EVENIMENT
FOTO. CFR Cluj-FC Argeș, 3-1. Campioana României obține PRIMA VICTORIE acasă în acest an

CFR Cluj a primit, duminică, vizita celor de la FC Argeș, în cadrul etapei cu numărul 26 al Superligii. Echipa lui Dan Petrescu avea nevoie de o victorie pentru a ține pasul cu liderul Farul Constanța, care după succesul de ieri s-a distanțat la cinci puncte.
Din fericire pentru feroviari, au reușit să obțină cele trei puncte. Golurile au fost înscrise de Ciprian Deac (min.2), Rangelo Janga (min.25) respectiv Ermal Krasniqi (min.90+3). Argeșenii au redus din diferență în urma unui autogol al lui Denis Kolinger (min.61).
Echipele de start
CFR CLUJ: Scuffet-Braun, Yuri, Kolinger, Camora-Muhar, Boateng, Deac-Petrila, Janga, Malele
REZERVE: Sava-Manea, Burcă, Hoban, Cvek, Fica, Bîrligea, Krasniqi, Maglica
ANTRENOR: Dan Petrescu
FC ARGEȘ:Micu-Tofan, Turda, Zebic, Rizzi-Bassong, Meza Colli-Hanne, Tîrcoveanu, Jobello-Garita
REZERVE: Straton-Jakolis, Constantin, Biai, Crețu, Croitoru, Bertrand, Calcan, Koubemba
ANTRENOR: Marius Croitoru
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru: Flueran Viorel Nicușor / Asistenți: Ghinguleac Radu Adrian, Popescu Adrian
Cum s-au înscris golurile
Prima repriză a fost dominată în totalitate de CFR. Meciul a început de la 1-0 pentru gazde, Deac reușind să deschidă scorul în min.2, după ce șutul acestuia a fost deviat de un fundaș al oaspeților. Janga a majorat scorul în min.25 cu o lovitură de cap, în urma unei centrări venite din partea lui Camora. Fostul jucător al celor de la FC Argeș, Malele, a înscris și el pe finalul reprizei, dar golul acestuia a fost anulat de VAR pe motiv de offside.
În repriza secundă, oaspeții au forțat egalarea și au ieșit la joc. Clujenii le-au întins o mână de ajutor celor de la FC Argeș, când Kolinger și-a trimis mingea în propria poartă în min.61.
Cu toate acestea, echipa lui Petrescu a reușit să înscrie din nou prin Krasniqi, care a închis tabela în min.90+3 și astfel CFR a obținut prima victorie după două etape de secetă cu scorul final de 3-1.
Daniel Cucu-Kovaci
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Situația gravă în care se află bugetul României, care necesită majorarea volumului împrumuturilor făcute atât pe piața locală cât și externă, a decuplat leul de evoluțiile pozitive ale altor monede din regiune, înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională.
La sfârșitul lunii, cursul euro a crescut marginal de la 4,9725 la 4,9726 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,97 – 4,973 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat luna pe DEPRECIERE
În opinia analiștilor Băncii Transilvania, cursul mediu anual euro/leu „ar putea crește de la 4,93 în 2022 la 4,95 în 2023, 5,03 în 2024 și 5,06 în 2025”. Analiza observă că printre riscurile cu care se va confrunta economia națională ceea ce privește factorii de risc la adresa dinamicii economiei naționale în trimestrele următoare se regăsesc: „climatul macro-financiar mondial, european și regional, deciziile de politică economică în context electoral pe plan intern, tensiunile geo-politice și modificările climatice”.
„Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an”
Marți, Trezoreria s-a împrumutat printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, cu o valoare nominală de 200 de milioane euro, cu 383,4 milioane de euro, cu scadența la 12 luni, la un randament mediu de 4,18%/an. Finanțele au atras alte 129,3 milioane euro printr-o emisiune de obligaţiuni, care a avut o valoare inițială 100 de milioane euro, scadente la 24 de luni, și pentru care băncile vor primi un randament mediu de 4,50%/an.
Totodată, Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an de la un volum inițial de 160 miliarde lei la 200 miliarde lei.
Dobânzile interbancare s-au menținut miercuri la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,32 la 6,21%, iar cel la 12 luni a stagnat la 6,39%.
Declarațiile făcute de oficiali ai Rezervei Federale americane conform cărora nu mai sunt necesare noi majorări ale dobânzii de referință au redus plasamentele în bancnota verde, care s-a depreciat la 1,0969 – 1,1018 dolari/euro, iar media ei a scăzut de la 4,5419 la 4,5313 lei.
„Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor”
Media francului elvețian a crescut de la 5,1534 la 5,1634 lei iar cea a lirei sterline de la 5,7376 la 5,7463 lei.
Prețul gramului de aur a urcat la 296,8710 lei și ar putea depăși în următoarele zile recordul de 301,1915 lei, atins în 26 octombrie. Evoluția se datorează majorării plasamentelor în metalul galben care au ridicat cotațiile pe piețele specializate la 2.035 – 2.050 dolari/uncie, odată cu reducerea cererii de monedă americană.
În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 378,16 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3327 zloți/euro.
Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor. Bitcoin a crescut la 37.701 – 38.377 dolari iar ethereum la 2.042 – 2.74 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
EVENIMENT
Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Clujenii care vor participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României vor putea folosi mijloacele de transport în comun.
Numărul acestora va fi suplimentat pe mai multe linii, între orele 9.00 și 22.00, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.
Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca
Astfel, în data de 1 Decembrie având în vedere evenimentele organizate cu ocazia „Zilei Naţionale a României”, vor fi suplimentate următoarele linii de transport public:
- liniile de troleibuz 6 şi 25
- liniile de autobuz 9, 24B, 30, 31, 35
- liniile de tramvai 101 şi 102.
Totodată, în zilele de 30 Noiembrie şi 1 Decembrie 2023, liniile 36L şi 48L, ce deservesc zona industrială din Bulevardul dul Muncii, vor circula după programe speciale ce vor putea fi consultate pe site-ul companiei.
De asemenea, în zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie și 3 decembrie 2023, transportul public în Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj se va desfășura între orele 6,00 – 23,00, iar în 2 decembrie, conform zilelor de sâmbătă.
Mai multe informații, dar și traseele mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care vor fi aplicate și restricții de circulație găsiți AICI.
Foto: CTP Cluj-Napoca
EVENIMENT
U-BT Cluj-Lietkabelis Panevezys, 120-111. VICTORIE dificilă a clujenilor în EuroCup, după prelungiri

U-BT Cluj a învins, miercuri, după prelungiri, 120-111 (44-36, 97-97), formaţia lituaniană Lietkabelis Panevezys, în ultima etapă a turului din grupa B a BKT Eurocup, scrie news.ro.
În faţa a 6.117 spectatori, principalii marcatori ai partidei au fost Seeley 2 puncte5, Eddie 20, Căţe 20, Stipanovic 14, pentru U BT Cluj, respectiv Sirvydis 29, Orelik 22, Varnas 20, pentru lituanieni. U BT Cluj a condus şi la 18 puncte, dar a tremurat serios pentru victorie, ultimul coş fiind marcat de căpitanul Patrick Richard.
U-BT Cluj-Lietkabelis Panevezys, 120-111. VICTORIE dificilă a clujenilor în EuroCup, după prelungiri
Din echipa adversă a primit aplauze la prezentare Stefan Bircevic, care a îmbrăcat tricoul U-BT Cluj în ultimele două sezoane.
În primele meciuri din grupa B, U-BT Cluj a obţinut rezultatele: 80-71 cu Turk Telekom, 70-67 cu Slask Wroclaw, 88-92 cu JL Bourg, 89-74 cu Buducnost Podgorica, 61-59 cu Aris Salonic, 86-75 cu ratiopharm Ulm, 98-60 cu Energia Trento, 70-92 cu Gran Canaria. După nouă etape, la finalul turului, U-BT Cluj are un bilanţ de şapte victorii şi două înfrângeri, pe locul 2 în clasament, după liderul Gran Canaria.
CULTURA
Noaptea de Sfântu’ Andrei, noaptea în care fetele de măritat își aflau ursitul. Obiceiuri și tradiții în satele clujene

La sărbători, precum Anul Nou, Boboteaza sau Sfântul Andrei, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.
Noaptea de Sfântul Andrei, care este și ocrotitorul românilor, adică 29 spre 30 noiembrie era una „bogată” în tradiții și superstiții în satele românești.
Noaptea de Sfântu’ Andrei, noaptea în care fetele de măritat își aflau ursitul. Obiceiuri și tradiții în satele clujene
„Sânteț’ de măritat? Făceț’ turtă de Sfântu’ Andrei? Că de-i așe, a și (fi) musai să faceț’ șî să ne spuneț’ ce-aț’ jisat (visat)!”
Specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj arată că în noaptea de Sfântul Andrei, în unele sate, fetele „năposteau morile pe loc”, adică porneau roata morii fără apă, ca astfel să se pornească pețitorii.
Totodată, pe furiș, luau făină din „veșca” morii (cercul din jurul pietrelor de moară și al râșnițelor) și făceau o turtă cu apă și cu sare, numită în unele părți „turta de Indrei”.
Această turtă o coceau la focul aprins cu resteiele de la jug. Apoi, după asfințitul soarelui sau chiar la miezul nopții, se duceau la tăietorul de lemne și, șezând pe el, mâncau jumătate din turta pregătită. Cealaltă jumătate o puneau sub pernă, ca să-și viseze ursitul. În timp ce mâncau turta și ședeau la tăietor, erau atente la cum lătrau câinii. Dacă lătratul era gros, se credea că ursitul va fi bătrân, iar dacă era subțire, mirele urma să fie tânăr, arată specialiștii clujeni.
Cum știau că ursitul este un om harnic
Mai era credința că, dacă o fată visa noaptea că primește apă de la un fecior (sau dă, în unele zone), ursitul va fi „bun la găzdăluit”, adică harnic și agonisitor, potrivit ceor consemnate în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, scris de Maria Bocșe și editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Foto: Fete din Viișoara, județul Cluj. Arhiva CJCPCT Cluj