Connect with us

EDUCATIE

FOTO/ Cercetătorii UBB au descoperit cum amerindienii din sud-vestul SUA își procurau apa pentru a supraviețui perioadelor de secetă

Publicat


De peste 10.000 de ani, amerindienii (indienii nativi) care au trăit în zonele semi-aride din sud-vestul Statelor Unite ale Americii (SUA) au fost renumiți pentru societățile lor complexe, arhitectura unică și sistemele economice și politice timpurii.

Dar supraviețuirea în ceea ce exploratorii spanioli au numit El Malpais, sau „ținutul pustiu” a necesitat ingeniozitate in accesarea resurselor de apă, fapt explicat acum pentru prima dată de către o echipă internațională condusă de prof. Bogdan P. Onac (Institutul Emil G. Racoviță, Universitatea Babeș-Bolyai) și din care au mai făcut parte cercetători din SUA și România.

Amerindienii au topit gheața acumulată în tuburile de lavă

Studiul publicat in prestigioasa revistă Scientific Reports, evidențiază modalitatea prin care amerindienii își obțineau apa de băut cu 2000 de ani în urmă.

Potrivit prof. Bogdan Onac, „descoperirea a fost una neașteptată. Scopul inițial al echipei în cercetarea tuburilor de lavă din Parcul Național El Malpais (New Mexico) a fost de a colecta probe pentru reconstituirea paleoclimatului folosind depozite de gheață, care, datorită încălzirii globale se topesc încet, dar sigur.

Într-un dintre tuburile de lavă investigate, în care se mai păstrează un bloc de gheață perenă (precum cel din Ghețarul de la Scărisoara, dar mult mai modest), cercetătorii au descoperit acumulari de cărbune vegetal (mangal).  De la bun început am considerat că este un subiect interesant, dar numai după ce am găsit cărbune și funingine în carotele de gheață ne-am gândit să conectăm utilizarea gheții ca resursă de apă.

Primul pas a fost să trimitem probele de cărbune la un laborator pentru a obține vârsta lor exactă.  Rezultatele au arătat că primele incursiuni ale amerindienilor în peștera au fost făcute în jurul anului 150, ele continuând până prin 1400.

Se crede că intervalele secetoase au influențat strategiile de așezare și de subzistență, intensificarea agriculturii, tendințele demografice și migrația societăților amerindiene complexe care odată locuiau în sud-vestul SUA”.

Cinci perioade majore de secetă

Descoperirea cărbunelui din zăcămintele de gheață prezintă „dovezi de necontestat” pentru cel puțin cinci perioade majore de secetă, se arată în studiul publicat în Scientific Reports.  Cu toate că paleoclimatologii au identificat aceste perioade de secetă în studiile lor pe inelele de creștere ale copacilor și arheologii au bănuit că unele dintre potecile care traversează curgerile de lavă din El Malpais au legătură cu prezența depozitelor de gheață în peșteri, studiul de față aduce cea mai directă dovadă a exploatării atât de timpurii a gheții în scopul asigurării apei de băut in sud-vestul SUA.

Amerindienii au topit gheața din peșteri folosind vetre de foc, din jurul cărora apa era colectată, în perioada dintre anii 150 și 800, în recipiente din piele de animal (burduf), iar după anul 850, când ceramica a apărut în regiune, ei au trecut la folosirea acesteia.  De altfel, în apropierea punctului din care a fost extrasă una dintre carotele de gheață, cercetătorii au găsit un fragment dintr-un astfel de vas uitat acolo în jurul anului 1097, scos la lumină de topirea recentă a gheții.

Grant de la National Science Foundation

„Această descoperire pune în lumină una dintre numeroasele interacțiuni om-mediu din sud-vestul Americii într-un moment în care schimbările climatice îi obligau pe oameni să găsească resurse de apă în locuri neașteptate”, a explicat prof. Bogdan Onac.

Din păcate, cercetătorii sunt intr-o luptă contra cronometru, deoarece încălzirea globală face ca gheața peșterii să se topească, ducând la pierderea datelor paleoclimatice și arheologice.  Pentru a continua cercetarea în tuburile de lavă înainte ca această arhivă geologică să dispară, prof. Bogdan Onac a obținut recent un grant de la National Science Foundation.

Din echipa de explorare și cercetare au mai făcut parte Dylan S. Parmenter, fost student masterand al profesorului Onac, Steven M. Baumann și Eric Weaver de la National Park Service, respectiv dr. Tiberiu B. Sava de la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei din România.

Cercetarea a fost finanțată de National Park Service și National Science Foundation.

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Program “Choose your feature”, eveniment online dedicat tinerilor liceeni

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie, având ca scop de a ajuta tinerii liceeni care nu știu ce carieră să urmeze.

Program “Chose your feature”

Joi, 3 decembrie:

 • 15,30-16,00 -» Deschiderea cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor;
 • 16,00-17,00 -» Cristi Danileț, Vlasiu Remus;
 • 17,00-17,10 -» Pauză;
 • 17,10-18,10 -» Alexandra Chiriac;
 • 18,10-18,20 -» Pauză;
 • 18,20-19,20 -» Mircea Bravo;
 • 19,20-19,30 -» Pauză;
 • 19,30-20,30 -» Andrei Bratu.

Vineri, 4 decembrie:

 • 15,30-16,30 -» Dorel Duca;
 • 16,30-16,40 -» Pauză;
 • 16,40-17,40 -» Radu Constantin;
 • 17,40-17,50 -» Pauză;
 • 17,50-18-50 -» Radu Petrescu;
 • 18,50-19,00 -» Pauză;
 • 19,00-20,00 -» Nicu Mihai.

Link-ul de conectare la eveniment va fi postat AICI.

Citește mai departe

EDUCATIE

Iohannis: „Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală”

Publicat

OMS a recomandat ca școlile să se redeschidă. Președintele Klaus Iohannis spune că această recomandare trebuie „citită până la capăt” și adaptată condițiilor cerute de pandemie. Din cauza ratei mari de infectare, este dificil să se reia cursurile față în față.

Avocatul Poporului susținea că sunt doi ani pierduți pentru o generație, afirmație cu care președintele Klaus Iohannis a precizat că nu este de acord.

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală. Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită!”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Școlar al Elevilor CNMV Turda organizează evenimentul “Choose your future” și este dedicat tinerilor liceeni care au nevoie de ajutor în alegerea unei cariere

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie.

Evenimentul este unul cu scop informativ, dar vine și în ajutorul acelor elevi care nu știu ce presupune o anumită carieră sau facultate. În cadrul evenimentului vor fi prezenți invitați din mai multe domenii printre care medicină, drept, IT sau arte.

Astfel, nume ca Mircea Bravo, Dragoș Petrescu, Radu Constantin, Nicu Mihai, Cristi Danileț, Remus Vlasiu, Dorel Duca, Andrei Bratu sau Alexandra Chiriac vor discuta cu elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda

Invitații vor împărtăși cu elevii experiențele lor, situațiile cu care s-au confruntat și vor încerca să le dea sfaturi utile. Scopul acestui eveniment este de a fi un sprijin pentru tinerii care se confruntă cu întrebarea “Oare eu la ce mă pricep?” sau “La ce facultate ar trebui să merg?”.

,,Fiecare dintre noi s-a simțit cel puțin o dată în viață pierdut sau nehotărât, în special în perioada adolescenței când trebuie să iei anumite decizii care îți vor croi drumul în viață. Presiunea de a-ți alege o facultate, un job, o pasiune, poate fi destul de mare mai ales când ești un elev fără experiență și fără nicio idee despre ce ți-ar plăcea să faci pe viitor”, transmit organizatorii evenimentului.

Evenimentul va avea loc online. Mai multe detalii se pot afla AICI.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Centrul UBB de Industrii Creative este implementat și funcțional

Publicat

Centrul UBB de Industrii Creative (CIC), anunțat în luna mai 2020, asumat prin Programul managerial PROUBB+, este implementat și funcțional.

Organizat în Cluj Innovation Park în logica STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics), Centrul cuprinde următoarele structuri:

(1) Tehnologii Psihologice pentru Sănătate;
(2) Laboratoare de Inovare Digitală (Gamification);
(3) Digital Humanities;
(4)  Digital Interactive Arts/Documentary Film Making;
(5) Astronomie și Astrofizică: Science Meets Fiction;
(6) Muzeul de tehnologie psihologică Florian Ștefănescu-Goangă;
(7) Digital media (în finalizare);
(8) MOOC Studio.

„Industriile creative sunt contributori majori la o societate bazată pe cunoaștere. Complementare industriilor tradiționale (tehnologice/inginerești), acestea, împreună, generează inovații incrementale și disruptive cu impact major pentru competitivitate și bunăstarea oamenilor. Acum UBB este echipată cu ambele “motoare”: Centrul de Industrii Creative și demersul tehnologic tradițional prin Școala academică de inginerie/tehnologie (cu proiectul central InfoBioNano4Health). Aștept acum să văd rezultatele academice și pentru oameni”, arată rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Toate aceste structuri se află în strânsă interacțiune între ele și cu alte structuri academice, stimulând astfel potențialul creativ și de inovare, având deschidere spre societate, atât prin transfer cognitiv/tehnologic, cât și prin interacțiune bidirecțională cu mediul socio-economic și/sau în logica citizen science.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate