EVENIMENT
FOTO. Ai uitat de CADOUL pentru ziua ÎNDRĂGOSTIȚILOR? Peste 10 IDEI de SURPRIZE, fără căni sau magneți de frigider

Nu ai apucat să te gândești la un cadou potrivit pentru persoana specială din viața ta? Îți e teamă că vei sfârși cumpărând, din nou, un parfum și o cană? Nu te panica. Iată câteva moduri în care îți poți surprinde partenerul de viață de Ziua Îndrăgostiților.
1. Invită persoana iubită la un eveniment local sau la o ședință foto
În Cluj-Napoca, există multe moduri în care te poți distra, trebuie doar să găsești atmosfera potrivită pentru tine. Cu un click aici, vei vedea ofertele de anul acesta, referitor la cum poți să-ți petreci timpul de Valentine’s Day.
Citește și 14 februarie, Valentines Day – Ziua Îndrăgostiților: Superstiții și Curiozități de ziua iubirii. Idei de cadouri pentru iubit(ă)
Dacă tot n-ai găsit ceva care să te încânte, o ședință foto este, cu siguranță, un cadou pe care nu multă lume obișnuiește să-l facă.
Studio-ul Petsonality dispune de fundaluri potrivite acestei sărbători, iar dacă aveți un animal de companie, este binevenit. Află mai multe despre oferta fotografei Krisztina Ajtai cu un click aici.
Mai e și varianta în care îi cumperi un aparat Polariod. În felul acesta, veți surprinde cele mai frumoase momente împreună, care vor fi imprimate instant pe hârtie.
2. Cristale
Deși povestea cristalelor este mult mai complexă, acestea au devenit din ce în ce mai populare, prin prisma proprietăților vindecătoare (calmare, echilibrare, protecție, concentrare, inspirație etc).
Știai că există o piatră ce simbolizează iubirea? E vorba de cuarțul roz, iar prețul oscilează între câțiva lei și câteva sute de lei. Cu alte cuvinte, oferta este cuprinzătoare.
Îi poți lua un cristal simplu, precum cuarțul roz, pentru că e piatra iubirii, dar se găsesc pe piață și geode, cristale sculptate în anumite forme, în relief, de dimensiuni mai mari. Acestea din urmă vor fi mai costisitoare.
Nu în ultimul rând, există și bijuterii din cristale. Opțiuni există, trebuie doar să găsești piatra semiprețioasă care îți face cu ochiul.
3. Accesorii de toate tipurile
Fie că vorbim de sport, fashion, artă sau de dragostea pentru animale, fiecare dintre aceste pasiuni poate fi susținută cu o mică atenție.
Îi poți cumpăra echipamente sportive sau de drumeție, patine, haine (dacă ai convingerea că nu vei da greș niciodată), panză pentru pictură, un microfon sau instrument muzical, respectiv accesorii pentru animalul de companie.
În felul acesta, se va bucura că ai acordat atenție intereselor sale, și va fi recunoscător/recunoscătoare.
Dar dacă nu vă știți de prea puțin timp, te poți rezuma la produse de tutungherie, în cazul în care fumează, produse de îngrijire corporală mai deosebite – fiindcă toată lumea primește creme și geluri de duș, mai bine afli care sunt aromele preferate – o bijuterie simbolică sau alte asemenea.
Și gadget-urile sunt o variantă. Poate îi place să conducă, deci un suport de telefon pentru mașină sau un dispozitiv Bluetooth poate sunt exact produsele de care are nevoie.
Iar nu ți-a răspuns la mesaje pentru că avea bateria descărcată? Cumpără una externă pentru telefon. E practică, pentru amândoi.
Alte gadgeturi utile sunt coolerul pentru laptop, mouse-ul, scaunul de gaming, căștile, husele pentru telefon etc.
4. Cărți
Dacă a doua sa dragoste e lectura, o carte e ideală. Află care e genul preferat, iar dacă îi plac antichitățile, uite o listă cu câteva anticariate din Cluj-Napoca:
- Hașek, pe Bulevardul Eroilor 18
- Academic, pe strada Ion I. C. Brătianu 8
- Librarium Book Corner, pe Bulevardul Eroilor 15
- Socrate, pe strada Alexandru Vaida Voevod 53-55
Nu citește niciodată o carte până la capăt? Poți lua una care să spună un alt fel de poveste, precum cărțile handmade unicat ale Mădălinei. Află mai multe despre produsele ei și cum le lucrează cu un click aici.
5. Plante
Îi place natura? Adu-o și în casă!
De ce să irosești banii pe buchete de flori care se ofilesc în câteva zile? Te poți reorienta către plante bune pentru interior, plante de apartament:
- Monstera
- Cactus/Aloe/Alte plante suculente
- Sansevieria, cunoscută și ca „limba soacrei”
- Croton (Codiaeum variegatum)
- Palmier (Chamaedorea elegans)
- Crinul păcii (Spathiphyllum)
- Ficus
- Orhidee
6. Decorațiuni simbolice din licheni
Un ornament frumos pentru casă nu va da greș niciodată, mai ales dacă este din partea persoanei iubite. Piesele decorative din licheni se potrivesc pentru orice ocazie în care vă celebrați iubirea, iar unul dintre avantaje este cel financiar.
Prețurile sunt accesibile și variază în funcție de model.
„Sunt realizate cu licheni stabilizați. Trimit colete prin poștă sau curier, transportul fiind achitat de client”, precizează Kinga Hirb, o artistă handmade din Satu Mare.
7. Perne personalizate
Pernele vor fi întotdeauna o idee simplă, dar sigură. Personalizate, sunt cadoul confortabil de care se va bucura oricine, dat fiind că se pliază pe gusturile fiecăruia.
Mai există și perne cu paiete, care se simt plăcut la atingere și își schimbă aspectul.
8. Tablou cu poza de cuplu și melodia preferată
Pentru că muzica este o formă de iubire, un astfel de cadou ar bucura partenerul de viață, mai ales văzând că îi știi melodia preferată.
9. Pictură în spiritul Zilei Îndrăgostiților
Dacă ești pasionat de artă, poți să-i oferi persoanei iubite o pictură realizată de tine, va aprecia efortul.
În caz că nu te pricepi, poți susține micile afaceri ale artiștilor din zonă, achiziționând o pictură tematică, sau una cu voi doi.
11. Puzzle personalizat
Dacă îi place misterul, un puzzle personalizat e perfect. Antrenează-i mintea cu piesele și vezi ce reacție are când imaginea e completă.
Avantajul este că poți folosi orice poză pentru a o transforma în puzzle, iar costurile sunt mici.
Fie că alegi o imagine amuzantă, o poză de cuplu sau cu orice alt element reprezentativ, fii sigur/ă că ai ales un cadou interesant.
12. Seturi de bunătăți
Dacă vrei să îți surprinzi persoana iubită cu un set delicios, în Cluj-Napoca găsești o ofertă specială.
Seturile conțin bomboane, șampanie, trandafiri și alte bunătățuri.
„Noi îți pregătim cadoul perfect și îl și la domiciliul persoanei tale dragi, dacă dorești”, spune Kristina Zelesneac, într-un grup de Facebook.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.
”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.
Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă
”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.
Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.
Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ
Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.
”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.
Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.
EVENIMENT
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

O nouă activitate plină de culoare îi așteaptă pe cei mici la Iulius Mall Cluj. Marți și miercuri, 15 – 16 aprilie 2025, vor avea loc Atelierele de pictat ouă în stil tradițional. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon: 0731.250.906.
Atelierele de încondeiat ouă în stil tradițional au loc și anul acesta la Iulius Mall Cluj, iar cei mici sunt invitați să descopere tradițiile pascale. Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 16 aprilie, în intervalul orar 12:00–17:00, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani se pot înscrie pentru a lua parte la sesiunile creative.
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional
În fiecare dintre cele două zile vor fi organizate câte cinci sesiuni, fiecare cu o durată de 45 de minute, în care pot participa maximum 10 copii. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Iulius Mall Cluj. Activitățile sunt ghidate de Claudiu Cubleșan, consultant artistic din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar cei mici vor învăța despre simbolurile pascale și semnificația acestora.
Prin joacă și creativitate, copiii vor reproduce, cu propriile mâini, motive străvechi inspirate din credințele populare, viața cotidiană și natură – de la spicul grâului și soarele cu opt raze, până la simbolul „căii rătăcite”.
Atelierele sunt organizate de Iulius Mall Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
EDUCATIE
Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.
”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.
Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore
”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.
Temele nu trebuie să depășească o oră sau două
Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.
”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.
ECONOMIE
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation
Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.
Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.
Locuri disponibile în continuă actualizare
MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.
Asistență dedicată prin call-center
Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.
Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.