EVENIMENT
FOTO. CFR Cluj-Rapid, 2-2. Campioana se ÎMPIEDICĂ în primul meci din play-off

Duminică seară, CFR Cluj a primit vizita celor de la Rapid în prima partidă din play-off. Dacă reușește să se impună, echipa lui Dan Petrescu o va egala la puncte pe liderul Farul Constanța. După acest egal, campioana României pierde puncte prețioase iar echipa lui Hagi s-a distanțat la două puncte. Pentru CFR au înscris Rangelo Janga (min.4) și Nana Boateng (min.23). Marcatorii giuleștenilor au fost Mattias Kait (min.11) respectiv Răzvan Onea (min.55).
Echipele de start
CFR CLUJ: Scuffet-Manea, Yuri, Burcă, Camora-Muhar, Boateng, Deac-Krasniqi, Janga, Petrila
REZERVE: Sava-Braun, Peteleu, Kolinger, Hoban, Cvek, Bîrligea, Maglica, Yeboah
ANTRENOR: Dan Petrescu
FC RAPID: Moldovan-Onea, Săpunaru, Grigore, Morais-Kait, Albu-Costache, Sefer, Pănoiu-Dugandzic
REZERVE: Drăghia-Crepulja, Ignat, Iacob, Ioniță, Luckassen, Bamgboye, Belu, Papeau
ANTRENOR: Adrian Mutu
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru: Chivulete Andrei Florin / Asistenți: Artene Ovidiu, Constantinescu Andrei
Desfășurarea partidei
În prima repriză a fost ploaie de goluri. CFR a început avântat partida și a reușit să deschidă scorul repede. În min.4 Janga a scos un penalty și tot el a fost cel care a executat lovitura de pedeapsă. Acesta l-a învins pe Moldovan cu o execuție puternică în colțul drept al portarului. Rapid a reușit să egaleze la scurt timp după ce gazdele au deschis scorul. Kait a reluat mingea în poartă după o centrare venită din banda dreaptă. Scuffet a menținut egalitatea pe tabelă când a avut o dublă intervenție la șuturile lui Onea și Costache în min.20. Echipa lui Petrescu a revenit din nou în avantaj în min.23, când Boateng a profitat de indecizia fundașilor giuleșteni care nu au reușit să degajeze balonul, iar mijlocașul CFR-ului a reușit să-l lobeze pe Moldovan cu o execuție norocoasă.
Rapid a reușit să egaleze din nou la începutul reprizei secunde. În min.55 Onea l-a lăsat spectator pe Scuffet. Fundașul Rapidului a înscris cu un șut spectaculos la colțul lung. Peste zece minute, fostul jucător al CFR-ului, Costache a fost aproape să o aducă în avantaj pe Rapid, însă acesta a trimis pe lângă poartă dintr-o poziție foarte bună. În min.79 Săpunaru a fost aproape să-și trimită mingea în propria poartă, însă Moldovan a fost pe fază și a prins mingea. Nici una dintre echipe nu a reușit să profire de ocaziile pe care le-au avut și astfel și-au împărțit punctele puse în joc.
Daniel Cucu-Kovaci
Foto: Sergiu Răzvan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: În sport trebuie să știi să și PIERZI. În FELICIT pe Dan Petrescu pentru că și-a recunoscut greșeala

Aflat în direct prin telefon la Ziua de Cluj, primarul Emil Boc a vorbit despre ultimele evenimente din viața sportivă a orașului, făcând referire în mod special la cele două conflicte iscate la meciurile CFR-ului. Edilul a evaluat și Sports Festival, ce se desfășoară în acest început de iunie.
„Am urmărit ce s-a întâmplat la ultimele două meciuri ale CFR-ului și pot spune că mi-a plăcut ce-am văzut. Pornind de la atitudinea lui Dan Petrescu de după partida cu Farul și până la meciul de baraj de aseară cu FCU Craiova. În sport trebuie să știi să și pierzi. Îl felicit pe Dan Petrescu pentru c-a recunoscut c-a greșit și și-a cerut scuze față de colegul lui din generația de aur, Gică Hagi. Așa este normal, într-o lume civilizată. Fiecare mai avem momente de nervi, de rătăcire, dar important e să realizezi când greșești și să-ți strângi mâinile cu adversarul.
Nu mi-a plăcut deloc reacția oltenilor în meciul de aseară. Craiova ar trebui să se uite în propria ogradă înainte de a acuza. Jucătorul lor trebuia să-și cenzureze intervenția, știind că mai are un galben”, a declarat Boc.
„Sportul trebuie să unească, nu să dezbine. Uitați-vă ce s-a reușit cu acest Sports Festival! O atmosferă fabuloasă a fost aseară în Parcul Central. Au venit mult mai mulți oameni decât în anii precedenți, chiar și din afara județului. Suprapunerea cu Ziua Copilului a fost una mai mult decât fericită. Am simțit cu adevărat că trăiesc într-un oraș european”, a mai spus primarul.

Un accident rutier s-a produs azi noapte pe strada Calea Victoriei din municipiul Turda, în care au fost implicate 3 mașini.
”Un conducător auto în vârstă de 30 de ani, care se deplasa cu un autoturism în regim taxi, la ieșirea dintr-o parcare, a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus în direcția municipiului Câmpia Turzii, de o tânără de 19 ani.
Ulterior, autoturismul condus de aceasta a fost proiectat pe sensul opus și a acroșat un alt autoturism, stationat în afara părții carosabile.
Conducătoarea auto și o pasageră de 17 ani, au fost transportate la o unitate medicală.
Testările conducătorilor auto cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, arată polițiștii.
ECONOMIE
Cea mai importantă iniţiativă regională privind digitalizarea, lansată în cadrul conferinţei Cluj Innovation Days


Legea spaniolă privind sănătatea sexuală şi reproductivă, care prevede şi dreptul că femeile au dreptul la concediu în perioada de ciclu menstrual, a intrat în vigoare joi, relatează dpa, transmite Agerpres.
Legea propusă de Ministerul pentru egalitatea de gen, la iniţiativa guvernului de stânga, a fost aprobată de parlament în luna februarie.
De atunci, au fost aprobate amendamente la noua lege. Practic, au fost înlăturate bariere care vor facilita accesul la avort şi la schimbarea sexului pentru persoanele trans.
După votul parlamentului din februarie, ministrul pentru egalitatea de gen Irene Montero a vorbit despre o ‘zi istorică pentru progresul drepturilor feministe’.
Concediul menstrual nu o reprezintă o reglementare comună, notează dpa. Nu există o prevedere comparabilă în legea germană. În Taiwan, femeile pot sta acasă numai trei zile pe an, iar atunci primesc doar 50% din salariu.
În Coreea de Sud angajatorii trebuie să le dea angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună dacă fac o cerere, dar legea nu specifică cine va plăti acele zile.
Pentru a-şi lua concendiu menstrual, salariatele din Spania au nevoie de un bilet de la medic. Durata concediului menstrual este în principiu nelimitată.
Potrivit legii, durata concediului depinde de cât de severă este durerea şi cât de mult durează. Costurile sunt acoperite de stat.