Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Care sunt JUCĂRIILE potrivite pentru copii și ce trebuie EVITAT. Care este ROLUL lor în dezvoltarea celor mici

Publicat


jucarii 1

În perioada sărbătorilor, raioanele cu jucării sunt pline de părinți care sunt în căutarea cadoului perfect pentru copiii lor. La o plimbare prin mall, se pot vedea zeci de adulți care se uită pe toate părțile cutiilor cu jucării sau le testează. Alții doar privesc către ele și se întreabă dacă ar fi un cadou potrivit, sau dacă merită banii.

Totuși, sunt aspecte mult mai importante decât prețul unui produs. În cazul jucăriilor, trebuie cunoscută întrebuințarea lor în viața celor mici, deoarece rolul acestora se extinde dincolo de divertisment.

Cercetătorii, psihologii și educatorii au constatat că jucăriile mijlocesc dezvoltarea copiilor la nivel psihic, educativ, social, creativ, obiectele acționând, totodată, asupra imaginației, gândirii, memoriei și percepției celor mici.

Conform Manuelei E. Apetrei, în lucrarea sa, „Creativitatea și jocul”, jucăria „stimulează forţele de creaţie ale copilului, îi alimentează trăirile afective, generează noi emoţii, sentimente, interese. De aceea, copiii se leagă sincer de jucăriile lor, le iubesc cu duioşie şi nu îndrăgesc în ele frumuseţea, ci acele tablouri imaginare care i-au legat de ele”.

Apetrei argumentează că atunci când copiii strică jucăriile, sunt alimentați de forța de cunoaștere, având un „spirit de investigație” puternic, motiv pentru care părinții și tutorii trebuie să îi lase pe cei mici să exploreze.

„Copilul acţionează în plan imaginativ cu jucăriile sale ca şi când ele ar fi obiecte reale, el le atribuie funcţii sociale determinate. Jucăria face posibilă îmbinarea elementului fictiv cu cel real în activitatea de joc şi mijloceşte însuşirea experienţei sociale de către copil”, explică profesoara.

Așadar, cum alegem jucăriile potrivite pentru copii?

jucarii 2

În „Rolul jucăriei și jocului în dezvoltarea holistică a copilului”, doctorul și conferențiarul universitar Natalia Carabet afirmă că jucăriile de imitare sunt cele mai indicate.

”<<Fac ca tata sau fac ca mama, ca doctorul sau ca vânzătoarea>>, sunt printre cele mai frecvente jocuri de la vârsta de doi ani. Aici se raportează şi telefonul, camionul, păpuşa, etc”, evidențiază Carabet.

Doctorul completează că jucăria trebuie să ofere o oportunitate cât mai aproape de realitate, funcția acesteia fiind similară cu cea a unei cărți în viața adultului.

Se recomandă, astfel, ca părinții să permită copiilor să exploreze cu jucării din cât mai multe categorii, diversificarea acestora fiind esențială.

Potrivit literaturii pedagogice moderne, menționată de Natalia Carabet în lucrarea sa, există multe tipuri de jucării din care părinții pot alege, precum cele:

–        de rol și figurative (păpuși, figuri de animale)

–        tehnice (mașini, mecanisme, mijloace de transport)

–        cu materiale de construcție

–        didactice (piramidele, bile colorate, butoaie, bobine, mozaicuri, jocuri de masă și tipărite)

–        pentru jocuri în aer liber și sport (mingi, frânghii, schiuri)

–        de teatru şi decorative (marionete, decorațiuni)

–        muzicale (tamburine, xilofoane)

–        de casă (făcute de copii, de părinți sau profesori)

–        distractive (figurine amuzante de animale sau oameni)

Idei de cadouri pentru adolescenți și tineri

jucarii 4

Pentru copiii mai mari ca vârstă, jocurile de masă (board games) rar dau greș.

Câteva idei de jocuri de masă interactive sunt: Remy, Activity, Șah, Catan, Jocul Cuvintelor/Cuvinte încrucișate, Nu te supăra frate, Monopoly, Roata Norocului, Europolis, Twister, Bingo, Alias, Go.

În rândul tinerilor, jocurile de tip Am/N-am, Jenga, Truth-or-Drink, Spin-to-Dare, TBH, Fear Pong, au captat atenția în mod semnificativ în ultima vreme.

Pe site-ul https://buy.cut.com/, se pot găsi numeroase astfel de jocuri, o parte dintre acestea având și expansiuni (expansion packs) pe diverse tematici.

Originile jucăriilor

Deși jucăriile par a fi niște produse nou apărute în societate, conceptul de la baza lor își are originile în vremurile îndepărtate, potrivit descoperirilor arheologice.

„Din cele mai vechi timpuri se cunosc jucării sub formă de unelte, arme, obiecte de uz casnic, confecţionate din cel mai simplu material natural (lemn, ramuri, piele)”, precizează Carabet.

Doctorul listează câteva jucării descoperite în urma săpăturilor arheologice:

–        jucării din Egiptul Antic: păpuşi din lemn şi ţesătură, figuri de animale, mingi din piele

–        jucării din China Antică: căsuţă, moară, veselă pentru prepararea mâncării

–        jucării din Grecia, Roma: s-au descoperit jucării din fildeş, chihlimbar, teracotă (obiecte din ceramică)

Jucăriile în perioada contemporană. Ce trebuie evitat

  1. Stereotipurile de gen

În prezent, specialiștii promovează achiziționarea jucăriilor care nu separă ocupațiile fetelor de cele ale băieților, pentru a încuraja copiii să aleagă singuri obiectele cu care vor să se joace, fără să se lase limitați de stereotipurile de gen, ce reprezintă un pericol în calea dezvoltării sănătoase a celor mici.

„Jucăriile pentru băieţi sunt în general axate pe acţiune, aventură, tehnologie sau construcţie. Acestea îi încurajează pe copii să fie activi, le dezvoltă abilităţile matematice, de orientare în spaţiu, abilităţile motorii grosiere, capacitatea vizuală, dar şi pe cea de a-şi asuma riscuri.

jucarii 3

Jucăriile pentru fete sunt în schimb axate pe jocul de rol şi încurajează foarte mult dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a abilităţilor verbale. Tot în jumătatea roz a magazinelor sunt şi majoritatea jucăriilor din seria „arts and crafts”, care dezvoltă abilităţile motorii fine, creativitatea şi perseverenţa”, punctează Andreea Popa, pentru totuldespremame.ro

Societatea cere fetelor să fie creative și sensibile, iar de la băieți se așteaptă să fie dominanți și calculați.

Specialiștii, însă, susțin că tiparele de acest fel trebuie integrate în mod egal în personalitățile copiilor, indiferent de sexul acestora, pentru a se putea dezvolta cât mai mult pe plan personal, pentru a nu fi constrânși de idei precum „nu ai voie să te joci cu mașinuțe, pentru că ești fată, și doar băieții trebuie să aibă acces la ele”.

Cu alte cuvinte, pasiunile, înclinațiile în zona creativă nu țin cont de genul copiilor, prin urmare, aceștia trebuie să beneficieze atât de jucării considerate feminine, cât și de cele considerate masculine.

  1. Excesul de jucării și jucăriile scumpe

Atunci când copilul are la dispoziție prea multe jucării, setea de cunoaștere va fi mai mică.

„Părinții ar trebui să înțeleagă că nu este indicat să cumpere o avalanșă de jucării pentru copil, pentru că ar putea să-l dezorienteze, acesta ajungând să le trateze superficial, plictisindu-se de ele. De asemenea, chiar nu contează cât este de costisitoare. Uneori, este suficient ca micuțul să primească un pumn de pietricele și să fie îndrumat să le coloreze. Se va distra foarte bine, iar rezultatul va fi unul spectaculos”, notează babyneeds.ro

  1. Jocurile nepotrivite vârstei

Pentru ca cei mici să crească armonios din punct de vedere psihic și emoțional, jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă.

„În primul an de viață, copilul se joacă mai ales cu mâinile sau cu picioarele, cu sunetele pe care le scoate, adoră jucăriile interactive pentru bebeluși, pe cele de dentiție, zornăitoarele, plușurile, obiectele muzicale.

Între 1 și 3 ani, micuții se joacă unii lângă alții, mai puțin unii cu ceilalți, preferând acele jucării prin care pot experimenta și viața afectivă, emoțională: cărți cu sunete, puzzle, jocuri lego, mingi etc.

Între 3 și 7 ani încep să se joace mult mai elaborat, lucrând la dezvoltarea laturii intelectuale. Printre jucăriile folosite se numără mașinuțele, păpușile, corturile, căsuțele de joacă, costumele de deghizare etc”, indică babyneeds.ro

În concluzie, jucăria ideală pentru un copil este cea care se pliază pe categoria de vârstă a acestuia, care îl încurajează să descopere cât mai multe lucruri din sfera intelectuală, creativă, senzorială, practică și așa mai departe și care îi permite să se exprime liber prin joc, fără a fi constrâns de stereotipurile societății.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Daniel David: Războiul din Ucraina ne-a polarizat; există şi empatie, şi atitudini negative

Publicat

De

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, a declarat pentru AGERPRES că războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în urmă cu doi ani, i-a polarizat pe români.

„Există polarizare, deci şi empatie/compasiune, dar şi atitudini negative. Cam aşa cum este şi profilul nostru psihocultural: iniţial teamă şi revoltă pe scară largă, transpuse într-o atitudine pozitivă mai largă faţă de Ucraina, apoi polarizare, totul într-un cadru de inconsistenţă atitudinală la nivel de populaţie. Oamenii obişnuiţi nu gândesc istoric; poate folosesc istoria, aşa cum o înţeleg ei, pentru a-şi justifica post factum unele decizii cotidiene. Simplu spus, relaţia cu Ucraina este percepută acum polarizat, exagerându-se atât negativul, cât şi pozitivul, iar cu Moldova adesea într-o exagerare a pozitivului, unde mă îngrijorează inconsistenţa noastră şi neatenţia la realism”, a spus Daniel David.

El a adăugat că temerile românilor sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspiraţioniste.

„Temerile sunt diverse, dar adesea nerealiste, amplificate de teorii conspiraţioniste şi „fake news”. Pot fi combătute accesând pentru informaţii doar surse credibile şi coroborate unele cu altele, iar aici mă refer la media de tip „quality” şi/sau instituţii autorizate”, a opinat rectorul UBB.

Potrivit acestuia, deşi solidaritatea românilor a scăzut, România rămâne mai atractivă pentru ucraineni în unele privinţe, chiar decât unele state occidentale.

„Cultural, probabil că da. Dar ucrainenii preferă speranţa de viitor prin bunăstare economică, aşa că Vestul este mai atractiv. Şi diaspora noastră este de găsit major în Vest, nu în Est!”, a menţionat Daniel David.

Pe de altă parte, rectorul UBB consideră că interesul populaţiei, în general, nu doar al românilor, faţă de războiul din Ucraina s-a diminuat în timp.

„Nu este doar cazul României, este cazul Europei şi al întregii lumi. Iar democraţiile sunt vulnerabile la acest fenomen, deoarece autorităţile sunt atente la cerinţele populaţiei, iar dacă populaţia renunţă, renunţă şi ele. În autocraţii, autorităţile pot trece peste voinţa poporului (cel puţin o vreme şi/sau cu risc asumat)”, a mai spus Daniel David.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două maşini în Dej. A intervenit ISU Cluj

Publicat

De

Un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, a avut loc, sâmbătă, pe o stradă din Dej.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au asigurat măsuri specifice, ca urmare a unui accident rutier petrecut pe strada 1 Mai din Dej.

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire au rezultat doar pagube materiale.

La intervenție au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, se arată într-o informare a ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR e la 7 puncte de liderul FCSB; U Cluj e la 3 puncte de play off. Clasamentul la zi

Publicat

De

minge fotbal

CFR Cluj a zdrobit acasă pe Dinamo (4-0) şi a ajuns la 7 puncte în spatele liderului Superligii la fotbal, FCSB. U Cluj e acum la 3 puncte de un loc de play off,  pe care, teoretic, poate să şi-l asigure după meciul de duminică din deplasare, cu ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Rezultate:

Vineri 23 februarie
AFC Hermannstadt – FCU 1948 Craiova 1-0 (0-0), Stadion Municipal – Sibiu
A marcat: Ruben Fonseca (88).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Andrei Constantinescu (Bucureşti); al patrulea oficial: George Cătălin Roman (Timişoara)
Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitru asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Marian Ivan (Braşov) – LPF

FC CFR 1907 Cluj – Dinamo Bucureşti 4-0 (0-0), Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca
Au marcat: Daniel Bîrligea (52), Karlo Muhar (68), Philip Otele (79, 82).
Arbitru: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitri asistenţi: Alexandru Vodă (Alba Iulia), Mihăiţă Necula (Bucureşti); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Octavian Şovre (Satu Mare) – CCA, Ioan Bogdan (Arad) – LPF

Sâmbătă 24 februarie
AFC UTA Arad – FC Petrolul Ploieşti (Arena ”Francisc Neuman” – Arad, 14:00)
FC Farul Constanţa – SC Oţelul Galaţi (Academia Hagi – Stadion Central – Ovidiu, 17:00)
FC Politehnica Iaşi – FC Rapid Bucureşti (Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi, 20:00)
Duminică 25 februarie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – FC Universitatea Cluj (Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe, 14:00)
FC FCSB – AFC Botoşani (Arena Naţională – Bucureşti, 20:00)
Luni 26 februarie
Universitatea Craiova – FC Voluntari (Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova, 20:00)

Clasamentul la zi

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 26 16 7 3 47-21 55
2 CFR Cluj 27 14 6 7 50-26 48
3 Rapid 26 13 9 4 45-27 48
4 Farul Constanţa 26 11 7 8 35-35 40
5 Universitatea Craiova 26 10 9 7 39-33 39
6 FC Hermannstadt 27 8 13 6 32-28 37
7 Petrolul Ploieşti 26 7 14 5 26-25 35
8 Universitatea Cluj 26 8 10 8 33-38 34
9 UTA 26 8 10 8 31-36 34
10 Sepsi OSK 26 9 6 11 35-32 33
11 Oţelul Galaţi 26 6 13 7 26-28 31
12 FC U Craiova 1948 27 9 3 15 39-44 30
13 FC Voluntari 26 6 9 11 29-41 27
14 Politehnica Iaşi 26 6 9 11 28-41 27
16 Dinamo 27 6 4 17 20-41 22
16 FC Botoşani 26 3 11 12 27-46 20

Citește mai departe

CULTURA

Eroine din Ucraina la Cluj. „Faces of Courage”

Publicat

De

Un eveniment inedit, azi, 24 februarie, la Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj, vernisajul expozitţei a 17 lucrări cuprinse în albumul de fotografii „Faces of Courage”. Evenimentul va fi intregit de un moment de dans/balet contemporan oferit de Francesca Dulca.

Povestea Faces of Courage 2023-2024

„Bun venit în lumea proiectului „Faces of Courage”…
… o lume nascută din durere, o lume a curajului și rezilienței feminine! O lume profundă și emoționantă.

„Faces of Courage” este mai mult decât un simplu album de fotografii și biografii – este o încununare a puterii umane precum și a dorinței noastre, a Asociatiei PHONEO, de a oferi speranță și sprijin.

Este un semnal de alarmă , un strigăt ! Este crucial să nu ne obișnuim cu războiul, cu răul. Suferința umană riscă să devină doar zgomot de fundal în viețile noastre. Nu sunt doar cifre și știri, ci realităti care macină si distrug destine.

Este o capcană să gândim că suntem prea mici, că facem prea putin. Fiecare gest de bunătate, fiecare mână intinsă, fiecare gând schimbat, trage balanța spre o lume mai umană.
E adevărat că nu putem să ii ajutăm pe toti, dar cum ar fi să ii ajutăm pe cei care pot la rândul lor să multiplice binele?”, arată organizatorii.

Povestra a 17 femei sosite special din Ucraina

„Cu acest gând, in luna octombrie 2023 , am invitat la noi in Cluj , timp de două săptămâni ,17 femei sosite special din Ucraina .
Cine sunt ele? 17 femei. 17 eroine ale vremurilor noastre.

Lideri, medici, salvatori, voluntari, instructori, femei militar, artiste, terapeute, femei ce au supraviețuit abuzurilor, femei de cultură, activiste, jurnaliste, femei ce actionează in organizatii umanitare… mame, fiice, soții care si-au pierdut casa , fiul , soțul în războiul din Ucraina…

17 povești. 17 perechi de ochi care s-au umplut uneori de lacrimi, alteori au privit prin noi. Au zâmbit și ne-au transmis, dincolo de cuvinte, mai multe decât ne-am fi imaginat.

Nici măcar o singură poveste nu se îndreaptă spre deznădejde. De câte ori le-au tremurat picioarele și nu au mai putut înainta, s-au așezat în genunchi și s-au rugat. Dar nu s-au dat bătute. Au plâns cu disperare, dar apoi au pornit mai departe.

Și ne-au rugat, ele, femeile-erou, să le fim voce.

Nu doar a lor, ci a celor multi ce au murit neștiuți, plânși doar de cei apropiați.

Șederea lor la noi a fost intensa, pentru ambele parti.
Au ajuns la noi cu un bagaj emotional greu, cu mari răni sufletesti, cu resurse puține, unele dintre ele in depresie adâncă, generată de evenimentele trăite in tara lor.

Au gasit aici , in Cluj , un loc un sigur și empatic unde si-au împărtășit poveștile și au inceput procesul de vindecare, au gasit sprijin și solidaritate în comunitatea noastră, un refugiu în mijlocul conflictului.

Specialiști in traumă si psihoterapeuti le-au fost alaturi prin terapii de grup sau individuale. O perioada de respiro in care si-au permis luxul de a se ingriji si de a se gandi la ele insele.

O perioada in care le-am dat voce si au fost ascultate.

O paletă foarte largă de activităti plăcute au fost menite să le relaxeze si să uite de realitatea urâtă de acasă: iesiri in natura, vizite turistice , ateliere de pictura si ceramica, piscina, calarie, bowling, masaj, sport, muzica, seri de discutii, sedinte foto , psihoterapie. Astfel, concentrat, am recreeat normalitatea pierduta a vietii lor, contribuind major la procesul terapeutic. Am fost sustinuti financiar de ong-uri din afara Romaniei.

Te intrebi poate cum au fost percepute toate acestea de către ele? … Iată :
“Nu știu cum să-mi iau rămas-bun… pentru că în război este un semn rău să faci asta.

Așadar, vreau doar să vă mulțumesc din inimă fiecăruia dintre voi pentru un cadou atât de incredibil de peste două săptămâni. Fiecare dintre voi sunteti foarte bogați în dragoste … o simt în fiecare zi.

Ați făcut aproape imposibilul în aceste zile. Mi-ați dat libertate. Părea că lucruri mărunte precum – să fii unde vrei, cu cine vrei, să vorbești sau sa taci cand vrei – sunt permise oricui, dar nu și în lumea mea.

Nu voi ramane doar cu amintiri plăcute și fotografii frumoase, ci si cu un gust de adevărată libertate spirituală. Ceva în mine s-a schimbat datorită vouă și vreau să rămână așa.”

“Întotdeauna am spus că am trei lumi. Una este cea a frontului, a durerii și a sângelui. Alta este lumea nunților militare gratuite pe care le organizez. O sărbătoare blândă… Va fi aceasta zi sau nu va fi singura sărbătoare din viața îndrăgostiților? Oare se va întoarce mirele în viață…? A treia lume, cea a copiii familiilor eroilor morți, dispăruți, capturați…. Greu și dureros, o lume în care în fața ta sunt ochii micuților care încă își așteaptă tatăl și sunt fericiți cu darurile „de la tata”… Imi stăpânesc lacrimile și i le daruiesc copilului… “Chiar dacă ne-au distrus case și locuințe, dacă au mai rămas în picioare măcar câțiva pereți, vom reconstrui totul”.

Dar acum am o noua lume, pentru mine – o lume de putere și grijă, o lume în care în sfârșit am simțit îngrijire și sprijin, înțelegere și căldură. Vorbesc despre proiect și minunata Românie. Vă mulțumesc tuturor pentru această mică lume, pentru două săptămâni de viață pașnică, pentru fiecare zi petrecută în Cluj – un oraș magic al unei țări frumoase și ospitaliere!”

Doua interacțiuni emoționante au încununat proiectul si au stat la baza acestui album.

Din intalnirea cu un artist plastic profesionist care prin bodypainting “a scris” povestea din inima lor si pe chipul lor, din intalnirea cu un scriitor care a stiut mai ales sa asculte fiecare femeie, sa empatizeze si sa extraga esenta din experientele lor, au rezultat 17 portrete si 17 povesti mărturie, ce oglindesc istoria contemporană și forța incredibilă a femeilor de transforma suferinta într-un simbol al curajului și rezilienței umane”, se mai arată în prezentare organizatorilor, Asociația Phoneo Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax