Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Asociația Educalise a inaugurat CURTEA POVEȘTILOR la Clinica de Pediatrie 3 din Cluj-Napoca

Publicat


dsc01208

Asociația Educalise împreună cu Clinica de Pediatrie 3 din Cluj-Napoca a inaugurat, miercuri, Proiectul „Curtea Poveștilor”, un concept care a presupus renovarea spațiului interior al spitalului și transformarea lui într-un loc de joacă educativ pentru copiii care au un timp de așteptare de petrecut înainte de vizita la doctor. Investiția totală a fost în valoare de 30.000 RON și a fost susținută prin fondurile oferite de Yardi Romania. Acțiunea de renovare a durat 2 luni, a inclus participarea unui grup de 30 de voluntari și va avea un impact pozitiv pentru cei peste 5 000 de copii care trec pragul clinicii anual.

dsc01239

„În Romania, sănătatea este adesea considerată a fi exclusiv legată de partea fizică, fără a se ține prea mult cont de aspectele psihologice sau sufletești ale pacineților. Studiile ne arată, însă, că atunci când avem o durere este nevoie să ținem cont atât de partea fizică, cât și de cea psihică, eventual într-un mod cât mai preventiv. O stare de bine la nivel emoțional generează nu doar o atitudine de optimism, ci și o receptivitate mai bună la pronostic și o vindecare mai rapidă.

dsc01242

În linie cu aceste observații, Asociația Educalise își îndreaptă atenția spre grădinile și curțile spitalelor care încă nu capitalizează suficient aceste spații de relaxare în vederea beneficiilor enorme care ar rezulta din asta. Grădinile spitalelor din Romania sunt adesea prea puțin luate în considerare în bugetele anuale și multe dintre ele nu inspiră cea mai mare încredere: vedem multe obiecte neutilizabile împrăștiate prin curțile spitalelor, iarbă și spații verzi puține sau neîngrijite, rareori băncuțe pentru toată lumea, uneori chiar păraâd transformate în parcări neoficiale.

Cine sunt cei care ar beneficia de o schimbare?

–  Pacienții și însoțitorii acestora sunt adesea nevoiti sa astepte ore intregi până la finalizarea actului medical, prin săile de așteptare,  desi ar prefera sa aiba alocate niste zone mai relaxante care sa le usureze asteptarea;

–  Pacienții internați au și ei nevoie, la rândul lor, ca în timpul petrecut în clinică/spital să reușească să se deconecteze puțin de la probleme, iar asta într-un mediu înconjurător mai primitor. Indiferent dacă vor să iasă la o gură de aer, să se plimbe sau pur și simplu să citească o carte în afara salonului în timpul dintre tratamente, opțiunea nu ar trebui să lipsească;

–  Medicii și personalul medical care iși petrec cel mai mult timp în spital au și ei nevoie de un loc unde să își tragă sufletul, să își reîncarce bateriile și să își distragă, pentru câteva momente, atenția de la toate situațiile cu care se confruntă zi de zi. Lucrul cu copiii este o provocare, mai ales când cei mici nu au răbdare, sunt poate ușor irascibili, îndurerați sau speriați. Un spațiu amenajat corespunzator poate distrage atenția celor care îl vizitează și să le schimbe starea în bine.

dsc01276

Deși România nu sta cel mai bine la acest aspect al construirii unor spații de relaxare în mediile medicale, se fac pași vizibili în această direcție, iar proiectul inițiat de Asociația Educalise vine să spună chiar povestea acestei schimbări.

Cum s-a născut Curtea Poveștilor

Proiectul “Curtea Poveștilor” din cadrul Clinicii de Pediatrie 3 din Cluj-Napoca a apărut din dorința noastră și a conducerii Clinicii de Pediatrie III de a dărui atât copiilor, cât și părinților sau cadrelor medicale, un loc cât mai ofertant din perspectiva activităților care se pot petrece în curtea clinicii.

“Poate a contat faptul că o bună parte dintre membrii Asociației sunt parinți, însă ideea de a reface curtea Clinicii de Pediatrie 3 ni s-a părut ceva atât de natural și de normal pentru societatea pe care ne dorim să o construim, încat nici nu am stat pe gânduri! Perioada spitalizării este una dificilă și pentru adulți, cu atât mai mult pentru copii și însoțitorii lor, motiv pentru care considerăm că este esențial să contribuim la construirea unor spații special-amenajate în care aceștia să aibă o experiență cât mai pozitivă.

dsc01288

Curtea clinicii este acum gândită drept un spațiu de joacă și relaxare, un loc al poveștilor pe care copiii, împreună cu părinții și medicii, îl pot folosi pentru a inventa și descoperi povești, pentru a râde, pentru a se destinde și, mai ales, pentru a nu mai percepe experiența mersului la doctor ca pe ceva înfricoșător”, declară Mădălina Hada, co-fondator al Asociației Educalise.

dsc01295

Vizitatorii “Curții Poveștilor” pot descoperi comoara lui Piticot în timp ce stau pe bancuțe multicolore, se pot distra jucând sah cu piese uriase, pot să citească sub ferestrele cu flori, să petreacă timp la căsuța cu povești sau sa afle povestea bicicletei cu roți mobile. În plus, pe parcursul anului copiii pot lăsa scrisori lui Moș Crăciun în cutiile poștale, scrisori pe care un “spiriduș” le strânge săptămânal și le trimite către Polul Nord.

“Este o bucurie să poți ieși în curte și să vezi atât de multă culoare! După etapa de tratament, copilul este nerăbdător să iasă de acolo și ajunge în această curte de poveste, se pierde printre piesele de șah care sunt mai mari decât el, se joacă acolo ca în parc. Este un loc frumos și ne bucurăm cu toții de el. Am văzut și copii mai mari care își fac poze la peretele cu bancuța 3D. Se pare că este un fel de atracție pentru rețelele sociale. Ce-i drept, chiar pare reală! Iar partea cea mai frumoasă este că spitalul este acum asociat cu joaca, bucuria, lucru care mai alină din durerile pentru care cei mici ajung aici”, susține Andreea Diaconu, una dintre mămicile care au vizitat Curtea Poveștilor.

dsc01391

„Acțiunea de redesign a curții clinicii a durat 2 luni”

“Peste 5 000 de copii cu vârste între 1 si 18 ani trec pragul Clinicii Pediatrie 3 în fiecare an. O parte dintre ei rămân internați în clinică împreună cu părinții lor pentru o perioadă de minimum 3 zile. Atât pentru ei, cât și pentru cei care stau mai puțin, venind doar la controale periodice, am considerat că trebuie facută o îmbunătățire a conceptului de mediu medical.

Cum am facut acest lucru? Prin umplerea timpului de așteptare cu activități interesante, cum ar fi amplasarea jucăriilor pe pereți în punctele cele mai importante – în ambulator, în spațiile comune de așteptare la intrarea în cabinetul de consultație. Ultima reamenajare a curții clinicii a fost facută în urmă cu 7 ani, deci era momentul să introducem noi elemente de decor care să schimbe povestea mersului la doctor”, susține Cristina Sălăgean, co-fondator al Asociației Educalise.

dsc01407

Asociația Educalise, prin cei 30 de voluntari ai săi, s-a ocupat de modificarea propriu-zisă a Curții Poveștilor, valoarea investiției fiind acoperită de Yardi Romania. Aceștia au investit în proiect suma de 30 000 RON pentru implementare, iar acțiunea de redesign a curții clinicii a durat 2 luni.

“Proiectul inaugurat azi  a fost un proiect de suflet pentru noi și suntem cu toții bucuroși să avem parteneră Asociatia Educalise,  în această călătorie a binelui. Sunt opt ani de când construim împreună o lume mai bună, una cu aplecare pe condițiile hoteliere oferite de spital și pe reducerea anxietății pacienților, prin creearea unei atmosfere primitoare pentru copii.

dsc01521

Am construit o relație frumoasă împreună și am finalizat  mai multe proiecte minunate, atat pentru micii pacienți, cât și pentru însoțitorii lor. Acum am avut  încă o ocazie să  investim  încredere în propunerile primite, să construim un plan împreună și ne-am entuziasmat, așteptand cu nerăbdare finalizarea proiectului. Rezultatul este încă un exemplu că dorințele de bine se împlinesc și că fiecare  putem sa contribuim la făurirea unei lumi mai bune.

curtea 1

Pentru noi, cadrele medicale,  satisfacția este cu atat mai mare atunci cînd avem un feedback pozitiv de la pacienti, când oamenii apreciază  astfel de inițiative și îi vezi cum se bucură. «Cât de frumos a ieșit! Printre atâtea branule, medicamente, analize, colțișorul acesta  fermecat aduce  zâmbete pe chipurile noastre!» spunea recent o mămică internată în clinică”,  declara Prof. Dr Man Sorin, șeful Clinicii Pediatrie 3, Cluj-Napoca

Ce mai aduce Asociația Educalise în viitor

Planul Asociației Educalise este ca în viitor să reușească să organizeze un orar săptămânal prin care voluntarii să vină la Curtea Poveștilor și să îi invețe pe cei mici care sunt regulile șahului, cum să se joace măcar un început de partidă și să îi facă pe cei mici curioși în privința acestui sport al minții, poate chiar dornici să îl joace acasă. Obiectivul final este sa reușim să scoatem în evidența partea educativă a acestui tip de proiecte, astfel încât să contribuim pozitiv la dezvoltarea noilor generații.

curtea 2

Membrii Asociației Educalise se ocupă cu implementarea unor proiecte de pictare a spațiilor din spitale înca din 2013, când, împreună cu voluntarii asociației, au pus culoare pe pereții clinicii pentru o schimbare de atmosferă. Sprijinirea proiectelor de acest tip va continua și în viitor, în speranța că acest tip de inițiativă va avea un impact semnificativ asupra sănătății celor în nevoie. În paralel, Educalise derulează două programe prin care își propune să creeze săli multimedia în incinta școlilor din mediul rural. Aceste săli sunt gândite să funcționeze nu doar ca spații de învățare, ci și ca spații pentru activități non-formale, de joacă, relaxare, ateliere și chiar consiliere psihologică”, se arată în comunicatul asociației.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Actorul Dorel Vișan (Gr 33 1/2) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca

Publicat

De

Visan mason

Actorul clujean Dorel Vișan (Gr 33 ½) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca în cadrul unei ceremonii în prezența a peste 30 de membri ai ordinului, eveniment înregistrat video.

Marele Maestru și fondatorul Ordinului Masonic Umaniterra, dr. Adrian Toader Williams (Gr 33), care este mason din 1980 din perioada când locuia în Los Angeles, SUA, a declarat pentru Cluj24 că maestrul Dorel Vișan a primit titlul de onoare din partea Ordinului Umaniterra pentru meritele sale și pentru faptul că este un patriot desăvârșit.

Patriot desăvârșit

”Munca sa aduce plus valori pe toate căile și în apropierea Zilei Internaționale a Munci ne exprimăm prin aces gest alături de sloganul <<Glorie muncii ce aduce plus valori>>.

Ne cunoaștem de mulți ani cu Dorel Vișan și am văzut în activitatea sa spirituală că este un om extrem de pozitiv, un patriot desăvârșit, care ține la pământul neamului său și și-l lucrează singur, având grijă de albinele  sale. În loja noastră, albinele sunt simbolul Gradului 3, a Gradului de Maestru Mason care este maxim”, a explicat Adrian Toader Williams.

Dumnezeu este un principiu energetic

Dorel Vișan a declarat în cadrul ceremoniei, vorbind despre Dumnezeu și om, că Iisus nu a fost urmat de lume, pentru că dacă oamenii îl urmau, nu-l băteau în cuie pe cruce.

”Dumnezeu este un principiu energetic, substanța universală a gândirii. Deci noi suntem formați din <<substanța>> lui Dumnezeu. Numai că am uitat că suntem Dumnezei și ne comportăm ca și cum nu am fi. Și atunci nu demonstrăm nimic.

Dumnezeu este Adevărul Unic și singur.

Cine nu crede în nemurirea sufletului și în Dumnezeu nu există nici el. Deci dacă Dumnezeu nu există nu existăm nici noi”, a spus actorul.
Acesta a subliniat că masoneria este un sistem de cunoaștere și de educație și trebuie să urmeze regulile fundamentale.

