Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Așezare medievală descoperită la Turda

Publicat


La sfârșitul anului trecut, în cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de apă potabilă și canalizare menajeră, arheologii turdeni au descoperit pe strada Panait Cerna, alături de numeroase artefacte din perioada romană, mai multe structuri zidite (construcții) ce au făcut parte din așezarea medievală Sânmiclăuș (Szentmiklos) atestată în documente în secolul al XIII-lea. Până în prezent au fost identificate trei locuințe ce făceau parte din această așezare.

Aflat în posesia banului Mikud, așezarea a fost cedată în anul 1288 episcopului Transilvaniei. Puținele informații pe care le deținem amintesc despre existența unei biserici și a unor proprietăți pe care episcopul le deținea aici în anul 1406 (o casă din piatră, o curie și o moară). Într-un act de donație emis în anul 1440 de regele Ungariei, Vladislav I (1440-1444), așezarea era localizată pe malul râului Arieș, lângă locul unde se vămuia sarea extrasă de la ocnele din Turda.

În cursul unor ʺperieghezeʺ efectuate de către Orbán Balázs în anul 1886, acesta a identificat ruinele unei cetăți pe malul râului Arieș și urme ale unei fortificații patrulatere care apare și în prima ridicare topografică a Transilvaniei din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceeași cetate fusese menționată o jumătate de veac mai devreme de către un alt pasionat al istoriei orașului, Csipkés Elek (autorul primei monografii a Turzii).

Cetatea a fost distrusă de invaziile tătare de la mijlocul secolului al XIII-lea și părăsită cel mai probabil la scurt timp de la derularea evenimentelor. Donată în repetate rânduri de regii Ungariei – Vladislav I (1441) și urmașii acestuia Ladislau al V-lea Postumul (1453) și Matia Corvin (1465) – unor familii nobiliare, cetatea nu a mai fost refăcută.

Unde este localizat Sânmiclăușul

Sânmiclăușul ar putea fi localizat astăzi în zona cuprinsă între râul Arieș (malul stâng), Fabrica de Bere, Pârâul Săndulești, străzile Panait Cerna, Cheii și fosta Piața Romană (fosta Piață Ecaterina Varga), suprapunând așezarea civilă a Potaissei.

Cercetările arheologice efectuate confirmaseră în cadrul altor lucrări edilitare existența necropolei așezării. Până în prezent au fost descoperite și cercetate (în anii 2002, 2010, 2011 și 2020), un număr de 19 morminte de inhumație ce au aparținut acestei necropole.

Sursa @ Muzeul de Istorie Turda



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Eroism tăcut la Revoluția din 1989. Povestea militarului din Cluj care a refuzat să tragă în oameni

Publicat

În haosul Revoluției din decembrie 1989, când regimul comunist începea să se sfărâme sub presiunea poporului, fiecare decizie militară putea înclina balanța între viață și moarte. Printre militarii trimiși pe străzile Clujului în acele zile de foc s-a aflat și locotenentul-major Ionel Marian Hetea, care a demonstrat că, în mijlocul haosului, conștiința și umanitatea pot prevala.

Amintiri marcante și după 35 de ani

„Se împlinesc 35 de ani de la acea zi și noapte tragică pentru țară, dar și pentru militari, care au ieșit și eram într-o situație disperată, între ciocan și nicovală. Eu am trăit niște clipe atât de intense, încât și după 35 de ani, când trec la Fabrica de bere mă trece un fior. M-a marcat existențial pentru toată viața”, își amintește Ionel Marian Hetea, căpitan în retragere.

În 1989, Marian Hetea avea 32 de ani și era locotenent-major artilerist la Unitatea Militară 01215 Floreşti. Duminică, 17 decembrie 1989, la o zi după ce la Timișoara începea Revoluția anticomunistă, Hetea și camarazii săi din unitatea militară 1215 din Florești au fost puși în stare de alarmă sub codul „Radu cel Frumos” . Ordinul i-a țintuit în cazarmă, în așteptarea ordinului „Ștefan cel Mare”, care indica ieșirea în dispozitiv pentru apărarea ordini publice.

„Noi eram într-o alarmă de exercițiu «Radu cel Frumos». Acest indicativ ne obliga să ne pregătim tehnica de luptă, noi eram artileriști acolo la 1215 în Florești, și să rămânem în cazarmă, să așteptăm «Ștefan cel Mare», indicativ care ne scotea la hotar. În 17 s-a dat alarma «Radu cel Frumos», duminica, și în 19, marțea, am ieșit la recunoaștere. Eu trebuia să ocup dispozitivul pe Babeș, pe Republicii și pe Napoca. Când am venit, ne-au oprit acolo, la Fabrica de bere”, a arătat fostul militar.

Din cazarmă în mijlocul evenimentelor

La 21 decembrie, Hetea și subunitatea sa au fost trimiși în fața vabricii de bere, un loc strategic pentru a împiedica mulțimile din cartierul Mănăștur și din Hașdeu să ajungă în centrul orașului. Dar cine erau inamicul care trebuia oprit? Manifestanții clujeni, etichetați drept „huligani” sau „forțe perturbatoare”.

„În 21, s-a citit ordinul în 14 puncte al ministrului Apărării Naționale. În momentul în care s-a ajuns la uzul de armă și spunea în ordin că o să fie copii, femei puse în față… În armată se știa deja cine e inamicul, cu ghilimelele de rigoare: era poporul. Nu ne putem sustrage, noi, militarii, că nu am știut despre ce e vorba. Ascultam și noi Europa Liberă, mai aveam rude. Am fost coleg de bancă, Dumnezeu să-l ierte, cu László Tőkés. Când am venit, luni dimineața, deja se vorbea despre Tokes în cazarmă.

Am ieșit în oraș două subunități: subunitatea compania 1 formată din 3 plutoane, sub comanda căpitanului Carp Dando și compania a 2-a, din două plutoane, care era sub comanda căpitanului Mureșan. Am rămas unde este stația de troleu lângă strada Mărginașă, în fața Institutului Agronomic, USAMV-ul de astăzi, am ocupat un dispozitiv cu opt militari. Restul trupelor din 1215, Dando, mersese în Piața Libertății, acolo unde se produse și nenorocirea, prima dată în Cluj acolo a apărut. Celelalte trupe erau pe sensul unic, pe Clinicilor, deci aveam vreo 200 de metri. Aveam ordin să nu permitem coborârea în oraș a «huliganilor» și «forțelor perturbatoare» a ordinii publice. Ceaușescu le deduse vacanță cu două zile înainte, că astea erau «forțele perturbatoare» din Hașdeu. Eram în cunoștință de cauză”, a mai povestit Hetea.

Viața, mai presus de ordine

Aflat în fața unei situații critice, Hetea a luat o decizie curajoasă și a ordonat militarilor din subordinea sa să scoată încărcătoarele de la arme și să se retragă într-o curte, la adăpost de privirile oamenilor. Vecinătatea i-a primit cu căldură: un localnic, care tăiase porcul, le-a oferit un castron cu jumări și o franzelă, un gest de umanitate.

„În atare situație, trebuie să îți iei toate măsurile ca să nu fii tu victimă și să nu produci victime. Aceasta a fost gândirea mea de atunci, plus că am ascultat Europa Liberă la un cetățean pe strada Mărginașă, era defazat la jumătate de oră, 45 de minute de evenimente. Am plecat de la strada principală pe strada Mărginașă, că oamenii se uitau la noi cu spaimă, cu dojană și alții ne compătimeau, cei care înțelegeau ce-i cu noi acolo. Nu era armată de elită, eram din popor, tata stătea în Mănăștur, trebuia să ducă pomul pe Pata unde stăteam eu la fiice, trei fetițe. Toată situația mea familială și felul de a fi m-au învățat că viața e un dar și numai cine a dat-o o poate lua. Atunci, am luat această hotărâre, am zis scoateți încărcătoarele de la armă și am intrat în curte la un cetățean maghiar, tăiase porcul, ne-a adus o bătrânică un castron cu jumări. Nu aveam voie să luăm legătura cu populația. În trei minute nu a mai fost nici jumară, nici franzelă, nimic”. își amintește Hetea.

Amenințat cu Curtea Marțială

După retragerea în curtea clujeanului, Hetea a fost confruntat de superiori. Comandantul unității, maiorul Valeriu Burtea, l-a amenințat cu Curtea Marțială pentru părăsirea dispozitivului: „Dimineața, pe mine nu m-a mai luat, nici pe oamenii mei, nici măcar mașina. M-a amenințat cu Curtea Marțială, dar mă mai dojenise el. Nu puteam să îmi dau seama de amploarea acțiunilor”.

Hetea, marginalizat de colegi pentru deciziile sale, a părăsit armata câțiva ani mai târziu, în 1991.

„Eu sunt dator Armatei și cu creșterea mea, nu numai cu educația, că de la 15 ani am intrat în ea și a fost mamă, tată, acolo am crescut 14 centimetri, ne-a călit și ne-a obligat să învățăm. Îți ordon să înveți, punct. Nu puteai face comparație cu viața civilă, era o maturizare precoce, care se observa, în vacanțe când veneam, ei erau cu discoteca, eu cu guvernele din Africa”, a arătat acesta.

27 de morți la Cluj

Clujeanul Ionel Marian Hetea s-a numărat printre puținii ofițeri ai Armatei Române implicați în evenimentele din decembrie 1989 care a avut curajul să nu execute ordinul de a trage în oamenii ieșiți pe străzi cerând căderea regimului comunist.

De atunci se vorbește în fiecare decembrie de curajul meu, dar cred că și alt coleg care nimerea acolo tot la fel proceda, noi am învățat să ne apărăm țara, nu să fim criminali”.

La Cluj-Napoca, Armata a tras în oameni în Piaţa Libertăţii – acum Piaţa Unirii, la Astoria, Fabrica de Bere și în Piața Mărăști. În 21 decembrie 1989, în oraş au murit 27 de persoane, iar 51 au fost rănite.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gest minunat de Crăciun, la Cluj-Napoca. O geantă pierdută într-un autobuz a fost returnată cu tot ce era în ea

Publicat

Un exemplu de altruism și bunătate s-a petrecut astăzi în Cluj-Napoca. O clujeancă cu suflet mare a returnat o geantă găsită în autobuz, aducând bucurie tinerei care și-a pierdut-o.

Astăzi, în Cluj-Napoca, o întâmplare care ar fi putut aduce multă supărare s-a transformat într-un exemplu de, chiar în pragul Crăciunului. O tânără și-a pierdut geanta într-un mijloc de transport în comun, uitând-o pe scaun în graba momentului.

În geantă se aflau acte importante, bani, carduri bancare și alte obiecte personale de valoare. Descoperind că geanta lipsește, tânăra a cerut imediat ajutor.

Geanta, predată de o clujeancă șoferului

A sunat la dispeceratul serviciului de transport public și, spre surprinderea și bucuria sa, a aflat că geanta fusese deja găsită. O clujencă a observat geanta uitată în autobuz și a predat-o șoferului. Acesta, la rândul său, a anunțat dispeceratul, conform procedurii.

Întreaga întâmplare a fost povestită pe rețelele de socializare de tatăl tinerei.

„Gest minunat de Crăciun. S-a întâmplat în dupa amiaza de astăzi în Cluj Napoca. Fiica mea și-a uitat într-un mijloc de transport în comun geanta ei. În ea acte, bani, carduri, alte obiecte personale unele de valoare.

„Da, s-a întâmplat în România”

Era distrusă. A sunat la dispecerat și minune, cineva a găsit geanta, o doamna sau domnișoara, a dat-o la șofer iar acesta a raportat la dispecerat. După câteva ore și-a recuperat geanta cu tot ce era în ea. Nici măcar nu știe cui să-i mulțumească pentru gestul făcut.

Și da, s-a întâmplat în preajma Crăciunului și da, s-a întâmplat în România. Crăciun Fericit tuturor!”, a scris acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tramvaiul lui Moș Crăciun a ieșit pe traseu la Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

Tramvaiul lui Moș Crăciun a revenit pe traseu vineri, 20 decembrie, la Cluj-Napoca. Copiii clujeni se pot plimba cu tramvaiul lui Moș Crăciun în perioada până în Ajunul Crăciunului.

Începând de astăzi și până marți, 24 decembrie, copiii din Cluj-Napoca au ocazia să se plimbe cu Tramvaiul lui Moș Crăciun. Decorat festiv, acest tramvai special îi întâmpină pe cei mici cu o atmosferă de sărbătoare, colinde, dulciuri și, bineînțeles, cu Moș Crăciun în persoană.

Copiii îi pot spune Moșului dorințele lor, se pot fotografia alături de el și pot petrece momente magice într-un decor de poveste.

Începând de vineri, 20 decembrie, până marți, 24 decembrie, copiii se pot bucura de prezența lui Moș în cel mai festiv tramvai într-o atmosferă de sărbătoare, plină de zâmbete, cu dulciuri și colinzi.

Programul de circulație

Tramvaiul circulă gratuit pe traseul liniei 102 (Mănăștur – Piața Gării – B-dul Muncii), după următorul orar:

  • Plecări din Mănăștur: 15:00, 17:00, 18:55
  • Plecări din B-dul Muncii: 15:45, 17:50, 19:45

Această inițiativă a devenit deja o tradiție iubită în Cluj-Napoca, aducând bucurie și zâmbete pe fețele copiilor și ale familiilor lor în pragul Crăciunului.

Moș Crăciun îi așteaptă pe toți copiii la bord pentru o călătorie de neuitat!

Citește mai departe

EVENIMENT

UMFIH Cluj-Napoca, în doliu. Dr. Cristina Schnell, cadru didactic și medic pediatru, s-a stins din viață

Publicat

lumanare morti pixabay

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță trecerea în neființă a dr. Cristina Schnell, asistent universitar în cadrul Disciplinei Pediatrie III, Facultatea de Medicină.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.

O prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală clujeană

Dr. Cristina Schnell a fost o prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală. În calitate de medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, și-a pus în mod constant experiența în slujba celor mici, iar ca asistent universitar, a contribuit semnificativ la formarea viitorilor profesioniști în medicină. A coordonat stagiile clinice pentru studenții din anul V și pentru asistenții medicali licențiați din anii III și IV, oferind totodată sprijin în realizarea lucrărilor de licență.

„Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea doamnei dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.

Comunitatea academică transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate

Dr. Cristina Schnell a fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat dedicat, implicându-se activ în coordonarea stagiilor clinice pentru studenții de anul V și asistenți medicali licențiați (anii III și IV), precum și în coordonarea lucrărilor de licență. Pe plan științific, s-a remarcat prin interesul pentru pneumologia și somnologia pediatrică, fiind doctorand cu un proiect axat pe biomarkerii în sindromul de apnee obstructivă în somn la copil.

Comunitatea academică a UMF „Iuliu Hațieganu” transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis UMFIH Cluj-Napoca.

Dr. Cristina Schnell ea căsătorită și avea doi copii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax