Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Căminele de studenți UBB și-au deschis porțile. Întrecere pentru locurile din căminul Economica: „Am fost norocos”

Publicat


whatsapp image 2022 09 30 at 1.42.07 pm (1)

Au început cazările la căminele Universității Babeș-Bolyai. Studenții s-au adunat astăzi pentru a depune fizic documentele necesare cazării și a se instala, urmând să înceapă noul an universitar în data de 3 octombrie.

„Am ajuns la Căminul Economica în jurul orei 10:30, am stat la coadă cu copia de la pașaport, permisul de ședere, carnetul de student și o poză 3×4, acestea fiind actele necesare pentru a mă caza în calitate de student din străinătate”, spune Rafly, venit din Indonezia la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 09 30 at 1.42.10 pm (1)

Întrecere pentru locurile de la căminul Economica

Acesta a semnat un contract, a plătit costul aferent cazării și a obținut cheia de la camera unde va sta în acest an.

„Tot procesul a durat până pe la 14:30, fiindcă accesul în căminul Economica 1 și 2 poate să devină competitiv.

Am un coleg etiopian din cadrul aceluiași program de burse care a fost mutat în căminul Hasdeu, care are camere mai mici și mai înghesuite, asta pentru că a picat unul sau două examene.

Am fost destul de norocos să obțin note mari ca să pot rămâne aici”, explică Rafly.

Și el a stat în căminul Hasdeu pe timpul verii, ca urmare a unei reguli a Universității.

„Trebuie să ne mutăm din cămin 2 două ori: o dată la începutul anului universitar și o dată la începutul verii”, notează studentul.

E fericit să se întoarcă în căminul Economica, dar cel mai bun, în opinia sa, e căminul Sport XXI.

„Sunt doar 3 oameni în camere mai spațioase. Au balcon și terenuri de sport pentru că sunt aproape de Facultatea de Sport. Dar cred că Economica 1 și 2 sunt următoarele, din punct de vedere al confortului”, adaugă el.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Depunere de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul

Publicat

mihai viteazul

Primăria Cluj-Napoca, Prefectura Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid, joi, manifestările de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, de la ora 9.

La ceremonie sunt prezente oficialități locale.

Începând cu ora 10:30, evenimentele vor continua în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și spectacolul de artificii de zi.

Pe Bulevardul Eroilor, în intervalul 13:00-15:00, va avea loc o reprezentație apreciată an de an la 1 Decembrie, reconstituirea evenimentelor din 1918. De asemenea, pentru a păstra ziua în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

Programul evenimentelor din Piața Unirii

– ora 15:00: Regal folcloric cu Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul.

– ora 19:00: Pornirea iluminatului festiv în tot orașul

– ora 19:05: Concert Inna

– ora 20:15: Concert Cargo

La ora 20, în Piața Avram Iancu va avea loc un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Chiria anului. Casă la Cluj: „2000 de euro pe lună e un preț ok. Pe pământ m-ar interesa”. Unde găsești oferte mai ieftine

Publicat

316963907 5567734409941461 7305906516823616977 n

O agenție imobiliară din Cluj a postat pe un grup de chirii de pe Facebook un anunț referitor la o casă cu 3 dormitoare decomandate, 2 băi, cameră de zi cu bucătărie și curte proprie de 500 de metri pătrați, la prețul de 2000 de euro pe lună.

Imobilul se află în zona Iulius Mall, pe strada Constantin Prezan și are o suprafață utilă de 150 de metri pătrați.

Potrivit anunțului, la demisol se află un garaj și un spațiu generos pentru depozitare. La parter se află o baie și livingul cu bucătăria, iar la etaj sunt cele 3 camere decomandate, un balcon și cea de-a doua baie.

Până în prezent, postarea agentului imobiliar a strâns peste 400 de reacții amuzate de la membrii grupului de chirii, un număr mare pentru un anunț care, în mod normal, nu depășește 10 reacții.

317084445 5567734163274819 210130989940877796 n

Chiria casei, cât pentru toată strada: „După 5 ani devin proprietar?”

Majoritatea utilizatorilor au glumit pe seama prețului ridicat.

„După 5 ani devin proprietar?”, „Sunt interesat! Vă rog să mă sunați” și „ Dacă doresc să închiriez doar casa din poze, nu toată strada, cât ar costa?”, sunt doar câteva dintre remarcile ironice făcute în secțiunea de comentarii.

Oamenii preferă ratele pentru o casă nouă

Câțiva utilizatori sunt de părere că e mai convenabil pentru o persoană sau o familie să cumpere o casă decât să dea 2000 de euro pe lună pentru o chirie.

„Mai ieftină îi rata la bancă pentru o casă nouă”, a spus cineva.

„Cine are bani sa își permită să dea atâta pe o chirie cred că are deja casă”, punctează altcineva.

„2000 de euro pe lună este un preț ok. Pe pământ m-ar interesa care ar fi prețul. Mulțumesc”, a glumit un utilizator.

316834018 5567734376608131 3192571133756578607 n

317075502 5567734186608150 559705444116191415 n

317545659 5567733976608171 7524326724251320225 n

Oferte mai bune peste graniță: „Se pare că te crezi în Dubai”

Alții au făcut comparații între oferta prezentată de agentul imobiliar și cele din străinătate.

Două persoane au afirmat că în Dubai, respectiv în Amsterdam, se găsesc oferte similare mai ieftine.

„Wow! Unde stăteam noi în Anglia nu plăteam nici măcar €1000; și hai să îți zic cam cât e salariul pe acolo (că se pare că te crezi în Dubai), cel puțin £1500 (nu confunda lirele cu euro; aici am spus lire). Și tu ai atâta tupeu să ceri 2000€, pe ce? Și la ce salarii? Aveți atâta tupeu!”, a precizat un alt utilizator, revoltat.

316829699 5567733983274837 6947935960685305439 n

317091484 5567733956608173 2887266441577175051 n

Verdictul autorului

Am căutat oferte de case cu 3 camere și 2 băi în Dubai, Amsterdam, respectiv în câteva orașe din Anglia, pentru a verifica dacă, într-adevăr, se găsesc proprietăți cu caracteristici similare la prețuri mai mici în străinătate.

În Dubai chiar se găsesc oferte mai ieftine.

În Dubai, majoritatea caselor oferite spre închiriere cu 3 dormitoare au 3 sau mai multe băi, dar după o căutare mai amănunțită, am găsit o ofertă cu 3 camere și 2 băi, care să semene ofertei din Cluj, diferența fiind suprafața totală, care este de aproximativ 3000 de metri pătrați.

Chiria pe o lună este de 7686.90 euro, dar la această sumă se vor adăuga și cheltuielile pentru mobilier, casa fiind parțial mobilată.

screenshot (467) screenshot (468)

În orice caz, acesta e doar un exemplu care nu confirmă ipoteza utilizatorului care spune că se găsesc oferte mai bune în Dubai.

Dar trebuie precizat că, la o astfel de locuință, chiriile încep de la 878 de euro, cel puțin pe propertyfinder.ae, astfel că există, într-adevăr, oferte mai accesibile ca preț în Dubai, când vine vorba de locuințe cu 3 dormitoare, diferențele fiind strict de confort și spațiu.

La polul opus, cea mai scumpă proprietate în Dubai de pe site, care să aibă tot atâtea dormitoare, costă 46.200 de euro pe lună.

screenshot (469)

Piața din Amsterdam e diferită, dar prețurile sunt similare.

În Amsterdam, cea mai ieftină casă găsită pe un site de imobiliare costă 1750 de euro pe lună. Imobilul are curte și 3 etaje, fiind compus din 2 dormitoare și 1 baie. Oferte similare cu 3 camere și 2 băi nu există la momentul actual pe site.

screenshot (492) screenshot (493)

Pe Facebook am găsit câteva anunțuri mai accesibile, dar acestea erau de apartamente cu 3 dormitoare, nu de case. Apartamente de acest fel de pot găsi și la prețuri cuprinse între 800 și 1200 de euro.

screenshot (472)

screenshot (473)

screenshot (474)

Am ajuns pe un alt site, unde prețurile erau cu puțin sub sau peste 2000 de euro. Prin urmare, în Amsterdam, chiriile la case cu 3 dormitoare nu sunt neapărat populare și nici semnificativ mai ieftine, ofertele găsite fiind similare din punct de vedere al prețului.

screenshot (475)

În Anglia se poate găsi mai ieftin, dar…

Am ales 3 orașe dintre cele mai cunoscute pentru a face o comparație cu ofertele din Anglia, și anume: Londra, Manchester și Birmingham.

În Londra, chiriile încep de la 723 de euro (locuințe modeste, mai puțin spațioase) și pot ajunge până la peste 145.000 de euro (locuințe moderne), dar majoritatea sunt, de fapt, apartamente.

screenshot (476)

Chirie la casă de aproape 146.000 de euro

Se găsesc și case, mai puține, care să fie sub 2000 de euro, dar multe anunțuri nu au poze sau prezintă proprietăți parțial mobilate, astfel că nu pot fi comparate cu casa din Cluj. Mai jos se pot vedea câteva exemple.

screenshot (477)

screenshot (478)

screenshot (479)

În Manchester, cele mai multe case cu 3 dormitoare, care să coste mai puțin decât cea din Cluj, au o singură baie și sunt parțial mobilate, dispunând doar de piesele esențiale din bucătărie și baie, neavând paturi, canapele sau alte asemenea.

Am găsit o ofertă cu 3 dormitoare și 2 băi la 1330 de euro, cu o casă amenajată simplu, cu strictul necesar, astfel că deși e mai ieftină, confortul nu e același cu cel oferit de agenția clujeană.

screenshot (495)

screenshot (496)

screenshot (497)

De la 1200 de euro în sus se găsesc și alte proprietăți mobilate, cu un aspect mai mult sau mai puțin modern. Dintre toate, un imobil cu 3 dormitoare, 2 băi și o curte, apărut ieri pe piață, se oferă spre închiriere la aproape 1300 de euro. Este singura casă care se apropie de aspectul plăcut și spațiul generos al celei de la Cluj și care e semnificativ mai ieftină.

Așadar, se pot găsi, într-adevăr, locuințe similare la prețuri accesibile și în Manchester, dacă viitorii chiriași extind căutările pe o perioadă mai îndelungată de timp.

screenshot (498)

screenshot (499)

screenshot (500)

screenshot (501)

O ultimă comparație este cu piața din Birmingham, unde, la prima căutare, am găsit 2 case frumos amenajate, la prețul de aproximativ 1500 de euro. Există și sub 1000 de euro, dar sunt proprietăți nemobilate.

În concluzie, comparațiile arată că, în cea mai mare parte, se pot găsi oferte mai ieftine la case cu 3 dormitoare și 2 băi în străinătate, dar nivelul de confort poate fi subiectiv. Dacă la Cluj, oferta prezentată la începutul articolului este considerată o perlă rară, evident că proprietarul și/sau agentul imobiliar va ridica prețul, iar mai devreme sau mai târziu, se va găsi și chiriaș.

Pentru unii, confortul ori luxul sunt mai importante, pentru alții contează mai mult țara în care vor locui, în timp ce alții preferă liniștea colibei. Cert este că o chirie de 2000 de euro, chiar și la o casă modernă cu 3 dormitoare, este peste posibilitățile multora.

screenshot (487)

prima casă

screenshot (486)

prima casă

screenshot (488)

a doua casă

screenshot (489)

a doua casă

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după victoria cu Hermannstadt: Dacă vrei să câștigi campionatul, nu poți să te aperi în modul cum te-ai apărat azi

Publicat

petrescu h

CFR Cluj a reușit să se impună aseară cu 3-2 în deplasare împotriva celor de la FC Hermannstadt. După această victorie, clujenii au ajuns la doar 4 puncte în spatele liderului Farul Constanța.

Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a declarat după meci că cele mai importante erau punctele, dar parcă ar fi vrut ca la 2-0 să nu mai aibă emoții.

”Dacă făceam 3-0 la ocazia lui Janga, cred că era greu să mai revină. Jucătorii care au intrat au făcut diferența”, a spus Petrescu.

Despre greșelile din apărarea CFR-ului acesta a spus: ,,E clar că dacă vrei să iei campionatul, nu poți să te aperi cum te-ai apărat azi. Nu poți să faci cadouri. Sunt fericit pentru victorie, dar în același timp mă gândesc ce trebuie să fac pentru a fi mai buni în apărare”.

A luat un galben

Bursucul a ținut să-i laude și pe jucătorii celor de la Hermannstadt: ,,Și ei au jucători foarte buni, sunt în play-off în continuare. Au cel mai bun atacant român la ora actuală, pe Paraschiv”.

În ceea ce privește arbitrajul Petrescu a precizat că nu are de făcut nici un reproș, deși a primit un cartonaj galben.

”Nu știu de ce mi-a dat galben. N-am vorbit urât, doar am protestat puțin. Dar în rest n-am ce să-i reproșez, a arbitrat bine în opinia mea”, a arătat antrenorul.

Despre partida de duminică împotriva echipei Chindia Târgoviște, Dan Petrescu a afirmat că este un adversar foarte bun, care a bătut Rapidul, a făcut egal cu Craiova, are un antrenor nou.

”Echipa joacă foarte bine. Mă gândesc de pe acum ce trebuie să fac pentru a câștiga meciul de duminică”, a conchis Dan Petrescu.

 

Daniel Cucu-Kovaci

 

Citește mai departe

EVENIMENT

1 decembrie, Marea Unire. De ce a fost la Alba Iulia. Visul generației apuse, ajuns în cărțile de istorie. Sărbătoarea românilor

Publicat

tab, 1 decembrie

1 decembrie 1918. Ceea ce este acum o lecție de istorie pentru generațiile tinere a fost cândva un vis al generațiilor apuse, care au murit cu dorința la libertate. În urmă cu 104 ani a avut loc Marea Unire, moment istoric devenit simbol pentru poporul român, în contextul luptelor sale pentru independență și unitate.

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”, așa a sunat rezoluția unirii, rostită la 1 decembrie 1918 de către politicianul Vasile Godiş.

O lege promulgată în 1990 stabilește Ziua Națională a României ca fiind 1 decembrie, întrucât la această dată, în 1918, Marea Adunare (sau Adunarea Națională a Românilor) de la Alba Iulia a votat – în unanimitate de voturi – unirea Transilvaniei cu România, asta după ce în același an, pe 27 martie, respectiv pe 28 noiembrie, organele reprezentative din Basarabia și Bucovina au votat, la rândul lor, unirea.

Cu alte cuvinte, în urmă cu 104 ani s-a decis unirea României cu Transilvania, Crişana şi Maramureş, cu păstrarea unei autonomii locale, cu principii democratice precum egalitatea între naţionalităţi şi religii.

De ce sărbătoarea poporului român a avut loc la Alba Iulia

Evenimentul a fost ca o sărbătoare la Alba Iulia, unde s-au strâns 1228 de delegați oficiali din toate cercurile electorale, 130 la număr, și din cele 27 de comitate românești, oamenii cerând reforme în mai multe domenii.

„Episcopi, oameni de cultură au proclamat, la unison, <<deplina libertate națională>>, <<votul obștesc, direct și egal>>, <<libertatea presei>>.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie.

Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor”, informează Alba24.

Alba Iulia a fost orașul ales pentru desfășurarea Marii Adunări deoarece a fost capitala românilor în 1600, când Mihai Viteazul a unit cele trei țări române – Țara Românească, Transilvania și Moldova – pentru prima dată în istorie.

Alte orașe care erau vizate în acest sens au fost Blajul, datorită rolului său în revoluția pașoptistă, respectiv Sibiul, întrucât era considerat capitala culturală a românilor ardeleni.

Rezoluția Adunării Naționale

Marea Unire s-a oficializat odată cu strângerea celor 1228 de semnături de pe Rezoluția Adunării Naționale. Hotărârile prevăzute în document sunt după cum urmează:

„I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

 1. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

 1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
 2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
 3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
 4. Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
 5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.
 6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.
 7. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.
 8. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.
 9. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştiinţa tuturor acelor naţiuni.

VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.

 1. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii”, notează Alba24.

Ziua Națională a adus o nouă Constituție

Între 1866 și 1947, Ziua Națională a României a fost 10 mai, urmând ca în intervalul 1948-1989, să fie 23 august.

Apoi, odată cu legea din 1990, promulgată de fostul președinte Ion Iliescu și publicată apoi în Monitorul Oficial, se stabilește ziua de 1 decembrie.

Mai puțin cunoscut este faptul că în data de 2 decembrie 1918, Marele Sfat Național a avut o întrunire în sala Tribunalului din Alba Iulia, în urma căreia s-a decis constituirea unui Consiliu Dirigent pentru administrarea Transilvaniei. Alcătuit din 15 membri, acesta îl avea ca președinte pe Iuliu Maniu.

Mai târziu în aceeași lună, Regele Ferdinand a emis Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie, însă unirea administrativă a fost un proces mai îndelungat, care s-a întins pe mai mulți ani, până în 1923, când s-a adoptat noua Constituție, mai exact pe 29 martie.

Coform acesteia, România era „monarhie constituțională, stat național, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil”. Regele era pionul central și puterea executivă, exercitată și de Guvern. Puterea legislativă revenea adunărilor legislative (Senat și Adunarea Deputaților) și regelui, iar cea judecătorească era atribuită Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și instanțelor de judecată.

În Constituția de la 1923 apare citatul „Regele domnește, nu guvernează”, cu referire la atribuțiile stipulate în document. Acesta a fost inspirat din Constituția din 1866, păstrând 78 de articole din cele 138 din Constituția din secolul anterior și a fost în vigoare până în 1938, când s-a adoptat o nouă Constituție, în regim autoritar.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax