Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Cine sunt elevii de 10 ai Clujului la Bacalaureat. Trei sunt de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu”

Publicat


examen scris evaluarea națională

Opt absolvenți de la licee din Cluj-Napoca au obținut media 10 la Bacalaureat, cei mai mulți dintre ei, 3, fiind de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, și câte unul de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiul Economic „Iulian Pop”.

Aceștia au dezvăluit pentru Cluj24 care sunt secretele reușitei lor și ce planuri de viitor au.

Autodisciplina, cea mai importantă

miruna popa

Miruna Popa de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” recunoaște că examenul de Bacalaureat nu a fost unul ușor, mai ales după doi ani de pandemie și cu școală online.

„A fost mai greu să mă mobilizez și să mă concentrez, dar, cel puțin pentru mine, autodisciplina a fost cea mai importantă. Eu să-mi fixez țelurile, eu să trag de mine, să îmi dau seama că doar pentru mine lupt și că eu sunt cea mai mare concurență a mea”, a spus Miruna.

Aceasta își dorește o carieră în IT și se pregătește să dea admitere, dar încă oscilează între UBB, la Matematică-Informatică, sau la UTCN, la Automatizări-Calculatoare.

Trebuie să înveți constant

horea holobâcă

Colegul său Horia Holobâcă este de părere că rezultatul obținut se datorează unui efort susținut de învățare constantă.

„Nu trebuie să tragi tare în toți cei patru ani de liceu, dacă ești constant, dar în clasa a XII-a m-am concentrat ceva mai mult”, a spus Horia.

Acesta va da admitere la Facultatea de Psihologie a UBB.

Tot de la „Avram Iancu” a obținut media 10 și Emanuela Doboș care, însă, nu a putut fi contactată.

A plâns de bucurie

iulia chita

Iulia Chita de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” nu se aștepta să obțină media 10 la Bacalaureat și recunoaște că a plâns de bucurie când a aflat rezultatul.

„Am depus mult efort în ultima periooadă, dar nu mă așteptam la media 10.

Eu mă pregătesc pentru admitere la Facultatea de Arhitectură a UTCN, am neglijat puțin admiterea și m-am focusat pe Bacalaureat.

Când am introdus codul luni dimineață nu mi-a venit să cred, m-am întrebat dacă sigur este codul meu, și am verificat și la liceu să văd dacă e adevărat”, a spus Iulia.

Absolventa a știut tot la Istorie și Logică, dar și la Română a scris tot. Totuși, la această probă avea o temere, care i-a fost spulberată cînd a văzut și aici nota 10.

Aceasta a precizat că a avut noroc cu profesori foarte buni de la „Ghibu”, astfel că nu a luat meditații la Logică, dar s-a pregătit suplimentar la Istorie și Română, dar doar pentru faptul că nu lucra suficient acasă.

Iulia vrea să devină arhitect și se pregătește de admitere la UTCN, considerând că i se potrivește o astfel de meserie, care este una provocatoare.

„Ca arhitect trebuie să te gândești să găsești soluții la probleme, nu e vorba doar de desenat o casă sau un bloc”, a conchis Iulia Chita.

Tânăra își va depune dosarul și la facultățile de arhitectură din Timișoara și Oradea, pentru a fi sigură că, dacă nu este admisă la Cluj, își va urma visul de a deveni arhitectă.

Va studia în Olanda

ana opre

Ana Opre de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” consideră că munca susținută a dus-o la obținerea mediei 10 la Bacalaureat.

„E foarte important să începi de la începutul anului și să înveți pe tot parcursul său. Eu am avut noroc cu o formare foarte bună din partea profesorilor în toți cei patru ani de liceu”, a precizat Ana.

Tânăra vrea să urmeze o carieră în studii internaționale, la Universitatea Leiden din Olanda, pentru că îi plac istoria și diplomația.

„Îmi place să fiu înconjurată de oameni din toată lumea, să aflu despre cultura lor, despre modul lor de gândire”, a afirmat Ana.

Aceasta va urma, la facultatea din Olanda, cursurile în limba engleză.

Andreea Cristea va studia contabilitate la UBB

andreea cristea

 

Andreea Cristea a absolvit cursurile Colegiul Economic „Iulian Pop” din Cluj-Napoca și, chiar dacă a învățat, spune că nu i-a venit să creadă că a luat 10 pe linie.

„A fost puțin greu din cauza pandemiei, dar am avut tot timpul rezultate bune la învățătură și m-au ajutat foarte mult și profesorii de la școală, cărora le mulțumesc foarte mult pentru toate cunoștințele pe care le-au împărtășit. Nu mi-a venit să cred. Am fost foarte încântată de rezultatul obținut”, a spus pentru cluj24.ro eleva de 10.

Părinții au fost alături de ea tot timpul, inclusiv astăzi, când au așteptat împreună rezultatele. „Toată lumea a fost foarte fericită și în casă a fost o atmosferă foare frumoasă”, a spus Andreea.

Ea a știut încă din clasa a VIII-a ce drum vrea să urmeze.

„Atunci am decis că vreau să urmez FSEGA, așa că m-am orientat spre Colegiul Economic <<Iulian Pop>>, unde puteam să acumulez cunoștințe pe care să le folosesc și în viitor, și sunt foarte încântată de alegerea făcută.

Așa că va rămâne la Cluj și va studia contabilitate la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – FSEGA, a Universității Babeș-Bolyai.

Roxana Roșca: Se poate să ai și viață socială, și să înveți

roxana maria rosca 1

Roxana Maria Roșca, de acum fostă elevă a Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, care a obținut media 10 la Bacalaureat este, cu siguranță, mândria profesorilor.

„A fost un an greu, mai ales din pricina volumului de materie pe care l-am avut de parcurs, însă nu a fost imposibil. Eu am reușit și să ies cu prietenii, să merg să fac voluntariat, să particip și în viața mea socială, nu doar să învăț. Deci se pot face amândouă”, spune Roxana.

Consideră că subiectele de la BAC au fost accesibile, însă, spune ea, era nevoie să treci de câteva ori prin materie ca să poți să spui să le stăpânești.

Iar pentru aceste rezultate a avut tot sprijinul.

„Și părinții, dar și profesorii au fost alături de mine și m-au susținut. Mereu m-au încurajat să continui, să învăț, să ajung cât mai departe, să evoluez și să-mi ating obiectivele. Și mai ales profesorilor mei de la <<Blaga>> le mulțumesc. Eu am fost elevă din clasa I acolo, am titlul de <<veterană de Blaga>> și m-au ajutat să mă dezvolt și pe plan profesional, dar și pe plan personal, mai ales prin sfaturi”, a declarat Roxana Roșca.

Tânăra vrea să rămână acasă, la Cluj, și se va înscrie la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai.

Cristina, încă o elevă de 10 care va studia la Cluj

cristina bozesan

Cristina Bozeșan este absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca și efortul pe care l-a făcut învățând acasă foarte mult, a dat rezultate.

„A fost destul de greu și o perioadă destul de stresantă, dar a contat foarte mult sprijinul profesorilor de la școală, cât și efortul pe care l-am depus eu acasă, învățând mai mult și făcând mai multe subiecte”, spune Cristina despre examen.

Părinții i-au fost alături și au sprijinit-o mereu, mai ales în alegerea facultății. Cristina a ales să studieze dreptul la Universitatea Babeș-Bolyai.

Ea face parte din generația care a fost nevoită să facă și școală online, din cauza pandemiei de Covid-19. Și spune că nu a fost ușor, dar nici foarte greu.

„A fost mai greu să mă mobilizez să încerc să revin la vechile obiceiuri, mai ales cu învățatul, dar toată adrenalina și tot stresul m-au motivat să fiu mai bună”, a spus Cristina Bozeșan.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Ciolacu vrea CONTROL absolut asupra românilor

Publicat

claudiu tarziu

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor.

„Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz de instrumentul numit ordonanță de urgență (în acest caz, nr. 69/2024). Sub pretextul acordării unui ”credit fiscal”, orice cheltuială a fiecărui român va fi contabilizată și analizată de către ANAF.

Mai mult, vom ușura misiunea ANAF, avînd obligația de a raporta fiecare ban plătit unui comerciant. Pentru asta, trebuie să păstrăm o evidență strictă a facturilor și a bonurilor fiscale primite și să depunem anual o ”declarație fiscală unică inteligentă”, care va cuprinde toate cheltuielile. Cu alte cuvinte, cei mai mulți români vor fi siliți să-și angajeze câte un contabil.”

Claudiu Târziu (AUR): Ciolacu vrea CONTROL absolut asupra românilor

Bineînțeles că această măsură este prezentată românilor ca fiind, de fapt, în beneficiul lor, nicidecum împotriva intimității și a vieții private, după cum ne explică, în continuare, liderul AUR.

„Motivul oficial este acela că, la final de an, statul ne va acorda reduceri de impozite sau chiar ne va rambursa o parte din banii dați pe bunuri și servicii ”eligibile” (de pildă, pentru educație, sănătate, dobânzi bancare). Este doar o nadă pentru cei slabi de înger, ca să se supună, fără grijă, unui sistem de tip totalitar. Mediul de afaceri și experții contabili au atras atenția că prin aceste prevederi se încalcă dreptul fundamental și constituțional la viață privată. Poate există cheltuieli pe care nu dorim să le facem publice.”

Astfel, se ridică o mulțime de întrebări, având în vedere că aceste demersuri care îi transformă pe români în subiecții unor experimente ideologice.

„România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice”

„Vrem ca statul să știe ce alimente sau vestimentație preferăm? Suntem confortabili cu ideea că cineva, undeva, ne monitorizează călătoriile? Acceptăm să renunțăm la libertatea de a ne folosi banii cum vrem, în numele unor beneficii iluzorii?

Nu vi se pare că e vorba despre o nouă încercare a statului captiv găștii de pradă PSD-PNL de a ne trata ca potențiali infractori? Pentru că interesul ascuns al acestuia este legat de veniturile noastre, pe care le prezumă, în mod nedrept și neconstituțional, a nu fi licite. România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice în această parte a Europei.”

„De la ”creditul fiscal” până la ”creditul social” al Chinei comuniste nu mai este decît un pas. Ținta este controlul absolut asupra persoanei.” – atrage atenția Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR  și europarlamentar.

Citește mai departe

CULTURA

Cenușăreasa „vine” la Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar „Aquaman And The Lost Kingdom” se vede la Iulius Mall Cluj

Publicat

movie nights

Iulius Parc devine un tărâm al fantasticului, unde poveștile copilăriei prind viață, iar filmele cu personaje legendare se văd pe ecranul de la Movie Nights. Weekend-ul acesta, cei mici sunt așteptați să afle povestea Cenușăresei, în cadrul Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar cinefilii de toate vârstele își dau întâlnire la filmul „Aquaman And The Lost Kingdom”.

cenusareasa

Un weekend magic, unde lumea poveștilor o întâlnește pe cea a filmului, se anunță la Iulius Mall Cluj. Kids Thursdays – Teatru de Păpuși „o aduce” joi, 11 iulie 2024, în Iulius Parc, pe „Cenușăreasa”. În drum spre petrecerea regală, îndrăgita prințesă se va opri să le povestească celor mici aventura sa, începând cu ora 18:00. Intrarea este gratuită. Partenerii evenimentului sunt Anima Art, iar programul complet al Kids Thursdays îl găsești pe pagina Iulius Mall Cluj.

aquaman

Cenușăreasa „vine” la Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar „Aquaman And The Lost Kingdom” se vede la Iulius Mall Cluj

Fanii universului DC sunt așteptați vineri, 12 iulie, de la ora 21:30, la film în aer liber. Săptămâna aceasta pelicula „Aquaman And The Lost Kingdom” propune o aventură subacvatică, alături de actorii Jason Momoa, Patrick Wilson și Yahya Abdul Mateen. Vino să vezi dacă Aquaman și fratele său, Orm, reușesc să salveze Atlantida și să prevină distrugerea întregii lumi! Intrarea la Movie Nights este gratuită, iar dacă vrei să afli ce filme vor rula în aer liber vara aceasta, în Iulius Parc, poți consulta programul de pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum se CALCULEAZĂ, care sunt SUMELE și când intră BURSELE elevilor în iulie

Publicat

Indicii ROBOR aproape de 6%

Cum se calculează, care sunt sumele și când intră bursele elevilor în iulie? Banii de burse ai elevilor pentru luna iunie vor fi plătiți luni, 15 iulie, după ce vor fi virați către inspectoratele școlare și școli.

Bursa de merit ar urma să fie de 338 de lei pentru elevii de clasele V, VI, VII, IX, X și XI, cu peste 100 de lei mai mică decât cuantumul minim stabilit de lege, transmite Edupedu, citat de Alba24.ro.

Cum se CALCULEAZĂ, care sunt SUMELE și când intră BURSELE elevilor în iulie

Absolvenții de gimnaziu și de liceu care au susținut examene recent primesc pe iunie 450 de lei, suma integrală.

Precizări legate de modul în care trebuie calculate bursele

Absolvenții de clasa a VIII-a care au dat Evaluarea Națională, respectiv absolvenții de liceu – care au susținut Bacalaureat 2024 primesc, în iulie, bursa de merit pentru toată luna iunie, conform Ministerului Educației.

Instituția a trimis o adresă după ce unele școli au înțeles greșit să calculeze bursele elevilor în funcție de data la care se încheie cursurile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își întrerupe activitate vineri, pentru două ore

Publicat

De

Serviciul Permise Auto Cluj

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își va întrerupe activitate vineri, 12 iulie, anunță Consiliul Județean Cluj.

Este vorba de efectuarea unor lucrări de mentenanță.

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își întrerupe activitate vineri, pentru două ore

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor al județului Cluj, nu va avea activitate cu publicul vineri, 12 iulie, între orele 08.30-10.30.
Persoanele programate, în acest interval orar, vor fi preluate între orele 13.00-15.00.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax