Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Cine e de vină pentru haosul imobiliar din Florești. Explică arhitectul șef al Clujului cum era în comunism

Publicat


Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, explică cine e de vină pentru haosul imobiliar din Florești. Acesta a arătat, miercuri, pe pagina sa de socializare, cum la o densitate a populației mult mai mică față de cea actuală, încă înainte de Revoluție autoritățile au reușit să realizeze o dezvoltare urbană armonioasă, cu parcuri între blocuri, grădini, drumuri, centre culturale și administrative corespunzătoare.

”Cum a fost planificată dezvoltarea zonei centrale a Floreștiului în 1980?

– cu imobile de locuințe colective… care, cu toate că exista prevedere expresă în lege de a fi redusă la minim distanța dintre clădiri, au între ele un loc de joacă pentru copii sau o gradină de zarzavaturi
– cu o rețea de drumuri dimensionată corespunzător pentru a face față traficului… cu toate că se circula cu numere pare într-o zi și cu numere impare în cealaltă, iar gradul de motorizare era infim mai mic
– cu dotările necesare locuirii propuse… de învățământ (extindere școală cu 8 clase, 2 laboratoare și bibliotecă, grădiniță cu 120 de locuri), de cultură (cămin cultural și biblioteca comunală), restaurant… ș.a.

Toate acestea pentru o populație preconizată de 3468 de locuitori.

Azi, densitatea este… cel puțin dublă. Ei nu au reușit asta! Și atunci nu pot să nu întreb: dacă pe profesioniștii din acea perioadă îi obligau să obțină cea mai mică distanta între clădiri, densitatea maximă de locuitori și totuși nu au reușit să ajungă la densitățile din prezent (și să nu uităm că atunci erau mijloace de „convingere”), ce îi îndeamnă pe profesioniștii de azi să pună construcțiile în așa fel încât să fie aproape balcon în balcon…? De gândirea dotărilor publice și infrastructurii de drumuri și utilități nu întreb…”, a arătat Claudiu Salanță.

Arhitectul a declarat pentru Cluj24 că vina pentru haosul imobiliar din Florești este împărțită între profesioniști și autoritățile locale, dar totul merge după zicala ”degeaba ceri și nu se aprobă” sau ”nu e prost cine cere…”. La nivelul administrației locale se observă lipsa unei viziuni unitare pentru dezvoltare, care nu mai există de la PUG-ul realizat în anul 2004.

”Problema Floreștiului e că s-au făcut sute de derogări. Dacă în trecut era o schiță de sistematizare, care se respecta, acum nu mai avem asta. Oarecum s-a făcut o viziune, după care a fost alterată prin PUZ-uri, PUD-uri și PUD-ulețe, iar așa nu poți să faci planificare pe cartiere”, a mai spus Claudiu Salanță.

Arhitectul șef al județului încă așteaptă noul PUG

”Am văzut o versiune, în 2018, dar așteptările mele sunt de a stabili o rețea coerentă de străzi, terenurile necesare pentru infrastructura de rețele edilitare și aș vrea să văd niște zone de atracție, că la o rază de 500 de metri se găsește acea creșă sau grădiniță necesară, iar la 1 km maxim găsesc parcul necesar și școala necesară. Trebuie să existe un strad de drumuri și unul de dotări necesare. Dacă atunci s-a gândit totul pentru trei mii și ceva de oameni – adică inclusiv școală și o grădiniță care să aibă și dotări sanitar, la 5000 de locuitori trebuie să se procedeze proporțional”, adaugă Salanță.

Dezvoltare urbană nefirească între localități

Arhitectul șef consideră că zona metropolitană trebuie să se dezvolte în mod unitar, armonios, să existe colaborare între autoritățile locale, pentru evitarea unor situații ”nefirești” cum ar fi fost zona Donath de la ieșirea din Cluj-Napoca.

”Din 2014 spun că mi se pare nefiresc ce se întâmplă pe strada Donath, între municipiul Cluj-Napoca și Florești. Erau acolo aprobate documentații pentru blocuri cu regim de înălțime de P plus 25 de etaje. Iar în spatele lor urmau să se ridice blocuri cu regim P plus 10. Și încă există o presiune acolo. Cum se mai circula astăzi dacă ele se aprobau?  Trebuie să ai același reguli peste tot în zona metropolitană pentru că, în mod firesc, investitorii se vor orienta către zonele unde primesc acces mai facil la ceea ce doresc”.

1980, Zona actualului sens giratoriu. Cu galben, între blocurile portocalii, sunt locuri de joacă, iar cu verde grădinile de zarzavaturi.

Zona centrală


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. relu

    ianuarie 21, 2021 la 4:11 am

    una era pe vremea comunismului cand tot terenul era nationalizat si atunci institutele de proiectare puteau face orice, planificau scoli, crese, centre de cartier, ca tot terenul era la dispozitia lor si cu totul altceva acum, cand majoritatea terenurilor se afla in proprietate privata. Cand se dau exemple din trecut, ar trebui mentionat si acest aspect.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 evenimente locale din ultimele 24 de ore:

Emil Boc, către conducerea PNL, despre numirea prefectului UDMR: E o sfidare fără precedent! Au trecut peste o linie roșie!

FOTO/ A început bătălia nervilor în Parcul Central. Coadă în trafic lângă Cluj Arena și stații de autobuz mutate

Restricții de circulație în Cluj-Napoca din cauza lucrărilor de modernizare a străzilor G. Coșbuc și Cardinal I. Hossu

LIVE VIDEO/ Ceremonia de învestire a noului prefect de Cluj, Tasnadi Szilard și a celor doi subprefecți

O băbuță din Cluj a TÂLHĂRIT-O pe una din Iași. Și-au furat eșarfele și s-a lăsat cu arestări

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zece morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar

Publicat

Zece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet.

Printre persoanele decedate se numără şi un comandant militar, general-locotenentul Osman Erbas.

Ministerul turc al Apărării a comunicat că este vorba de un accident.

Elicopterul militar, de tip Cougar, s-a prăbuşit la periferia oraşului Tatvan, în estul Turciei.

Bilanţul accidentului este de zece morţi şi trei răniţi, care sunt spitalizaţi, potrivit Ministerului turc al Apărării.

Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 200.000 doze de vaccin AstraZeneca urmează să sosească în România

Publicat

O nouă tranşă de vaccin de la compania farmaceutică AstraZeneca, care constă în 208.000 de doze, va sosi în ţară pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale de depozitare existente la nivel naţional.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman. Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Până în prezent, au fost recepţionate 486.000 de doze AstraZeneca, iar din data de 15 februarie, au fost vaccinate 158.013 de persoane

În ţara noastră, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Grupul de comunicare al CNCAV

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon”, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate