ACTUALITATE
FOTO/ CAMPANIE/ Strângere de fonduri pentru o tânără cu două facultăți, crescută într-o casă familială din Cluj-Napoca. Are nevoie de o locuință
Asociația ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca a lansat campania ”Fii un super erou!”, de strângere de fonduri pentru o tânără crescută în casa de tip familial, absolventă a două facultăți, căreia i-a încetat măsura de protecție socială. Campania vizează cumpărarea unui apartament cu două camere pentru a oferi o locuință tinerilor care părăsesc sistemul de protecție.
Copiii nu sunt abandonați
Președintele Asociației ”Căsuța Bucuriei”, Adela Florean, a declarat pentru Cluj24.ro că proiectul ”Fii un super erou!” se desfășoară pe o perioadă de doi ani și vizează strângerea sumei de 75.000 de euro pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Cluj-Napoca sau în Florești pentru copiii care ies din sistemul de protecție socială.
”Nu ne este indiferent ce se întâmplă cu acești copii pe care îi avem în grjă și ne dorim ca și pe viitor să simtă că sunt protejați și îngrijiți, nu abandonați, la fel cum se întâmplă într-o familie normală. Le-am cultivat apartenența la o familie iar ei s-au dezvoltat în familia <<Căsuța Bucuriei>>.
Ca și alți copii care cresc își doresc independență și ne-am întrebat ce se va întâmpla cu ei după ce le încetează măsura de protecție specială a plasamentului. Andreea este gata să își ia zborul și nu are unde să stea pentru că, deși lucrează, nu își permite să își plătească o chirie.
Dacă am luat un copil pe care îl creștem și îl modelăm de mic și îl ajutăm să îi crească aripile, ce să fac când termină școala? Să i le frâng, să îi spun să plece, să se descurce, că nu îl mai ajut? Nu îi pot întoarce spatele”, a spus aceasta.
Reprezentanții asociației au încercat să îi obțină Andreei o locuință socială dar aceasta nu se încadrează în proiectul municipalității de sprijinire a tinerilor care ies din sistemul de plasament pentru plata chiriei deoarece depășește plafonul stabilit.
Puțini tineri din centrele de plasament reușesc în viață
”Ne-am întrebat ce se va întâmpla peste trei ani când de la noi vor ieși din sistem trei copii, ce facem cu ei? Potrivit statisticilor, în România în fiecare an între 3000 și 4000 de adolescenți părăsesc centrele de plasament după împlinirea vârstei de 18 ani iar jumătate dintre ei ajung oameni ai străzii, 30% comit fapte penale și sunt închiși iar 10% se sinucid.
Doar între 3,5 și 7% dintre ei reușesc să se integreze în societate. Statistica aceasta m-a îngrozit și am zis că este momentul să facem ceva”, a precizat Florean.
Viitorul apartament va fi pus la dispoziția tinerilor pe o perioadă de doi ani, fără să plătească nicio chirie, timp în care aceștia își pot pune bani deoparte, după care vor locui în el următorii care ies din sistem.
Andreea, asistent social la ”Căsuța Bucuriei”
Andreea Kovacs a venit la ”Căsuța Bucuriei” în anul 2015 și a reușit să termine două facultăți dar odată cu finalizarea studiilor i-a încetat măsura de protecție specială a plasamentului.
Tânăra a declarat la rândul său pentru Cluj24.ro că a absolvit în 2017 Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Asistență Socială, iar în acest an Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Psihopedagogie specială, și lucrează ca asistent social în cadrul Asociației ”Căsuța Bucuriei”. ”De la trei ani sunt în sistemul de protecție specială a plasamentului, am mai fost la asistenți maternali și la alte case de tip familial. Cunoscând-o pe Adela Florea am realizat de oportunități îmi oferă. Aici mi s-a favorizat accesul la educație și m-a ajutat la dezvoltarea mea personală. Am reușit să termin cele două facultăți cu încurajare, suport și motivație”, a precizat tânăra.
”Îmi doresc să devin independentă”
Aceasta a precizat că a simțit o chemare spre științele sociale, spre domeniul asistenței sociale, dorind să ajute copiii care se află în sistemul de plasament.
”Cred că această campanie îmi este de mare ajutor și îmi dă speranțe pentru viitor, oferindu-mi stabilitatea necesară continuării dezvoltării mele socio-emoționale și pe plan profesional. Îmi doresc să devin independentă, pe picioarele mele, să am un loc al meu, să știu ce înseamnă să nu mai depind de nimeni, să îmi pot clădi un viitor. Să trec, cumva, în altă etapă”, a explicat tânăra.
Andreea a rămas în sistemul de protecție socială pentru a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament sau din casele de tip familial să se dezvolte.
Casa de tip familial ”Căsuța Bucuriei” se ocupă în prezent de 10 copii, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, toți școlarizați într-o formă de învățământ la zi.
Andreea este ca o soră mai mare pentru ei, îi ajută la teme, îi ajută să discute despre problemele pe care le au, să socializeze.
Nimeni nu trebuie lăsat în urmă
Ambasadorul ”Căsuței Bucuriei”, Maria Macrea, consideră că într-un oraș de 5 stele, cum este Cluj-Napoca, în care nivelul de trai este unul ridicat, nu trebuie lăsați în urmă, nu trebuie abandonați tineri mai puțin favorizați.
”Aceste decalaje nu ne fac cinste. Dacă dorim să ne bucurăm ce ceea ce avem ca bunăstare, ar trebui să ținem cont și de ceilalți aflați în nevoie. Atunci fericirea fiecăruia dintre noi ar fi deplină”, a spus Macrea.
Unde se poate dona?
Cine dorește să o ajute pe Andreea Kovacs poate dona în contul deschis la Banca Transilvania SWIFT: BTRLRO22.
cont euro: RO41BTRLEURCRT0281201601
cont lei: RO64BTRLRONCRT0281201602
Asociația Căsuța Bucuriei
CUI 33976740
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României
Felicia Pianoschi, asistent șef unitate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.
Titlul i-a fost conferit de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României.
Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României
Dana Pianoschi a fost felicitată și de președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine Spitalul de Boli Infecțioase.
“Îi adresez doamnei Pianoschi Felicia Dana cele mai sincere felicitări pentru distincția obținută, o încununare a rezultatelor excepționale avute în activitatea profesională, a expertizei și profesionalismului de care a dat și dă dovadă.
Am convingerea că că astfel de reușite duc mai departe reputația sistemului medical clujean, iar Spitalul nostru de Boli Infecțioase va rămâne un etalon în ceea ce privește activitatea spitalicească și cea ambulatorie”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Peste 20.000 de pacienți sunt tratați annual la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie.
Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează aproximatov 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase.
De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale.
EVENIMENT
VIDEO. Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit
Tragedie în localitatea clujeană Fundătura. Doi tineri de 20 de ani au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un autocamion.
Vinovat pentru producerea accidentului este un șofer de 20 de ani.
Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit
Accidentul a avut loc în data de 2 decembrie, în jurul orei 19:10, pe DN1C-E576, în localitatea Fundătura, implicând două autovehicule.
Potrivit polițiștilor, din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în timp ce se deplasa în direcția municipiului Dej, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și o semiremorcă, condus de un bărbat de 37 de ani din comuna Poieni.
Din nefericire, impactul a avut consecințe tragice, soldându-se cu decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului său, ambii în vârstă de 20 de ani, din comuna Răscruci.
Traficul era încă blocat la câteva ore de la accident
Conducătorul camionului a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu dispozitivul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
Traficul în zonă rămâne blocat, echipajele de intervenție continuând cercetările și activitățile necesare pentru deblocarea drumului.
Foto, video: IPJ Cluj, ISU Cluj
Uncategorized
Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru candidații la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri
Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu s-a pronunțat, luni, cu privire la sprijinul pe care partidul său îl va acorda sau nu unuia dintre candidații la Președinția României, respectiv Călin Georgescu și Elena Lasconi.
El a declarat că a înțeles decizia românilor și îi respectă, asta după ce CCR a decis să valideze primul tur al alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru un candidat la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri
“Indiferent ce voi spune eu, oamenii vor decide singuri ce vor alege”, a declarat Marcel Ciolacu, care a spus că acum, după ce PSD a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, partidul își va asuma “rolul de liant”.
Marcel Ciolacu a mai spus că primul cu care va avea o discuție este noul lider PNL, Ilie Bolojan.
“Consider că este cât se poate de corect ca primul om cu care să port o discuție să fie Ilie Bolojan”, a spus Macerl Ciolacu.
Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;
UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;
Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă
Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.
În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.
Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.
Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.
Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.
Notele Cluj24:
Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea, Rață 5, Blănuță 6