Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Cine sunt elevii de 10 ai Clujului la Bacalaureat. Trei sunt de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu”

Publicat


Examen bacalaureat

Opt absolvenți de la licee din Cluj-Napoca au obținut media 10 la Bacalaureat, cei mai mulți dintre ei, 3, fiind de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, și câte unul de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiul Economic „Iulian Pop”.

Aceștia au dezvăluit pentru Cluj24 care sunt secretele reușitei lor și ce planuri de viitor au.

Autodisciplina, cea mai importantă

miruna popa

Miruna Popa de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” recunoaște că examenul de Bacalaureat nu a fost unul ușor, mai ales după doi ani de pandemie și cu școală online.

„A fost mai greu să mă mobilizez și să mă concentrez, dar, cel puțin pentru mine, autodisciplina a fost cea mai importantă. Eu să-mi fixez țelurile, eu să trag de mine, să îmi dau seama că doar pentru mine lupt și că eu sunt cea mai mare concurență a mea”, a spus Miruna.

Aceasta își dorește o carieră în IT și se pregătește să dea admitere, dar încă oscilează între UBB, la Matematică-Informatică, sau la UTCN, la Automatizări-Calculatoare.

Trebuie să înveți constant

horea holobâcă

Colegul său Horia Holobâcă este de părere că rezultatul obținut se datorează unui efort susținut de învățare constantă.

„Nu trebuie să tragi tare în toți cei patru ani de liceu, dacă ești constant, dar în clasa a XII-a m-am concentrat ceva mai mult”, a spus Horia.

Acesta va da admitere la Facultatea de Psihologie a UBB.

Tot de la „Avram Iancu” a obținut media 10 și Emanuela Doboș care, însă, nu a putut fi contactată.

A plâns de bucurie

iulia chita

Iulia Chita de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” nu se aștepta să obțină media 10 la Bacalaureat și recunoaște că a plâns de bucurie când a aflat rezultatul.

„Am depus mult efort în ultima periooadă, dar nu mă așteptam la media 10.

Eu mă pregătesc pentru admitere la Facultatea de Arhitectură a UTCN, am neglijat puțin admiterea și m-am focusat pe Bacalaureat.

Când am introdus codul luni dimineață nu mi-a venit să cred, m-am întrebat dacă sigur este codul meu, și am verificat și la liceu să văd dacă e adevărat”, a spus Iulia.

Absolventa a știut tot la Istorie și Logică, dar și la Română a scris tot. Totuși, la această probă avea o temere, care i-a fost spulberată cînd a văzut și aici nota 10.

Aceasta a precizat că a avut noroc cu profesori foarte buni de la „Ghibu”, astfel că nu a luat meditații la Logică, dar s-a pregătit suplimentar la Istorie și Română, dar doar pentru faptul că nu lucra suficient acasă.

Iulia vrea să devină arhitect și se pregătește de admitere la UTCN, considerând că i se potrivește o astfel de meserie, care este una provocatoare.

„Ca arhitect trebuie să te gândești să găsești soluții la probleme, nu e vorba doar de desenat o casă sau un bloc”, a conchis Iulia Chita.

Tânăra își va depune dosarul și la facultățile de arhitectură din Timișoara și Oradea, pentru a fi sigură că, dacă nu este admisă la Cluj, își va urma visul de a deveni arhitectă.

Va studia în Olanda

ana opre

Ana Opre de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” consideră că munca susținută a dus-o la obținerea mediei 10 la Bacalaureat.

„E foarte important să începi de la începutul anului și să înveți pe tot parcursul său. Eu am avut noroc cu o formare foarte bună din partea profesorilor în toți cei patru ani de liceu”, a precizat Ana.

Tânăra vrea să urmeze o carieră în studii internaționale, la Universitatea Leiden din Olanda, pentru că îi plac istoria și diplomația.

„Îmi place să fiu înconjurată de oameni din toată lumea, să aflu despre cultura lor, despre modul lor de gândire”, a afirmat Ana.

Aceasta va urma, la facultatea din Olanda, cursurile în limba engleză.

Andreea Cristea va studia contabilitate la UBB

andreea cristea

 

Andreea Cristea a absolvit cursurile Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca și, chiar dacă a învățat, spune că nu i-a venit să creadă că a luat 10 pe linie.

„A fost puțin greu din cauza pandemiei, dar am avut tot timpul rezultate bune la învățătură și m-au ajutat foarte mult și profesorii de la școală, cărora le mulțumesc foarte mult pentru toate cunoștințele pe care le-au împărtășit. Nu mi-a venit să cred. Am fost foarte încântată de rezultatul obținut”, a spus pentru cluj24.ro eleva de 10.

Părinții au fost alături de ea tot timpul, inclusiv astăzi, când au așteptat împreună rezultatele. „Toată lumea a fost foarte fericită și în casă a fost o atmosferă foare frumoasă”, a spus Andreea.

Ea a știut încă din clasa a VIII-a ce drum vrea să urmeze.

„Atunci am decis că vreau să urmez FSEGA, așa că m-am orientat spre Colegiul Economic <<Iulian Pop>>, unde puteam să acumulez cunoștințe pe care să le folosesc și în viitor, și sunt foarte încântată de alegerea făcută.

Așa că va rămâne la Cluj și va studia contabilitate la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – FSEGA, a Universității Babeș-Bolyai.

Roxana Roșca: Se poate să ai și viață socială, și să înveți

roxana maria rosca 1

Roxana Maria Roșca, de acum fostă elevă a Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, care a obținut media 10 la Bacalaureat este, cu siguranță, mândria profesorilor.

„A fost un an greu, mai ales din pricina volumului de materie pe care l-am avut de parcurs, însă nu a fost imposibil. Eu am reușit și să ies cu prietenii, să merg să fac voluntariat, să particip și în viața mea socială, nu doar să învăț. Deci se pot face amândouă”, spune Roxana.

Consideră că subiectele de la BAC au fost accesibile, însă, spune ea, era nevoie să treci de câteva ori prin materie ca să poți să spui să le stăpânești.

Iar pentru aceste rezultate a avut tot sprijinul.

„Și părinții, dar și profesorii au fost alături de mine și m-au susținut. Mereu m-au încurajat să continui, să învăț, să ajung cât mai departe, să evoluez și să-mi ating obiectivele. Și mai ales profesorilor mei de la <<Blaga>> le mulțumesc. Eu am fost elevă din clasa I acolo, am titlul de <<veterană de Blaga>> și m-au ajutat să mă dezvolt și pe plan profesional, dar și pe plan personal, mai ales prin sfaturi”, a declarat Roxana Roșca.

Tânăra vrea să rămână acasă, la Cluj, și se va înscrie la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai.

Cristina, încă o elevă de 10 care va studia la Cluj

cristina bozesan

Cristina Bozeșan este absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și efortul pe care l-a făcut învățând acasă foarte mult, a dat rezultate.

„A fost destul de greu și o perioadă destul de stresantă, dar a contat foarte mult sprijinul profesorilor de la școală, cât și efortul pe care l-am depus eu acasă, învățând mai mult și făcând mai multe subiecte”, spune Cristina despre examen.

Părinții i-au fost alături și au sprijinit-o mereu, mai ales în alegerea facultății. Cristina a ales să studieze dreptul la Universitatea Babeș-Bolyai.

Ea face parte din generația care a fost nevoită să facă și școală online, din cauza pandemiei de Covid-19. Și spune că nu a fost ușor, dar nici foarte greu.

„A fost mai greu să mă mobilizez să încerc să revin la vechile obiceiuri, mai ales cu învățatul, dar toată adrenalina și tot stresul m-au motivat să fiu mai bună”, a spus Cristina Bozeșan.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Emil Boc a aprins luminile festive la deschiderea Târgului „Planeta Crăciun” din Cluj-Napoca

Publicat

Vineri, începând cu ora 19, a avut loc deschiderea oficială a târgului „Planeta Crăciun”, organizat de UNTOLD Universe. Clujenii s-au bucurat la aprinderea luminilor festive, care au transformat Piața Unirii într-o atmosfera de poveste.

