Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Accident rutier pe centura Gherla. Două femei, de 89 și 91 de ani, au fost rănite. La volan era un bărbat de 77 de ani

Publicat


Un accident s-a produs pe centura municipiului Gherla. Două autoturisme au intrat în coliziune unul cu celălalt. În autovehicul roșu, condus de un bărbat de 77 de ani, se aflau două femei, una de 89 de ani și una de 91 de ani. Cele două au ieșit singure din mașină, fiind ulterior transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Bărbatul de 29 de ani care conducea celălalt autoturism implicat în accident se află în afara oricărui pericol. Niciun șofer nu consumase băuturi alcoolice, transmite IPJ Cluj.

Counicatul ISU Cluj

„O autospecială și două echipaje SAJ au fost alertate în jurul orei 22.00 pe arcursul serii tracute ca urmare a unui accident rutier produs pe centura de ocolire a municipiului Gherla.
Pompierii au găsit la locul accidentului două autoturisme avariate, dintre care unul era răsturnat în afara părții carosabile, iar ocupanții erau ieșiți din acestea.
Două femei de 81 și 98 de ani au primit asistență medicală de la echipajele SAj și au fost transportate la spital, pentru investigații și îngrijiri de specialitate.
Pompierii au sprijinit acordarea primului ajutor calificat și au asigurat măsurile specifice pentru siguranța salvatorilor. Doamnele erau conștiente și cooperante”, transmite ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Publicat

De

Premiul I, echipa de la Liceul de Informatică din Cluj-Napoca

Echipa de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I, de 3.000 de lei, la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Cluj a organizat în premieră semifinala județeană „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri.

Competiția este parte a programului național omonim adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

În cadrul etapei județene au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 8 echipe formate din 37 de liceeni de la 4 licee.

Elevii sunt de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” și Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”.

Etaăa județeanăa concursului a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Județean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai.

Anul acesta programul se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București.

Aplicația câștigătoare a elevilor de la Liceul de Informatică din Cluj

Aproape 700 de liceeni de la 4 licee clujene au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de antreprenori voluntari, în cadrul „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

Marele premiu al semifinalei a fost adjudecat de elevii Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” care au avut-o ca și coordonator pe profesoara Florentina Rusa.

Proiectul lor, „TransiTech”, presupune crearea unei aplicații care permite digitalizarea biletelor și abonamentelor pentru transportul în comun.

Echipa de la „Racoviță”, pe poziția 2. Elevii de la Informatică au mai primit un premiu

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit „Volunteer Now”, creat de elevii Colegiului Național „Emil Racoviță”, care l-au avut ca profesor coordonator pe Rareș Damian.

Proiectul constă în crearea unei aplicații intuitive care facilitează participarea tinerilor în activitățile de voluntariat și ajută atât organizațiile non-guvernamentale, cât și firmele să își găsească voluntari.

Locul al treilea a revenit proiectului „Mak Performance Tunning”, care presupune înființarea unui service auto, care are o aplicație dedicată pentru a permite clienților să-și vadă mașina în timp real în service.

Proiectul este realizat de echipa Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” împreună cu profesor coordonator Florentina Rusa.

Premii în bani

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei.

Echipa de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei.

Mai mult echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu „cei mai buni dintre cei buni”.

150 de antreprenori au susținut ore în fața elevilor

La cea de-a doua ediție a „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 15.000 de elevi.

Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori.

Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, București pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie.

Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Constanța, Gorj, Dolj, Giurgiu, Iași, Sibiu. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Elevii clujeni pot ține pasul cu schimbarea

Cristina Chiriac, președinta CONAF, arată că un raport publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030.

„Acest fenomen va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Cluj ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni.

Temelia acestui proiect este vocația și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ.

Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă

Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Cluj au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural”, a declarat Cristina Chiriac.

Modele de succes pentru elevi

Participanții liceeni la eveniment s-au bucurat de prezența inspirațională a lui Virgil Ianțu, care le-a oferit o perspectivă valoroasă și un model de succes demn de urmat.

Evenimentul a fost moderat de Călin Iepure, CEO Bizz Club România, expert în public speaking, arta influenței, improvizație, negociere și creșterea vânzărilor.

Au participat în calitate de speakeri președinta CONAF – Cristina Chiriac, președinta CONAF Sucursala Cluj – Sigina Luca (foto), rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David și inspectorul general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Proiectele au fost jurizate de vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business – Nicoleta Munteanu, membru al board-ului CONAF și directorul UNITH2B Architects – Hildegard Brandl, membru al board-ului CONAF și antreprenorul – Tatian Diaconu, evaluator și consultant de investiții – Sorin Popa, directorul zonal Auchan – Constantin Buznea.

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

armean

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.

,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea, pentru seara aceasta cu tine. Nu pentru că noi armenii să nu mai avem durere, ci ca să o alungăm împreună”, sunt cuvintele care au deschis ochii publicul către atrocitățile secolului XX. ,,Dar ia aminte, privitorule, că durerea nu se seamană prin durere, ci prin speranță, prin speranța că lumina îngenunchează întunericul și că iubirea răzbește ura”.

De ce trebuie comemorate astfel de evenimente

armeni

Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, au purtat publicul prin lupta pentru supraviețuire a armenilor de la 1915. Alături de Ruxandra Cesereanu, Călina Părău, Teodora Tămaș și Diana Huțanu, vorbitorii au oferit un răspuns la întrebarea: ,,De ce ar trebui comemorate astfel de evenimente?”

Așa cum subliniază Vakar Istvan, „mortul piere doar după ce este uitat”, iar prin comemorarea de miercuri s-a urmărit să fie păstrată vie amintirea a ceea ce a fost.

Scopul, însă, nu a fost întotdeauna ușor de atins, având în vedere faptul că autoritățiile politice din România evită să recunoască ”armenocidul”, procedând ,,asemenea struțului care își bagă capul în pământ”.

Astfel, rămâne în responsabilitatea oamenilor să nu permită ca astfel de orori să fie șterse din memoria colectivă.

Moment de reculegere

De asemenea, s-au făcut trimiteri la concepte spirituale, informații istorice și perspective politice, menite să educe publicul și să respingă ,,orice fel de idee naționalistă și xenofobă”.

Participanții au avut, așadar, ocazia să afle mai multe despre istoria și cultura armeană, iar momentele muzicale ținute de Cosmin Rafel Bălean, Norbert Dumitresc și Karen Sebesi au adus în prim-plan melodiile și instrumentele tradiționale ale poporului armean, amplificând astfel mesajul de comemorare și solidaritate.

La finalul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere pentru victimele genocidului și au audiat rugăciunea „Tatăl nostru” în limba armeană.

Despre genocidul armean

24 aprilie 1915, este ziua declanșatoare a uneia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității: genocidul armean.

În această zi, sute de lideri ai comunității armenilor din Constantinopol au fost arestați și deportați, marcând începutul unei campanii de exterminare în masă a populației armene din Imperiul Otoman.

Genocidul armean a fost o tragedie enormă, soldată cu pierderea a peste un milion de vieți nevinovate și cu suferințe inimaginabile pentru supraviețuitori și urmașii acestora.

Așadar, cu acest prilej, comunitatea armeană comemorează această zi pentru a onora memoria victimelor și pentru a ne angaja să prevenim astfel de atrocități în viitor.

Bianca Matei

Daria Mustea

Alexandru Mocan

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu, antreprenorul din Parlament, îl concurează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Viorel Băltărețu

După mai bine de douăzeci de ani de antreprenoriat, a intrat în politică să schimbe regulile jocului. Scrie proiecte de legi pentru susținerea mediului privat, mai puțină birocrație și simplificarea interacțiunilor cu statul. Pune presiune pentru accelerarea proiectelor mari de infrastructură din nordul Transilvaniei. Acum, are un plan pe 20 de ani pentru Cluj-Napoca.

Timp de peste două decenii, Viorel Băltărețu a condus Trend Furniture, companie clujeană care oferă soluții complete de amenajări interioare și mobilier pentru sectoarele HoReCa și sănătate. Azi, compania oferă cea mai variată gamă de produse profesionale de mobilare de tip Green Products, Recycled & Sustenability din România.

Mutat la Cluj în timpul facultății

Născut la București, Băltărețu s-a mutat la Cluj-Napoca în timpul facultății, pentru a fi alături de viitoarea soție, pe atunci studentă la Medicină. Fost campion mondial la speologie, a înființat prima lui firmă, de lucrări de alpinism utilitar, încă din timpul facultății.

“De ce am intrat în politică, după o viață în antreprenoriat? Din două motive. În primul rând, tocmai pentru că știu dificultățile pe care le au antreprenorii, știu birocrația sufocantă, prezența obligatorie la ghișeu cu ștampila, impredictibilitatea fiscală.

Apoi, pentru că politica, așa cum o văd eu, e o rezolvare continuă de probleme. Deci, foarte asemănătoare cu antreprenoriatul. Atât ingineria, cât și experiența de antreprenor mi-au format o mentalitate de tipul “care e soluția?” și “cum o aplicăm, rapid și eficient?”.

De cealaltă parte a baricadei

Așa că am trecut de cealaltă parte a baricadei, pentru că de unul singur nu poți crea schimbarea de proporții pe care o văd necesară în atitudinea Statului față de antreprenori.

Așa am gândit, de exemplu, în 2022, proiectul de lege pentru compensarea concediilor medicale cu taxele plătite în baza Declarației 112.

Statul întârzie cu anii plata acestor sume, iar companiile sunt dezechilibrate, locurile de muncă sunt puse în pericol”.

Reducerea birocrației

Deputatul susține că economia României poate crește sănătos doar dacă statul susține real dezvoltarea mediului privat. Pentru asta, trebuie început cu reducerea birocrației.

Ca să le facă viața mai simplă celor care vor să înceapă o afacere, Băltărețu a depus recent un proiect de lege pentru simplificarea procedurii prin care se acordă autorizațiile de funcționare.

Apoi, mai susține el, trebuie încurajate, printr-o fiscalitate favorabilă, investițiile în companii. Inițiativa lui, propusă alături de alți colegi parlamentari, elimină pragul maxim de investiții în start-up-uri.

“Urmărim să creștem atractivitatea acestor investiții pentru ca, apoi, dezvoltarea afacerilor să creeze un mediu antreprenorial dinamic, competitivitate în piețe internaționale, locuri de muncă, dezvoltare pe orizontală.”

Centre de inovare digitală

Introducerea centrelor de inovare digitală în categoria incubatoarelor de afaceri, un alt proiect de lege din portofoliul lui Băltărețu, votat în Camera Deputaților, ajută companiile să devină mai competitive, folosind tehnologii digitale.

“Urmărim și aici obiectivul mai amplu: mai multe locuri de muncă motivante, care să-i țină pe profesioniștii români în țară, mai puțin outsourcing și mai multă inovație made in Romania. Exportăm tehnologie, dar “creierele” rămân în țară.”

Transformare de anvergură

Cât despre cea mai recentă “misiune posibilă, dar dificilă”, candidatura la Primăria Cluj-Napoca, Băltărețu spune cu convingere că municipiul are nevoie de o transformare structurală, de anvergură.

“Clujul are magnetismul lui, îl cunosc și eu, mi-am crescut aici familia și afacerea.

Dar Clujul e încă departe de ce ar putea să fie. Până acum, a crescut ca un stejar plantat într-un cub de beton cu latura de 1 metru. E înghesuit și clujenii plătesc un preț disproporționat de mare ca să se înghesuie în cub.

Trebuie regândit, reconstruit pentru următorii 50 de ani.

Centuri ocolitoare care să-i permită o creștere sănătoasă, atât imobiliară, cât și în ce privește industriile. Școli și grădinițe în cartierele noi, pline de familii tinere. Aer curat, urbanism cu respectarea legii și locuințe mai accesibile pentru toți.

Dezvoltare sănătoasă

Foarte important: ca să se dezvolte sănătos, Clujul are nevoie să își crească amprenta antreprenorială.

Nu e suficient să-i meargă bine doar IT-ului.

Trebuie să creștem și alte industrii: platforme de testare în industria automotive, producție industrială cu tehnologii de ultimă oră (roboți, AI), tehnologii cuantice, producție cinematografică, industria medicală.

Noi parcuri industriale, atragerea de noi investiții de mari dimensiuni, un Centru Expozițional, toate sunt în planul meu pentru Cluj-Napoca pentru următorii 20 de ani”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Publicat

burna boy

Artistul fenomen al momentului, BURNA BOY, vine în premieră în România, la UNTOLD. Stilul afrobeat a devenit un fenomen de masă, iar BURNA BOY este considerat superstarul global al acestui gen muzical. Show-urile artistului sunt sold-out în câteva minute, iar recent a fost inclus de revista „Time” în clasamentul celor mai influente 100 de personalități ale lumii în 2024.

BURNA BOY, câștigător al unui premiu Grammy la categoria “Best Global Music Album”, va ajunge in aceasta vară pe scena principală a festivalului UNTOLD. Artistul, originar din Nigeria, are concerte sold-out pe marile arene ale lumii. Ed Sheeran, Justin Bieber, J Balvin, Stormzy, USHER, Chris Martin, 21 Savage, Jay Cole, Sam Smith, Beyonce, Khalid, Major Lazer, DJ Snake sau Rita Ora sunt doar câteva dintre numele mari, la nivel global, cu care BURNA BOY a avut colaborări.

STILUL AFROBEATS ESTE UNUL DINTRE CELE MAI INFLUENTE FENOMENE MUZICALE DIN LUME

Există câteva nume în industria muzicală care au reușit să ofere un mix perfect de sunete, iar BURNA BOY este unul dintre artiștii care a oferit lumii o astfel de combinație unică de dancehall, reggae, afrobeat și pop.

Cu ritmurile sale contagioase și influențele diverse, genul Afrobeats a devenit rapid un fenomen global. Originar din Africa, acest stil muzical vibrant și plin de energie a captivat audiența din întreaga lume. Artiști precum BURNA BOY, Wizkid și Davido au fost printre pionierii care au propulsat Afrobeats-ul în mainstream-ul muzical internațional.

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Evenimente sold-out organizate pe cele mai mari stadioane din lume, din Statele Unite, Marea Britanie și Europa, dar și numărul uriaș de ascultări de pe platformele de streaming, peste 15 miliarde, au contribuit la popularitatea explozivă a acestui gen muzical.

În iunie 2023, Spotify a numit stilul Afrobeats ca unul dintre cele mai influente fenomene muzicale din toate timpurile și a lansat platforma “Afrobeats: Journey of a Billion Streams”.

În 2018, albumul “Outside” a ajuns pe locul trei în Billboard Reggae

BURNA BOY a devenit vizibil încă de la lansarea albumului de debut, “L.I.F.E”, în 2013 și acesta a fost doar începutul.

În 2018, albumul “Outside” a ajuns pe locul trei în Billboard Reggae, iar în 2019 a câștigat premiul la categoria “Best International Act”, în cadrul BET Awards. A fost și anul în care a fost desemnat de Apple Music, „Up Next Artist”. Din acest punct, nigerianului devine un artist cu expunere la nivel internațional, iar sound-ul său unic i-a adus o nominalizare la cea de-a 62-a ediție a premiilor Grammy, pentru albumul “African Giant”, la categoria Best World Music Album.

Primul Grammy a venit un an mai târziu, în 2021. Albumul „Twice as Tall” a fost desemnat favorit și a câștigat premiul “Best World Music Album”. La acest album, BURNA BOY a colaborat cu Youssou N’Dour, Naughty by Nature și Chris Martin de la Coldplay.

În luna aprilie 2022, BURNA BOY a fost primul artist de origine nigeriană care a fost headliner la un eveniment sold-out în Madison Square Garden.

Albumul „Love, Damini” a fost lansat în ziua în care BURNA BOY împlinea 31 de ani, pe 2 iulie 2022. Single-ul de promovare, “Last, Last” a fost un succes, pentru această piesă artistul nigerian a folosit un sample dintr-o piesă semnată de Tony Braxton, “He Wasn’t Man Enough”, și a fost certificat cu Discurile de Platină și de Diamant pentru numărul de copii vândute la nivel global. A fost nominalizat la categoria “Best Global Music Performance”, în cadrul premiilor Grammy.

În 2023, BURNA BOY a avut un show live sold-out pe London Stadium, la care au participat 60.000 de oameni

La acest eveniment a lansat hit-ul „Sittin’ on Top of the World” cu care își promova cel de-al 7-lea album din carieră, “I Told Them…”, cu care a debutat pe locul 1 în UK Albums Chart și a primit un număr record de nominalizări, patru, la cele mai importante categorii ale premiilor Grammy. Publicația Rolling Stone a inclus albumul lui BURNA BOY în clasamentul „The 100 Best Albums of 2023”, iar zilele trecute publicația Time l-a inclus în clasamentul celor mai influente 100 de personalități ale lumii în anul 2024. Acest clasament recunoaște și onorează implicarea pe care, acești 100 de oameni, o au în domenii precum artă, cultură și activism social.

UNTOLD se pregătește să-și deschidă porțile universului magic în perioada 8-11 august pentru sutele de mii de fani din întreaga lume, pentru care organizatorii pregătesc noi experiențe memorabile și un lineup impresionant în care sunt incluși DJ de top la nivel global: Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, Alok, Timmy Trumpet, Lost Frequencies, Purple Disco Machine, Carl Cox, Fisher, Solomun, Black Coffee și mulți alții.

UNTOLD ȘI VISA LANSEAZĂ UNTOLD CREATORS, PRIMUL PROGRAM DE MENTORSHIP DEDICAT VIITOAREI GENERAȚII DE CREATORI DE FESTIVAL

În fiecare vară, Cluj-Napoca devine epicentrul unei experiențe de festival memorabile, UNTOLD, care reușește să redefinească standardele industriei muzicale în fiecare ediție. În acest an, UNTOLD și Visa lansează UNTOLD CREATORS, o inițiativă dedicată viitoarei generații de creatori de festival din România.

Inițiativa UNTOLD CREATORS by Visa își propune să ofere tinerilor pasionați de muzică și evenimente o platformă de mentorat și dezvoltare profesională, conectându-i cu experți din industrie și oferindu-le oportunitatea de a-și transforma pasiunea într-o carieră de succes și de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu dinamic. Programul este adresat tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani, pasionați de industria muzicală și de evenimente, și se concentrează pe patru domenii cheie: DJ-ing și producție muzicală, foto și video storytelling, management artistic, comunicare și sponsorizare de festival.

Programul de mentorat va oferi celor 80 de participanți selectați șansa de a participa la workshop-uri intensive, de a lua parte la sesiuni de training alături de experți din domeniu și, în final, de a concura pentru șansa de a se alătura echipei UNTOLD. Mai multe detalii despre programul de mentorat UNTOLD CREATORS by Visa pe www.untoldcreators.com.

Festivalul UNTOLD are loc în perioada 8-11 august, în Cluj-Napoca. Abonamentele sunt disponibile pe untold.com .

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax