CULTURA
FOTO. Cinefilii clujeni au DEZBĂTUT scene din „Insula Muzicii” cu REGIZORUL, la Cinema „Florin Piersic”

Premiera de gală a lungmetrajului independent „The Music Island” („Insula Muzicii”), regizat de Cosmin P. Zaharia, a avut loc duminică, 15 mai, în Cluj-Napoca, la Cinematograful „Florin Piersic”. Evenimentul a angajat clujenii iubitori de film într-o experiență completă, de la covorul roșu pe care au pășit la intrare, până la discuțiile ulterioare proiecției.
„Este un film despre migrație, obsesia reușitei financiare, eșecul repetat al tânărului debusolat de iluzia prosperității și dramele generate de familia disfuncțională.
Personajul central al filmului, Alex, este un român emigrant care își construiește propria sa insulă, aceasta fiind o metaforă a libertății.
<<Alexandru cel Mare>>, după cum a fost poreclit de personaje cheie, protagonistul e supus greșelii umane și atrage, prin eroarea de judecată, auspiciile unui destin irevocabil”, spune prezentatoarea evenimentului înainte de proiecție.

O atmosferă ruptă dintr-un film
Clujenii iubitori de film au fost întâmpinați la Cinema „Florin Piersic” cu băuturi și gustări, nelipsind nici covorul roșu.
Auditiv, muzica disco le-a oferit o experiență completă, deoarece genul muzical e considerat imnul insulei Ibiza. Vizual, întregirea experienței a fost conferită de o motocicletă ce a făcut o altă trimitere către lungmetraj, dat fiind că Alex făcea parte dintr-o grupare de hoți de motociclete.
Motive similare – muzică electronică, DJ, motociclete, droguri, etc. – se regăsesc și în serialul Netflix „White Lines”, a cărui poveste se întinde de-a lungul unui sezon, acțiunea fiind plasată în același loc: Ibiza.
Ideea din spatele filmului
Coloana sonoră, concepută de Michal Kosinski, potențează experiența cinematografică prin ritmurile dinamice cu accente grave, marcând totodată tranziția între planul interior și cel exterior.
„Mesajul intrinsec este acela că fiecare om are o insulă de cutreierat și descoperit. <<Insula Muzicii>> nu spune povestea unui singur individ, ci spune povestea unei generații debusolate, iar îndemnul este ca oamenii să își creeze propria insulă a libertății”, a adăugat aceasta.
Discuții cu regizorul: „E ficțiune sau autobiografie?”
La sfârșitul lungmetrajului, regizorul Cosmin P. Zaharia, care a interpretat, de asemenea, rolul protagonistului, a împărtășit cu spectatorii faptul că a început să scrie scenariul în urmă cu câțiva ani, deoarece a călătorit în aceleași locuri ca cele din film: Londra și Ibiza.
Publicul s-a arătat interesat nu numai de „Insula Muzicii”, ci și de evenimentele care au contribuit la realizarea produsului cinematografic.
„Ținând cont că tu însuți ai plecat din România, stând în Londra și în Ibiza, în ce măsură este ficțiune și în ce măsură e inspirat din realitate filmul?”, a întrebat un spectator.
Cosmin a punctat că este puțin din amândouă.
„Nu este un secret faptul că, la bază, filmul e inspirat din faptul că am plecat în străinătate. Stilul de viață al oamenilor din Ibiza m-a impresionat, acolo am regăsit ideea de libertate pe care am transpus-o și în film, dar există scene pe care eu nu le-am trăit în viața reală.
Mai exact, nu am fost hoț de motociclete, nu am deținut niciun pistol și nici nu m-am drogat. În schimb, acestea sunt lucruri care s-au petrecut în jurul meu, pe care le-am observat și le-am inserat în <<Insula Muzicii>> pentru a crea o nouă poveste”, explică el.
Cu alte cuvinte, lungmetrajul este o ficțiune inspirată din fapte reale.
Libertate totală
Întrucât ideea centrală din „Insula Muzicii” vizează libertatea, gazdele evenimentului au adresat o întrebare spectatorilor.
„Ținând cont că libertatea personală poate îngrădi libertatea celor din jur, în ce măsură putem spune că suntem liberi? Vă simțiți liberi în totalitate?”, a întrebat prezentatoarea.
În sală s-a așternut liniștea.
„Și tăcerea este un răspuns”, a evidențiat Cosmin.
Dezbateri despre impactul traumelor din familie
Un alt aspect dezbătut după film a fost destinul tragic al protagonistului. Publicul a fost încurajat să își exprime părerea referitor la cum ar fi fost povestea lui Alex dacă nu ar fi provenit dintr-o familie disfuncțională.
„Cred că ar fi fost exact la fel. Un individ poate să facă alegeri bune indiferent de trecutul său. Familia disfuncțională este un lucru, ambiția personală este un altul”, a răspuns un spectator.
Alții au considerat că traumele din familie au influențat semnificativ evoluția protagonistului, iar astfel, o simplă întrebare a angajat oamenii într-o dezbatere liberă.
Află secretele din culise
Scena cristalizând disfuncționalitatea familiei a fost filmată în curtea unei case din Cluj.
„Este, totodată, singura scenă în română și e reprezentativă pentru mentalitatea societății românești postcomuniste. Neasumarea responsabilității și lepădarea integrală pune eticheta ignoranței pe unii indivizi care, la un moment dat, vor fi trași la răspundere.
De asemenea, repercusiunile lipsei de interes în creșterea și educarea copilului sunt punctate în mod clar și direct în această scenă”, a spus Cosmin pentru Cluj24, într-un interviu anterior.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare hidrologică Cod Galben, ca urmare a precipitațiilor prognozate și a condițiilor hidrometeorologice existente, pentru intervalul 17 iunie, ora 12:00 – 18 iunie, ora 9:00.
Potrivit hidrologilor, în această perioadă se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, precum și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție, scrie Agerpres.
Fenomenele vizate se pot manifesta pe anumite sectoare de râuri din județele: Cluj, Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara, Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea și Buzău, precizează sursa citată.
De asemenea, probabilitatea și intensitatea cea mai ridicată a manifestării acestor fenomene este estimată pentru județele Cluj și Alba, unde se pot înregistra viituri rapide și inundații locale, în special pe cursurile mici de apă.
„Populația este rugată să manifeste prudență, să evite deplasările în apropierea râurilor, a podurilor improvizate sau a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații. Traversarea drumurilor acoperite de ape trebuie evitată cu strictețe, iar locuințele și bunurile situate în zone joase trebuie protejate în mod corespunzător. Se recomandă curățarea rigolelor și a șanțurilor de scurgere din jurul gospodăriilor, precum și respectarea tuturor indicațiilor primite din partea autorităților locale”, se menționează în comunicat.
Ploi, vijelii și căderi de grindină la munte
Amintim că marți, 17 iunie, până la ora 21.00, vor fi perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în zona de munte a Clujului.
Potrivit meteorologilor, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii. Vântul va bate cu rafale de 50-70 de kilometri pe oră și este posibil să cadă grindină.
EVENIMENT
UPDATE. Minor lovit de mașină, lângă Metro Florești. O ambulanță aflată întâmplător în zonă i-a acordat prim-ajutor

Un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton a avut loc marți, în comuna Florești, în zona Metro.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, un echipaj medical din Florești care se afla întâmplător în zonă, în timp ce transporta un pacient către Cluj-Napoca, a oprit pentru a acorda primul ajutor victimei. Ulterior, pietonul a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).
Potrivit martorilor, incidentul s-a petrecut la semaforul intermitent din zonă.
„ Accident la semaforul intermitent de la Metro. Cu siguranță nici pietonii nu se asigură când traversează, dar și mașinile circulă pe acolo ca pe autostradă. Nu înțeleg de ce a tăiat «Dorel» cablurile la semafoare, că a funcționat ok”, a declarat un cititor Cluj24.
UPDATE
„În data de 17 iunie, în jurul orei 11.20, polițiștii au fost sesizați despre un accident rutier produs pe DN1 E60, în localitatea Florești.
Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 79 de ani, din localitatea Gilău, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton de 17 ani din aceeasi localitate, aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.
În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului care a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Cluj
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit. Primar: Sportul e sănătate

Autoritățile locale din Florești au demarat lucrările de înlocuire a gazonului sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din comună. Anunțul a fost făcut de primarul Bogdan Pivariu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
„Este un pas important pentru a oferi condiții cât mai bune tuturor celor care aleg să facă sport aici, de la copii la adulți”, a precizat edilul.
Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit
Floreștiul este una dintre cele mai dinamice comunități din județ, cu un număr mare de copii și tineri activi, iar administrația locală pune un accent tot mai mare pe îmbunătățirea infrastructurii sportive. În acest context, investițiile continuă, după ce anul trecut a fost inaugurată și o sală modernă de vestiare și conferințe.
Primarul Bogdan Pivariu a subliniat importanța unui teren bine întreținut, care nu doar susține performanța sportivă, dar contribuie și la prevenirea accidentărilor.
„Sportul înseamnă sănătate, educație și comunitate. Pentru o generație tânără și modernă, sportul nu este doar o alegere, este o necesitate”, a transmis primarul Floreștiului.

Polițiștii municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție au fost sesizați, luni seară, în jurul orei 22, de către un bărbat de 55 de ani, cu privire la faptul că la aceeași dată în jurul orei 21.50, ar fi surprins pe camerele de supraveghere, două persoane necunoscute care verificau portierele mai multor mașini parcate pe strada Plopilor, din municipiul Cluj-Napoca, încercând să le deschidă.
În cauză, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă de furt, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanelor și tragerea la răspundere a acestora.
Astfel, oamenii legii caută doi tineri care au verificat portierele mașinilor parcate.