Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Care sunt JUCĂRIILE potrivite pentru copii și ce trebuie EVITAT. Care este ROLUL lor în dezvoltarea celor mici

Publicat


jucarii 1

În perioada sărbătorilor, raioanele cu jucării sunt pline de părinți care sunt în căutarea cadoului perfect pentru copiii lor. La o plimbare prin mall, se pot vedea zeci de adulți care se uită pe toate părțile cutiilor cu jucării sau le testează. Alții doar privesc către ele și se întreabă dacă ar fi un cadou potrivit, sau dacă merită banii.

Totuși, sunt aspecte mult mai importante decât prețul unui produs. În cazul jucăriilor, trebuie cunoscută întrebuințarea lor în viața celor mici, deoarece rolul acestora se extinde dincolo de divertisment.

Cercetătorii, psihologii și educatorii au constatat că jucăriile mijlocesc dezvoltarea copiilor la nivel psihic, educativ, social, creativ, obiectele acționând, totodată, asupra imaginației, gândirii, memoriei și percepției celor mici.

Conform Manuelei E. Apetrei, în lucrarea sa, „Creativitatea și jocul”, jucăria „stimulează forţele de creaţie ale copilului, îi alimentează trăirile afective, generează noi emoţii, sentimente, interese. De aceea, copiii se leagă sincer de jucăriile lor, le iubesc cu duioşie şi nu îndrăgesc în ele frumuseţea, ci acele tablouri imaginare care i-au legat de ele”.

Apetrei argumentează că atunci când copiii strică jucăriile, sunt alimentați de forța de cunoaștere, având un „spirit de investigație” puternic, motiv pentru care părinții și tutorii trebuie să îi lase pe cei mici să exploreze.

„Copilul acţionează în plan imaginativ cu jucăriile sale ca şi când ele ar fi obiecte reale, el le atribuie funcţii sociale determinate. Jucăria face posibilă îmbinarea elementului fictiv cu cel real în activitatea de joc şi mijloceşte însuşirea experienţei sociale de către copil”, explică profesoara.

Așadar, cum alegem jucăriile potrivite pentru copii?

jucarii 2

În „Rolul jucăriei și jocului în dezvoltarea holistică a copilului”, doctorul și conferențiarul universitar Natalia Carabet afirmă că jucăriile de imitare sunt cele mai indicate.

”<<Fac ca tata sau fac ca mama, ca doctorul sau ca vânzătoarea>>, sunt printre cele mai frecvente jocuri de la vârsta de doi ani. Aici se raportează şi telefonul, camionul, păpuşa, etc”, evidențiază Carabet.

Doctorul completează că jucăria trebuie să ofere o oportunitate cât mai aproape de realitate, funcția acesteia fiind similară cu cea a unei cărți în viața adultului.

Se recomandă, astfel, ca părinții să permită copiilor să exploreze cu jucării din cât mai multe categorii, diversificarea acestora fiind esențială.

Potrivit literaturii pedagogice moderne, menționată de Natalia Carabet în lucrarea sa, există multe tipuri de jucării din care părinții pot alege, precum cele:

–        de rol și figurative (păpuși, figuri de animale)

–        tehnice (mașini, mecanisme, mijloace de transport)

–        cu materiale de construcție

–        didactice (piramidele, bile colorate, butoaie, bobine, mozaicuri, jocuri de masă și tipărite)

–        pentru jocuri în aer liber și sport (mingi, frânghii, schiuri)

–        de teatru şi decorative (marionete, decorațiuni)

–        muzicale (tamburine, xilofoane)

–        de casă (făcute de copii, de părinți sau profesori)

–        distractive (figurine amuzante de animale sau oameni)

Idei de cadouri pentru adolescenți și tineri

jucarii 4

Pentru copiii mai mari ca vârstă, jocurile de masă (board games) rar dau greș.

Câteva idei de jocuri de masă interactive sunt: Remy, Activity, Șah, Catan, Jocul Cuvintelor/Cuvinte încrucișate, Nu te supăra frate, Monopoly, Roata Norocului, Europolis, Twister, Bingo, Alias, Go.

În rândul tinerilor, jocurile de tip Am/N-am, Jenga, Truth-or-Drink, Spin-to-Dare, TBH, Fear Pong, au captat atenția în mod semnificativ în ultima vreme.

Pe site-ul https://buy.cut.com/, se pot găsi numeroase astfel de jocuri, o parte dintre acestea având și expansiuni (expansion packs) pe diverse tematici.

Originile jucăriilor

Deși jucăriile par a fi niște produse nou apărute în societate, conceptul de la baza lor își are originile în vremurile îndepărtate, potrivit descoperirilor arheologice.

„Din cele mai vechi timpuri se cunosc jucării sub formă de unelte, arme, obiecte de uz casnic, confecţionate din cel mai simplu material natural (lemn, ramuri, piele)”, precizează Carabet.

Doctorul listează câteva jucării descoperite în urma săpăturilor arheologice:

–        jucării din Egiptul Antic: păpuşi din lemn şi ţesătură, figuri de animale, mingi din piele

–        jucării din China Antică: căsuţă, moară, veselă pentru prepararea mâncării

–        jucării din Grecia, Roma: s-au descoperit jucării din fildeş, chihlimbar, teracotă (obiecte din ceramică)

Jucăriile în perioada contemporană. Ce trebuie evitat

  1. Stereotipurile de gen

În prezent, specialiștii promovează achiziționarea jucăriilor care nu separă ocupațiile fetelor de cele ale băieților, pentru a încuraja copiii să aleagă singuri obiectele cu care vor să se joace, fără să se lase limitați de stereotipurile de gen, ce reprezintă un pericol în calea dezvoltării sănătoase a celor mici.

„Jucăriile pentru băieţi sunt în general axate pe acţiune, aventură, tehnologie sau construcţie. Acestea îi încurajează pe copii să fie activi, le dezvoltă abilităţile matematice, de orientare în spaţiu, abilităţile motorii grosiere, capacitatea vizuală, dar şi pe cea de a-şi asuma riscuri.

jucarii 3

Jucăriile pentru fete sunt în schimb axate pe jocul de rol şi încurajează foarte mult dezvoltarea inteligenţei emoţionale şi a abilităţilor verbale. Tot în jumătatea roz a magazinelor sunt şi majoritatea jucăriilor din seria „arts and crafts”, care dezvoltă abilităţile motorii fine, creativitatea şi perseverenţa”, punctează Andreea Popa, pentru totuldespremame.ro

Societatea cere fetelor să fie creative și sensibile, iar de la băieți se așteaptă să fie dominanți și calculați.

Specialiștii, însă, susțin că tiparele de acest fel trebuie integrate în mod egal în personalitățile copiilor, indiferent de sexul acestora, pentru a se putea dezvolta cât mai mult pe plan personal, pentru a nu fi constrânși de idei precum „nu ai voie să te joci cu mașinuțe, pentru că ești fată, și doar băieții trebuie să aibă acces la ele”.

Cu alte cuvinte, pasiunile, înclinațiile în zona creativă nu țin cont de genul copiilor, prin urmare, aceștia trebuie să beneficieze atât de jucării considerate feminine, cât și de cele considerate masculine.

  1. Excesul de jucării și jucăriile scumpe

Atunci când copilul are la dispoziție prea multe jucării, setea de cunoaștere va fi mai mică.

„Părinții ar trebui să înțeleagă că nu este indicat să cumpere o avalanșă de jucării pentru copil, pentru că ar putea să-l dezorienteze, acesta ajungând să le trateze superficial, plictisindu-se de ele. De asemenea, chiar nu contează cât este de costisitoare. Uneori, este suficient ca micuțul să primească un pumn de pietricele și să fie îndrumat să le coloreze. Se va distra foarte bine, iar rezultatul va fi unul spectaculos”, notează babyneeds.ro

  1. Jocurile nepotrivite vârstei

Pentru ca cei mici să crească armonios din punct de vedere psihic și emoțional, jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă.

„În primul an de viață, copilul se joacă mai ales cu mâinile sau cu picioarele, cu sunetele pe care le scoate, adoră jucăriile interactive pentru bebeluși, pe cele de dentiție, zornăitoarele, plușurile, obiectele muzicale.

Între 1 și 3 ani, micuții se joacă unii lângă alții, mai puțin unii cu ceilalți, preferând acele jucării prin care pot experimenta și viața afectivă, emoțională: cărți cu sunete, puzzle, jocuri lego, mingi etc.

Între 3 și 7 ani încep să se joace mult mai elaborat, lucrând la dezvoltarea laturii intelectuale. Printre jucăriile folosite se numără mașinuțele, păpușile, corturile, căsuțele de joacă, costumele de deghizare etc”, indică babyneeds.ro

În concluzie, jucăria ideală pentru un copil este cea care se pliază pe categoria de vârstă a acestuia, care îl încurajează să descopere cât mai multe lucruri din sfera intelectuală, creativă, senzorială, practică și așa mai departe și care îi permite să se exprime liber prin joc, fără a fi constrâns de stereotipurile societății.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă

Publicat

De

Casa de Pensii

Casa Judeţeană de Pensii Cluj anunță că va prelua cererile pentru acordarea biletelor de tratament începând de luni, 20 ianuarie 2025.

Cererile se pot înregistra și la Casele Locale de Pensii Turda și Dej, dacă solicitanții au domiciliul în raza acestora.

Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă

La sediul Casei Județene de Pensii din Cluj-Napoca, cererile pentru acordarea de bilete de tratament se vor depune la ghişeele 7 și 8.

“Numărul de înregistrare NU reprezintă un criteriu de acordare a biletului de tratament”, au precizat reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.

Conform precizărilor făcute de reprezentanții Casei de Pensii Cluj, în situația neridicării biletului de tratament, repartizat pentru o serie, solicitantul mai poate obține un alt bilet doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.

Formularul de cerere și declarația le puteți vedea și descărca de AICI. Aceste documete se pot primi spre completare și la ghișee.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident

Publicat

De

Accident Brâncuși Cluj

Un accident rutier a avut loc noaptea trecută pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca.

Din fericire nu au fost victime.

FOTO. Mașină răsturnată pe strada Constantin Brâncuși. Alte 3 autoturisme au fost avariate în accident

Echipajele ISU au găsit la fața locului un autoturism răsturnat pe plafon. De asemenea, alte trei autoturisme au fost ușor avariate în urma accidentului.

Nu au fost persoane care să necesite transportul la spital, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente

Publicat

curier

Angajatul unei cunoscute companii de curierat a avut parte, zilele trecute, de o experiență traumatizantă. Conform unei postări pe Facebook a unui internaut, acesta a tras o sperietură pe cinste în momentul în care trebuia să livreze un colet la o adresă din Cluj-Napoca.

În timp ce căuta printre pachetele din autoutilitară, a auzit un zgomot ciudat. Curierul a început să ia la rând pachetele, ca să vadă de unde provine acel zgomot. La un moment dat, a identificat sursa, un pachet de 50x30cm. Când a pus mâna pe el a simțit o vibrație persistentă. A sunat la dispecerat și a cerut sfaturi: „Am un colet care vibrează. Ce fac cu el?”. Persoana de la celălat capăt al firului i-a cerut să deschidă pachetul, compania asumându-și eventualele compensații financiare solicitate de destinatar.

Curier speriat de BOMBE, la Cluj. Ce se afla de fapt într-un COLET ce trebuia livrat unei cliente

Curierul a desfăcut cu mare atenție pachetul. În interior, printre alte jucării erotice, se afla un vibrator. Din cauza transportului nu tocmai liniștit, acesta s-a activat și a început să-și facă datoria. Curierul a mai avut puterea să glumească:  „Dacă și ticăia, nu puneam mâna pe el nici la Dumnezeu! Chemam geniștii…”

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți

Publicat

hacker dark face using laptop in the dark room

Escrocii nu au limite. Poliția care urmărește infracțiunile cibernetice nu poate ține pasul cu ingeniozitatea acestora. Din păcate, mulți cetățeni naivi „pun botul”, cum s-ar zice, la acest gen de acțiuni.

Un cititor Cluj24 ne-a trimis pe adresa redacției un mail prin care era înștiințat de Poșta Română că are un colet în tranzit ce nu poate fi livrat pentru că ar trebui achitate ceva taxe. În corpul mail-ului se află o imagine cu un colet, activă. Aceasta cuprinde inclusiv un cod al așa zisului pachet.

Ce SURPRIZE vă mai pregătesc ȚEPARII. Încă o metodă de ÎNȘELĂCIUNE la care trebuie să fiți atenți

Mailul este venit de pe adresa newsletter@link.shefinds.com, deși pe imagine e sigla Poștei Române dar cu textul „Serviciul Poștal”.

frauda

Primul pas în cazul în care primiți un mail suspect e să-i verificați adresa de expediere. De regulă, aceasta este una care conține litere și cifre aleatorii, fără să includă numele companiei folosită ca momeală. Niciodată, dar niciodată să nu dați click pe link-uri ce nu prezintă siguranță, cu atât mai mult cu cât sunteți conștienți de faptul că nu ați făcut nicio comandă și nu așteptați pachet de undeva.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate