Connect with us

EVENIMENT

FOTO. 4 REFUGIAȚI au deschis o BUCĂTĂRIE la Cluj. Livrează preparate UCRAINENE: „Am zis să fac ceva cu o posibilitate de câștig”

Publicat


289275754 117303597671082 378417231969034429 n

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Patru ucraineni refugiați la Cluj au deschis o bucătărie, „Ucraina Food”, la Cluj, unde livrează delicatese autentice ucrainene.

„Am observat că mulți ucraineni sunt susținuți de stat și de cetățeni, așa că am zis să fac ceva cu o posibilitate de câștig, iar pentru că știu cât de cât limba – am locuit la granița cu România – m-am gândit că o idee bună în acest sens ar fi să le fac românilor cunoștință cu preparatele ucrainene”, spune Vasile, inițiatorul proiectului, pentru Cluj24.

289321657 117336471001128 2354652592006612007 n

Face parte dintr-o echipă de 4 persoane, unde 3 refugiați sunt bucătari, iar el e livrator.

„Eu mă ocup de partea de delivery. Acum avem niște reduceri. La o comandă de minim 99 de lei, produsele în valoare de încă 50 sunt gratis, la fel și transportul.

Pentru comenzile sub 99 de lei, livrarea este în jur de 15 lei, în funcție de zonă”, explică acesta.

289623730 117748267626615 3486847750300366861 n

Un site prietenos

Atât români, cât și ucraineni refugiați la Cluj comandă delicatesele de la Ucraina Food.

Pentru ca aceștia să aibă o experiență plăcută, Vasile a luat legătura cu o firmă care se ocupă de crearea site-urilor.

„Am reușit să-l punem la punct cu ajutorul unei firme. Eu știu limba, dar nu la perfecție, și decât să fac ceva superficial, mai bine așa, ca experiența să fie una plăcută pentru clienți”, notează el.

Site-ul poate fii accesat cu un click aici.

screenshot (207)

7 produse cu specific ucrainean

În plus, s-a interesat și de un spațiu în care cei 3 colegi ai lui, bucătari cu experiență, să se poată desfășura liniștiți când gătesc.

„Am căutat pe internet și am găsit o ofertă, pe Strada Cloșca, numărul 12”, indică Vasile.

Acolo se gătesc, deocamdată, 7 rețete tradiționale din Ucraina.

„Am ales ce se mănâncă mai mult în țara noastră, așa cum sunt micii în România. Avem 7 preparate care sunt foarte populare”, menționează ucraineanul.

 

whatsapp image 2022 06 23 at 9.25.26 pm

Feluri principale și desert

Mai exact, meniul cuprinde: următoarele preparate: khinkali, mantâ pe aburi, plimeni fierți, plimeni prăjiți, vareniki (colțunași) cu cartofi și două deserturi: vareniki cu brânză, respectiv cu vișine.

Prețurile variază între 20 și 40 de lei.

Dezvoltarea afacerii pe timp de război

Nu știe ce îi rezervă viitorul, momentan speră să poată dezvolta proiectul, altfel, când el și colegii vor pleca înapoi în țară, vor fi nevoiți să renunțe la mica afacere locală.

„Nu știm cum se va primi mâncarea mai departe. Sperăm să aibă succes.

Dacă reușim să ne dezvoltăm puțin mai mult, o să angajăm și livratori tot refugiați. Vreau să implic cât mai multe persoane care să aibă posibilitate de câștig”, conchide Vasile.

Comenzile se pot plasa de pe site-ul ucrainafood.ro, numărul de contact fiind 0744 437 393.

whatsapp image 2022 06 23 at 9.25.38 pm

*** *** *** *** *** *** ***

Четверо українських біженців у Клужі відкрили кухню «Ukraine Food», де доставляють справжні українські делікатеси

«Я помітив, що багато українців підтримують держава та громадяни, тому я подумав зробити щось із шансом на перемогу, а оскільки я трохи знаю мову – я жив на кордоні з Румунією – я подумав, що непогано було б познайомити румунів з українськими стравами», – каже для Cluj24 ініціатор проекту Василій.

Він є частиною команди з 4 осіб, де 3 біженця є кухарями, а він –відправник.

«Я подбаю про доставку. Тепер у нас знижки. При замовленні не менше 99 леїв продукти вартістю ще 50 безкоштовні, як і транспорт.

Для замовлень до 99 леїв доставка становить близько 15 леїв, залежно від району», – пояснює він.

Дружній сайт

І румуни, і українські біженці в Клужі замовляють делікатеси від Ukraine Food.