Spectacolul de deschidere i-a adus în scena pe Carla’s Dreams, Andreea Șilochi și Kids Sing Academy. Conceptul „Planeta Crăciun” transformă Piața Unirii într-un loc inedit oferind surprize pentru toate vârstele. Printre acestea se numără roată panoramică, caruselul pentru cei mici, sania lui Moș Crăciun în versiunea VR.

De asemenea, căsuțele cu bunătăți locale și produse handmade, oferă vizitatorilor o multitudine de gusturi cu care se pot delecta, dar și o varietate de cadouri pe care le pot achiziționa pentru cei dragi.

Au fost aprins iluminatul festiv din centrul Clujului

De pe scena amenajată în Piața Unirii, primarul Emil Boc a transmis un mesaj participanților la deschiderea Târgului de Crăciun.

„Sunt mândru că sunt primarul unui asemenea oraș, sunt mândru de dumneavoastră și cu toții suntem mândri că suntem clujeni, în primul rând prin ceea ce faceți dumneavoastră în fiecare zi pentru Cluj. Vă mulțumesc, dragi clujeni”, a transmis edilul publicului.

În cadrul evenimentului de vineri seară a avut loc și un moment special, aprinderea luminițelor în Piața Unirii. Primarul Emil Boc, înconjurat de mai mulți tineri și copii, au apăsat butonul pentru aprinderea iluminatului festiv.

20 de lei un pahar de vin, 35 de lei kürtos-urile

Prețurile, deși puțin modificate față de ediția anterioară, sunt în continuare considerate ca fiind ridicate.

Băuturile calde: vinul fiert, ceaiul și ciocolata caldă, au prețuri variate între 15-20 lei. Totodată, la mare căutare sunt și kürtos-urile și plăcintele pe lespede, ale căror prețuri se încadrează între 20-35 lei.

Ce puteți vizita la Târgul de Crăciun?

Printre căsuțele lui Moș Crăciun se evidențiază „Căsuța binelui”, care oferă la prețuri accesibile lumânări naturale și cărți în limba engleză pentru copii, având ca scop strângerea de fonduri pentru copiii din medii defavorizate, incluși în programul caritabil „Something New”.

Târgul din Piața Unirii va rămâne deschis până pe 1 ianuarie 2025, iar pe 1 decembrie se va inaugura și Târgul de Iarnă de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, ambele parte din conceptul „Planeta Crăciun”.

Bianca Matei

Timeea Morocoj

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul Cluj, în CEAȚĂ. „Vom UPGRADA sistemul actual de aterizare instrumentală dar doar în 2025”

Publicat

Platforma stationare avioane Cluj

Ceața a fost, este și se pare că va mai fi o problemă pentru traficul aerian de pe aeroportul din Cluj. Sistemul de balizaj sau, așa cum i se spune corect, sistemul de aterizare instrumentală achiziționat în 2014 se pare că nu face față ceții ardelene. Acesta ar fi influențat și de apropierea Someșului Mic care ar crea interferențe.

Există sisteme mai performante și se pare că actualul sistem va fi upgradat până anul viitor. Cluj24 a cerut lămuriri Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca legat de această problemă.

Aeroportul Cluj, în CEAȚĂ. „Vom UPGRADA sistemul actual de aterizare instrumentală dar doar în 2025”

„Sistemul de aterizare instrumentală (ILS) de Categoria 2 este utilizat pe durata efectuării procedurilor de apropiere de precizie și de aterizare în condiții de vizibilitate redusă. Sistemul ILS CAT II are următoarele valori minime de operare: distanta vizuală în lungul pistei nu mai mică de 300m; vizibilitatea verticală nu mai mică de 30m.

Cu toate acestea, existenta unui astfel de sistem nu garantează efectuarea aterizărilor. Pe lângă echipamentele existente la sol, sunt și alți factori implicați care trebuie luați în considerare.

Având în vedere influența pe care râul Someș poate să o aibă asupra performanțelor acestui sistem, dorim să vă aducem la cunoștință că, pentru asigurarea condițiilor de desfășurare în deplină siguranță a activității de aviație pe Aeroportul International Cluj, toți parametrii de funcționare ai acestui sistem sunt verificați din zbor în mod regulat.

În ceea ce priveşte sistemul ILS CAT III, la fel ca în cazul ILS CAT II, nu există garanția efectuării aterizărilor până la o anumită valoare a vizibilității orizontale și verticale. În plus, limita de operare pentru un astfel de sistem este stabilită de către autoritatea competentă, în funcție de un cumul de factori.

Totodată, dorim să vă aducem la cunoștință că Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a întreprins demersuri pentru upgrade-ul sistemului ILS actual de la CAT II la CAT III, dar din cauza complexității implementării unui astfel de sistem, acesta va deveni operațional (la standard CAT III) în anul 2025”, a comunicat Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România. Proiect ambițios de 130 de milioane de euro

Publicat

De

UTCN Cluj-Napoca

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) face parte din HUB-ul regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen Ro-HydroHub, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea (ICSI) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).

Acest proiect ambițios, anunțat de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, joi, 21 noiembrie 2024, are o valoare de 130 de milioane de euro, iar finanțarea provine din fonduri europene.

UTCN, jucător cheie în HUB-ul de cercetare al hidrogenului din România

”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen.

Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă.

Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, în cadrul lansării oficiale a proiectului.

Rectorul UTCN: ”Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului”

Din partea UTCN au participat la eveniment prof. dr. ing. Adrian Groza, Infrastructură Informatică și Digitalizare și conf. dr. ing. Vlad Burnete, Relaţii Internaţionale, Comunicare și Imagine, prorectori ai universității.

”UTCN este pregătită să joace un rol central în HUB-ul de hidrogen, fiind renumită pentru ecosistemul său de cercetare, laboratoarele avansate și expertiza în domeniul energiei regenerabile și al tehnologiilor verzi.

Am demonstrat deja angajamentul față de durabilitate și soluții inovatoare pentru societate, prin proiectele care vizează eficiența energetică, rețele inteligente și tehnologii cu emisii reduse de carbon. Prin acest hub, vom contribui la tehnologiile viitorului care vor avea un impact atât la nivel regional, cât și național și vom dezvolta colaborări internaționale cu părțile interesate”, a menționat rectorul UTCN, prof dr. ing. Vasile Țopa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

Publicat

louis

Cumpărat de CFR Cluj de la Fiorentina în vara acestui an cu 2,3 milioane de euro, Louis Munteanu, în vârstă de 22 de ani, a ajuns să fie „curtat” de trei echipe, conform patronului Nelu Varga.

Spania, Italia și Germania ar fi țările de proveniență a acestor oferte.

Varga se declară mulțumit de jocul lui Munteanu și, în ciuda interesului pentru atacant, nu vrea să-l vândă până la vară.

Trei, Doamne, și toate trei îl vor! Trei echipe se bat pe SEMNĂTURA lui Louis Munteanu (CFR Cluj), spune patronul Varga

„Chiar sunt convins că este cel mai reușit transfer pe care l-am făcut la CFR. Sunt deja trei echipe care îl vor. Din Italia, Germania și Spania. Dar, nu ne grăbim. El trebuie să ne ajute să luăm titlul”, a declarat Nelu Varga, potrivit prosport.ro.

În plus, patronul de la CFR Cluj e de părere că Louis Munteanu trebuia să fie convocat la naționala României pentru meciurile cu Kosovo (3-0 la masa verde) și Cipru (4-1).

„Părerea mea este că trebuia și el să fie la națională. Dar domnul Lucescu știe cel mai bine și care sunt momentele când trebuie convocați. Cred că va veni și vremea lui, în scurt timp. Nu-mi fac probleme”, a mai declarat patronul de la CFR Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax