Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Artem s-a refugiat la Cluj cu SOȚIA și cei 3 copii. VOLUNTARUL care și-a riscat VIAȚA pentru a-i aduce SOCRUL în România

Publicat


screenshot (237)

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Artem Astafiev a ajuns în Cluj-Napoca în data de 10 martie împreună cu soția sa, Olena, și cei 3 copii, 2 băieți și o fată – Albert, Oleksii și Karolina. Inițial, se gândeau să plece în Polonia, dar din cauza numărului mare de refugiați, nu au mai găsit apartamente libere și s-au reorientat către România.

„Mi-am sunat colegii să-i întreb dacă mă pot transfera în Polonia, iar ei au spus că deja sunt mulți oameni acolo și multe probleme cu închiriatul apartamentelor. Dar compania la care lucrez urmează să deschidă un birou la Cluj, ceea ce a clarificat situația pentru noi, mutându-ne aici cu ajutorul unui coleg de muncă.

A fost amabil și ne-a împrumutat apartamentul lui pentru câteva zile, cât timp noi am căutat un apartament de închiriat. Ne-a pus în legătură cu câțiva agenți imobiliari, iar unul dintre ei ne-a ajutat enorm.

Neștiind exact cât timp vom sta aici, e destul de greu să semnăm contracte pentru o perioadă determinată, cei mai mulți proprietari vor să închirieze minim pentru jumătate de an. Noi am găsit, într-un final, un proprietar dispus să închirieze de pe o lună pe alta, adică fără a stabili perioada șederii. Noi am plătit în avans și totul e în regulă acum.

119690773 1082338665516100 6513298184326873482 n

Stăm toți 5 într-un apartament. Ne considerăm norocoși pentru că mulți prieteni au fost nevoiți să semneze contracte pe cel puțin jumătate de an, în timp ce proprietarul nostru e mai flexibil în acest sens”, povestește el.

Lucrează în IT și plănuiește să rămână în țară cu familia până la sfârșitul războiului.

„Clujul e un oraș frumos, nu e la fel de mare și aglomerat ca Bucureștiul, are și spații verzi, ne place foarte mult. Am colegi care au preferat să vină aici în loc să meargă în Polonia sau Slovacia tot din acest motiv, plus că orașul e inima IT-ului în România, e ca un Silicon Valley, deci e mediul ideal în care să continui munca”, adaugă Artem.

167746288 125820223129952 4481696037989140614 n

Barierele lingvistice și educația, printre provocările Clujului

Totuși, procesul de adaptare a fost unul dificil, date fiind bariera lingvistică și educația.

„Cred că mai dificil este pentru copii. Karolinei îi e dor de prietenii ei. A fost în Lviv 2 săptămâni doar ca să se revadă cu o prietenă. A călătorit, de asemenea, în Republica Cehă cu o prietenă, unde au stat o săptămână.

Însă cea mai mare provocare cred că este limba. Româna e foarte diferită de ucraineană și nu mulți oameni vorbesc engleză aici. Aceeași situație e și în Ucraina.

O altă provocare e educația pentru copii. Nu sunt multe școli cu predare în engleză, iar cele existente sunt foarte scumpe. Și chiar și așa, nu cred că pot primi o educație bună, ei fiind obișnuiți cu ucraineana.

Copiii întâmpinau dificultăți și la noi în țară, pentru că în unele regiuni se vorbește în rusă, dar la școală mereu se predă în ucraineană, ceea ce i-a împiedicat să înțeleagă anumite lucruri. Pe când, un nou început, de data asta în engleză, i-ar îngreuna și mai tare, în opinia mea. Dacă ar fi mers de la bun început, ar fi fost altceva, dar e nevoie de timp până se familiarizează cu noțiunile într-o altă limbă și deja e un haos foarte mare.

Așadar, nu știm ce să facem mai departe, o variantă ar mai fi și școala de acasă sau am putea încerca să găsim profesori și pentru alte materii, – în prezent cu toții ne exersăm engleza – dar e greu ținând cont că avem copii de vârste diferite”, indică el.

screenshot (237)

Altă țară, altă mâncare de pește

Nu în ultimul rând, mâncarea le-a ridicat probleme, întrucât la Cluj se găsesc altfel de produse decât cele cu care erau obișnuiți în Ucraina.

Între timp, s-au acomodat cu o parte dintre ele, dar tot au fost nevoiți să meargă înapoi în țară pentru a se aproviziona cu diverse alimente.

„Fiicei mele, Carolina, îi lipsește mult mâncarea noastră. A observat că inclusiv brânza are un gust diferit”, completează bărbătul.

Citește și FOTO. 4 REFUGIAȚI au deschis o BUCĂTĂRIE la Cluj. Livrează preparate UCRAINENE: „Am zis să fac ceva cu o posibilitate de câștig”

Între timp, în Ucraina: fără mijloace de comunicare, locuințe distruse de bombe, drumuri mortale

Artem a păstrat legătura cu prietenii și membrii familiei rămași în Ucraina, în măsura în care a fost posibil.

„Unii prieteni s-au mutat în străinătate dinaintea izbucnirii oficiale a războiului, pe 24 februarie. Alții au fost nevoiți să rămână în țară, fiindcă nu au găsit de lucru altundeva. Sunt și câțiva care s-au închis foarte mult în ei de când cu războiul, nu vorbesc cu nimeni, stau retrași, au dezvoltat probleme la nivel psihologic.

Și, într-adevăr, situația îți schimbă gândirea. Stai mereu cu grijă, nu știi când va fi bombardată locuința ta sau a unei persoane dragi. Te schimbi foarte mult în astfel de vremuri.

Noi am reușit să părăsim țara în primele ore de la începerea războiului, din fericire copiii nu au apucat să audă bombe, explozii și alte asemenea.

Eu și soția suntem dintr-un oraș mai mic. Cu toții știu de Mariupol, dar statisticile arată că acest oraș, Izium, a suferit și mai mult în urma bombardamentelor”, susține Artem.

in the bomb shelter

adăpost din Izium

Drumul mortal către familie: „Am rugat un voluntar să ne ajute să-l aducem pe socrul meu în România, dar în drum spre Izium, mașina a fost împușcată”

Potrivit spuselor sale, Izium e cel mai bombardat oraș, iar rușii l-au ocupat în întregime.

„Sunt peste 20 de mii de soldați ruși. Cred că, în prezent, este un soldat per cetățean. Ei folosesc orașul ca să acumuleze forțe pentru o lovitură mare în regiunea Donețk.

Părinții noștri au rămas acolo. Mama nu a vrut să plece, e o poveste lungă, dar una și mai lungă e despre tatăl soției mele, adică socrul meu.

Am pierdut orice legătură cu el din cauza faptului că oamenii de acolo nu mai au acces la niciun mijloc de comunicare – nu au telefoane, conexiune la internet, nimic – și au trecut câteva săptămâni bune fără să putem vorbi cu el.

Începuserăm să primim poze cu blocul în care stă și am văzut cum apartamentul lui era distrus în totalitate. Ultima oară când vorbisem cu el a refuzat să meargă într-un adăpost, spunându-ne că va fi în siguranță în apartamentul lui, deci automat, când am văzut pozele, am crezut că a murit”, relatează ucraineanul.

destroyed apartment

apartamentul socrului lui Artem, complet distrus

destroyed hospital in izyum 2

spital distrus în Izium

Totul s-a schimbat când au primit veste de la cineva că bărbatul e în viață. A stat 25 de zile într-un adăpost.

„Erau minus 20 de grade, nu știm cum a supraviețuit în acele condiții, dar ne-am bucurat de veste și am încercat să-l aducem la noi. Am petrecut mult timp căutând oameni care să ne ajute în acest sens.

Numai pentru a-l transporta până la Harkiv era necesară depășirea a 20 de puncte de control rusești. Înaintea războiului, transportul nu ar fi ridicat probleme.

Am rugat un voluntar să ne ajute, dar în drum spre Izium, mașina a fost împușcată. Ne-a zis că nu vrea bani pentru că nu poate merge mai departe, era prea periculos.

Am petrecut alte 2 săptămâni până când am găsit un alt ajutor. A reușit să meargă la Izium pentru a-l duce pe socrul meu la Harkiv, urmând ca de acolo prietenii noștri să se ocupe de transferul lui, iar acum, din fericire, este în România”, povestește Artem.

screenshot (238)

 

Hobby-urile, salvarea familiei

Pe fondul războiului, familia a fost nevoită să facă multe schimbări. S-a mutat în România, într-un mediu diferit, unde întâmpină dificultăți pe mai multe planuri, astfel că doar hobby-urile îi ajută momentan pe ucraineni să facă față vremurilor grele cu care se confruntă.

„Băiatul cel mare, de 12 ani, joacă șah, joacă foarte bine, prin urmare suntem în căutarea unui loc sau a unui profesor cu care să-și continue activitatea. Băiatul cel mic e clasa întâi. Amândoi stau acasă în cea mai mare parte a timpului, așa că facem tot posibilul să le găsim ocupații, să treacă altfel timpul, să se simtă bine.

img 5538

Karolina călătorește singură. Are 15 ani, dar se descurcă. A mers în mai multe țări europene, întâlnește persoane noi, dar în continuare se simte singură la Cluj, fiindcă prietenii ei sunt departe. Muzica o ajută. Cântă vocal, la chitară, pian și tobe și sperăm să găsim un loc și pentru ea, sa-și dezvolte pasiunea”, spune Artem.

Singurul lucru pe care îl știe cu certitudine este că va rămâne cu familia în România până la sfârșitul războiului, dar nu știe când se va întâmpla, dacă se va încheia curând și nici la ce să se aștepte mai departe. E bucuros că poate lucra în continuare, mai ales într-un oraș recunoscut pentru domeniul IT în care activează, și speră ca prin prisma jobului să poată oferi copiilor – și familiei, în general – un trai mai bun.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** **

Артем разом із ДРУЖИНОЮ та 3 дітьми прийшли в Клужі. Волонтер, ризикуючи ЖИТТЯМ, привіз свого тестя до Румунії

Артем Астаф’єв прибув до Клуж-Напока 10 березня разом із дружиною Оленою та 3 дітьми, 2 хлопчиками та дівчинкою – Альбертом, Олексієм та Кароліною. Спочатку вони думали поїхати до Польщі, але через велику кількість біженців не знайшли вільних квартир і переорієнтувалися на Румунію.

«Дзвонила колегам, чи можна перевестись до Польщі, вони сказали, що там уже багато людей і багато проблем із орендою квартир. Але компанія, в якій я працюю, збирається відкрити офіс у Клужі, що прояснило ситуацію для нас, переїхавши сюди з допомогою колеги.

Він був люб’язний позичити нам свою квартиру на кілька днів, поки ми шукатимемо квартиру для оренди. Він зв’язався з кількома агентами з нерухомості, і один із них нам надзвичайно допоміг.

Не знаючи, скільки саме ми тут пробудемо, укласти договори на конкретний термін досить складно, більшість власників хочуть здавати хоча б на пів року. Нарешті знайшовся власник, готовий здавати житло від місяця до місяця, тобто без визначення терміну проживання. Ми заплатили наперед і зараз все добре.

Ми всі 5 проживаємо в квартирі. Вважаємо, що нам пощастило, тому що багатьом друзям доводилося укладати контракти мінімум на півроку, а наш власник у цьому плані більш гнучкий», – каже він.

Він працює в ІТ-сфері і планує залишитися в країні з родиною до кінця війни.

«Клуж — гарне місто, воно не таке велике і багатолюдне, як Бухарест, у ньому також є зелені зони, нам воно дуже подобається. У мене є колеги, які воліли приїхати сюди замість того, щоб їхати до Польщі чи Словаччини з цієї причини, до того ж це місто є серцем ІТ у Румунії, воно схоже на Кремнієву долину, тому це ідеальне середовище для продовження роботи», – додає він. Артем.

Мовні бар’єри та освіта серед викликів Клужa

Однак процес адаптації був важким, зважаючи на мовний бар’єр та освіту.

«Думаю, дітям складніше. Кароліна сумує за друзями. Була у Львові 2 тижні, аби знову побачити друга. Він також їздив до Чехії з подругою, де вони пробули тиждень.

Але я вважаю, що найбільший виклик – це мова. Румунська мова дуже відрізняється від української, і тут мало людей розмовляють англійською. Така ж ситуація і в Україні.

Ще один виклик – освіта для дітей. Шкіл з викладанням англійської мови небагато, а ті, що є, дуже дорогі. І навіть так, я не думаю, що вони можуть отримати хорошу освіту, вони звикли до української.

Діти також мали труднощі в нашій країні, тому що в деяких регіонах розмовляють російською, але в школі вони завжди навчаються українською, що заважало їм зрозуміти деякі речі. Тоді як новий початок, цього разу англійською, на мою думку, зробив би це ще важчим. Якби це було з самого початку, було б інакше, але потрібен час, щоб ознайомитися з поняттями іншою мовою, і це вже великий безлад.

Отже, ми не знаємо, що робити далі, іншим варіантом була б домашня школа або ми могли б спробувати знайти вчителів також для інших предметів, – зараз ми всі практикуємо нашу англійську, – але це важко, враховуючи, що у нас є діти різних віку”, – зазначає він.

Інша країна, інший корм для риб

І останнє, але не менш важливе, для них викликала проблеми їжа, оскільки в Клужі можна знайти інші продукти, ніж ті, до яких вони звикли в Україні.

Тим часом вони розрахувалися з деякими з них, але все одно довелося повертатися в країну, щоб запастися різними провіантами.

«Моя дочка Кароліна дуже сумує за нашою їжею. Помітив, що навіть сир має інший смак», – додає чоловік.

Читайте також ФОТО. 4 БІЖЕНЦІ відкрили КУХНЮ в Клужі. Доставляє УКРАЇНСЬКІ страви: «Я сказав зробити щось з можливістю виграшу»

Тим часом в Україні: без засобів зв’язку, зруйновані бомбами будинки, смертоносні дороги

Артем по можливості підтримував зв’язок із друзями та рідними, які залишилися в Україні.

«Деякі друзі переїхали за кордон до офіційного початку війни 24 лютого. Іншим довелося залишитися в країні, оскільки вони не могли знайти роботу в іншому місці. Є й такі, що після війни дуже замкнулися в собі, ні з ким не розмовляють, замкнуті, у них виникли психологічні проблеми.

І справді, ситуація змінює ваше мислення. Завжди будьте обережні, ви ніколи не знаєте, коли розбомблять ваш дім або дім вашого коханого. Ти дуже змінюєшся в такі часи.

Нам вдалося покинути країну в перші години після початку війни, на щастя, діти не почули бомб, вибухів і тому подібного.

Ми з дружиною з меншого міста. Про Маріуполь знають усі, але статистика показує, що це місто Ізюм ще більше постраждало від бомбардувань», – стверджує Артем.

Смертельна дорога до родини: «Я просила волонтера допомогти нам доставити мого тестя до Румунії, але дорогою в Ізюм застрелили машинy»

За його словами, Ізюм – найбільш бомбардоване місто, і росіяни окупували його повністю.

«Понад 20 тисяч російських військових. Я думаю, що наразі це один солдат на громадянина. Вони використовують місто для нарощування сил для великого удару по району Донецька.

Там залишилися наші батьки. Мама не хотіла йти, це довга історія, але ще довша – про тестя.

Ми втратили з ним будь-який зв’язок, тому що люди там більше не мають доступу до жодних засобів зв’язку – ні телефонів, ні з’єднання з Інтернетом, нічого – і минуло кілька тижнів, як ми не могли з ним поговорити.

Ми почали отримувати фотографії кварталу, де він живе, і ми побачили, як його квартира була повністю зруйнована. Минулого разу, коли ми з ним спілкувалися, він відмовився йти в притулок, сказавши, що буде в безпеці у своїй квартирі, тому автоматично, коли я побачив фотографії, я подумав, що він помер”, – повідомляє українець.

Усе змінилося, коли вони отримали від когось повідомлення, що чоловік живий. У притулку провів 25 днів.

«Було мінус 20 градусів, ми не знаємо, як він вижив у таких умовах, але ми зраділи новині і намагалися привезти його до нас. Ми витратили багато часу на пошук людей, які б нам у цьому допомогли.

Тільки щоб доставити його до Харкова, потрібно було проїхати 20 російських блокпостів. До війни з транспортом проблем не було б.

Ми звернулися до волонтера з проханням допомогти нам, але по дорозі в Ізюм він знепритомнів у своїй машині. Він сказав нам, що не хоче грошей, тому що не може продовжувати, це надто небезпечно.

Я витратив ще 2 тижні, поки знайшов іншого помічника. Він встиг поїхати в Ізюм, щоб відвезти мого тестя до Харкова, а звідти його трансфером займуться наші друзі, а зараз, на щастя, він у Румунії», – розповідає Артем.

Хобі, збереження сім’ї

Посеред війни сім’ї довелося багато змінити. Він переїхав до Румунії, в інше середовище, де він стикається з труднощами на кількох рівнях, тому лише хобі наразі допомагають біженцям справлятися з важкими часами, з якими вони стикаються.

«Старший хлопчик, 12 років, займається шахами, грає дуже добре, тому ми шукаємо місце або вчителя, з яким він міг би продовжити свою діяльність. Наймолодший хлопчик у першому класі. Вони обоє залишаються вдома більшу частину часу, тому ми робимо все можливе, щоб знайти їм чим зайнятися, провести час, почуватися добре.

Кароліна подорожує сама. Ій 15, але вона справляється. Вона побувала в кількох європейських країнах, знайомиться з новими людьми, але в Клужі почувається самотньою, бо її друзі далеко. Їй допомагає музика. Вона грає на вокалі, гітарі, фортепіано та барабанах, і ми сподіваємося, що для неї теж знайдеться місце, щоб розвинути її захоплення», – каже Артем.

Єдине, що він точно знає, це те, що він залишиться з родиною в Румунії до кінця війни, але він не знає, коли це станеться, чи скоро вона закінчиться, і що чекати далі. Він щасливий, що може продовжувати працювати, особливо в місті, яке визнано за сферу ІТ, у якій він працює, і сподівається, що через призму роботи він зможе запропонувати своїм дітям — і сім’ї загалом — краще життя.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

screenshot (239)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, cea mai nouă facultate a UBB. Daniel David: Nu țintim competiția cu UMF Cluj

Publicat

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025. 

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, aprobată prin Hotărâre de Guvern

Lansarea formală a noii facultăți a UBB va avea loc în data de 26 mai 2025, la ora 13, la sediul acesteia de pe str. Clinicilor nr. 9, luna mai fiind și luna sărbătoririi Zilei Universității și a împlinirii a 444 de ani de la fondarea, în 12 mai 1581, a instituției academice clujene.

„În lume nu prea există universități comprehensive de referință care să nu să aibă o componentă biomedicală – unde se publică și se citează mult -, lucru exprimat apoi în vizibilitate și impact, inclusiv în clasamentele internaționale. Prin acest demers, UBB intră în normalitatea academică internațională, acoperind acum toate domeniile academice majore, așa cum am gândit din anul 2020”, afirmă rectorul ales (și autosuspendat) al UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.

Daniel David: „Nu țintim competiția cu UMF din Cluj”

Acesta subliniază că, „în ciuda unor speculații care uneori doresc să genereze animozități în domeniu, ambiția noastră în zona educațională de licență este mai limitată – ex. nu țintim competiția cu UMF din Cluj, un reper academic național cu masă critică în domeniu, ci vizăm programe cu număr mai redus de studenți, în limba engleză și gândite în paradigme educaționale inovative alternative (ex. problem/solution/case-based) – și focalizată mai mult pe componente educaționale avansate (master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar). De asemenea, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare țintim colaborări și coordonări, nu suprapuneri, cu alți actori în domeniu, din Cluj-Napoca și din țară, pentru a poziția mai bine în medicină/sănătate orașul și țara în diverse competiții internaționale”.

Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, adaugă că „acum, că avem și acest cadru formal, vom dezvolta programe academice noi, accentul fiind pe cele avansate de tip master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar. UBB are deja un corp consistent de specialiști în medicină și sănătate – titulari, angajați pe perioadă determinată sau colaboratori -, ceea ce ne asigură o platformă bună de start.”

O istorie medicală care începe în secolul al XVIII-lea și se reîntregește acum

Tradiția medicală la UBB a început în 1775/1776 în Universitas Claudiopolitana (Universitatea din Cluj) și a continuat în universitatea maghiară și apoi românească din Cluj până în 1948, când, prin reforma comunistă, componenta biomedicală a fost organizată separat de UBB (care se numea atunci Universitatea Victor Babeș). Pentru a se ancora în prezent și viitor și pentru a-și recupera tradiția în domeniu – UBB este succesoarea legală a Universității românești din Cluj și astfel a tradiției acesteia -, în anul 2020 UBB a creat Școala de Sănătate (School of Health), care a evoluat în 2022 în UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/). Noua Facultate de Științe Medicale și ale Sănătății, înființată în 2025, devine astfel componenta centrală a UBBMed.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BEC, după decizia Curții de Apel Ploiești: „Activitatea tuturor birourilor electorale continuă”

Publicat

CCR

Biroul Electoral Central a anunțat că activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, în contextul deciziei Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR prin care s-a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bazinul olimpic din Borhanci, dotări unice în România: antrenor virtual și sistem de captare a gazelor de la suprafața apei

Publicat

Cluj-Napoca se pregătește să intre în elita mondială a natației odată cu finalizarea bazinului olimpic de ultimă generație, aflat în construcție în cartierul Borhanci. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor la bazin este anul 2026.

Investiția de peste 100 de milioane de euro promite nu doar să transforme orașul într-un hub regional al natației, ci și să aducă în premieră în România tehnologii de top dedicate performanței în înot.

„Mă aflu pe șantierul bazinului olimpic pe care îl construim în Borhanci, în Cluj-Napoca. Construim azi pentru generațiile de mâine. Avem astăzi aici, o investiție de peste 100 de milioane de euro. Vreau să vă prezint stadiul lucrărilor la bazinul olimpic, de ultimă generație pe care îl construim aici, la Cluj-Napoca, o investiție care va pune Clujul pe harta natației, cu dotări de nivel mondial”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului, aflat pe șantierul proiectului.

Gabriel Silaghi, administratorul MBS Group SRL, liderul asocierii care execută lucrările, a precizat: „Discutăm despre o lucrare emblematică, atât pentru Cluj, cât și pentru sportul românesc. Va fi un bazin olimpic de înot, care va găzdui un bazin olimpic pentru înot cu dimensiuni olimpice, un bazin cu dimensiuni olimpice pentru sărituri și bazine de inițiere”.

Dotări în premieră în România

Unul dintre cele mai inovatoare elemente este sistemul de antrenament virtual, o tehnologie folosită la nivel internațional, care îi permite sportivului să își urmărească în timp real progresul.

„La recomandarea lor, noi am decis să aducem două dotări de ultimă generație, care cred că nu există în România deocamdată. E vorba de antrenament virtual, adică un dispozitiv care va fi utilizat de către cei care fac înot de performanță pentru a se putea pregăti să treacă la nivelul următor și să poată fi urmărit în timp real ce progrese face la înot. Acest antrenament virtual îți arată, pe sub apă, o fantă de lumină care îți arată exact cât de repede ar trebui să înoți ca să atingi timpul respectiv în competiție. Fanta de lumină va fi în fața ta, tu va trebui să înoți cu asemenea rapiditate ca să atingi timpul pe care ți-l dorești. E vorba de utilizarea inteligenței artificiale și aici, antrenorul virtual sau antrenamentul virtual”, a explicat edilul.

Sistem de absorbție a gazelor nocive

Pe lângă această dotare, bazinul va fi echipat cu un sistem avansat de neutralizare a gazelor nocive, primul de acest fel din România și al doilea din lume. Acesta va îmbunătăți calitatea aerului la suprafața apei, un aspect esențial pentru sănătatea sportivilor.

„Aceste gaze nocive rămân la suprafața apei o perioadă și pot influența înotătorul și atunci ele trebuie eliminate. Acest bazin va fi primul din România și al doilea din lume dotat cu acest sistem complex de neutralizare a gazelor nocive”, a arătat Silaghi.

Stadiul lucrărilor

Lucrările sunt avansate: au fost forați 745 de piloți pentru stabilizarea terenului, au fost finalizate gradierele din beton armat, iar în prezent se montează stâlpii prefabricați. În următoarele săptămâni se vor instala arcele din lemn lamelar care vor forma structura acoperișului.

„Au fost finalizate lucrările de infrastructură, au fost realizați 745 de piloți forați, cu lungimi între 8 și 13 metri, au fost realizate integral gradierele din beton armat, acum s-a trecut la montarea stâlpilor prefabricați din beton, urmând să se monteze arcele din lemn lamelar, reprezentând structura acoperișului, care vrem să fie gata până la finalul lunii mai. Avem pe șantier, în momentul acesta, aproximativ 100 de persoane”, a mai arătat administratorul MBS Group SRL.

„Bazinul olimpic din Cluj va fi pentru natație ce e BT Arena pentru sporturile de sală”

„Vom avea gradene pentru cel puțin 1.000 de persoane și pot spune, ca paralelă, că ceea ce este astăzi pentru Cluj Sala Polivalentă BT Arena, pentru baschet, tenis, volei, acest bazin olimpic va fi pentru natație pentru România, pentru că vom atrage aici competiții de nivel național, internațional și, așa cum am spus, inclusiv european și mondial. Suntem cam la o treime din lucrări, acestea vor fi gata în 2026, când vom și da în folosință acest bazin olimpic”, a mai declarat Emil Boc.

Primarul Emil Boc promite că termenul de finalizare va fi respectat: „Stăm cu ochii pe dumneavoastră. Până acum, e printre puținii constructori care și-au respectat angajamentele contractuale. Partea cu piloții forați nu era prevăzută inițial, a trebuit să o introducem pe parcurs”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Ploiești anulează decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Avocat: „O decizie absolut ridicolă”

Publicat

Curtea Constituțională a României

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat joi, 24 aprilie, o decizie prin care dispune suspendarea și anularea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut.

Curtea de Apel Ploiești a dispus, în data de 24 aprilie 2025, suspendarea executării și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale, prin care fusese anulate alegerile prezidențiale desfășurate anul trecut.

Decizia, care nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile, a generat reacții vehemente din partea experților în drept constituțional, care o consideră lipsită de temei legal și fără precedent în jurisprudența românească.

„Deciziile Curții Constituționale sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor”

Contactat de Cluj24, avocatul Mihnea Iuoraș s-a declarat șocat: „Inițial, când am văzut știrea, mi s-a părut că e o glumă sau că a fost clonat site-ul portalului, pentru că, juridic vorbind, oricine mi-ar fi spus că se poate întâmpla așa ceva, eu nu aș fi crezut. În mod cert, deciziile Curții Constituționale, bune, rele, cum or fi ele, sunt definitive, general obligatorii și opozabile tuturor, inclusiv instanțelor normale de judecată”, a declarat avocatul clujean.

Iuoraș a adăugat că, în lipsa unei motivări complete a deciziei Curții de Apel Ploiești, este dificil de înțeles care ar fi temeiul juridic pe baza căruia instanța a putut admite acțiunea. Totuși, în opinia sa, orice astfel de demers ar fi trebuit respins din start ca inadmisibil.

„Fără a vedea motivarea deciziei Curții de Apel Ploiești, mi-e foarte greu să comentez care sunt argumentele, dar dacă aș fi fost din orice postură factor decident într-un astfel de proces, aș fi respins clar ca inadmisibilă o astfel de acțiune”, a explicat Iuoraș.

„Astăzi, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale”

Avocatul este de părere că, prin suspendarea hotărârii CCR, devine imposibilă organizarea unor noi alegeri prezidențiale la termenul stabilit, 4 mai, iar situația din acest moment impune reluarea turului al doilea între candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi.

„În situația în care, totuși, instanța s-a pronunțat și decizia instanței, până se va exercita calea de atac este executorie, pentru că a și suspendat decizia Curții Constituționale, în acest moment, este imposibilă organizarea alegerilor prezidențiale în data de 4 mai. Se menționează în mod expres în minuta Curții de Apel Ploiești că suspendă decizia Curții Constituționale, ceea ce înseamnă că astăzi, până când Înalta Curte nu se va pronunța într-o eventuală cale de atac și va întoarce decizia Curții de Apel Ploiești, ea este executorie. Cu alte cuvinte, astăzi, când vorbim, ceea ce trebuie să se organizeze este turul II al alegerilor prezidențiale în varianta Georgescu-Lasconi, nu se mai pot organiza alte alegeri prezidențiale”, a mai arătat acesta.

„O decizie profund ilegală”

„Eu mă aștept ca, imediat ce va veni motivarea Curții de Apel Ploiești, să existe calea de atac a recursului, exercitată de Curtea Constituțională și Înalta Curte să întoarcă această decizie, pentru că ea este, după părerea mea, profund ilegală. Nu comentez dacă este bună sau rea, dar din punct de vedere juridic este absolut ridicolă”, a mai spus Mihnea Iuoraș.

„Campania electorală continuă”

Avocatul Ciprian Păun susține că decizia Curții de Apel Ploiești este, din punct de vedere strict legal, inadmisibilă. Potrivit acestuia, hotărârile Curții Constituționale nu pot fi supuse controlului pe calea contenciosului administrativ.

„Din punct de vedere legal, o asemenea decizie de suspendare a unei decizii a Curții Constituționale, din punctul meu de vedere, este inadmisibilă. O decizie a unei instanțe constituționale nu este un act administrativ care să poată fi suspendat pe o procedură de contencios administrativ. Nu știu motivarea, nu știu speța, va trebui să vedem motivarea instanței, dar, din punctul meu de vedere, nu are efecte asupra procesului electoral, pentru că din perspectivă legală, alegerile sunt organizate în baza unor hotărâri de guvern. Deci, din această perspectivă, hotărârea de guvern își produce efecte juridice și campania electorală continuă. Eu nu cred că va influența campania din perspectivă juridică, ci doar dintr-o perspectivă politică”, a afirmat avocatul.

„Șansele să fie reluat turul II sunt infime”

Acesta a atras atenția că deja există o decizie definitivă a Înaltei Curți în acest caz, ceea ce ar trebui să împiedice reapariția subiectului în instanță.

„Este o decizie surprinzătoare și foarte ciudată, raportat la decizia Înaltei Curți de Casație, care ar trebui să fi fost precedent judiciar față de această soluție, adică este autoritate de lucru judecat pe această speță. Vom vedea.

Decizia va fi cu siguranță atacată și ÎCCJ se va pronunța într-o perioadă, probabil, foarte scurtă, până la primul tur de alegeri. Curtea Constituțională este o instanță de control constituțional iar decizia Curții Constituționale nu poate fi anulată de o curte de apel, din punctul meu de vedere. Șansele să fie reluat turul II sunt infime, din punctul meu de vedere, dar orice e posibil în țara asta”, a mai arătat acesta.

UPDATE

Fostul judecător Cristi Dănileț a afirmat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație judiciară”:

„O instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??

Desigur, dacă se decide altfel avem de a face cu o aberație judiciară, care produce urmatoarele consecințe:

  • judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credință a legii;
  • soluția va fi corectată de ICCJ;
  • INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraților în drept administrativ și drept constituțional”, arată fostul judecător, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 2

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Precizările BEC vin în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploiești a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, privind suspendarea executării hotărârii CCR privind anularea alegerile prezidențiale din 2024.

Potrivit BEC, actuala procedură electorală în vederea alegerii Președintelui României este reglementată atât de acte normative, cât și de acte administrative cu caracter normativ și anume:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

„În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Președintelui României”, se arată într-un comunicat al BEC.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate