EVENIMENT
FOTO. Centrală de Tratare Aer, în premieră, la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Reduce infecțiile nosocomiale
Secțiile Clinice Medicină Internă I și ATI I din Clinica Medicală I a Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca au trecut în acest an printr-un amplu proces de renovare, reabilitare și dotare cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, fiind montată, în premieră în sistemul public medical clujean, o Centrală de Tratare Aer care va reduce infecțiile nosocomiale.
Managerul SCJU, Claudia Gherman, a declarat, joi, că finanțarea investițiilor a fost făcută prin PNRR și face parte dintr-un proiect mai mare, de 35,6 milioane de lei.
”Reamenajarea secțiilor a presupus compartimentarea în saloane de 2-3 paturi cu grupuri sanitare proprii, pentru separarea și izolarea pacienților, achiziția și montarea unei Centrale de Tratare Aer (CTA-ATI) cu automatizare, complet echipată și care are effect asupra tratării aerului din saloanele pacienților, astfel încât vom reuși să prevenim și să reducem infecțiilor nosocomiale, care reprezinră pericolul nr. 1 în ceea ce privește asistența medicală și bunul mers al pacienților.
De asemenea, s-au mai achiziționat și montat a 5 tablouri IT Medical, s-au înlocuit paturi pentru bolnavi și s-au achiziționat și montat 19 rampe medicale”, a spus Gherman.
Pacienții respiră un aer curat
Medic primar în Secției ATI 1, Dana Balea, a declarat la rândul său că proiectul a vizat reabilitarea generală, împreună cu compartimentarea în boxe și achiziția de paturi noi și rampe.
”Aveam o nevoie extraordinar de mare de o astfel de investiție, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor nosocomiale, era prioritar”, a precizat Balea.
Șeful Secției Medicină Internă 1, Mihaela Mocan, a explicat că, în urma folosirii noii centrale de tratare a aerului, ”pacienții respiră un aer curat, deoarece modernizarea a inclus un sistem de ventilație și purificare a aerului, care va împiedica transmiterea infecțiilor respiratorii de la un pacient la altul”.
Ce prevede proiectul din PNRR
Valoarea totală a proiectului este de 35,6 milioane de lei, iar acesta prevede reabilitarea altor 5 facilități medicale ale SCJU Cluj, respectiv Secția Clinică ATI I (din Clinica Chirurgie Generală I), Laboratorul de Analize Medicale, Laboratorul de Microbiologie, Blocul Operator și Compartimentul ATI din Clinica de Ortopedie, Blocul Operator și Compartimentul ATI din Clinica Medicală II, acesta din urmă fiind, deja, finalizat.
Prezentarea modernizărilor a avut loc în preajma datei la care se aniversează l05 ani de la deschiderea oficială a cursurilor Facultății de Medicină a Universității Daciei Superioare (actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”) de către profesorul Iuliu Hațieganu, în această clădire a spitalului clujean.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Rezultatul votului de duminică nu a fost o surpriză pentru cei care au înțeles suferința poporului român. A fost o revoltă a demnității românești împotriva celor care ne-au umilit timp de 35 de ani.
Românii au spus clar: DESTUL! Destul cu minciuna, cu trădarea, cu alianțele făcute în spatele ușilor închise pentru a păstra puterea cu orice preț.
AUR: Disperarea sistemului! Încă un pas spre DISCREDITAREA proceselor democratice (PE)
Contracandidații noștri refuză să accepte însă realitatea. Sunt derutați, lipsiți de idei, dominați pe rețelele sociale, iar în disperarea lor ajungă să depășească anumite linii roșii care nu trebuie încălcate în democrație. Cer închiderea TikTok-ului, platforma unde poporul român și-a făcut vocea auzită, pentru a reduce dreptul la liberă exprimare, președintele Iohannis a convocat CSAT pe tema alegerilor, de parcă votul vostru ar fi un pericol pentru securitatea națională, iar acum CCR-ul condus de PSD-PNL-UDMR a dispus renumărarea voturilor în toate secțiile de votare, deși cei care au contestat au făcut referire doar la un număr limitat de secții.
Dar unde era CSAT când țara noastră era furată sistematic? Unde era când industria ne-a fost distrusă, iar resursele ne-au fost înstrăinate? Timp de 35 de ani, niciun CSAT nu a fost convocat pentru a proteja interesele poporului român, ci doar interesele băieților șmecheri de la butoane care vă îndeamnă acum pe voi să le protejați oligarhia.
CCR în loc să fi constatat abuzurile repetate ale partidelor aflate la putere, PSD și PNL, de-a lungul timpului se transformă într-un pion pe scena politică.
„Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla”
Este rușinos și revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democrației românești!
De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele și Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul 2 în fața candidatului suveranist, Călin Georgescu. Și atunci, au convocat Curtea Constituțională pentru a încerca să repete alegerile.
Astăzi, cei care se autointitulează „apărători ai democrației” ne contestă votul și ne acuză că nu am votat „cum trebuie”. Au ieșit în stradă să conteste voința poporului, să nege tocmai esența democrației: dreptul suveran al românilor de a-și alege liderii. Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla.
Pe 1 și 8 decembrie, să arătăm lumii întregi că românii nu mai pot fi cumpărați, nu mai pot fi manipulați!
CMF: 11240014
Poporul român și-a spus cuvântul. În acest moment de răscruce, se conturează o nouă direcție pentru țara noastră – una în care suveranitatea, demnitatea și voința cetățenilor devin pilonii fundamentali ai viitorului. Am spus mereu că România merită mai mult decât compromisuri și jocuri politice, iar rezultatele acestor alegeri ne arată că românii sunt pregătiți pentru schimbare.
Poporul român a vorbit și este timpul ca poporul român să fie ascultat. PSD-ul și PNL-ul vor dispărea din configurația viitoare a României.
George Simion (AUR): Un nou ÎNCEPUT pentru România! Puterea suveranității (PE)
Aceasta este o victorie a celor care au crezut că România poate fi o țară cu adevărat suverană, condusă de oameni care pun interesele națiunii mai presus de orice. Este începutul sfârșitului pentru vechile structuri care au ținut România pe loc timp de peste trei decenii.
Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți și să privim cu încredere spre viitor. Este timpul ca să facem ce trebuie, îndemn pe toată lumea să meargă la vot pe 1 și pe 8 decembrie și să lăsăm poporul român să decidă în continuare. Este nevoie de calm și este nevoie să slujim românii.
În ultimii ani, mulți au încercat să discrediteze suveranismul, să ne acuze că am fi parte dintr-un joc al marilor puteri sau că am face compromisuri pentru a ajunge la putere. Dar românii au văzut adevărul. Sunt bucuros că suveranismul a ieșit pe primul loc. Sunt bucuros că acuzațiile acelea, că noi am fi făcut aranjamente cu unii și alții, se dovedesc a fi false.
Acum este momentul să construim România pe care ne-o dorim cu toții. Și, sunt bucuros că după 35 de ani România are o șansă imensă. Hai să nu o irosim!
Această șansă nu este despre mine sau despre AUR. Este despre fiecare român care vrea să rămână în această țară, să își construiască un viitor aici și să fie mândru de identitatea sa. Este despre tinerii care vor să se întoarcă acasă, despre seniorii care merită respect și despre familiile care vor un trai decent.
Să mergem înainte, cu credință și curaj!
România are șansa de a-și regăsi calea, iar împreună o vom transforma într-o țară demnă, suverană și prosperă!
CMF: 11240014
EVENIMENT
CCR a solicitat Biroului Electoral Central RENUMĂRAREA voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.
De asemenea, sursele citate au arătat că judecătorii constituţionali au respins solicitarea lui Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur, pe motiv că ar fi fost formulată tardiv.
CCR a solicitat Biroului Electoral Central RENUMĂRAREA voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Totodată, Curtea Constituţională a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14,00.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.
Comunicat oficial
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
*
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale.
EVENIMENT
De ce votul crucial din 1 decembrie este pentru continuarea investițiilor în spitale, nu despre energii paranormale (PE)
Pentru prima dată după 35 de ani, în România se construiesc spitale regionale, se modernizează sute de secții la standarde internaționale, iar angajații din sistemul medical vor ajunge la salarii comparabile cu cele din alte state ale UE. Doar în programul de guvernare al PSD, investițiile în Sănătate rămân prioritare.
Cele trei spitale regionale la care au început lucrările sub mandatul PSD vor fi terminate în 2028, iar inaugurarea primului centru de mari arși de la noi din țară este prevăzută anul viitor. Pentru ca aceste proiecte să continue, este nevoie de investiții masive și alocări bugetare consistente în Sănătate.
PSD, pilon al investițiilor în sănătate
România a intrat în ultimii 3 ani într-o perioadă a investițiilor masive pe toate domeniile cheie, precum infrastructură, sănătate sau educație. În acest moment se derulează proiecte de investiții în 119 spitale din țară, însă toate acestea s-ar putea opri brusc, dacă noul guvern nu prioritizează acest domeniu, așa cum a făcut PSD.
”Vrem să renunţăm la toate acestea şi să alegem un experiment, să alegem austeritatea, să facem contabilitate bugetară? Cum am mai făcut pe vremea lui Boc, cum am mai făcut-o pe vremea lui Câţu, când am fost închişi în case, când ne înmormântam rudele în saci, când economia era închisă. Sau vrem să avem o protecţie pentru PSD asta a făcut totdeauna, i-a protejat pe români, a protejat economia României. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare s-a văzut un echilibru în societatea românească. Trebuie ca duminică toţi oamenii să înţeleagă că aleg între un viitor sigur sau aleg un experiment”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
Continuarea investițiilor, la un vot distanță
În afară de social democrați, niciun alt partid nu are o viziune clară asupra investițiilor din Sănătate. Cu PSD la guvernare, 33 de miliarde de lei sunt alocați pentru investiții în 4 ani, împreună cu o abordare nouă a fondurilor Sănătății, prin bugetare multianuală.
CMF 11240017