Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Circulația tramvaielor 101 și 102, BLOCATĂ din cauza unui ACCIDENT pe strada Horea din Cluj-Napoca

Publicat


politie 3 bun

Circulația tramvaielor, pe liniile 101 și 102, a fost blocată în intervalul orar 18:40 – 19:20, pe str. Horea, din cauza unui accident rutier fără implicare C.T.P. Cluj-Napoca.

accident 1

accident 3

accident 2

„Eveniment rutier produs pe strada Horea, din municipiul Cluj-Napoca, în jurul orei 18.30.
Din primele cercetări s-a stabilit că un conducător auto, în vârstă de 21 de ani, care se deplasa înspre centrul municipiului a accidentat un pieton în vârstă de 82 de ani, din Cluj-Napoca, aflat în traversarea străzii prin loc nemarcat.

Bărbatul de 82 de ani a fost transportat la o unitate medicală.
Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, a transmis IPJ Cluj.

Foto: Facebook CTP



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Casă făcută scrum într-un incendiu la Someșu Rece. Pompierii au luptat 4 ore cu flăcările. De la ce a pornit

Publicat

De

Un incendiu de proporții a distrus duminică noaptea o casă din localitatea clujeană Someșu Rece. O femeie a făcut atac de panică și a fost consultată de medici.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca s-au deplasat de urgență pentru a stinge un incendiu de casă în localitatea Someșu Rece – Uzina.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 23:10, iar la fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Garda de Intervenție Gilău.

Casă făcută scrum într-un incendiu la Someșu Rece. Pompierii au luptat 4 ore cu flăcările. De la ce a pornit

Ulterior, forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de mare capacitate și autoscara de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca.

Potrivit ISU Cluj, incendiul s-a manifestat generalizat la o casă de aproximativ 120 de metri pătrați, cu posibilitatea de extindere la vecinătăți. Astfel, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au acționat pentru protejarea imobilelor din vecinătate.

Flăcările au fost stinse în limitele găsite.

Pe parcursul intervenției, o femeie care a suferit un atac de panică a fost evaluată de paramedicii SMURD, însă nu a fost transportată la spital.

Misiunea a durat aproximativ 4 ore, iar cauza probabilă a incendiului este coșul de fum izolat necorespunzător, au mai transmis reprezentanții ISU Cluj.

Foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Mandorlini, după egalul CFR cu FCSB: Sunt puțin supărat pentru că trebuia să câștigăm

Publicat

Antrenorul CFR Cluj, Andrea Mandorlini, susține că echipa sa a jucat foarte bine în primele 20 de minute în partida de duminică seara din Gruia cu FCSB și că putea închide partida dacă ar fi dus scorul la 2-0. Acesta a recunoscut că este supărat pentru că ceferiștii trebuiau să câștige.

Mandorlini, după egalul CFR cu FCSB: Sunt puțin supărat pentru că trebuia să câștigăm

Citește și FOTO. CFR Cluj-FCSB, 1-1. Deși n-au jucat la EGAL, clujenii se mulțumesc cu el

”Partida a avut 2 faze, noi am avut primele 20 de minute și am avut câteva mari ocazii după 1 la 0, pentru a închide partida, dar nu am închis-o din cauza unor erori tehnice pe care le-am făcut. Ei au marcat, au egalat, au avut încredere, iar noi am făcut schimbări, pentru că am avut jucători care erau obosiți.

În primele 20 de minute, noi am făcut un meci foarte bun și meritam să mai marcăm un gol. Sunt puțin supărat pentru că trebuia să câștigăm”, a sus Mandorlini după meci.

Putea fi 2-o

Acesta consideră că în primele 20 de minute CFR putea face 2-0 și a lăudat FCSB spunând că e o echipă de calitate, fiind, totuși, liderul Superligii.

Antrenorul CFR a precizat că la golul anulat al lui Florinel Coman, a văzut fault.

”Când echipa joacă, joacă cel mai bine. Așa cum joacă acum CFR, cu limitările tehnice, echipa face un campionat foarte bun”, a conchis antrenorul clujenilor.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Aurul și francul au atins noi MAXIME

Publicat

În ultimele săptămâni, în piețele globale, se manifestă o majorare a plasamentelor în active considerate „sigure”, precum aurul, moneda elvețiană sau cea japoneză, dar și unele mai riscante, precum criptomonedele.

Tendința este pusă pe seama incertitudinilor referitoare la modul în care marile bănci centrale vor gestiona politicile lor monetare pentru a evita scăderea economică, în timp ce inflația se află pe un trend descendent. Un alt motiv care stimulează cererea de „refugii” sunt conflictele armate din Ucraina și Orientul Mijlociu și creșterea tensiunii în cazul Taiwanului.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Aurul și francul au atins noi MAXIME

Majorarea cererii de metal galben, cei mai mari cumpărători fiind cei instituționali, precum băncile centrale, au ridicat cotația unciei la începutul săptămânii la un record de 2.135,39 dolari iar prețul gramului de aur calculat de BNR a urcat la maximul istoric de 303,8212 lei, mai mult cu peste 12% față de sfârșitul anului trecut. Marcările de profit și reglarea portofoliilor au făcut ca metalul galben să scadă vineri la 1.993 – 2.033 dolari, astfel că prețul gramului a coborât la 300,4044 lei.

Joi, a venit rândul monedei elvețiene să se aprecieze la 0,94 – 0,945 franc/euro, la circa opt ani după ce Banca Națională a Elveției a surprins prin renunțarea la plafonul de 1,20 franc/euro. În piața locală cursul a atins, în aceeași zi, un maxim istoric de 5,2769 lei. La sfârșitul săptămânii, media a coborât la 5,2613 lei, iar în următoarea perioadă se așteaptă atingerea unor noi recorduri.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) a scăzut de la 6,25 la 6,24%”

Volatilitatea cursului euro, principala armă a BNR în lupta cu inflația, s-a rezumat la culoarul 4,9672 – 4,9681 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9677 lei. Culoarul de tranzacționare la nivelul întregii săptămâni s-a îngustat la 4,966 – 4,97 lei.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,25 la 6,24%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,21% iar cel la 12 luni a coborât de la 6,38 la 6,37%.

„Euro a scăzut de la aproape 1,09 dolari la 1,0724 dolari”

În perioada analizată, Finanțele au atras 1,5 miliarde lei, față de un volum programat de 500 milioane, la un randament mediu anual de 6,43%, iar titlurile sunt scadente în octombrie 2026. La o altă licitație cu scadența în iunie 2024, statul s-a împrumutat cu 500 milioane lei, cu un randament de 6,04%/an.

Săptămâna aceasta, Trezoreria a programat patru licitații cu titluri de stat care au scadența în ianuarie 2026, cu o valoare de 575 milioane lei, în octombrie 2028, în aprilie 2030 și în octombrie 2033, fiecare cu o valoare de 460 milioane lei.

Euro a scăzut de la aproape 1,09 dolari, la începutul săptămânii, la 1,0724 dolari, la sfârșitul ei, când piețele americane s-au închis la 1,0764 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a crescut joi la 4,6140 lei, dar a scăzut vineri la 4,6059 lei.

„Bitcoin a crescut vineri până la 44.367 dolari”

Aprecierea bancnotei verzi a survenit după publicarea unor date pozitive venite din partea pieței muncii americane, unde a scăzut șomajul, care ar putea determina Rezerva Federală să întârzie momentul începerii procesului de reducere a dobânzii de politică monetară.

Media lirei sterline a încheiat săptămâna la 5,7949 lei, față de 5,7886 lei, la începutul ei.

Bitcoin a crescut vineri până la 44.367 dolari, mai sus cu circa 14% față de începutul săptămânii. Ethereum a urcat, la rândul său, până la 2.402 dolari. La sfârșitul săptămânii tranzacțiile se realizau în culoarul 43.628 – 44.025 dolari, respectiv 2.334 – 2.359 dolari.

Analiza cuprinde perioada 4 – 8 decembrie

Citește mai departe

EVENIMENT

De duminică a intrat în vigoare noul MERS al trenurilor. Care sunt NOUTĂȚILE

Publicat

tren gara bun 1

De duminică, 10 decembrie, intră în vigoare noul Mers al trenurilor 2023-2024, care va fi valabil până la data de 14 decembrie 2024, anunță CFR Călători.

Compania susține că oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport, în limita resurselor disponibile.

De duminică a intrat în vigoare noul MERS al trenurilor. Care sunt NOUTĂȚILE

În noul plan de Mers al Trenurilor 2023-2024 vor circula zilnic în medie 1.100 trenuri operate de CFR Călători.

CFR Călători informează că s-au asigurat încă două relații noi pentru trenurile Intercity pe rutele pe care viteza și condițiile tehnice permit acest serviciu.

Au fost proiectate pentru circulația în acest mers de tren nou un număr de 16 trenuri IC:

„Avram Iancu” Bucureşti Nord – Cluj Napoca,

„Avram Iancu” Teiuş – Arad,

„Avram Iancu” Cluj Napoca – Bucureşti Nord,

„Avram Iancu” Arad – Teiuş,

„Tomis Expres” Constanţa – Braşov,

„Tomis Expres” Braşov – Constanţa,

„Ștefan cel Mare” Bucureşti Nord – Suceava,

„Ștefan cel Mare” Bacău – Piatra Neamț,

„Ștefan cel Mare” Paşcani – Iaşi,

„Ștefan cel Mare” Suceava – Bucureşti Nord,

„Ștefan cel Mare” Iaşi – Paşcani,

„Ștefan cel Mare” Piatra Neamț – Bacău,

„Dunărea” București Nord – Galați,

„Dunărea” Galați – București Nord,

IC 581 Bucureşti Nord – Constanţa,

IC 582 Constanţa – Bucureşti Nord.

Trenuri pe rute modificate

În condițiile demarării lucrărilor de „Electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, pentru a răspunde mai bine cerințelor și pentru menținerea relațiilor internaționale ce leagă principalele orașe din România cu Europa, CFR Călători a planificat trenuri pe rute modificate, astfel:

Trenul internațional IR 75 „Claudiopolis”, va circula în relația Budapesta Keleti – Cluj Napoca, având ramură trenul IR 76 în relația Simeria – Brașov;
Trenul internațional IR 74 „Claudiopolis”, va circula în relația Cluj Napoca – Budapesta Keleti, având ramură trenul IR 77 în relația Brașov – Simeria;
Trenul internațional IR 346 „Dacia” în relația București Nord – Viena Hbf, va avea ramură trenul IR 404 în relația Cluj Napoca – Simeria;
Trenul internațional IR 347 „Dacia” în relația Viena Hbf – București Nord, va avea ramură trenul IR 405 în relația Simeria – Cluj Napoca;
Trenul internațional IR 366 „Harghita” Brașov – Budapesta Keleti, va circula pe ruta Brașov – Deda – Jibou – Carei – Valea Lui Mihai;
Trenul internațional IR 367 „Harghita” Budapesta Keleti – Brașov, va circula pe ruta Valea Lui Mihai – Carei – Jibou – Deda – Brașov;
Trenul internațional IR 406 „Corona” Brasov – Budapesta Keleti, va circula pe ruta Brașov – Deda – Jibou – Carei – Valea Lui Mihai;
Trenul internațional IR 407 „Corona” Budapesta Keleti – Brașov, va circula pe ruta Valea Lui Mihai – Carei – Jibou – Deda – Brașov;
Trenul internațional IR 686 „Someș” Viena – Baia Mare, va avea ramură trenul IR 1842 în relația Valea lui Mihai – Oradea;
Trenul internațional IR 687 „Someș” Baia Mare – Viena, va avea ramură trenul IR 1841 în relația Oradea – Valea lui Mihai.

Legăturile Clujului cu Bucureștiul și litoralul

Orașele Oradea, Cluj-Napoca și Satu Mare vor avea în continuare legătură feroviară pe timp de noapte cu Bucureștiul, respectiv litoralul românesc, prin introducerea unor trenuri/noi ramuri la trenurile IR 78, IR 79, IR 472, IR 1641, IR 1642 și anume prin prelungirea trenurilor IR 1641, IR 1642 la și de la Satu Mare și IR 1920, IR 1922 la și de la Oradea, astfel:

Trenul internațional IR 78 „Muntenia” București Nord – Budapesta Keleti, va avea ramură trenul IR 1741 în relația Arad – Oradea;
Trenul internațional IR 79 „Muntenia” Budapesta Keleti – București Nord, va avea ramură trenul IR 1744 în relația Oradea – Arad;
Trenurile sezoniere IR 1920 și IR 1922 vor circula pe relația Constanța – București Nord – Arad – Oradea și retur;
Trenurile IR 1641 și IR 1642 vor circula pe relația București Nord – Baia Mare – Satu Mare și retur și vor avea ramuri trenurile IR 1643 și IR 1644 în relația Brașov – Sighișoara – Cluj Napoca și retur, ramuri R 4112 și R 4116 în relația Beclean pe Someș – Sighetu Marmației și retur, ramuri R 4008 și R 4007 în relația Sărățel – Bistrița Nord și retur.

În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța – Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax