EVENIMENT
FOTO. Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj și Wizz Air inaugurează noi zboruri spre Stuttgart și Lisabona, în premieră

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă 2024 cu două noi rute internaționale: Stuttgart și Lisabona.
Astfel, pasagerii pot călători deja direct, începând de ieri, 27 octombrie 2024 spre Stuttgartşi de astăzi, 28 octombrie 2024 spre Lisabona. Zborurile spre aceste destinațiisunt operate în premieră de compania aeriană Wizz Air.
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj își consolidează astfel poziția de lider regional pe piața aeroporturilor din România, oferind pasagerilor din Cluj și din întreaga regiune a Transilvaniei oportunitatea de a călători spre aceste două mari orașe europene.
Wizz Air este principala companie aeriană de pe Aeroportul Cluj, oferind o gamă largă de destinații care asigură conectivitatea pentru regiune.
Cu prețuri accesibile și o flotă modernă, Wizz Air joacă un rol esențial în extinderea oportunităților de călătorie aeriană pe plan internațional pentru locuitorii din Cluj-Napoca și în atragerea turiștilor în inima Transilvaniei.
Ce se poate vizita la Stuttgart și Lisabona
Stuttgart, capitala landului german Baden-Württemberg, este un oraș renumit pentru industria auto și oferta sa culturală variată, incluzând muzee de prestigiu și piețe de Crăciun. Stuttgart este destinația perfectă pentru o escapadă de iarnă, dar va deservi şi călătoriile de business.
Lisabona, capitala Portugaliei, impresionează prin cultura sa vibrantă, peisajele pitorești și bucătăria delicioasă.Tramvaiele galbene, plajele lungi de-a lungul râului Tejo și monumente istorice ca Turnul Belem și Mănăstirea Jerónimos, ambele în Patrimoniul Mondial UNESCO, atrag anual milioane de turiști.Destinația este perfectă pentru un city-break și poate fi vizitată în orice anotimp.
Pe lângă cele două rute noi adăugate rețelei de rute ale Aeroportului Internațional Cluj, Wizz Air a reluat luna aceasta și zborurile spre Viena și Lyon, consolidând legăturile cu comunitățile de români din Austria și Franța și stimulând schimburile comerciale și culturale între regiunea Transilvaniei și cele două state europene.
De asemenea, din sezonul de iarnă s-au reluat și zborurile spre Abu Dhabi, oferind pasagerilor noi oportunități pentru călătorii de afaceri și turism.
Noile destinațiisunt disponibile în sistemul de rezervări conform programului următor:
Cluj-Napoca – Stuttgart – joi și duminică
Cluj-Napoca – Lisabona – luni și vineri
Cel mai mare aeroport regional
Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj, a precizat cu această ocazie:„Apreciem în mod deosebit decizia companiei Wizz Air de creștere a operațiunilor de zbor, oferind diversitate alternativelor de călătorie de pe aeroportul clujean.
Aceste noi rute vor îmbunătăți semnificativ conectivitatea internațională a Clujului.Este evident faptul că eforturile constante depuse de întreaga echipă a Aeroportului Internațional Cluj de creștere a conectivității regiunii, continuă să se bazeze pe profesionalism, viziune și excelență în dezvoltarea celui mai mare aeroport regional din România.”
David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a transmis următoarele:„Parteneriatul de peste 17 ani cu compania Wizz Air se dovedește astăzi că a fost de un real succes, prin cele 2 noi rute inaugurate, Stuttgart operată în premieră de pe aeroport printr-un zbor direct și Lisabona, o destinație îndelung solicitată de la Cluj-Napoca. Noile rute și reluarea celor operate anteriorsubliniază angajamentul Aeroportului Internațional Cluj pentru dezvoltarea continuă a serviciilor aeroportuare cu scopul de a răspunde cerințelor în creștere ale pasagerilor.”
800.000 de locuri de vânzare
Anastasia Novak, Corporate Communication Manager la Wizz Air, a declarat:„Suntem încântați să intrăm în cel mai mare sezon de iarnă de până acum, oferind zeci de rute noi pe care cliențiile pot explora în întreaga noastră rețea.
Suntem încântați să inaugurăm două noi rute pe aeroportul din Cluj-Napoca, oferind mai mult de 800.000 de locuri la vânzare pentru pasageri și flexibilitate în timpul sezonului ce va urma. Aceste noi rute ne evidențiază angajamentulde a ne extinde rețeaua și de a oferi opțiuni de călătorie accesibile pentru pasagerii noștri. Echipați cu o flotă de ultimă generație, aflată în creștere, continuăm să investim în îmbunătățirea performanței noastre operaționale și a experienței clienților, menținând în același timp cele mai înalte standarde de sustenabilitate din industrie.”
În prezent, compania aeriană Wizz Air operează zboruri de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj în sezonul de iarnă sprepeste 26de destinații unice.
Despre Wizz Air
Wizz Air operează o flotă de 224 de aeronave Airbus A320 și A321. O echipă dedicată de profesioniști în aviație asigură servicii superioare și tarife reduse, ceea ce face ca Wizz Air să fie alegerea preferată a 62 de milioane de pasageri în anul financiar 2024, ce s-a încheiat la 31 martie 2024.
Wizz Air este listată la Bursa de Valori din Londra cu abrevierea „WIZZ”. Compania a fost numită recent în top cinci cele mai sigure companii aeriene din lume de către airlineratings.com, singura agenție de siguranță și rating de produse din lume, și a fost desemnată „Compania aeriană a anului” de către Air Transport Awards în 2019 și în 2023.
De asemenea, Wizz Air a fost recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost” în cadrul World Finance Sustainability Awards, în 2021-2024, și a primit distincția „Grupul aerian al anului pentru sustenabilitatea mediului la nivel mondial” în cadrul CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022-2023.
Toate zborurile Wizz Air sunt operate cu aeronave Airbus A320 cu 180 de locuri, A320neo cu 186 de locuri, A321 cu 230 locuri și aeronave Airbus A321neo cu 239 locuri.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation
Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.
Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.
Locuri disponibile în continuă actualizare
MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.
Asistență dedicată prin call-center
Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.
Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.
EVENIMENT
Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.
Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.
Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj
”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.
Colaborare cu alte orașe
Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.
Aplicate în UE
”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.
Pădurea-parc Făget, din 2021
În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.
Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.
Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.
Pe unde se poate intra în pădurea-parc?
Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.