CULTURA
FOTO. Cinefilii clujeni au DEZBĂTUT scene din „Insula Muzicii” cu REGIZORUL, la Cinema „Florin Piersic”

Premiera de gală a lungmetrajului independent „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin P. Zaharia, a avut loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Evenimentul a angajat clujenii iubitori de film într-o experiență completă, de la covorul roșu pe care au pășit la intrare, până la discuțiile ulterioare proiecției.
„Este un film despre migrație, obsesia reușitei financiare, eșecul repetat al tânărului debusolat de iluzia prosperității și dramele generate de familia disfuncțională.
Personajul central al filmului, Alex, este un român emigrant care își construiește propria sa insulă, aceasta fiind o metaforă a libertății.
<<Alexandru cel Mare>>, după cum a fost poreclit de personaje cheie, protagonistul e supus greșelii umane și atrage, prin eroarea de judecată, auspiciile unui destin irevocabil”, spune prezentatoarea evenimentului înainte de proiecție.

O atmosferă ruptă dintr-un film
Clujenii iubitori de film au fost întâmpinați la Cinema „Florin Piersic” cu băuturi și gustări, nelipsind nici covorul roșu.
Auditiv, muzica disco le-a oferit o experiență completă, deoarece genul muzical e considerat imnul insulei Ibiza. Vizual, întregirea experienței a fost conferită de o motocicletă ce a făcut o altă trimitere către lungmetraj, dat fiind că Alex făcea parte dintr-o grupare de hoți de motociclete.
Motive similare – muzică electronică, DJ, motociclete, droguri, etc. – se regăsesc și în serialul Netflix „White Lines”, a cărui poveste se întinde de-a lungul unui sezon, acțiunea fiind plasată în același loc: Ibiza.
Ideea din spatele filmului
Coloana sonoră, concepută de Michal Kosinski, potențează experiența cinematografică prin ritmurile dinamice cu accente grave, marcând totodată tranziția între planul interior și cel exterior.
„Mesajul intrinsec este acela că fiecare om are o insulă de cutreierat și descoperit. <<Insula Muzicii>> nu spune povestea unui singur individ, ci spune povestea unei generații debusolate, iar îndemnul este ca oamenii să își creeze propria insulă a libertății”, a adăugat aceasta.
Discuții cu regizorul: „E ficțiune sau autobiografie?”
La sfârșitul lungmetrajului, regizorul Cosmin P. Zaharia, care a interpretat, de asemenea, rolul protagonistului, a împărtășit cu spectatorii faptul că a început să scrie scenariul în urmă cu câțiva ani, deoarece a călătorit în aceleași locuri ca cele din film: Londra și Ibiza.
Publicul s-a arătat interesat nu numai de „Insula Muzicii”, ci și de evenimentele care au contribuit la realizarea produsului cinematografic.
„Ținând cont că tu însuți ai plecat din România, stând în Londra și în Ibiza, în ce măsură este ficțiune și în ce măsură e inspirat din realitate filmul?”, a întrebat un spectator.
Cosmin a punctat că este puțin din amândouă.
„Nu este un secret faptul că, la bază, filmul e inspirat din faptul că am plecat în străinătate. Stilul de viață al oamenilor din Ibiza m-a impresionat, acolo am regăsit ideea de libertate pe care am transpus-o și în film, dar există scene pe care eu nu le-am trăit în viața reală.
Mai exact, nu am fost hoț de motociclete, nu am deținut niciun pistol și nici nu m-am drogat. În schimb, acestea sunt lucruri care s-au petrecut în jurul meu, pe care le-am observat și le-am inserat în <<Insula Muzicii>> pentru a crea o nouă poveste”, explică el.
Cu alte cuvinte, lungmetrajul este o ficțiune inspirată din fapte reale.
Libertate totală
Întrucât ideea centrală din „Insula Muzicii” vizează libertatea, gazdele evenimentului au adresat o întrebare spectatorilor.
„Ținând cont că libertatea personală poate îngrădi libertatea celor din jur, în ce măsură putem spune că suntem liberi? Vă simțiți liberi în totalitate?”, a întrebat prezentatoarea.
În sală s-a așternut liniștea.
„Și tăcerea este un răspuns”, a evidențiat Cosmin.
Dezbateri despre impactul traumelor din familie
Un alt aspect dezbătut după film a fost destinul tragic al protagonistului. Publicul a fost încurajat să își exprime părerea referitor la cum ar fi fost povestea lui Alex dacă nu ar fi provenit dintr-o familie disfuncțională.
„Cred că ar fi fost exact la fel. Un individ poate să facă alegeri bune indiferent de trecutul său. Familia disfuncțională este un lucru, ambiția personală este un altul”, a răspuns un spectator.
Alții au considerat că traumele din familie au influențat semnificativ evoluția protagonistului, iar astfel, o simplă întrebare a angajat oamenii într-o dezbatere liberă.
Află secretele din culise
Scena cristalizând disfuncționalitatea familiei a fost filmată în curtea unei case din Cluj.
„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.
De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, a spus Cosmin pentru Cluj24, într-un interviu anterior.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.
Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.
Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.
Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.
Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.
AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.
Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.
RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat
„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.
Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.
50 de milioane de lei buget alocat în 2025
Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.
Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:
– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială
Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.
Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică
Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.
Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!
Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.
El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.
Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.
Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.
Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj
Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.
„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.
Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.
Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.