EVENIMENT
FOTO. Călin, file de poveste. Tânăr rom, crescut la casa de copii, a absolvit UMF Cluj-Napoca. E asistent medical la Oncologie

Îl cheamă Ponta. Călin Alexandru Ponta. Dar nu are nicio legătură cu fostul premier al României. S-a născut în urmă cu 31 ani la Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, și a fost abandonat de părinții de etnie romă de mic copil, crescând în centre de plasament.
Când îl auzi vorbind, zâmbitor și volubil, nici nu ai zice că a avut o viață grea. A pornit de foarte de jos, dar a răzbit și a reușit să urmeze o facultate și lucrează acum în slujba vieții, ca asistent medical la Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
După cum singur mărturisește, dacă nu ar fi avut voința și puterea să își schimbe destinul, ar fi ajuns pe străzi, delicvent, în închisoare, sau poate cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla ar fi fost să lucreze pe un șantier în construcții sau într-o fermă.
”Am locuit într-o casă de copii din Zalău, după care la una din Jibou. Am terminat 8 clase, după care am urmat o școală profesională în domeniul construcțiilor. Mi-am dorit să continui școala și am terminat și liceul, rută progresivă, și nu m-am lăsat până nu am absolvit 13 clase, în Zalău”, a povestit Călin pentru Cluj24.
Și-a dorit să urmeze o carieră de asistent medical după ce, internat fiind în copilărie la spitalul din Zalău, a văzut cum lucrează asistentele, mai ales partea de perfuzii, cum se îngrijesc de pacienți.
În ultima clasă de liceu, a primit o ofertă de a urma o școală post-liceală gratuită pe profil de asistent medical, dar avea de îndeplinit o singură condiție: să își ia Bacalaureatul.
”M-am înscris la post-liceală, dar personalul de acolo nu a avut încredere în mine că voi reuși. Am trecut, însă, la toate materiile.
M-am pus pe învățat, în paralel învățam și pentru Bac. Primul am luat examenul de Română iar după 2 ani, în sesiunea din vară, l-am luat pe cel de Matematică, cu nota 5,15. Atât de tare m-am bucurat de nota asta, ca unul care a luat 10. Și apoi am luat și examenul la Chimie, parcă a scris pixul singur, așa de bine am știut”, a mai spus tânărul.
În perioada de post-liceală a făcut practică la Spitalul Județean de Urgență Zalău.
”Mi-a plăcut tot ce am învățat la școală de la început și tot de atunci am simțit că trebuie să ajut oamenii. Materia preferată a fost, îndoială, anatomia. Dacă nu iubești omul, nu ai ce să cauți în medicină, iar eu sunt făcut pentru așa ceva”, a precizat Călin.
Examen la UMF Cluj-Napoca
În 2014 și-a luat Bacalaureatul și a absolvit post – liceala, astfel că anul următor a dat examen la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, pe locurile speciale pentru romi.
”Am dat tot ce am putut la examen, nu a fost ușor. Am urmărit rezultatele până la ora 23, pe site-ul UMF. Nu m-am găsit nici la buget, nici la taxă, nici la cei respinși, până când am văzut că am fost admis pe lista specială, am candidat singur pe două locuri.
Am intrat cu media 6,64 la Facultatea de Medicină, specialitatea Asistentă Medicală Generală. M-am bucurat că mi s-a îndeplinit visul de a deveni student”, și-a amintit Călin.
Primul an din cei patru de studii l-a trecut cu bine, având doar o singură restanță, iar acela a fost momentul în care s-a pus pe învățat tot timpul, nu doar în sesiune.
”Țin minte că am avut un examen în anul I la care se pica la greu, la Microbiologie, doar 40% luau. M-am pus pe învățat, am fost foarte atent la cursuri. Trebuia să scriu despre virusurile hepatice și cele gripale, am scris fără greșeală, iar la final m-am văzut pe lista celor reușiți cu nota 8. Eram în al noulea cer”, a adăugat Călin Ponta.
În cei 4 ani petrecuți la UMF, acesta a fost, deseori, confundat ca fiind student străin, din Tunisia sau India, iar el răspundea invariabil că e ”român vechi”.
Călin Ponta a absolvit UMF în 2019 cu media de licență 7,50.
Agent de pază cu diplomă de UMF
Viața, însă, i-a dat de înțeles că nu e totul roz, astfel că a realizat că mai are hopuri de trecut. După absolvire, cu diploma de UMF în buzunar, nu și-a găsit un loc de muncă în domeniu, deși a dat concursuri la Spitalul Județean de Urgență Zalău.
După o scurtă perioadă de 3 luni ca infirmier, s-a angajat ca agent de pază la o firmă în București și apoi la una similară din Zalău, pe un șantier al Autostrăzii Transilvania.
”Mi-am luat inima în dinți și în aprilie 2022 m-am înscris la concurs la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), să-mi încerc norocul. Am vrut să văd cum e una astfel de concurs la Cluj.
Am dat întâi proba scrisă, iar după aceea am fost chemați de comisie la interviu, ca să nu mai venim a doua zi. La partea de interviu am avut o singură întrebare, ce știu despre glucoză, și am spus tot ce învățasem.
Nu am știut ce am făcut la examen, dar după câteva zile, eram la Zalău, primesc un telefon de la IOCN prin care am fost anunțat că am luat postul de asistent medical. I-am zis doamnei care m-a sunat că nu cred până nu văd”, a rememorat Călin Ponta experiența de anul trecut.
Telefonul a adus cu sine și dilemele de rigoare, legate de un pas important în viața sa.
”Atunci a început lupta cu mine însumi. Ce să fac? Să merg la Cluj-Napoca, unde viața e mai scumpă și chiriile sunt mai mari? Sau să rămân la Zalău, ca agent de pază?
Dar am decis să îmi urmez visul de a profesa ca asistent medical, astfel că, la finalul lunii aprilie, eram angajat la Institutul Oncologic, unde lucrez și în prezent”, a mai spus asistentul.
Angajat la Oncologie Pediatrică
Călin a fost repartizat, inițial, pe Secția Hematologie la compartimentul Transfuzii, după care s-a transferat pe Secția Oncologie Pediatrică, unde a întâlnit ”oameni faini”, cu care se înțelege de minune.
Ca asistent medical administrează medicația micilor pacienți, pune branule, cu ajutorul colegelor, ia tensiunea, verifică pulsul și se ocupă și de formalitățile de internări de o zi, iar pentru că pune suflet în ceea ce face, a ajuns să fie apreciat de aparținători, de mamele copiilor internați.
Și-a văzut prim oară mama pe telefon
Abandonat de mic și crescut în centre de plasament, Călin Ponta a avut șansa să își întâlnească mama abia în anul 2 de facultate, fiind abordat pe o rețea de socializare .
”Eram curios să văd cine e mama mea care mi-a dat viață, cum arată. De tatăl meu nu știu nimic nici în ziua de astăzi. Prima oară am vorbit și am văzut-o pe mama pe telefon. Mi-a spus că îi pare rău că m-a lăsat, dar nu avea altă soluție. Am iertat-o, pentru că așa se spune și în Biblie.
M-a întrebat dacă vreau să mă întâlnesc cu ea la Timișoara și am acceptat, eram student, aveam reducere pe tren.
Mi-am luat bilet și am cumpărat cele mai scumpe flori pentru mama, eram în Gara Cluj-Napoca, gata să urc în tren, când m-a sunat că nu mai ajunge și să nu mai merg…”, a mai spus tânărul.
După câteva luni, în vara lui 2017, mama sa l-a sunat din nou spunându-i că vrea să îi facă o vizită la Cluj, în căminul studențesc din campusul Observator.
”Am așteptat-o în gară. A ajuns și trenul ei și, pe peron, ne-am îmbrățișat, dar nu am simțit nimic. Nimic. Niciun sentiment că îmi țin mama în brațe. A fost mai mult o curiozitate din partea mea, să văd cine mi-a dat viață.
A stat cu mine o noapte în cămin și am văzut că avea teancuri de bani, dar nu mi-a dat niciun leu. Dimineață am condus-o la gară și a plecat…Mai ținem din când în când legătura pe rețele de socializare, dar cam atât. Asta a fost întâlnirea cu mama”, a mai povestit Călin Ponta.
Merge cu drag la serviciu
Acesta se declară mulțumit de ceea ce a realizat cu viața sa până acum și că a ajuns unde și-a dorit.
”Sunt fericit, merg cu drag la serviciu în fiecare zi.
Este cel mai plăcut lucru din viață, să fii bucuros pentru ceea ce faci. Dumnezeu mi-a dat minte și m-a ajutat”, a conchis Călin.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.
Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.
UDMR Cluj: Ură etnică
Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.
”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!
Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.
Denis
octombrie 14, 2023 la 7:22 am
Tot respectul pentru acest om care a reusit sa ne demonstreze tuturor ca se poate daca vrei cu adevarat .