ADMINISTRAȚIE
FOTO. Chidea, satul CLUJEAN cu un picior în Evul Mediu și altul în Mileniul 3: Aici, reformatul merge și la biserica ortodoxă

Chidea, unul din cele 6 sate ale comunei clujene Vultureni, e așezat într-o mică depresiune înconjurată de păduri, având o populație de 170 de locuitori permanenți. În weekend, numărul aproape că se triplează, întrucât mai mulți și-au cumpărat proprietăți sau au amenajat vechile case părintești. „Comoara de piatră” din județul Cluj, cu 4 biserici și 8 clopote, este un melanj de tradiție și modernitate, unde oamenii se înțeleg dincolo de concepțiile religioase.
„În această zonă se întâlnesc mai multe culte religioase. Avem biserică Romano-Catolică, Reformată, Ortodoxă, Unitariană. Există și evangheliști și penticostali.
Conform obiceiurilor, băieții sunt botezați după religia soțului, iar fetele după cea a mamei, astfel că nu există neînțelegeri din punct de vedere al credințelor.
E importantă armonia dintre locuitori, în ciuda diversității etnice și religioase. La noi, reformatul merge și la biserica de ortodocși și invers”, precizează Eugen Mureșan, primarul comunei Vultureni, pentru Cluj24.
Scriitorul controversat ce și-a găsit refugiul la Chidea
Satul clujean este locul în care scriitorul Nyírő József a fost primit ca acasă și ca preot, și ca morar, pietrele din moara administrată de el fiind păstrate și astăzi.
„Se pare că a fost un preot bun, dar mai rebel. A avut o drăguță dintr-un sat vecin, o fostă educatoare, iar din cauza vieții romanțate, a scăzut în ierarhia bisericească și a venit aici”, povestește primarul.
Despre scriitor mai știe că a plecat din sat prin anii ’40 și că a scris împotriva românilor, acesta fiind, probabil, singurul moment din istoria locului în care nu a fost armonia totală despre care a povestit anterior.
„De altfel, a fost un bun gospodar, a avut o moară de apă de care a avut mare grijă. Și-a dorit ca cenușa lui să fie îngropată în Ardeal, ceea ce, din nefericire, nu s-a întâmplat”, completează Mureșan.

sursa: Wikipedia
Comunitatea aduce modernitatea… în inima tradiției
Populația e majoritar maghiară, în proporție de 95%, conform acestuia. În 1930 avea aproximativ 600 de locuitori, dintre care doar 180 erau români.
Dacă în mod obișnuit, oamenii din spațiul rural sunt conservatori și iubitori de tradiție, aici se bucură de o lume modernă dar și tradițională, în același timp.
„Mulți vin din spațiul urban, modern, dar duc mai departe obiceiurile vechi. Prin urmare, sunt atât conservatori, cât și deschiși la nou.
E un conservatorism pozitiv. Se conservă lucrurile, dar nu stagnează și nu rămân învechite. Oamenii sunt la temă cu internetul și tot ce e în lume.
Sunt primar de aproape 20 de ani și în timpul acesta nicio casă nu s-a construit altfel decât după modelul tradițional”, adaugă edilul.

sursa: Facebook – Ținutul Fluturelui Albastru
Case de piatră
Piatra este principalul mijloc de construcție al locuințelor din Chidea.
„Mai mulți meșteșugari buni au dat forme frumoase pietrei din care sunt alcătuite casele. Acestea au, în general, 2-3 camere, majoritatea fiind împrejmuite de ziduri tot de piatră”, precizează primarul.
Deși s-au făcut modernizări, casele păstrează forma tradițională, fără să se folosească noi materiale de construcții.
Una dintre acestea a fost transformată în Muzeul Satului. Locuința a aparținut celui mai bun gospodar din perioada anilor 1700.
„Are o cameră, o mică terasă unde se adună tineretul, dar și alți locuitori ai satului. E alai cu cai, căruțe, muzică, oamenii îi întâmpină și îi servesc cu mâncare”, descrie primarul.
Cu un picior în Evul Mediu și altul în Mileniul 3
Un profesor de la Științe ale Naturii, din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a vizitat satul și, potrivit spuselor sale, nu s-a săturat de făcut poze.
„Era fascinat de biodiversitate și, într-adevăr, cine își dorește să trăiască în natură, cu un picior în Evul Mediu și altul în Mileniul 3, e bine să vadă că există și așa ceva, la Chidea”, punctează acesta.
O „Sighișoară rurală”: vegetație bogată, turism ieftin, dar bun
În opinia lui, cea mai mare atracție este satul, ca atare, motiv pentru care a încercat să îl pună în valoare prin organizarea mai multor evenimente.
„Interesant e tot, începând de la biserici la locuințe. Unii o denumesc <<Sighișoara rurală>>”.
Noi am organizat la nivelul comunei un festival silvestru, dar și un festival al ceaunului, unde producatorii locali vin și promovează produsele tradiționale.
Am organizat și un circuit de cross cu biciclete. Am parcurs mai multe localități, amplasând puncte de hidratare și alimentare”, notează Mureșan.
În plus, în fiecare toamnă se organizează Balul Strugurilor, care a prins foarte bine la tineri.
„E o zonă cu turism ieftin”, conchide primarul.
Așadar, Chidea este satul clujean unde tradiția este prietenă cu modernitatea, piatra cu casa, ortodoxul cu reformatul, sau pe scurt, e locul unde diversitatea e în floare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
”Vara la Hoia”. Concept unic de tabără etnografică la Cluj, pentru copiii cu vârste între 4 și 14 ani. Cât costă

În această vară, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va deveni locul unui concept unic de tabără etnografică dedicată copiilor cu vârste între 4 și 14 ani.
Tabăra „Vara la Hoia” va oferi o experiență educativă și recreativă de neuitat, îmbinând tradițiile și meșteșugurile românești cu activități interactive în aer liber.
Ateliere de pictură, modelaj, dansuri sau împletit brățări
După o pauză de mai bine de cinci ani, Muzeul Etnografic al Transilvaniei reia seria taberelor de zi, dar cu un concept mai complex și diversificat. Activitățile din cadrul taberei, arată reprezentanții muzeului, vor include ateliere de meșteșuguri tradiționale, dansuri populare, pictură pe sticlă, modelaj în lut și împletit brățări, toate desfășurate într-un cadru autentic de sat românesc.
„Putem spune că este vorba despre aventură în aer liber”, afirmă Daniela Toader, formator în cadrul taberei. „Deși activitățile se vor desfășura în aer liber, avem și un spațiu de adăpost în caz de vreme nefavorabilă”, a adăugat aceasta.
Programul taberei și detalii de înscriere
Tabăra se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni, între 30 iunie și 29 august, și va fi organizată pe grupe săptămânale, cu activități adaptate vârstei participanților. Copiii vor petrece timp împreună între 8:30 și 16:30, de luni până vineri, într-un mediu securizat și sub îndrumarea specialiștilor Muzeului Etnografic.
Costul participării pentru o săptămână este de 820 de lei, iar aceasta include accesul la ateliere, masa de prânz și două gustări zilnice. Înscrierile sunt deschise până pe 1 iunie 2025. Detalii suplimentare și înscrierea pot fi realizate prin telefon, la numărul 0742796977.
O oportunitate unică pentru copii și părinți
Tabăra „Vara la Hoia” reprezintă o oportunitate rară pentru copii de a învăța și explora tradițiile și meșteșugurile românești într-un mod interactiv și amuzant, dar și o ocazie pentru părinți de a oferi celor mici o vacanță educativă și plină de activități constructive.
CULTURA
FOTO. “Biserica din Deal”, la 230 de ani. Este cea mai veche din Cluj-Napoca. Mitropolit Andrei va oficia Sfânta Liturghie

Mitropolit Andrei, oficiază, duminică, Sfânta Liturghie, cu ocazia aniversării a 230 de ani de la construcția bisericii parohiale cu hramul “Sfânta Treime”.
Cunoscută și sub denumirea “Biserica din Deal”, aceasta are statul de monument istoric și este un simbol al ortodoxiei clujene.
“Biserica din Deal” aniversează 230 de ani
Timp de 136 de ani, aceasta a fost singura biserică ortodoxă din capitala Transilvaniei, iar in perioada 1921-1932 a fost catedrală episcopală.
În această biserică, în anul 1811, episcopul Vasile Moga a fost instalat ca episcop al românilor ortodocși din Transilvania, iar în decembrie 1921, tot aici a fost întronizat episcopul Nicolae Ivan, al reînviatei Eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului.
Sute de ani de credință și istorie
Părintele Florea Mureșanu, mărturisitor al credinței și deținut politic, care a murit în închisoarea de la Aiud in ianuarie 1963, a fost preot paroh la această biserică în perioada 1946-1952.
“Prin aniversarea celor 230 de ani de la construcția bisericii, dorim să cinstim cu recunoștință memoria înaintașilor și nădăjduim să primim har și binecuvântare cerească”, spun clericii Parohiei Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca.

CFR Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, sâmbătă seara în Gruia, într-un meci din play-off-ul Superligii de fotbal. După un joc consistent al clujenilor, cu recuperări și pressing constant, CFR învinge cu 3-1, goluri marcate de Louis Munteanu (min.14), Fica (min.44) și Kamara (min.80-pen.).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-1-4-1): Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Postolachi, L. Munteanu, M. Kamara
Rezerve: M. Popa, Abeid, F. Iacob, Țîrlea, Graovac. Sinyan, Name, Emmerllahu, A. Păun, Deac, Șfaiț, Juric
Antrenor Dan Petrescu
CFR Cluj – Dinamo, 3-1. Joc consistent al clujenilor, VICTORIE meritată
Dinamo (4-3-3): Roșca – C. Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Olsen, Gnahore, Milanov – Selmani, Perica, Politic
Rezerve: Golubovic, A. Stoian, Pașcălău, Abdallah, C. Soare, Patriche, A. Cristea, Luna, Mărginean, A. Pop
Absenți: Cîrjan (suspendat), Licsandru (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic
Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru Sebastian Colțescu (București). Asistenți Ferencs Tunyogi (Zalău), Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Arbitru VAR Istvan Kovacs (Carei). Asistent VAR Alexandru Corb (Satu Mare)
CFR începe meciul sus, făcând un pressing susținut și punând presiune pe careul bucureștenilor. Primul gol vine în min.14, după o fază lucrată excelent de Simao și finalizată cu un șut perfect al lui Louis Munteanu.
Clujenii nu fac pasul înapoi și nu-i lasă pe dinamoviști să-și facă jocul. Aceștia au avut prima ocazie abia în min.25, când Politic a prins un șut bun de la 22m, puțin peste poarta lui Hindrich.
Tot cu șut de la distanță a încercat și Milanov în min.41, însă cei care marchează sunt tot clujenii, în min.44, prin Fica, al cărui șut perfect de la 23m poposește în plasa porții lui Roșca.
În repriza a doua, CFR continuă presiunea, Dinamo are posesia dar în jumătatea ei de teren. În cele din urmă, bucureștenii reușesc să înscrie în min.68 prin Perica, pentru 2-1.
Părea că Dinamo revine în joc însă clujenii nu sunt de acord. În min.80, Kamara înscrie din penalty, acordat după un henț în careu al lui Homawoo.
Emerllahu are o ocazie mare în min.90, dar fără efect pe tabelă. Meciul se încheie cu victoria clară a clujenilor, care au fost net superiori adversarului la toate capitolele.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Simao 8, Bolgado 8, M. Ilie 8, Camora 8 – Fică 8, Djokovic 7, Korenica 8 – Postolachi 6, L. Munteanu 8, Kamara 7, Abeid, Graovac 7, Emerllahu 7, A. Păun, Juric 6
EVENIMENT
VIDEO. Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești. Unul s-a ales cu parbrizul mașinii spart

Scandal în parcarea mall-ului din Florești.
Un șofer aproape și-a ieșit din minți după ce a fost aproape să fie implicat într-un accident.
Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești
Din filmarea care a apărut pe rețelele sociale se pare că unul dintre șoferi a fost aproape să intre într-o altă mașină. De aici s-a declanșat scandalul, iar unul dintre bărbați a început să lovească puternic mașina, căreia i-a crăpat și parbrizul.
Vom reveni cu un punct de vedere al Poliției, în cazul în care s-a făcut plângere.