ACTUALITATE
FOTO. Arta gotică a Iuliei, studentă la Cluj, care i-a adus comenzi pe tot globul: „În lumea mea fantastică e loc pentru toți”

Iulia Iepure este o tânără care a venit din Satu Mare la Cluj-Napoca pentru a studia jurnalismul. În prezent este în anul 2, iar când nu se ocupă de facultate, face autoportrete – și, uneori, accesorii gotice – pe care le vinde clienților din toată lumea, printre primii numărându-se membrul unei formații metal din Suedia, care se întâmplă să fie și preferata ei. Alteori cântă, desenează sau fotografiază clădirile care o inspiră. Dacă la prima vedere este o fată îmbrăcată în haine gotice, la a doua e un artist de autoportrete, iar după o privire și mai atentă, este un artist în mai multe domenii, căci în spatele autoportretelor se află o tânără care a lucrat cu vulnerabilitatea ei, găsindu-și refugiu în muzică și artele vizuale.
„Clujul a fost mereu unul din orașele mele preferate. Pot să spun că am ales această specializare datorită pasiunii pentru scris și pentru că mereu mi-a plăcut să explorez cât de mult, iar aici am această oportunitate.
Consider că jurnalismul mi-a deschis foarte multe uși în ceea ce privește pasiunea pentru artă. Am avut ocazia să vorbesc cu artiști mari din mediul online, atât fotografi, cât și muzicieni pe care îi admir, lucru care nu cred ar fi fost posibil în alte circumstanțe”, spune ea, pentru Cluj24.
Este de părere că în ziua de azi e mult mai ușor să interacționeze și să lege prietenii datorită rețelelor de socializare. Postările ei au fost redistribuite de multe conturi care sunt pe nișa gotică. A primit aprecieri din partea unei fotografe pe care o admiră de mulți ani, Nona Limmen, dar surprizele plăcute au continuat să apară.
Iulia, goticul și dezordinea ordonată: „Înseamnă libertate de exprimare și evadare într-o lume sinistră”
A început să cocheteze cu stilul gotic înainte de liceu, dar pe parcurs a descoperit mai multe estetici care au rezonat cu ea.
„Din păcate nu am reușit să mă exprim atunci așa cum mi-aș fi dorit. Nu am fost dintotdeauna o persoană deschisă. Preferam să mă <<izolez>> de restul lumii, visam de multe ori cu ochii deschiși. Aveam impresia că în jurul meu nu mai are nimeni aceleași interese și idei. Dar am cunoscut câteva persoane pe care sunt mândră să îi numesc azi prietenii mei, care m-au făcut să prind curaj în ceea ce privește evidențierea felului meu de a fi.
În timp, am ieșit din zona de confort și am prins mai multă încredere în mine. Nu aveam un stil anume înainte. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că nu eram atât de mulțumită de mine. Consider că stilul nu mi-a schimbat personalitatea, asta probabil și datorită faptului că m-am maturizat în proces”, descrie Iulia.
A descoperit seria de filme „Stăpânul Inelelor” când avea 7 ani și a rămas profund impresionată de ideile regizorului Peter Jackson. A fost o surpriză și ecranizarea cărții „Hobbitul”, venită cu altă poveste care se centra pe unele personaje din „Stăpânul Inelelor”. Ulterior a început să asculte mult metal.
„Majoritatea trupelor s-au inspirat din poveștile lui J.R.R. Tolkien, cum ar fi Amon Amarth, Black Sabbath, Burzum, Led Zeppelin, Gorgoroth, Megadeth (și mulți alții). De aici am început să explorez alte genuri și stiluri, până am descoperit goticul.
Din punct de vedere estetic, filmele și muzica au jucat un rol important, precum și stilurile interioare, cum ar fi maximalismul (o dezordine ordonată) și arhitectura exterioară. Era Victoriană a contribuit, de asemenea, în acest sens, fiind perioada în care au început să se spună tot mai multe povești cu fantome.
O mare influență au avut-o și stilurile de fotografie de atunci, care acum par ceva neobișnuit, de exemplu fotografiile post-mortem, dubla expunere care dă impresia de prezență a unei fantome, dar și obiceiurile lor bizare, precum comunicarea cu Ouija.
Întotdeauna am fost atrasă de mister și de horror, de lucrurile pe care majoritatea tind să le evite, fiindcă văd doar imaginea de ansamblu, nu și ce înseamnă ele de fapt. Este o lume frumoasă și, când crezi că ai descoperit tot, te mai surprinde câte ceva”, adaugă ea.
Crede cu tărie că goticul întrunește mai multe emoții și elemente care, de altfel, se întâlnesc în viața de zi cu zi, de la mister și romantism, la melancolie și fantastic. Pentru ea, goticul este „o nesfârșită descoperire și un amalgam de trăiri”.
„Înseamnă libertate de exprimare și evadare într-o lume sinistră. Pot spune că este mai degrabă o senzație decât un gen”, notează studenta.
Autoportrete și fotografii de arhitectură: „Vreau să plasez omul într-o lume paralelă și imaginară”
Pasiunea ei cea mai mare este muzica, iar fotografia – planul de rezervă. Într-o perioadă a postat cover-uri pe care le-au ascultat artiști din domeniul muzical.
„Este o plăcere să primești feedback-uri pozitive din partea lor. Te încurajează și te motivează să continui în această direcție”, spune ea.
Cu toate acestea, la început, îi era aproape imposibil să reușească să facă ceva pe plan muzical, așa că a găsit un refugiu în arta vizuală. A început să descopere fotografi și regizori care au făcut-o să-și dea seama că și ea are ceva de împărtășit cu lumea, astfel că, în 2020, a început să facă autoportrete.
„Cred că primul a fost inspirat din genul fotografic <<hidden mother>> din perioada Victoriană. Am mai învățat în timp. Am început să lucrez în Photoshop, unele imagini fiind editate astfel. Dar am constatat că, în general, este mult mai simplu să folosesc aplicațiile de pe telefon sau tabletă”, relatează tânăra.
Se ocupă de autoportrete fiindcă îi este mult mai ușor să fie ea însăși în fața camerei atunci când are un concept în minte. În felul acesta, știe cum vrea să îl ilustreze, ulterior, în programul de editat.
„Asta, și probabil lipsa echipamentului necesar pentru a realiza portretele altor persoane sau alt tip de fotografie. Improvizez de cele mai multe ori.
Fotografiez și arhitectură (în special arhitectura gotică și medievală). Îmi place să editez pozele, vreau să plasez omul într-o lume paralelă și imaginară care poate fi văzută astfel cu ochiul liber. Iubesc natura și fotografia în natură, dar pentru această categorie am deja un proiect viitor în minte de care abia aștept să mă ocup. Pot spune doar că tema proiectului se axează pe latura întunecată a folclorului românesc și pe legendele cu ielele pădurii, însă de această dată am pe cineva ca model”, dezvăluie Iulia.
Un artist din trupa favorită, printre primii clienți
Anul trecut a depus un dosar digital de fotografii pe un site numit Inprnt, care a fost creat cu scopul de a-i ajuta pe artiști să vândă printuri, atât în țara lor, cât și la nivel internațional. Printre primii clienți se numără chiar un membru din trupa sa preferată din Suedia.
„Am fost la concertul Draconian din București, unde am avut ocazia să schimb două vorbe cu membrii formației. Chitaristul m-a recunoscut pe social media la câteva zile după și mi-a făcut o surpriză plăcută când mi-a dat de veste că a achiziționat două dintre printrurile mele”, menționează tânăra.
Toate sursele de inspirație ale Iuliei: „Poeziile lui Edgar Allan Poe le-am citit, poate, de prea multe ori”
În general, găsește inspirație în lucrurile din jurul ei, în muzică și filme, cărți și literatură sau informații găsite pe internet.
„Un impact mare asupra mea l-au avut universul lui J.R.R. Tolkien, filmele lui Tim Burton și Guillermo Del Torro, care sunt o continuă sursă de inspirație, filmele <<Familia Addams>>, Halloween-ul, poveștile de groază, miturile și legendele, Wicca, păgânismul, folclorul, în general, și genul fantasy. La fel pot spune și de poeziile lui Edgar Allan Poe pe care le-am citit, poate, de prea multe ori”, împărtășește studenta.
Petrece mult timp căutând și citind bloguri care sunt pe gustul ei, astfel luând naștere și titlurile lucrărilor. Uneori găsește citate care consideră că ar descrie mai bine conceptul la care se gândește, alteori are deja numele în minte și realizează fotografia pornind de la titlu.
Accesoriile gotice care i-au surprins prietenii: „În primele zile am avut comenzi din mai multe orașe”
A cochetat și cu handmade-ul. În prezent nu mai face accesorii, dar plănuiește să se reapuce în viitor.
„Am început să confecționez accesorii când eram la liceu, cred că eram clasa a 9-a. Întotdeauna mi se păreau scumpe cele pe care le voiam, așa că am început să le fac pentru mine”, precizează tânăra.
Cu timpul, a ajuns să primească mesaje pe Instagram în legătură cu ele și toți se mirau când le spunea că sunt făcute de ea. Așa a decis să își deschidă un cont separat de Instagram, Goth It Shop, pentru a le vinde și altor pasionați de gotic și metal, la prețuri accesibile.
„În primele zile am avut comenzi din mai multe orașe. Am vândut cercei, chokere, coliere, măști și semne de carte. De Crăciun am făcut și niște seturi de ornamente pentru brad în formă de arc gotic. Unul dintre prietenii mei a făcut modelul într-un program 3D, acestea fiind printate ulterior cu ajutorul unei imprimante speciale.
Ca materiale, căutam mereu charm-uri din oțel inoxidabil sau plastic. Erau momente când terminam un set de cercei în 5 minute, sau când terminam o mască în 2 ore. Probabil mă voi reapuca de această activitate într-un viitor mai îndepărtat, dar momentan mă focusez pe portrete și, probabil, pe muzică”, adaugă fata.
Muzica și desenul, alte 2 pasiuni de-ale Iuliei
A luat lecții de canto de la vârsta de 5 ani și a participat la mai multe spectacole din Satu Mare. A luat o pauză atunci când a intrat la liceu, considerând că nu va avea timp pentru toate.
„Îmi dau seama acum că dacă știam să mă organizez mai bine, puteam realiza mai multe. Am în plan să scot un album cu cover-uri pe care le voi înregistra cu un echipament special de studio. Necesită multă muncă și răbdare, deoarece eu mă ocup de tot procesul (atât înregistrarea, cât și editarea și prelucrarea materialelor audio). Nu pot spune o dată exactă, dar anul acesta sper să reușesc să duc la bun sfârșit majoritatea proiectelor pe care mi le-am propus”, indică ea.
Îi mai place să deseneze, are un portofoliu cu ilustrații în creion.
„Desenez mai mult atunci când vine vorba de portretele mele, la care mai adaug câte un detaliu. Majoritatea recuzitelor din fotografiile mele sunt handmade, spre exemplu coroana de crengi și masca de Nazgul (personaj din Stăpânul Inelelor)”, mai spune Iulia.
Goticul și black metal-ul, raportate la creștinism: „Oamenii ar trebui să renunțe la stereotipuri”
Ascultă black metal și gothic rock, metal, dark wave, dar cel mai mult rezonează cu goticul, în special când vine vorba de vestimentație.
„Dacă le luăm pe fiecare în parte, pe lângă ramura din care provin ambele subgenuri muzicale și temele macabre/sumbre pe care le au în comun, ele sunt diferite când vine vorba de muzică și modul în care reprezentanții acestora se afișează. Dar există și subgenul gothic black metal care îmbină elementele și temele de care spuneam înainte.
Cu toate acestea, prefer stilul gotic deoarece sunt foarte atrasă de perioada Victoriană, când se purtau corsetele, mânecile largi și dantela. Acesta este motivul pentru care în multe din fotografiile mele se regăsesc elemente victoriene, cum ar fi ramele foto (inspirate din perioada post-mortem), oglinzi și alte antichități”, punctează ea.
Este conștientă de reticența oamenilor când vine vorba de gotic și metal, implicit de faptul că unii cred că preferințele de acest fel se află în antiteză cu creștinismul, preconcepție pentru care are o explicație.
„Cred că, dacă asculți un anumit gen muzical sau dacă îți place ceva distinct, nu înseamnă că este și greșit. La urma urmei, fiecare are libertatea de a alege. Din păcate, lumea preferă să arate cu degetul spre ceea ce este aparte. Oamenii ar trebui să renunțe la stereotipuri și prejudecăți”, opinează Iulia.
Rolul artei în evoluția personală a Iuliei: „Am reușit să scap de frica de a expune ceea ce îmi place”
Din fericire pentru ea, nu a fost victima bullying-ului în acest sens. A fost mereu deschisă și a încercat să se înțeleagă cu toți. În plus, a avut întotdeauna persoane care au susținut-o.
Pe lângă apropiați, arta în sine a sprijinit-o în procesul dezvoltării personale.
„Este un mod de a-mi expune vizual gândurile și emoțiile într-un mod misterios și macabru. Iubesc unicitatea și încerc să arăt asta prin ceea ce fac. Mă bucur că am reușit să scap de frica de a expune ceea ce îmi place și că pot să împărtășesc arta mea cu cei din mediul online.
Vreau ca fiecare portret să spună o poveste care să poată fi interpretată de urmăritori după propria gândire. Bineînțeles că arta mea nu este pentru toți, însă în lumea mea <<fantastică>> este loc pentru toată lumea”, conchide Iulia.
Fii la curent cu activitatea ei, dându-i follow pe Instagram. Cu un click aici poți vedea lucrările disponibile în stoc. Acesta cuprinde atât o gamă variată de print-uri, cât și carduri decorative și huse de telefon.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, a susținut, marți, o declarație politică în plenul Camerei Deputaților. Subiectul declarației au fost noile resurse într-o Europă mai competitivă, unită prin diversitate.
„Așa cum bine știm, ne aflăm într-o perioadă de răscruce în istorie, în politică și în economie, în care marile provocări ne obligă la măsuri inteligente și ferme pentru a ne apăra interesele. Două dintre cele mai importante provocări actuale sunt cursa pentru resurse de materii prime strategice și menținerea competitivității economice.
Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Noi RESURSE, spre o Europă mai competitivă, UNITĂ prin diversitate
Așa cum am declarat și în Parlamentul European în timpul unei vizite de lucru din luna februarie, consider că trebuie să consolidăm Piața Unică europeană în primul rând prin creșterea competitivității față de terți și prin stimularea producției interne, reducând dependența de materii prime din afara Uniunii, ceea ce va oferi ocazia tuturor țărilor membre (deci și României) să își valorifice resursele materiale și umane.
Spuneam atunci că România deține un capital impresionant: avem bogății minerale, avem un potențial agricol de excepție și o forță de muncă foarte bine pregătită. Prin valorificarea toate acestor avantaje comparative și competitive, țara noastră poate contribui consistent la dezvoltarea comunităților locale, naționale și europene, acționând principiul subsidiarității.
La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat o listă de 47 de proiecte strategice pentru producția internă de materii prime critice, vitale pentru economie, cu o valoare totală a investițiilor de circa 22.5 miliarde de euro. Proiectele au fost selectate în urma răspunsului statelor membre la o cerere de propuneri din partea Comisiei și sunt amplasate în 13 state europene: Franța, Italia, Spania, Belgia, Germania, Finlanda, Portugalia, Polonia, Cehia, Estonia, Grecia, Suedia și România. Țara noastră figurează pe această listă cu trei investiții: proiectul minier Rovina pentru cupru, proiectul de la Baia de Fier pentru grafit și cel de la Budureasa pentru magneziu.
„Am pledat ca procedurile birocratice să fie simplificate”
Contextul în care s-au decis aceste investiții este dat de obiectivul ca, până în 2030, să crească gradul de acces la materii prime strategice din surse proprii (utilizând resursele din statele membre).
Iată deci că s-a dovedit că viziunea noastră este cea corectă.
În declarația mea din februarie, am pledat de asemenea ca procedurile birocratice să fie simplificate astfel încât barierele administrative care împiedică dezvoltarea economică a Uniunii să fie înlăturate. Iată că acum, tot Comisia Europeană a decis ca proiectele strategice din listă să beneficieze de un circuit de avizare fluent, astfel încât obținerea avizelor să nu dureze mai mult de 27 de luni pentru proiectele de producție și nu mai mult de 15 luni pentru restul proiectelor, în loc de 5-10 ani cum se întâmpla până acum.
Doamnelor și domnilor deputați,
Salut această decizie extrem de oportună a Comisiei Europene, dar vreau să mai adaug că sunt absolut convins că putem face și mai mult, așa cum am mai spus și cu alte ocazii.
„Trebuie să creăm mai multe oportunități”
Spre exemplu, să nu uităm că România are un capital uman valoros. Universitățile noastre tehnice și de medicină pregătesc absolvenți foarte apreciați pe piețele de profil. De asemenea, ecosistemele locale de inovație și hub-urile IT&C din orașe precum Cluj-Napoca au devenit puncte de referință în Europa.
Trebuie să creăm mai multe oportunități pentru ca acești tineri să își valorifice cunoștințele și competențele în țară, prin parteneriate strategice cu investitori europeni!
UE trebuie să prioritizeze creșterea bugetului pentru inovare și digitalizare, asigurând statelor membre o finanțare echitabilă pentru proiecte tehnologice și de inteligență artificială.
România poate deveni un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe AI și automatizare, dar acest lucru necesită politici de susținere și parteneriate strategice la nivel european. Prin colaborare, putem dezvolta programe de formare profesională adaptate noilor cerințe tehnologice și economice.
Pentru ca Europa să fie un actor puternic în economia globală, trebuie să lucrăm împreună! Fiecare stat membru are puncte forte prin care poate contribui la dezvoltarea și consolidarea Pieței Unice, iar România este pregătită să își asume un rol activ în această direcție!
Dragi colegi,
Vă invit să colaborăm pentru a găsi soluții concrete care să stimuleze inovația, să reducă birocrația spre o bună guvernanță și să ofere locuri de muncă mai bine plătite tuturor cetățenilor. Împreună, putem transforma provocările de azi în oportunitățile de mâine”, a spus Remus Lăpușan în plenul Camerei Deputaților.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc anunță că va implementa în 2026 o primă soluție REVOLUȚIONARĂ pentru TRAFICUL din Cluj-Napoca

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că administrația pregătește o “mutație” importantă în traficul din oraș.
Practic, anul viitor, Primăria vrea să implementeze o linie dedicată pentru transportul în comun din Florești și până la Ira.
Soluție revoluționară pentru traficul din Cluj-Napoca
Emil Boc a precizat că, după ce vor fi finalizate lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, care prevede lărgirea drumului Florești – Cluj-Napoca la 6 benzi, Primăria va implementa o “soluție revoluționară” pentru traficul din oraș. “Va fi o linie dedicată ‘ață’ din Florești și până la Ira. Va fi o mutație importantă în trafic”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.
Primarul spune că acest proiect, care este o primă soluție pentru traficul din Cluj, următoarele fiind metroul și centura metropolitană, este deja în lucru și se fac simulări împreună cu universitățile clujene.
“În iunie, vom intra în Comisia de circulație cu o analiză preliminară, pentru a avea timp să reflectăm, astfel încât la începutul anului viitor să implementăm acest proiect care, cred eu, va avea un impact major pentru decongestionarea traficului”, a mai spus Emil Boc.
EVENIMENT
Poziția UTCN după incidentul de pe strada Observatorului: Problema, identificată la un coș de fum. Muncitorul este conștient

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis o poziție oficială în urma incidentului petrecut marți într-o clădire a instituției de pe strada Observatorului, unde un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, iar pompierii au evacuat zeci de persoane.
Potrivit UTCN, incidentul a fost cauzat de o problemă apărută la un coș de fum al clădirii. Doi muncitori ai unei firme au intrat marți dimineață în clădire pentru verificările zilnice desfășurate de către personalul tehnic.
Muncitorul este conștient și cooperant
În timpul verificărilor, unuia dintre muncitori i s-a făcut rău, motiv pentru care colegii au apelat serviciul de urgență 112. Bărbatul a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind conștient și cooperant, iar starea sa generală este bună, conform UTCN.
Revizia coșului de fum, în termen
UTCN precizează că revizia coșului de fum este realizată anual, de către o firmă autorizată, iar în prezent instituția se află în termenul legal cu verificarea precedentă. Cu toate acestea, în urma incidentului de marți, universitatea va solicita efectuarea reviziei în regim de urgență, ca măsură de precauție.
„Se ventilează în acest moment spațiul, iar revizia va fi făcută în regim de urgență, chiar dacă suntem în termen cu ultima verificare”, se arată în comunicatul UTCN.
Peste 150 de persoane s-au autoevacuat
Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat o concentrație de monoxid de carbon peste limitele normale. Ca urmare, 20 de persoane au fost evacuate de către pompieri, iar aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat preventiv. Nicio altă persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului

Emil Boc a declarat marți că mai este nevoie de un aviz pentru a începe lucrările la pasajul din Florești, parte din construcția primului tronson al centurii metropolitane.
Pasajul trebuie finalizat, conform contractului, până la finalul acestui an.
Vor fi modificări în trafic pentru construcția centurii
Vor fi modificări în trafic în localitatea clujeană Florești. Un pasaj va fi construit în zona Unității Militare și a viitorului Spital Regional de Urgență, după care se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi.
„Acest pasaj face parte din tronsonul 1 al centurii și asigură accesul la spital… Ieri (luni, n.r.) au sosit macaralele mari și sunt amplasate pe bretelele care asigură traficul deviat. Azi sau mâine trebuie să primim și avizul de la Inspectoratul General al Poliției Române. Când vine acest aviz, se trece la lucru și traficul se deviază pe două benzi ajutătoare”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.
Astfel, a explicat primarul, se va trece la construcția pasajului, iar apoi lucrările vor continua cu lărgirea drumului dintre Cluj-Napoca și Florești. Emil Boc a mai precizat că „lucrările globale” trebuie să se încheie, conform contractului, până la 31 decembrie 2025. Asta înseamnă atât pasajul, cât și supralărgirea drumului la 6 benzi.
Primarul a mai anunțat că, după lărgirea drumului, va fi creată o bandă dedicată pentru transportul în comun și pentru ambulanțe.