ACTUALITATE
FOTO. Arta gotică a Iuliei, studentă la Cluj, care i-a adus comenzi pe tot globul: „În lumea mea fantastică e loc pentru toți”

Iulia Iepure este o tânără care a venit din Satu Mare la Cluj-Napoca pentru a studia jurnalismul. În prezent este în anul 2, iar când nu se ocupă de facultate, face autoportrete – și, uneori, accesorii gotice – pe care le vinde clienților din toată lumea, printre primii numărându-se membrul unei formații metal din Suedia, care se întâmplă să fie și preferata ei. Alteori cântă, desenează sau fotografiază clădirile care o inspiră. Dacă la prima vedere este o fată îmbrăcată în haine gotice, la a doua e un artist de autoportrete, iar după o privire și mai atentă, este un artist în mai multe domenii, căci în spatele autoportretelor se află o tânără care a lucrat cu vulnerabilitatea ei, găsindu-și refugiu în muzică și artele vizuale.
„Clujul a fost mereu unul din orașele mele preferate. Pot să spun că am ales această specializare datorită pasiunii pentru scris și pentru că mereu mi-a plăcut să explorez cât de mult, iar aici am această oportunitate.
Consider că jurnalismul mi-a deschis foarte multe uși în ceea ce privește pasiunea pentru artă. Am avut ocazia să vorbesc cu artiști mari din mediul online, atât fotografi, cât și muzicieni pe care îi admir, lucru care nu cred ar fi fost posibil în alte circumstanțe”, spune ea, pentru Cluj24.
Este de părere că în ziua de azi e mult mai ușor să interacționeze și să lege prietenii datorită rețelelor de socializare. Postările ei au fost redistribuite de multe conturi care sunt pe nișa gotică. A primit aprecieri din partea unei fotografe pe care o admiră de mulți ani, Nona Limmen, dar surprizele plăcute au continuat să apară.
Iulia, goticul și dezordinea ordonată: „Înseamnă libertate de exprimare și evadare într-o lume sinistră”
A început să cocheteze cu stilul gotic înainte de liceu, dar pe parcurs a descoperit mai multe estetici care au rezonat cu ea.
„Din păcate nu am reușit să mă exprim atunci așa cum mi-aș fi dorit. Nu am fost dintotdeauna o persoană deschisă. Preferam să mă <<izolez>> de restul lumii, visam de multe ori cu ochii deschiși. Aveam impresia că în jurul meu nu mai are nimeni aceleași interese și idei. Dar am cunoscut câteva persoane pe care sunt mândră să îi numesc azi prietenii mei, care m-au făcut să prind curaj în ceea ce privește evidențierea felului meu de a fi.
În timp, am ieșit din zona de confort și am prins mai multă încredere în mine. Nu aveam un stil anume înainte. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că nu eram atât de mulțumită de mine. Consider că stilul nu mi-a schimbat personalitatea, asta probabil și datorită faptului că m-am maturizat în proces”, descrie Iulia.
A descoperit seria de filme „Stăpânul Inelelor” când avea 7 ani și a rămas profund impresionată de ideile regizorului Peter Jackson. A fost o surpriză și ecranizarea cărții „Hobbitul”, venită cu altă poveste care se centra pe unele personaje din „Stăpânul Inelelor”. Ulterior a început să asculte mult metal.
„Majoritatea trupelor s-au inspirat din poveștile lui J.R.R. Tolkien, cum ar fi Amon Amarth, Black Sabbath, Burzum, Led Zeppelin, Gorgoroth, Megadeth (și mulți alții). De aici am început să explorez alte genuri și stiluri, până am descoperit goticul.
Din punct de vedere estetic, filmele și muzica au jucat un rol important, precum și stilurile interioare, cum ar fi maximalismul (o dezordine ordonată) și arhitectura exterioară. Era Victoriană a contribuit, de asemenea, în acest sens, fiind perioada în care au început să se spună tot mai multe povești cu fantome.
O mare influență au avut-o și stilurile de fotografie de atunci, care acum par ceva neobișnuit, de exemplu fotografiile post-mortem, dubla expunere care dă impresia de prezență a unei fantome, dar și obiceiurile lor bizare, precum comunicarea cu Ouija.
Întotdeauna am fost atrasă de mister și de horror, de lucrurile pe care majoritatea tind să le evite, fiindcă văd doar imaginea de ansamblu, nu și ce înseamnă ele de fapt. Este o lume frumoasă și, când crezi că ai descoperit tot, te mai surprinde câte ceva”, adaugă ea.
Crede cu tărie că goticul întrunește mai multe emoții și elemente care, de altfel, se întâlnesc în viața de zi cu zi, de la mister și romantism, la melancolie și fantastic. Pentru ea, goticul este „o nesfârșită descoperire și un amalgam de trăiri”.
„Înseamnă libertate de exprimare și evadare într-o lume sinistră. Pot spune că este mai degrabă o senzație decât un gen”, notează studenta.
Autoportrete și fotografii de arhitectură: „Vreau să plasez omul într-o lume paralelă și imaginară”
Pasiunea ei cea mai mare este muzica, iar fotografia – planul de rezervă. Într-o perioadă a postat cover-uri pe care le-au ascultat artiști din domeniul muzical.
„Este o plăcere să primești feedback-uri pozitive din partea lor. Te încurajează și te motivează să continui în această direcție”, spune ea.
Cu toate acestea, la început, îi era aproape imposibil să reușească să facă ceva pe plan muzical, așa că a găsit un refugiu în arta vizuală. A început să descopere fotografi și regizori care au făcut-o să-și dea seama că și ea are ceva de împărtășit cu lumea, astfel că, în 2020, a început să facă autoportrete.
„Cred că primul a fost inspirat din genul fotografic <<hidden mother>> din perioada Victoriană. Am mai învățat în timp. Am început să lucrez în Photoshop, unele imagini fiind editate astfel. Dar am constatat că, în general, este mult mai simplu să folosesc aplicațiile de pe telefon sau tabletă”, relatează tânăra.
Se ocupă de autoportrete fiindcă îi este mult mai ușor să fie ea însăși în fața camerei atunci când are un concept în minte. În felul acesta, știe cum vrea să îl ilustreze, ulterior, în programul de editat.
„Asta, și probabil lipsa echipamentului necesar pentru a realiza portretele altor persoane sau alt tip de fotografie. Improvizez de cele mai multe ori.
Fotografiez și arhitectură (în special arhitectura gotică și medievală). Îmi place să editez pozele, vreau să plasez omul într-o lume paralelă și imaginară care poate fi văzută astfel cu ochiul liber. Iubesc natura și fotografia în natură, dar pentru această categorie am deja un proiect viitor în minte de care abia aștept să mă ocup. Pot spune doar că tema proiectului se axează pe latura întunecată a folclorului românesc și pe legendele cu ielele pădurii, însă de această dată am pe cineva ca model”, dezvăluie Iulia.
Un artist din trupa favorită, printre primii clienți
Anul trecut a depus un dosar digital de fotografii pe un site numit Inprnt, care a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe artiști să vândă printuri, atât în țara lor, cât și la nivel internațional. Printre primii clienți se numără chiar un membru din trupa sa preferată din Suedia.
„Am fost la concertul Draconian din București, unde am avut ocazia să schimb două vorbe cu membrii formației. Chitaristul m-a recunoscut pe social media la câteva zile după și mi-a făcut o surpriză plăcută când mi-a dat de veste că a achiziționat două dintre printrurile mele”, menționează tânăra.
Toate sursele de inspirație ale Iuliei: „Poeziile lui Edgar Allan Poe le-am citit, poate, de prea multe ori”
În general, găsește inspirație în lucrurile din jurul ei, în muzică și filme, cărți și literatură sau informații găsite pe internet.
„Un impact mare asupra mea l-au avut universul lui J.R.R. Tolkien, filmele lui Tim Burton și Guillermo Del Torro, care sunt o continuă sursă de inspirație, filmele <<Familia Addams>>, Halloween-ul, poveștile de groază, miturile și legendele, Wicca, păgânismul, folclorul, în general, și genul fantasy. La fel pot spune și de poeziile lui Edgar Allan Poe pe care le-am citit, poate, de prea multe ori”, împărtășește studenta.
Petrece mult timp căutând și citind bloguri care sunt pe gustul ei, astfel luând naștere și titlurile lucrărilor. Uneori găsește citate care consideră că ar descrie mai bine conceptul la care se gândește, alteori are deja numele în minte și realizează fotografia pornind de la titlu.
Accesoriile gotice care i-au surprins prietenii: „În primele zile am avut comenzi din mai multe orașe”
A cochetat și cu handmade-ul. În prezent nu mai face accesorii, dar plănuiește să se reapuce în viitor.
„Am început să confecționez accesorii când eram la liceu, cred că eram clasa a 9-a. Întotdeauna mi se păreau scumpe cele pe care le voiam, așa că am început să le fac pentru mine”, precizează tânăra.
Cu timpul, a ajuns să primească mesaje pe Instagram în legătură cu ele și toți se mirau când le spunea că sunt făcute de ea. Așa a decis să își deschidă un cont separat de Instagram, Goth It Shop, pentru a le vinde și altor pasionați de gotic și metal, la prețuri accesibile.
„În primele zile am avut comenzi din mai multe orașe. Am vândut cercei, chokere, coliere, măști și semne de carte. De Crăciun am făcut și niște seturi de ornamente pentru brad în formă de arc gotic. Unul dintre prietenii mei a făcut modelul într-un program 3D, acestea fiind printate ulterior cu ajutorul unei imprimante speciale.
Ca materiale, căutam mereu charm-uri din oțel inoxidabil sau plastic. Erau momente când terminam un set de cercei în 5 minute, sau când terminam o mască în 2 ore. Probabil mă voi reapuca de această activitate într-un viitor mai îndepărtat, dar momentan mă focusez pe portrete și, probabil, pe muzică”, adaugă fata.
Muzica și desenul, alte 2 pasiuni de-ale Iuliei
A luat lecții de canto de la vârsta de 5 ani și a participat la mai multe spectacole din Satu Mare. A luat o pauză atunci când a intrat la liceu, considerând că nu va avea timp pentru toate.
„Îmi dau seama acum că dacă știam să mă organizez mai bine, puteam realiza mai multe. Am în plan să scot un album cu cover-uri pe care le voi înregistra cu un echipament special de studio. Necesită multă muncă și răbdare, deoarece eu mă ocup de tot procesul (atât înregistrarea, cât și editarea și prelucrarea materialelor audio). Nu pot spune o dată exactă, dar anul acesta sper să reușesc să duc la bun sfârșit majoritatea proiectelor pe care mi le-am propus”, indică ea.
Îi mai place să deseneze, are un portofoliu cu ilustrații în creion.
„Desenez mai mult atunci când vine vorba de portretele mele, la care mai adaug câte un detaliu. Majoritatea recuzitelor din fotografiile mele sunt handmade, spre exemplu coroana de crengi și masca de Nazgul (personaj din Stăpânul Inelelor)”, mai spune Iulia.
Goticul și black metal-ul, raportate la creștinism: „Oamenii ar trebui să renunțe la stereotipuri”
Ascultă black metal și gothic rock, metal, dark wave, dar cel mai mult rezonează cu goticul, în special când vine vorba de vestimentație.
„Dacă le luăm pe fiecare în parte, pe lângă ramura din care provin ambele subgenuri muzicale și temele macabre/sumbre pe care le au în comun, ele sunt diferite când vine vorba de muzică și modul în care reprezentanții acestora se afișează. Dar există și subgenul gothic black metal care îmbină elementele și temele de care spuneam înainte.
Cu toate acestea, prefer stilul gotic deoarece sunt foarte atrasă de perioada Victoriană, când se purtau corsetele, mânecile largi și dantela. Acesta este motivul pentru care în multe din fotografiile mele se regăsesc elemente victoriene, cum ar fi ramele foto (inspirate din perioada post-mortem), oglinzi și alte antichități”, punctează ea.
Este conștientă de reticența oamenilor când vine vorba de gotic și metal, implicit de faptul că unii cred că preferințele de acest fel se află în antiteză cu creștinismul, preconcepție pentru care are o explicație.
„Cred că, dacă asculți un anumit gen muzical sau dacă îți place ceva distinct, nu înseamnă că este și greșit. La urma urmei, fiecare are libertatea de a alege. Din păcate, lumea preferă să arate cu degetul spre ceea ce este aparte. Oamenii ar trebui să renunțe la stereotipuri și prejudecăți”, opinează Iulia.
Rolul artei în evoluția personală a Iuliei: „Am reușit să scap de frica de a expune ceea ce îmi place”
Din fericire pentru ea, nu a fost victima bullying-ului în acest sens. A fost mereu deschisă și a încercat să se înțeleagă cu toți. În plus, a avut întotdeauna persoane care au susținut-o.
Pe lângă apropiați, arta în sine a sprijinit-o în procesul dezvoltării personale.
„Este un mod de a-mi expune vizual gândurile și emoțiile într-un mod misterios și macabru. Iubesc unicitatea și încerc să arăt asta prin ceea ce fac. Mă bucur că am reușit să scap de frica de a expune ceea ce îmi place și că pot să împărtășesc arta mea cu cei din mediul online.
Vreau ca fiecare portret să spună o poveste care să poată fi interpretată de urmăritori după propria gândire. Bineînțeles că arta mea nu este pentru toți, însă în lumea mea <<fantastică>> este loc pentru toată lumea”, conchide Iulia.
Fii la curent cu activitatea ei, dându-i follow pe Instagram. Cu un click aici poți vedea lucrările disponibile în stoc. Acesta cuprinde atât o gamă variată de print-uri, cât și carduri decorative și huse de telefon.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Azi se împlinesc 104 ani de la NAȘTEREA fostului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania. A murit în 2011

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a născut pe 18 martie 1921 în comuna Glăvile, județul Vâlcea. A fost un cleric ortodox român și scriitor. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. În anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
A urmat școala primară în satul natal apoi, cursul secundar l-a făcut la București. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din București, ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A frecventat și Liceul „Dimitrie Cantemir” din București apoi Liceul „Mihai Viteazul” din București, unde a obținut bacalaureatul în 1943.
Azi se împlinesc 104 ani de la NAȘTEREA fostului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania. A murit în 2011
În anul 1935, minor fiind, s-a înscris în organizația legionară a tineretului școlar „Mănunchiul de prieteni”. În anul 1936 era deja încadrat în „Frăția de Cruce”, organizație superioară celei anterioare. Peste ani își amintește Bartolomeu Anania: „…Nu am apucat să devin legionar din două motive, unul formal și altul de fond: în ianuarie 1941, la vremea când eu încă nu eram major (la aceea vreme majoratul era la 21 de ani), „Frăția de Cruce” din Seminarul Central a fost desființată. În al doilea rând, în timpul scurtei guvernări legionare, dar și după aceea, mi-a fost dat să văd și reversul medaliei, adică fața neștiută a Gărzii de Fier, cu care nu puteam fi de acord.
Mărturisesc însă că în „Frăția de Cruce” din Seminar nu se făcea politică, nici antisemitism, ci doar educație, și că nu am avut de învățat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam și de patrie, corectitudine, disciplină în muncă, cultivarea adevărului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu.”
„S-a călugărit la Mănăstirea Antim din București”
În anul 1941 a fost arestat pe o lună de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. Mărturisește în continuare Anania: „După trei săptămâni am fost eliberat, dar în cazierul meu a rămas fișa cu calificativul „legionar”, un stigmat de care, orice ai face, nu scapi o viață întreagă. Nu am făcut parte niciodată dintr-un partid politic, dar am fost și am rămas pe dreapta”. În anul 1942 a fost arestat și condamnat din nou, la șase luni de închisoare, pentru deținere – în podul Mănăstirii Cernica – de materiale legionare și arme.
La 2 februarie 1942 s-a călugărit la Mănăstirea Antim din București, dându-i-se numele de Bartolomeu. În același an, la 15 martie 1942, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi și Baia de Arieș.
În toamna anului 1944 s-a înscris ca student la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj, după ce Ardealul de Nord a revenit sub administrație românească. În calitate de președinte al studenților din Centrul Studențesc „Petru Maior” a organizat și condus greva studențească cu caracter anticomunist, contra guvernului condus de Petru Groza la 6 martie 1946 și totodată antirevizionistă împotriva celor care nu erau de acord cu revenirea Ardealului la România. Din cauza organizării acestei greve a fost exmatriculat în anul 1947, după care a ajuns stareț la Mănăstirea Toplița, aflată pe atunci în județul Mureș.
Ulterior și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la Academia Andreiană din Sibiu, obținând titlul de „licențiat în teologie” (1948).
„În 1958 a fost din nou arestat, sub acuzația de activitate legionară”
Între anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar apoi, între anii 1949-1950, inspector patriarhal pentru învățământul bisericesc. Între anii 1950-1951 a fost asistent la catedra de Istorie Bisericească Universală la Institutul Teologic Universitar din București, iar între 1951-1952, decan al Centrului de Îndrumare Misionară și Socială a Clerului, la Curtea de Argeș. În perioada 1952-1958 a deținut funcția de director al bibliotecii patriarhale din București. Conform mărturiilor unor contemporani, s-a bucurat în toată această perioadă de protecția patriarhului Justinian Marina.
În anul 1958 a fost din nou arestat, sub acuzația de activitate legionară. A fost condamnat de către Tribunalul Militar Ploiești la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Și-a ispășit pedeapsa în Închisoarea Aiud, la secția „politici”, unde a făcut parte dintr-un „comitet de reeducare”.
În timpul detenției i-a murit mama. În 1964 a fost eliberat, împreună cu alți deținuți politici, în urma unui decret dat de autorități de grațiere a detenției politice.
„În 1967 a fost hirotonit ieromonah”
În anul 1966 a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor Două Americi, aflată în concurență cu Episcopia Ortodoxă Română din America. Au existat speculații legate de trimiterea lui Anania în SUA cu scopul de a-l discredita pe episcopul legionar Valerian Trifa, neafiliat autorităților bisericești de la București. Cert este că Anania l-a privit pe Trifa drept „păstorul rătăcit”, iar Trifa pe Anania drept „oaia cea pierdută”.
Anania a fost secretar eparhial, consilier cultural și director al serviciului „publicații” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române afiliate Patriarhiei de la București. În anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de către arhiepiscopul Victorin Ursache, acordându-i-se din partea Sfântului Sinod rangul de arhimandrit.
Anania a fost membru fondator al Comitetului Sălii Românești din Detroit, avându-l ca invitat la dineul de promovare din 21 mai 1976, pe laureatul Premiului Nobel, Prof. Dr. George Emil Palade.
A participat la diverse conferințe în Detroit, Chicago, Windsor și Honolulu, ca membru în delegația Bisericii Ortodoxe Române care a vizitat Bisericile vechi orientale din Egipt, Etiopia și India (1969). Conform jurnalistului Ioan T. Morar, Bartolomeu Anania ar fi furnizat Securității note informative despre Andrei Scrima, unul din teologii ortodocși de seamă aflați în exil. Conform CNSAS numele de informator al lui Bartolomeu Anania a fost „Apostol”.
După reîntoarcerea în țară a fost numit director al Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, între anii 1976-1982. În anul 1982 s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului, precum traducerea și adnotarea Sfintei Scripturi. Această traducere a fost tipărită cu binecuvântarea și prefața patriarhului Teoctist Arăpașu în anul 2001.
„La 21 ianuarie 1993 a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului”
În primăvara anului 1990 a făcut parte din Grupul de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, alături de clericii Dumitru Stăniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchiș, Toader Crâșmariu și de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu.
La 21 ianuarie 1993, după moartea arhiepiscopului Teofil Herineanu, a fost ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului. Hirotonirea întru arhiereu și instalarea în Catedrala Ortodoxă a Clujului a fost oficialtă de patriarhul Teoctist în data de 7 februarie 1993, înconjurat fiind de un sobor de ierarhi și de o mare mulțime de credincioși.
În toamna anului 2005, după decesul mitropolitului Antonie Plămădeală, a declarat inițial că este prea bătrân pentru a candida la scaunul de mitropolit. Nemulțumit că Laurențiu Streza și nu Andrei Andreicuț, candidatul pe care l-a susținut în mod public, a fost ales în funcția de mitropolit al Ardealului, a inițiat ruperea episcopiilor din nordul și centrul Ardealului de sub jurisdicția scaunului mitropolitan de la Sibiu.
„A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006”
Acest demers a stârnit nemulțumirea unor credincioși și a atras dezaprobarea unor comentatori.
În data de 2 martie 2006 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe arhiepiscopul Bartolomeu la rangul de mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Această nouă mitropolie, înființată canonic de către Sfântul Sinod la 4 noiembrie 2005, a fost trecută în Statut și i s-a stabilit denumirea de către Adunarea Națională Bisericească pe 1 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006 de către un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.
La alegerile desfășurate în data de 12 septembrie 2007 a obținut 66 de voturi în Colegiul Electoral Bisericesc, față de 95 de voturi obținute de mitropolitul Daniel Ciobotea, care astfel a fost ales succesor al Patriarhului Teoctist.
Mitropolitului Bartolomeu i-au fost decernate titlurile de Doctor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1 iunie 2001), al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj (7 iulie 2001); „Cetățean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996); „Cetățean de onoare” al municipiului Bistrița (martie 2001). „Cetățean de onoare” al municipiului Dej; Cetățean de Onoare al comunei Vad /2005.
Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu: Crucea Patriarhală – București, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel al Patriarhiei Antiohiei.
La 22 noiembrie 2010 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
A decedat la 31 ianuarie 2011, în Cluj-Napoca.
Sursa: Wikipedia

Două mari lanțuri de magazine au anunțat retragerea de la comercializare a unui aliment. Este vorba de un produs în care s-au identificat reziduuri de produse medicinale veterinare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că două mari lanțuri de magazine din România au decis să retragă de pe rafturi un produs cu mari probleme, scrie Fanatik.
Două mari lanțuri de magazine RETRAG de la vânzare un produs. Care este acesta
Unitățile comerciale sunt Metro și Carrefour. Cele două supermarketuri au hotărât, concomitent, să retragă de la vânzare produsul cu denumirea ”Pui de baltă”. Vorbim de un aliment comercializat în pungi de un kilogram în interiorul căruia au fost depistate reziduuri periculoase.
”Vă informăm că am fost notificaţi de către furnizorul GROENLANDA SERV S.R.L să iniţiem retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolului menţionat mai jos”, a transmis Metro. Magazinul a prezentat și detaliile loturilor vizate.
Reprezentanții unității comerciale au mai explicat că motivul rechemării este ”identificarea de reziduuri de produse medicinale veterinare”. Cei de la Metro au mai transmis că ”în cazul în care aţi cumpărat produsele menţionate mai sus, va rugăm să nu le consumaţi şi să le returnaţi în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 31.03.2025, urmând să primiţi contravaloarea acestora”.
O măsură similară au luat și cei de la Carrefour. Cunoscutul lanț de magazine a anunțat că retragerea a fost inițiată la solicitarea furnizorului GROENLANDA SERV S.R.L. și le recomandă clienților să nu consume produsele afectate.