Для того, щоб вони отримали приємні враження, Василь звернувся до компанії, яка займається створенням сайтів.

«Нам вдалося налаштувати це за допомогою компанії. Я знаю мову, але не досконало, а чим робити щось поверхове, краще так, щоб досвід був приємним для клієнтів», – зауважує він.

Доступ до сайту можна отримати, натиснувши тут.

7 українських продуктів

Крім того, його зацікавив простір, де 3 його колеги, досвідчені кухарі, могли б спокійно готувати.

«Я шукав в Інтернеті та знайшов пропозицію на вулиці Cloșca, 12, — розповідає Василій.

Наразі там готують 7 традиційних рецептів з України.

«Ми вибрали те, що більше їдять у нас, як „micii” в Румунії. У нас є 7 страв, які дуже популярні», – згадує українець.

Основні страви та десерт

Зокрема, в меню входять такі страви: хінкалі, мантія на пару, варені дині, смажені дині, вареники з картоплею та два десерти: вареники з сиром і вишнею відповідно.

Ціни варіюються від 20 до 40 лей.

Розвиток бізнесу під час війни

Василь не знає, що його чекає в майбутньому, наразі він сподівається, що зможе розвинути проект, інакше, коли він з колегами поїде в країну, їм доведеться відмовитися від місцевого місцевого бізнесу.

«Ми не знаємо, як будуть приймати їжу. Сподіваємося що всім вона сподобається.

Якщо вдасться ще трохи розвиватися, ми також наймемо постачальників біженців. Я хочу залучити якомога більше людей, у яких є можливість заробити», – підсумовує Василь.

Замовлення можна оформити на сайті ucrainafood.ro за контактним номером 0744 437 393.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

Publicat

cfrr

CFR Cluj revine în Europa. Primul meci în turul 2 preliminar al Conference League e cu Neman Grodno din Belarus, joi, de la 20.30, în Gruia.

„EUROPA, NE-AM ÎNTORS!

CFRiști, ne revedem în Gruia pentru meciul din Turul 2 preliminar al UEFA Conference League! Vă așteptăm în număr cât mai mare să îi susțineți pe băieții noștri în duelul cu Neman Grodno de joi, 25 iulie, de la ora 20:30”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

În cazul în care va trece de Neman, CFR va da piept cu pierzătoarea din „dubla” de Europa League dintre Braga și Maccabi Petach Tikva.

La fel ca și în cazul Craiovei, „feroviarii” speră să evite un „blockbuster” cu lusitanii, cei care au un lot cotat la aproximativ 130 milioane de euro, stabilindu-se a fi de ani buni, a patra cea mai bună echipă a Portugaliei, după triumviratul Benfica-Porto-Sporting. Cu toate acestea, nici israelienii nu sunt de neglijat. Aceștia au pierdut Supercupa chiar în fața adversarilor celor de la FCSB din turul doi preliminar de Champions League, Maccabi Tel Aviv, scor 0-2.

Au un lot cotat la 8 milioane de euro, însă au câștigat Cupa în sezonul trecut, deci pot pune probleme, ținând cont că respectivul parcurs, au eliminat Maccabi Tel Aviv sau Hapoel Beer Sheva.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Medicamentele viitorului, create în noul Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului al UMFIH Cluj

Publicat

De

Centrul dezvoltarea medicamentului

Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului a fost inaugurat, marți, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca, instituție care a modernizat și transformat clădirea Farmaciei B.

Rectorul UMFIH Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a declarat că valoarea investiției a fost de peste 30 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene și din fonduri proprii ale universității.

Clădirea datează din anul 1913

”Inaugurăm Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, un proiect pe care fiecare dintre noi l-a avut în suflet, cu care mi-am început primul mandat de rector. Proiectul nu a fost ușor, dar a fost finalizat acum cu succes.

Edificiul este unul emblematic pentru UMFIH, clădirea Farmacia B fiind construită în anul 1913, iar lucrările de modernizare au început în anul 2020. Investiția este una semnificativă, de 30,2 milioane de lei.

Aici au fost amenajate 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice și 10 birouri pentru doctoranzi, asistenți, șefi de lucrări și profesori, fiind creată o infrastructură foarte modernă, cu acces și pentru persoane cu dizabilități”, a spus Buzoianu.

Echipamentele noului centru sunt de ultimă generație, unele în premieră în România, iar în cadrul noului centru există resurse digitalizate actualizate pentru studenții Facultății de Farmacie al universității, rezidenților și masteranzilor de la programele de studii axate pe industria farmaceutică, dar și doctoranzilor din domeniile tehnologie farmaceutică, biofarmacie, chimie farmaceutică și chimie organică.

Dotări de top pentru cercetare

”Această investiție strategică este și în viitorul nostru ca universitate și ne va ajuta să ne consolidăm statutul de lider al educației și cercetării medicale și farmaceutice din România.

Ca să ne menținem în topul cercetării românești, aveam nevoie de un astfel de centru, cu facilități de cercetare de ultimă oră. Investiția în cercetare este scumpă, dar își merită costurile, deoarece rezultatele nu vor întârzia să apară.

Dezvoltarea medicamentului este un domeniu în plină ascensiune, care ne va aduce multe proiecte în viitor.

Putem spune, fără să exagerăm, că medicamentele viitorului se creează la UMFIH Cluj-Napoca. Avem cercetători de top care au dorința să se implice în cercetări în acest domeniu, iar în acest moment avem și cu ce, astfel încât să ne aliniem la rezultatele internaționale.

Cercetarea în domeniul medicamentului este una dinamică, se dezvoltă foarte rapid și trebuie să ținem pasul cu acest ritm. Noul centru va contribui la dezvoltarea de noi medicamente și tehnologii medicale”, a precizat rectorul UMFIH Cluj.

Potrivit acesteia, noile dotări permit transferul tehnologic către industria farmaceutică, fiind derulate parteneriate cu jucători importanți din județul Cluj de pe această piață, inclusiv pe învățământ dual, pentru formarea de tehnicieni pentru industria farmaceutică.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! A3 INUNDATĂ pe tronsonul Câmpia Turzii – Nădășel! Recomandările poliției

Publicat

inundatii 2

Circulaţia pe autostrada A3 Turda – Borş se desfăşoară miercuri cu dificultate, din cauza unei furtuni care a dus la acumularea unei cantităţi mari de apă pe carosabil.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, între kilometrii 30 şi 45 de pe Autostrada A3, între localităţile Câmpia Turzii şi Nădăşelu, sunt prezente fenomene meteorologice extreme, manifestate prin furtună, cu acumulare de cantităţi mari de apă pe partea carosabilă, grindină şi vizibilitate diminuată.

Atenție, ȘOFERI! A3 INUNDATĂ pe tronsonul Câmpia Turzii – Nădășel! Recomandările poliției

Se recomandă conducătorilor auto să reducă viteza, să mărească distanţa între vehicule, să folosească luminile în mod corespunzător şi să nu bruscheze comenzile volanului.

„Asiguraţi-vă corespunzător înainte de schimbarea benzii şi semnalizaţi această intenţie”, a transmis poliţia.

„S-a emis și un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT pentru fenomene meteo extreme COD PORTOCALIU: Averse torențiale care vor acumula 20-30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină, valabil în intervalul 14:05-15:00, pentru comunele Iara, Săvădisla, Băișoara, Petreștii de Jos și Ciurila”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră de LUX, de 22 mp, de vânzare la Cluj-Napoca. Prețul e de 109.000 de euro!

Publicat

garsoniera

O garsonieră ”de lux”, cu o suprafață de 22 mp, este scoasă de vânzare în zona Iulius Mall din Cluj-Napoca, iar agenția imobiliară care a lansat-o pe piață susține că este vorba despre ”o investiție”.

”Îți doresti sa faci o investitie? Vrei o solutie mai buna pentru randamente mai bune decat cele bancare? Daca tot ce am spus pana acum este adevarat, dorim sa-ti prezentam investitia noastra la cheie!

Blitz propune spre vanzare un apartament cu o camera, cu o suprafata utila de 22 mp si balcon de 4 mp, situat in cartierul Gheorgheni, zona Iulius Mall, la doua minute de statiile mijloacelor de transport in comun, dinspre centrul orasului sau catre toate cartierele orasului!

Apartamentul este situat la etajul 4 din 6 intr-un bloc de apartamente, are orientare vestica.

Iluminat LED

Confortul este asigurat de geamurile tripan si centrala termica pe bloc. Instalatia electrica a fost de asemenea refacuta.

Confortul este de asemenea asigurat de televizoarele 4k , Smart si a internetului Wi-Fi de mare viteza. Iluminatul ambiental cat si cel functional este complet LED.

Alaturi de cele mentionate mai sus, confortul mai este asigurat si de patul cu o saltea confectionate din materiale premium!”, se arată în anunț.

Blocul în care se găsește garsoniera a fost finalizat în anul 2007.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax