EDUCATIE
FOTO. Clase ale școlii din satul Cara, zugrăvite de voluntari. Vezi cum arată
CITEȘTE ȘI: Cojocna, următorul SMART Village al României. Va avea o ADMINISTRAȚIE „inteligentă”, după modelul Ciugud
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
„Revoluția din 1989 prin ochii presei”, EXPOZIȚIE realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, vernisată pe 18 decembrie
Pe 18 decembrie are loc la Cluj-Napoca vernisajul expoziției „Revoluția din 1989 prin ochii presei”, realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș.
La 35 de ani de la Revoluția Română, care a marcat căderea regimului comunist, Cluj-Napoca rămâne unul dintre orașele simbol ale luptei pentru libertate și democrație. Tributul de sânge plătit de clujeni, alături de alte orașe martir precum muncipiul Turda, se datorează curajului celor care au înfruntat represiunea brutală pentru a pune capăt dictaturii comuniste. Presa continuă să reflecte asupra acelor zile dramatice din decembrie 1989, oferind generațiilor viitoare mărturii despre sacrificiile făcute în numele unei vieți mai bune.
„Revoluția din 1989 prin ochii presei”, EXPOZIȚIE realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, vernisată pe 18 decembrie
Expoziția ”Revoluția din 1989 prin ochii presei”, realizată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș cu articole de presă, albume foto, reviste de profil și cărți din arhiva proprie aduce în prim-plan modul în care mass-media vremii a scos la lumină povești despre eroii Revoluției din Cluj-Napoca și a documentat evoluția procesului revoluției clujene, inclusiv condamnările unor persoane implicate în represaliile asupra protestatarilor.
Tiberiu Fărcaș are o experiență de 30 de ani în presă, și este autor al mai multor volume, dintre care amintim „Colosul cu picioare de hartie”, o istorie a presei clujene între 1989 – 2010”, co-autor a unei cărţi dedicate rivalității fotbalistice de un secol dintre „U” şi CFR „Cluj contra Cluj”, iar cea mai recentă apariție editorială – „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”. Este în prezent freelancer în presa locală, a lucrat la diferite ziare locale si agenții de presă și ziare naționale și are frecvente apariții la tv și radio.
„Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024”
„Veți putea descoperi albume foto, articole din publicații locale, ediții speciale ale unor reviste prestigioase, inclusiv un număr remarcabil al National Geographic dedicat Revolutiei, dar și alte materiale dedicate acestui eveniment istoric esențial pentru poporul român.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024, la ora 17:00, pe str. Iuliu Maniu nr. 1, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca din cadrul Direcției Centrul de Cultură Urbană din subordinea Primăriei.
La deschiderea oficială vor lua cuvântul istoricul Adrian Boda, istoricul Cristian Manolachi, fotograful Revoluției, Răzvan Rotta, curatorul Mara A. Muntean și autorul expoziției, Tiberiu Fărcaș. Vă invităm să descoperiți o pagină vie din istoria noastră recentă, prin ochii presei și prin mărturii vizuale de neuitat”, transmit organizatorii expoziției.
EVENIMENT
FOTO. Mașină făcută scrum într-un garaj din Huedin în urma unui incendiu. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit noaptea trecută pe strada Salcâmului din Huedin, unde a izbucnit un incendiu la un autoturism aflat într-un garaj.
”Flăcările s-au extins cu repeziciune și la o lemnărie, suprafața afectată inițial fiind de aproximativ 70 de metri pătrați. De asemenea, flăcările au afectat o magazie pe o suprafață de aproximativ 4 metri pătrați, respectiv 2 metri pătrați din colțul unei case de locuit.
Solicitarea a venit în jurul orei 02:30, iar la fața locului au intervenit două autospeciale cu apă și spumă. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cercetările preliminare au arătat faptul că incendiul de la autoturism a izbucnit cel mai probabil din cauza unei defecțiuni electrice”, arată pompierii ISU Cluj.
În pauza competițională din această iarnă, Universitatea Cluj va pleca într-un cantonament în Antalya. În perioada 3–13 ianuarie, jucătorii Universității Cluj se vor afla în Belek, la Marea Mediterană.
Aceștia vor fi cazați în complexul de cinci stele Sueno Deluxe în cele 10 zile de cantonament.
Trei meciuri AMICALE pentru „U” Cluj în cantonamentul din Antalya
„U” va disputa trei meciuri de pregătire în Turcia:
• 8 ianuarie 2025: FC Universitatea Cluj – Gangwon FC (locul 2 în campionatul Coreei de Sud)
• 11 ianuarie 2025: FC Universitatea Cluj – MTK Budapesta (locul 5 în prima ligă din Ungaria)
• 12 ianuarie 2025: FC Universitatea Cluj – FC Zurich (locul 5 în prima ligă din Elveția)
În prima etapă din 2025, ”U” primește vizita celor de la Gloria Buzău. Partida se va disputa în perioada 17-20 ianuarie, pe Cluj Arena.
Proiectul național „Învie Tradiția”, cel mai mare magazin de artă populară, întâmpină ca de obicei sărbătorile magice ale Crăciunului într-un mod special, prin organizarea Târgului de Crăciun.
Cei care doresc să cumpere produse artizanale românești, creații ale meșteșugarilor locali tinerilor creatori, atent alese, la prețuri corecte, o pot face fie la showroom-ul „Învie Tradiția” aflat în București, strada Mihai Eminescu, nr. 142, fie prin intermediul Târgului de Crăciun „Învie Tradiția”.
Mii de produse ale MEȘTERILOR populari la Târgul de Crăciun „Învie Tradiția”
„Am adunat din atelierele artizanilor și meșterilor populari mii de produse românești artizanale și cadouri tradiționale, pentru a cinsti obiceiurile și tradițiile, pentru ca acestea să fie transmise din generație în generație. Produse tradiționale care există în casele românilor de sute de ani: ceramică și lut, din lemn, din piele, decorațiuni și mobilier, port tradițional, obiecte de cult, suveniruri și cadouri pentru suflet”, precizează dl. Cosmin Cucoș, co-fondator „Învie Tradiția”.
În cadrul târgului, cumpărătorii pot alege dintre următoarele categorii: Bunătăți Tradiționale Românești, Obiecte din atelierele meșterilor populari, Coșuri cadou de Crăciun, Cadouri corporate, Colțul artizanilor tineri, Cadouri pentru bugete mici și Vestimentație inspirată de tradiție.
Târgul promite o experiență de neuitat, oferind vizitatorilor o gamă variată de cadouri tradiționale românești, create cu migală și pasiune de meșteri populari din cele mai renumite regiuni etnografice ale țării. Mii de obiecte unice, de la decorațiuni de Crăciun și articole vestimentare inspirate de portul popular, până la bunătăți culinare specifice sărbătorilor sunt disponibile pentru cei care doresc să aducă spiritul autentic al României în casele lor.
Organizatorii oferă și o zonă specială pentru cadourile corporate, ideale pentru companiile care doresc să îmbine tradiția cu eleganța în darurile oferite partenerilor de afaceri și angajaților. Cu o varietate de coșuri cadou și pachete personalizabile se oferă soluții adaptate pentru fiecare buget și preferință.
„Învie Tradiția” este un proiect național care susține meșterii populari și producătorii locali, contribuind la promovarea și perpetuarea meșteșugurilor tradiționale românești. Cu fiecare ediție a târgului, „Învie Tradiția” aduce în prim-plan frumusețea artei populare și creează o punte între trecut și prezent, oferind o nouă piață de desfacere pentru produsele autentice.