”Rugăm clienţii care deţin produsul cu unul din loturile menţionate mai sus să nu îl consume, ci să distrugă produsul sau să-l returneze în magazin. Prezentarea bonului fiscal nu este necesara. Contravaloarea produsului va fi returnată”, a transmis Carrefour.

Deprecierea monedei americane, care a pierdut de la începutul lunii circa 4,5% față de cea europeană, a limitat creșterea prețului gramului de aur, în ciuda faptului că uncia a atins vinerea trecută un record de 3.004,90 dolari și se tranzacționa lunea aceasta între 2.982,20 și 3.001,90 dolari. Astfel, gramul de aur a crescut de la 439,0006 lei la 439,7889 lei. Prețul gramului a atins în 20 februarie un maxim istoric de 452,3179 lei.
Analiștii anticipau atingerea pragului de 3.000 dolari/uncie la jumătatea acestui an. Acum, economiștii văd acum pentru acest an un record de 3.300 dolari/uncie, în condițiile în care instabilitate politică și economică domină viața de zi cu zi.
Crește AURUL ca Făt-Frumos. Uncia a DEPĂȘIT pragul de 3.000 dolari
Evoluția este pusă pe seama politicilor comerciale izolaționiste ale administrației Trump, pe reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală americană și BCE, dar și pe majorarea achizițiilor de aur realizate de băncile centrale, în special cele din China și India, dar și cea din Polonia, la care se adaugă prelungirea războiului din Ucraina sau a conflictului din Orientul Mijlociu.
BNR continuă să monitorizeze piața valutară și menține cursul euro sub maximul de 4,9783 lei, atins în mai 2023.
Lunea trecută, cursul euro a fost stabilit la 4,9766 lei, însă la începutul acestei săptămâni media a urcat la 4,9773 lei, cu tranzacții în culoarul 4,977 – 4,9775 lei.
În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR, care se va desfășura în data de 7 aprilie, de la care nu se așteaptă o reducere a ratei de referință, după ce rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, piața monetară s-a adaptat la nivelul mai scăzut al lichidității
De mai bine de o săptămână, dobânzile interbancare nu au mai cunoscut modificări, astfel că lunea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
„Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor”
Finanţele au redeschis lunea aceasta o emisiune de titluri de stat cu scadența în iulie 2031. Valoarea programată a emisiunii a fost de 700 milioane lei, însă Trezoreria a profitat de interesul arătat şi a împrumutat 1,18 miliarde lei, la un randament mediu anual de 7,40%.
Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor, inclusiv a celor de peste Ocean, pentru plasamentele în moneda unică și în active europene. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%.
La jumătatea săptămânii trecute, euro a atins un maxim al ultimelor patru luni de 1,1931 dolari. Au urmat două ședințe în care au fost marcate profiturile, pentru ca lunea aceasta cotațiile să fie de 1,0869 – 1,0912 dolari/euro, ceea ce a făcut ca media monedei americane să fie stabilită 4,5636 lei.
Săptămâna trecută, media francului elvețian a alunecat de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, iar cel al lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei. Lunea aceasta, cursurile au fost stabilite la 5,1701 lei, respectiv 5,9180 lei.
Lipsa de consistență a măsurilor luate de administrația de la Casa albă în privința pieței cripto, a provocat ieșiri consistente iar lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La începutul acestei săptămâni, bitcoin fluctua între 82.536 și 83.848 dolari iar ethereum între 1.880 și 1.921 dolari.
Radu Georgescu

Comercianții vor fi obligați să afișeze clar adaosul comercial aplicat produselor, în raport cu prețul de bază al producătorului, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Potrivit proiectului, operatorii economici trebuie să indice, lângă prețul produsului, adaosul comercial. Acesta trebuie să fie scris cu aceleași caractere de font, culoare și mărime ca și prețul final.
Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor
Măsura va fi valabilă atât în magazinele fizice, cât și pe platformele online.
Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
ANPC consideră că această reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor împotriva unor practici comerciale incorecte și va contribui la dezvoltarea unei piețe mai transparente.