeniul sănătății pe care le implementăm la Turda, cu un buget de 21,2 milioane lei (fără TVA), finanțată prin PNRR – Valul Renovării.
Proiectul vizează:
• izolarea termică a fațadei,
• înlocuirea completă a tâmplăriei,
• refacerea hidroizolației,
• modernizarea iluminatului,
• dotarea cu surse regenerabile de energie,
• instalarea unor sisteme eficiente de încălzire,
• și amplasarea a 5 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.
Scopul este simplu, dar esențial: reducerea consumului energetic și creșterea confortului pentru pacienți și cadre medicale”, a spus Matei.
Acesta a precizat că Turda merge mai departe cu investiții care contează – ”investiții care înseamnă grijă față de oameni, eficiență administrativă și utilizarea inteligentă a fondurilor europene”.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Randamentul apartamentelor în Cluj-Napoca, împărțit pe cartiere. În câți ani se amortizează apartamentul tău

Achiziția unui apartament pentru închiriere este una dintre cele mai frecvente forme de investiție în Cluj-Napoca și în România. Dar cât de repede îți recuperezi banii depinde semnificativ de cartierul ales și de tipul apartamentului. În acest studiu realizat de Imoradar24, analizăm randamentul investițional al imobilelor în cele mai relevante 16 cartiere clujene, folosind date agregate din perioada 10 mai – 10 iunie, 2025.
Am calculat numărul de ani necesari pentru amortizarea investiției folosind o formulă realistă: prețul mediu de vânzare împărțit la chiria lunară medie, ajustat pentru o ocupație de 10 luni pe an, luând în considerare perioadele de neocupare (renovări, schimbare de chiriași etc.).
Pentru simplitatea calculelor nu am inclus impozitul, aprecierea/deprecierea imobilului în timp sau variația prețului chiriei.
Cartierele sunt ordonate descrescător în funcție de randamentul general, de la cele mai avantajoase pentru investiții către cele mai puțin eficiente.Mai jos prezentăm o analiză vizuală comparativă generală, urmată de o detaliere individuală a fiecărui cartier, segmentată pe tipuri de apartamente (în funcție de numărul de camere).
Acest studiu demonstrează clar că randamentul imobiliar în Cluj-Napoca variază semnificativ de la un cartier la altul. Cele mai bune oportunități se regăsesc în cartiere aflate în dezvoltare, precum Dâmbul Rotund, Bulgaria sau Bună Ziua, în timp ce zonele centrale sau exclusiviste tind să aibă randamente mai scăzute, din cauza prețurilor ridicate la achiziție. Totodată, apartamentele cu 2 camere și garsoniere oferă constant cele mai bune rezultate din punct de vedere al recuperării investiției.