ACTUALITATE
FOTO. Arta gotică a Iuliei, studentă la Cluj, care i-a adus comenzi pe tot globul: „În lumea mea fantastică e loc pentru toți”
Iulia Iepure este o tânără care a venit din Satu Mare la Cluj-Napoca pentru a studia jurnalismul. În prezent este în anul 2, iar când nu se ocupă de facultate, face autoportrete – și, uneori, accesorii gotice – pe care le vinde clienților din toată lumea, printre primii numărându-se membrul unei formații metal din Suedia, care se întâmplă să fie și preferata ei. Alteori cântă, desenează sau fotografiază clădirile care o inspiră. Dacă la prima vedere este o fată îmbrăcată în haine gotice, la a doua e un artist de autoportrete, iar după o privire și mai atentă, este un artist în mai multe domenii, căci în spatele autoportretelor se află o tânără care a lucrat cu vulnerabilitatea ei, găsindu-și refugiu în muzică și artele vizuale.
„Clujul a fost mereu unul din orașele mele preferate. Pot să spun că am ales această specializare datorită pasiunii pentru scris și pentru că mereu mi-a plăcut să explorez cât de mult, iar aici am această oportunitate.
Consider că jurnalismul mi-a deschis foarte multe uși în ceea ce privește pasiunea pentru artă. Am avut ocazia să vorbesc cu artiști mari din mediul online, atât fotografi, cât și muzicieni pe care îi admir, lucru care nu cred ar fi fost posibil în alte circumstanțe”, spune ea, pentru Cluj24.
Este de părere că în ziua de azi e mult mai ușor să interacționeze și să lege prietenii datorită rețelelor de socializare. Postările ei au fost redistribuite de multe conturi care sunt pe nișa gotică. A primit aprecieri din partea unei fotografe pe care o admiră de mulți ani, Nona Limmen, dar surprizele plăcute au continuat să apară.
Iulia, goticul și dezordinea ordonată: „Înseamnă libertate de exprimare și evadare într-o lume sinistră”
A început să cocheteze cu stilul gotic înainte de liceu, dar pe parcurs a descoperit mai multe estetici care au rezonat cu ea.
„Din păcate nu am reușit să mă exprim atunci așa cum mi-aș fi dorit. Nu am fost dintotdeauna o persoană deschisă. Preferam să mă <<izolez>> de restul lumii, visam de multe ori cu ochii deschiși. Aveam impresia că în jurul meu nu mai are nimeni aceleași interese și idei. Dar am cunoscut câteva persoane pe care sunt mândră să îi numesc azi prietenii mei, care m-au făcut să prind curaj în ceea ce privește evidențierea felului meu de a fi.
În timp, am ieșit din zona de confort și am prins mai multă încredere în mine. Nu aveam un stil anume înainte. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că nu eram atât de mulțumită de mine. Consider că stilul nu mi-a schimbat personalitatea, asta probabil și datorită faptului că m-am maturizat în proces”, descrie Iulia.
A descoperit seria de filme „Stăpânul Inelelor” când avea 7 ani și a rămas profund impresionată de ideile regizorului Peter Jackson. A fost o surpriză și ecranizarea cărții „Hobbitul”, venită cu altă poveste care se centra pe unele personaje din „Stăpânul Inelelor”. Ulterior a început să asculte mult metal.
„Majoritatea trupelor s-au inspirat din poveștile lui J.R.R. Tolkien, cum ar fi Amon Amarth, Black Sabbath, Burzum, Led Zeppelin, Gorgoroth, Megadeth (și mulți alții). De aici am început să explorez alte genuri și stiluri, până am descoperit goticul.
Din punct de vedere estetic, filmele și muzica au jucat un rol important, precum și stilurile interioare, cum ar fi maximalismul (o dezordine ordonată) și arhitectura exterioară. Era Victoriană a contribuit, de asemenea, în acest sens, fiind perioada în care au început să se spună tot mai multe povești cu fantome.
O mare influență au avut-o și stilurile de fotografie de atunci, care acum par ceva neobișnuit, de exemplu fotografiile post-mortem, dubla expunere care dă impresia de prezență a unei fantome, dar și obiceiurile lor bizare, precum comunicarea cu Ouija.
Întotdeauna am fost atrasă de mister și de horror, de lucrurile pe care majoritatea tind să le evite, fiindcă văd doar imaginea de ansamblu, nu și ce înseamnă ele de fapt. Este o lume frumoasă și, când crezi că ai descoperit tot, te mai surprinde câte ceva”, adaugă ea.
Crede cu tărie că goticul întrunește mai multe emoții și elemente care, de altfel, se întâlnesc în viața de zi cu zi, de la mister și romantism, la melancolie și fantastic. Pentru ea, goticul este „o nesfârșită descoperire și un amalgam de trăiri”.
„Înseamnă libertate de exprimare și evadare într-o lume sinistră. Pot spune că este mai degrabă o senzație decât un gen”, notează studenta.
Autoportrete și fotografii de arhitectură: „Vreau să plasez omul într-o lume paralelă și imaginară”
Pasiunea ei cea mai mare este muzica, iar fotografia – planul de rezervă. Într-o perioadă a postat cover-uri pe care le-au ascultat artiști din domeniul muzical.
„Este o plăcere să primești feedback-uri pozitive din partea lor. Te încurajează și te motivează să continui în această direcție”, spune ea.
Cu toate acestea, la început, îi era aproape imposibil să reușească să facă ceva pe plan muzical, așa că a găsit un refugiu în arta vizuală. A început să descopere fotografi și regizori care au făcut-o să-și dea seama că și ea are ceva de împărtășit cu lumea, astfel că, în 2020, a început să facă autoportrete.
„Cred că primul a fost inspirat din genul fotografic <<hidden mother>> din perioada Victoriană. Am mai învățat în timp. Am început să lucrez în Photoshop, unele imagini fiind editate astfel. Dar am constatat că, în general, este mult mai simplu să folosesc aplicațiile de pe telefon sau tabletă”, relatează tânăra.
Se ocupă de autoportrete fiindcă îi este mult mai ușor să fie ea însăși în fața camerei atunci când are un concept în minte. În felul acesta, știe cum vrea să îl ilustreze, ulterior, în programul de editat.
„Asta, și probabil lipsa echipamentului necesar pentru a realiza portretele altor persoane sau alt tip de fotografie. Improvizez de cele mai multe ori.
Fotografiez și arhitectură (în special arhitectura gotică și medievală). Îmi place să editez pozele, vreau să plasez omul într-o lume paralelă și imaginară care poate fi văzută astfel cu ochiul liber. Iubesc natura și fotografia în natură, dar pentru această categorie am deja un proiect viitor în minte de care abia aștept să mă ocup. Pot spune doar că tema proiectului se axează pe latura întunecată a folclorului românesc și pe legendele cu ielele pădurii, însă de această dată am pe cineva ca model”, dezvăluie Iulia.
Un artist din trupa favorită, printre primii clienți
Anul trecut a depus un dosar digital de fotografii pe un site numit Inprnt, care a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe artiști să vândă printuri, atât în țara lor, cât și la nivel internațional. Printre primii clienți se numără chiar un membru din trupa sa preferată din Suedia.
„Am fost la concertul Draconian din București, unde am avut ocazia să schimb două vorbe cu membrii formației. Chitaristul m-a recunoscut pe social media la câteva zile după și mi-a făcut o surpriză plăcută când mi-a dat de veste că a achiziționat două dintre printrurile mele”, menționează tânăra.
Toate sursele de inspirație ale Iuliei: „Poeziile lui Edgar Allan Poe le-am citit, poate, de prea multe ori”
În general, găsește inspirație în lucrurile din jurul ei, în muzică și filme, cărți și literatură sau informații găsite pe internet.
„Un impact mare asupra mea l-au avut universul lui J.R.R. Tolkien, filmele lui Tim Burton și Guillermo Del Torro, care sunt o continuă sursă de inspirație, filmele <<Familia Addams>>, Halloween-ul, poveștile de groază, miturile și legendele, Wicca, păgânismul, folclorul, în general, și genul fantasy. La fel pot spune și de poeziile lui Edgar Allan Poe pe care le-am citit, poate, de prea multe ori”, împărtășește studenta.
Petrece mult timp căutând și citind bloguri care sunt pe gustul ei, astfel luând naștere și titlurile lucrărilor. Uneori găsește citate care consideră că ar descrie mai bine conceptul la care se gândește, alteori are deja numele în minte și realizează fotografia pornind de la titlu.
Accesoriile gotice care i-au surprins prietenii: „În primele zile am avut comenzi din mai multe orașe”
A cochetat și cu handmade-ul. În prezent nu mai face accesorii, dar plănuiește să se reapuce în viitor.
„Am început să confecționez accesorii când eram la liceu, cred că eram clasa a 9-a. Întotdeauna mi se păreau scumpe cele pe care le voiam, așa că am început să le fac pentru mine”, precizează tânăra.
Cu timpul, a ajuns să primească mesaje pe Instagram în legătură cu ele și toți se mirau când le spunea că sunt făcute de ea. Așa a decis să își deschidă un cont separat de Instagram, Goth It Shop, pentru a le vinde și altor pasionați de gotic și metal, la prețuri accesibile.
„În primele zile am avut comenzi din mai multe orașe. Am vândut cercei, chokere, coliere, măști și semne de carte. De Crăciun am făcut și niște seturi de ornamente pentru brad în formă de arc gotic. Unul dintre prietenii mei a făcut modelul într-un program 3D, acestea fiind printate ulterior cu ajutorul unei imprimante speciale.
Ca materiale, căutam mereu charm-uri din oțel inoxidabil sau plastic. Erau momente când terminam un set de cercei în 5 minute, sau când terminam o mască în 2 ore. Probabil mă voi reapuca de această activitate într-un viitor mai îndepărtat, dar momentan mă focusez pe portrete și, probabil, pe muzică”, adaugă fata.
Muzica și desenul, alte 2 pasiuni de-ale Iuliei
A luat lecții de canto de la vârsta de 5 ani și a participat la mai multe spectacole din Satu Mare. A luat o pauză atunci când a intrat la liceu, considerând că nu va avea timp pentru toate.
„Îmi dau seama acum că dacă știam să mă organizez mai bine, puteam realiza mai multe. Am în plan să scot un album cu cover-uri pe care le voi înregistra cu un echipament special de studio. Necesită multă muncă și răbdare, deoarece eu mă ocup de tot procesul (atât înregistrarea, cât și editarea și prelucrarea materialelor audio). Nu pot spune o dată exactă, dar anul acesta sper să reușesc să duc la bun sfârșit majoritatea proiectelor pe care mi le-am propus”, indică ea.
Îi mai place să deseneze, are un portofoliu cu ilustrații în creion.
„Desenez mai mult atunci când vine vorba de portretele mele, la care mai adaug câte un detaliu. Majoritatea recuzitelor din fotografiile mele sunt handmade, spre exemplu coroana de crengi și masca de Nazgul (personaj din Stăpânul Inelelor)”, mai spune Iulia.
Goticul și black metal-ul, raportate la creștinism: „Oamenii ar trebui să renunțe la stereotipuri”
Ascultă black metal și gothic rock, metal, dark wave, dar cel mai mult rezonează cu goticul, în special când vine vorba de vestimentație.
„Dacă le luăm pe fiecare în parte, pe lângă ramura din care provin ambele subgenuri muzicale și temele macabre/sumbre pe care le au în comun, ele sunt diferite când vine vorba de muzică și modul în care reprezentanții acestora se afișează. Dar există și subgenul gothic black metal care îmbină elementele și temele de care spuneam înainte.
Cu toate acestea, prefer stilul gotic deoarece sunt foarte atrasă de perioada Victoriană, când se purtau corsetele, mânecile largi și dantela. Acesta este motivul pentru care în multe din fotografiile mele se regăsesc elemente victoriene, cum ar fi ramele foto (inspirate din perioada post-mortem), oglinzi și alte antichități”, punctează ea.
Este conștientă de reticența oamenilor când vine vorba de gotic și metal, implicit de faptul că unii cred că preferințele de acest fel se află în antiteză cu creștinismul, preconcepție pentru care are o explicație.
„Cred că, dacă asculți un anumit gen muzical sau dacă îți place ceva distinct, nu înseamnă că este și greșit. La urma urmei, fiecare are libertatea de a alege. Din păcate, lumea preferă să arate cu degetul spre ceea ce este aparte. Oamenii ar trebui să renunțe la stereotipuri și prejudecăți”, opinează Iulia.
Rolul artei în evoluția personală a Iuliei: „Am reușit să scap de frica de a expune ceea ce îmi place”
Din fericire pentru ea, nu a fost victima bullying-ului în acest sens. A fost mereu deschisă și a încercat să se înțeleagă cu toți. În plus, a avut întotdeauna persoane care au susținut-o.
Pe lângă apropiați, arta în sine a sprijinit-o în procesul dezvoltării personale.
„Este un mod de a-mi expune vizual gândurile și emoțiile într-un mod misterios și macabru. Iubesc unicitatea și încerc să arăt asta prin ceea ce fac. Mă bucur că am reușit să scap de frica de a expune ceea ce îmi place și că pot să împărtășesc arta mea cu cei din mediul online.
Vreau ca fiecare portret să spună o poveste care să poată fi interpretată de urmăritori după propria gândire. Bineînțeles că arta mea nu este pentru toți, însă în lumea mea <<fantastică>> este loc pentru toată lumea”, conchide Iulia.
Fii la curent cu activitatea ei, dându-i follow pe Instagram. Cu un click aici poți vedea lucrările disponibile în stoc. Acesta cuprinde atât o gamă variată de print-uri, cât și carduri decorative și huse de telefon.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Premieră la alegerile prezidențiale. STS: Rezultatele votului, în timp real, după închiderea secțiilor de votare
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat lansarea unei noi funcționalități a site-ului prezenta.roaep.ro, odată cu alegerile prezidențiale de duminică. Astfel, pentru prima dată vor fi prezentate centralizarea voturilor și grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de vot.
„Astfel, toți cei interesați vor putea urmări centralizarea voturilor și o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale, după închiderea secțiilor de votare.
Pe site-ul prezenta.roaep.ro, pentru prima dată, vor fi prezentate grafic, în mod continuu, rezultatele voturilor obținute de către candidați, pe măsură ce președintele și membrii secțiilor de votare transmit digital procesele-verbale cu voturile exprimate”, se arată într-un comunicat al STS, citat de Mediafax.
Hartă interactivă
Cei care vor accesa site-ul vor putea selecta diverse criterii pentru afișarea rezultatelor: în funcție de candidat, județ sau localitate, pe țară sau în străinătate. Este o hartă interactivă ce permite diferite filtre.
De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezența alegătorilor în secțiile de votare, fotografiile proceselor-verbale și alte date de transparență.
Atât site-ul prezenta.roaep.ro, cât și site-ul voting.roaep.ro vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
Zeci de mii de persoane instruite
„STS asigură suportul IT&C pentru buna desfășurare a proceselor electorale și a instruit personalul desemnat de către AEP să utilizeze aplicațiile și sistemele informatice.
De asemenea, echipele de specialiști ai STS sunt pregătite să intervină pentru remedierea unor situații de natură tehnică și să răspundă adecvat la evenimente de securitate cibernetică, precum și pentru a acorda asistență personalului din secțiile de votare, premergător și pe timpul alegerilor”, transmite STS.
Instituția a precizat că pentru alegerile prezidențiale și parlamentare a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secțiile de votare.
EVENIMENT
Expert în Cybersecurity NTT DATA România: Securitatea cibernetică trebuie IMPLEMENTATĂ, cu sau fără ajutorul AI
La Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, desfășurat recent la Cluj-Napoca, specialistul NTT Data, Cătălin Pătrașcu a declarat că trebuie să trecem la acțiune, făcând referire la implementarea măsurilor de securitate cibernetică, mai ales pentru că în ultimii șapte ani au apărut legi care reglementează acest domeniu, atât directive europene, cât și legislație la nivel național.
El recomandă crearea unor noi structuri, mai ales că există deja bugete alocate, astfel că în următoarea perioadă să fie construită o arhitectură de securitate în fiecare companie și denumită o singură persoană care să răspundă atunci când vine vorba de securitate cibernetică.
Expert în Cybersecurity NTT DATA România: Securitatea cibernetică trebuie IMPLEMENTATĂ, cu sau fără ajutorul AI
Pătrașcu a mai observat că în timpul unor audite, care au fost realizate deja, în multe companii nu era clar cine răspunde de securitate. În țările mai avansate, spune el, există răspundere în scris pe orice document, dacă un sistem se implementează sau nu, dacă există un anumit risc, iar cineva din top management semnează pentru securitate.
”Asta ar fi prima măsură, cu sau fără AI, asta ar trebui făcut!”, a declarat Cătălin Pătrașcu.
Orice companie are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă
Reprezentantul NTT DATA a mai declarat că securitatea cibernetică trebuie să pătrundă la toate nivelurile, prin implementarea unor soluții, nu doar prin emiterea unor legi și a unor structuri.
„În ceea ce privește cybersecurity-ul, totul este reactiv”
„Nu se poate cumpăra securitatea cibernetică direct, ci se pot cumpăra niște soluții, care trebuie puse într-un proces continuu. Orice fel de companie, indiferent de mărime, poate să implementeze și are la îndemână soluții cibernetice pe piața liberă, adecvate pentru cheltuieli, ori riscuri. Avem directiva NIS în România, dar multe companii spun că nu și-o permit. Un exemplu ar fi că, există cinci companii care împart un IT-ist, nici măcar un departament întreg, apoi vine directiva NIS, care le spune că trebuie să aibă un responsabil, sisteme, proceduri, iar aceste lucruri nu sunt rezolvate.”, a mai spus Pătrașcu.
Liderul departamentului de consultanță în securitate cibernetică a mai afirmat că AI-ul ajută la rezolvarea acestor lucruri, dar trebuie să construim sănătos, iar asta însemnă că business-ul trebuie să ajungă la o situație similară cu securitatea caselor și familiilor proprii.
„Am văzut că, în ceea ce privește cybersecurity-ul, totul este reactiv. Companiile, odată ce sunt atacate, se grăbesc să investească, dintr-o dată se găsesc bugete, imediat există bani pentru asta, dar până atunci nu! Nu este atât de complicat, nici pentru persoanele fizice. Există soluții, dar trebuie doar gândite și implementate”, a conchis Cătălin Pătrașcu.
EVENIMENT
Senator Răzvan Ciortea (PSD Cluj): Lansez campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”, de prevenire a consumului de droguri
Senatorul PSD Cluj, Răzvan Ciortea, organizează joi, 21 noiembrie, la ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi”. Această inițiativă este mai mult decât un eveniment- este un angajament comun de a neproteja tinerii și familiile de pericolul tot mai prezent al consumului de droguri.
”Această problemă nu este doar despre statistici, este despre vieți reale, despre familii care au nevoie de sprijin și despre comunități care pot deveni mai puternice prin solidaritate și acțiune.
Adolescența este o perioadă plină de provocări, iar în aceste momente critice, un simplu „sunt aici” poate schimba destine. Nu e nevoie de judecată, ci de sprijin, înțelegere și deschidere. Noi, ca părinți, educatori și membri ai comunității, avem responsabilitatea de a le fi aproape și de a le arăta că există soluții și speranță
Campania „Fii informat. Viitorul îți va mulțumi” vine cu un program concret, structurat în trei direcții esențiale, pentru a răspunde nevoilor familiilor, tinerilor și comunității noastre:
1. Consultanță și terapie gratuită pentru familiile tinerilor consumatori, sesiuni de informare și conștientizare și înființarea unui centru non psihiatric de tratament, în parteneriat cu Narconon Sud Europa și alți specialiști în domeniu.
2. Programe de informare și conștientizare cu privire la pericolele reale ale consumului de substanțe care creează adicții în toate instituțiile de învățământ din țară, programe de sprijin și workshop-uri care au ca invitați persoane cu expertiză profesională recunoscută în domeniul adicțiilor.
3. Sporirea siguranței în școli, printr-un program anti-bullying și prin parteneriate încheiate cu autoritățile publice locale: multe studii demonstrează că există o corelație directă între bulliyng și consumul de substanțe interzise”, a spus Ciortea.
Un viitor mai sigur și informat pentru tinerii noștri
”Dragi clujeni, această campanie nu este doar despre prevenție – este despre speranță, sprijin și construirea unui viitor mai bun. Adolescenții noștri au nevoie de noi, iar noi, ca societate, avem datoria să le oferim șansa de a-și atinge potențialul, fără să fie împovărați de capcanele consumului de droguri.
Astfel, le putem arăta că, indiferent de situație, îi susținem și suntem alături de ei în lupta lor pentru un viitor mai bun. Să ne amintim că, uneori, un simplu „sunt aici” poate face minuni.
Vă invit să fiți alături, joi, 21 noiembrie, la ora 15:00, pentru a găsi împreună soluții și pentru a demonstra că împreună putem face diferența.
„Fii informat. Viitorul îți va mulțumi” este un apel la solidaritate. Este despre a fi acolo pentru tinerii noștri, despre a le oferi instrumentele necesare pentru a-și construi un viitor sigur și așa cum și-l visează”, a transmis Răzvan Ciortea.
EVENIMENT
FOTO. RMN-ul de la RAR Cluj. Verifică mașinile second hand pentru a fi sigure din punct de vedere tehnic pentru șoferii clujeni
Specialiștii de la Registrul Auto Român (RAR) Cluj pun la dispoziția clujenilor care vor să cumpere un autovehicul utilizat și vor să fie siguri că au luat o decizie corectă serviciul RAR eXpert, prin care se asigură o verificare amănunțită.
”Experiența ne-a arătat cât de vulnerabili pot fi unii cumpărători atunci când cred că au găsit autovehiculul mult așteptat și, pentru că nu au pregătirea de specialitate necesară, pot fi ușor păcăliți de cei care, cu rea credință, pun la vânzare mașini cu defecțiuni ascunse, cu kilometrajul modificat sau, și mai grav, cu probleme de identificare. Și uite așa, apar situațiile nefericite în care cumpărați mașini pe care nu le puteți folosi.
Centrul țării este o zonă în care ajung frecvent autovehicule importate din UE, iar acesta este motivul pentru care ne-am asumat și rolul de consultant oficial în materie de achiziții auto și considerăm că sfatul nostru și verificarea pe care o primiți la RAR pot cântări semnificativ la decizia de a cumpăra o mașină”, arată RAR Cluj.
Cum se face programarea la verificare
Pentru a beneficia de aceste servicii, puteți face extrem de simplu programare la RAR, fie telefonic în call-center (021.9672), fie pe site-ul nostru www.rarom.ro, unde trebuie să dați click pe butonul RAR eXpert, aflat pe prima pagină.
Prin efectuarea verificării RAR eXpert puteți afla și dacă mașina pe care vreți să o cumpărați a fost în trecut implicată în accidente ale căror reparații nu au fost făcute ca la carte și nu mai corespunde criteriilor de fabricație, dacă sunt probleme la geometria roților și la sistemele de frânare și direcție, insesizabile pentru necunoscători, dar care neremediate în timp pot face diferența între o manevră sigură și una cu riscuri.
Printre multe altele verificăm elementele de identificare, bazele de date cu vehicule date în urmărire, geometria caroseriei, toate sistemele vitale ale vehiculului și elementele care prezintă deformări, tăieturi sau suduri care ridică semne de întrebare.
Pe scurt, facem o radiografie a mașinii, un RMN și emitem un raport detaliat care poartă ștampila RAR. Testați-l, merită!”, au mai precizat reprezentanții RAR Cluj.
Tarife RAR eXpert
1. Tarif pachet 1 – IDENTIFICARE (elementele de identificare modificate, cazuri de mașini furate sau nepredate la leasing etc) – 270 lei
2. Tarif pachet 2 – STARE TEHNICĂ DETALIATĂ – 400 lei
Pachetele pot fi achiziționate și în mod individual.