Nu se poate uni PSD cu PNL

Visan mason

”Toate religiile, în ultimă instanță, au acelaș scop, viața morală pe diferite căi. Nu este bine să forțezi pe cineva să ia religia ta. Fiecare om trebuie să trăiască în religia lui, a părinților lui.

Nu se poate uni PSD-ul cu PNL-ul pentru că au două ideologii diferite.

Astăzi nu se dă dreptul omului la căință și nu i se dă dreptul la pedeapsă. Iertarea trece prin Golgota pedepsei. Dacă pedeapsa este mare și aspră omul se va îndrepta”, a menționat Dorel Vișan.

Acesta a precizat că a ajuns la Gradul masonic 33 ½ fiind în mijlocul problemelor, dar și-a dat seama că masoneria devenise o afacere și atunci i s-a propus să intre la Cavalerii de Malta.

”Conducerea masonică era consultată de Stat.

Masoneria trebuie să devină din nou școală pentru că școala noastră, în loc să scoată oameni educați, scoate analfabeți”, a mai spus Dorel Vișan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VINOVAT de poluarea de pe Someș, un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente Cluj-Napoca. Apele Române continuă intervenția

Publicat

poluare Someș

Apele Române acționează, în continuare, pentru limitarea poluării de pe Someșul Mic, în Cluj-Napoca. Sursa acesteia se pare a fi un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente.

„Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj intervin în continuare pentru limitarea efectelor poluării râului Someșul Mic.

Astfel, aceștia au suplimentat materialul absorbant. Totodată, utilizează și spill sorb, absorbant natural şi biodegradabil pentru reținerea hidrocarburilor.

poluare

Se acționează în continuare pentru limitarea POLUĂRII de pe Someș, în Cluj. VINOVAT, un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente

Totodată, am identificat sursa poluării. Aceasta provine de pe amplasamentul Sălii Polivalente și s-a produs din cauza unui autotren care a staționat în zonă.

Având în vedere că atât obiectivul de unde provine poluarea, precum şi faptul că transportul poluanţilor spre râu se face prin reţeaua de pluvial, ambele aflate în administrarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, SGA Cluj a solicitat administrației locale să intervină de urgenţă cu materialele şi mijloacele specifice, astfel încât să fie sistată evacuarea de hidrocarburi.

„Efectul scurgerilor accidentale este local”

Prin evacuarea apelor cu hidrocarburi se aduc prejudicii mediului acvatic, din cauza compoziţiei chimice a acestor compuşi organici cu toxicitate ridicată.

Efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.

Reamintim faptul că evenimentul a fost sesizat în data de 23 aprilie 2024.
Specialiștii SGA Cluj s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificarea cursului de apă în zona semnalată (în aval de Podul Garibaldi). La suprafața apei erau irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

Personalul SGA Cluj a intervenit cu baraje absorbante pentru limitarea efectelor poluării.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare”, scrie pe pagina de Facebook Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

claudiu lacatus

La data de 24 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 5 Poliție a fost sesizată despre faptul că, în cursul zilei de ieri, 23 aprilie a.c., minorul Lăcătuș Claudiu, în vârstă de 17 de ani, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.70 m, 65 de kilograme, constituție atletică, păr negru tuns scurt, față ovală, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Nu se cunoaște vestimentația de la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

De

Conducta de apă spartă în Florești, Cluj, pe DN1

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Reprezentanții Companiei de Apă Someș că lucrarea s-a terminat la ora 20.00.

Pentru a putea efectua reparația necesară a fost săpată o groapă în asfalt adâncă de 6 metri, au declarat aceștia pentru Cluj24.ro.

Intervenția s-a făcut în zona străzii Avram Iancu, aproximativ lângă numărul 336.

Pentru că avaria s-a produs pe Drumul Național 1, lucrările au început după ora 8.00 dimineața, pentru a nu bloca total accesul spre și dinspre Cluj-Napoca, însă șoferii au fost nevoiți să stea în coloană aproape toată ziua sau să foloseasă rute alternative.

Foto: Compania de Apă Someș

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax