Connect with us

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Gilău, județul Cluj. Camion RĂSTURNAT pe A3

Publicat


accident 1

Un accident a avut loc, marți, la Gilău, în jud. Cluj. Un autocamion s-a răsturnat pe breteaua de coborâre de pe A3.

accident 2

„Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău au intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor și siguranță a participanților la trafic în urma răsturnării unui autocamion în afara părții carosabile, pe breteaua de coborâre de pe autostrada A1 în apropiere localitatea Gilău.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Wizz Air, după scandalul zborurilor anulate: „Solicităm remedierea deficiențelor în controlul traficului aerian”

Publicat

De

wizz

Wizz Air solicită măsuri imediate pentru remedierea deficiențelor în controlul traficului aerian din Europa. Compania aeriană se află în centrul unui scandal, după ce a anulat mai multe zboruri cu puțin timp înainte de decolare.

Mai multe zboruri spre și de pe Aeroportul Internațional Cluj au fost anulate sau au înregistrat întârzieri de câteva ore, în ultimele zile, inclusiv de la compania aeriană Wizz Air. Clujenii au fost lăsați pe aeroporturile din Bruxelles, Basel sau Zaragoza fără să știe exact când se vor putea întoarce în țară.

La fel, pasagerii sosiți pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca au aflat că zborul le-a fost anulat cu puțin timp înainte de ora programată pentru decolare sau au avut de așteptat ore în șir în aeroport.

Wizz Air solicită măsuri pentru remedierea situației

În acest context, Wizz Air solicită măsuri imediate pentru remedierea deficiențelor în controlul traficului aerian din Europa.

„În ultimele câteva zile, spațiul aerian european a fost grav afectat ca urmare a problemelor de gestionare a sloturilor aeroportuare, cauzate de fenomene meteorologice multiple și simultane care au avut loc în întreaga Europă.

Aceste fenomene au afectat capacitatea autorităților de control al traficului aerian și a Eurocontrol de a gestiona volumele de trafic la nivelul întregii industrii, ceea ce a condus la întârzieri și anulări majore în întreaga industrie aeriană europeană.

Aceste evenimente au afectat operațiunile Wizz Air, precum și operațiunile altor companii aeriene, în întreaga Europă”, au declarat reprezentanții companiei aeriene.

Întârzieri provocate de condițiile meteo

Compania aeriană arată că, numai în data de 26 iunie, spațiul aerian european a înregistrat aproximativ 450.000 de minute de întârziere, dintre care 360.000 din cauza condițiilor meteorologice, cu întârzieri semnificative de peste 3 ore.

„Rețeaua Wizz Air a suferit în ultimele patru săptămâni peste 30.000 de minute suplimentare de întârziere în ceea ce privește alocarea sloturilor aeroportuare față de aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a acestei situații extraordinare”, spun reprezentanții Wizz Air.

„Ne cerem scuze pentru neplăceri”

De asemenea, reprezentanții Wizz Air au prezentat scuze pasagerilor care au avut neplăceri din cauza întârzierilor, arătând că problema se află în afara controlului companiei.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate unora dintre pasagerii noștri, dar, din păcate, această problemă se află în afara controlului nostru. Wizz Air a fost pregătită să asigure pasagerilor săi operațiuni de vară fără probleme; cu toate acestea, sistemul de control al traficului aerian pare să se confrunte cu probleme semnificative în această vară.

La nivel de industrie, suntem obligați să înaintăm aceste probleme autorităților relevante de gestionare a traficului aerian, inclusiv Eurocontrol, pentru a ne asigura că sunt puse în aplicare măsuri de atenuare adecvate, pentru a minimiza perturbările”, au mai transmis cei de la Wizz Air.

Notificări SMS și prin e-mail privind starea zborurilor

Pasagerii Wizz Air care au cumpărat bilete vor fi notificați prin SMS și e-mail de modificările de program.

„Ca întotdeauna, Wizz Air își va informa pasagerii care au rezervat direct cu compania aeriană cu privire la orice modificări de program prin SMS și e-mail. Wizz Air recomandă pasagerilor să facă rezervări direct pe site-ul sau în aplicația sa pentru a se asigura de actualizări în timp util ale orarului de zbor și de asistență directă pentru clienți. În cazul în care pasagerii au făcut rezervări prin agenții online de turism (OTA) și alte părți terțe, aceștia trebuie să verifice starea zborului lor și să solicite modificările necesare prin intermediul agenției respective”, se arată în comunicat.

Pasagerii pot solicita rambursarea chelutielilor

Pasagerii nevoiți să rămână peste noapte în hotel pot cere companiei aeriene rambursarea costurilor.

„Este important să rețineți că această problemă afectează mai multe companii aeriene și, prin urmare, capacitățile hoteliere din întreaga Europă pot fi limitate. Wizz Air face tot posibilul pentru a găzdui cât mai mulți pasageri, dar, în cazul în care partenerii noștri externi nu pot sprijini toate cererile din cauza lipsei de camere disponibile, pasagerilor li se poate cere să își rezerve singuri cazarea. Pasagerii pot fi siguri că vor putea solicita rambursarea cheltuielilor suportate, într-o sumă rezonabilă, prin intermediul site-ului oficial al Wizz Air”, au mai spus reprezentanții Wizz Air.

Citește mai departe

EDUCATIE

Tabără de vară pentru elevi din zone defavorizate la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca

Publicat

UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca organizează, în perioada 18-21 iulie 2024, Tabăra de vară „Cei mari pentru cei mici” pentru elevi care provin din zone defavorizate, din licee situate în mediul rural și orașe sub 10.000 de locuitori.

Locurile sunt limitate, doar 10 elevi putând beneficia de această oportunitate oferită de UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Programul taberei va include ateliere educaționale, vizite în centrele de cercetare ale universității, cursuri de prim-ajutor, cursuri tematice, experimente de laborator, precum și vizite la disciplinele de studiu din cadrul celor trei facultăți (Medicină, Medicină Dentară și Farmacie).

Cazare gratuită

”De asemenea, elevii vor avea parte de întâlniri cu studenți și cadre didactice din cadrul universității noastre și de o serie de activități culturale și sociale, pentru a se familiariza cu viața studențească.

Fiecare grup format din câte doi elevi va fi coordonat de câte un student care va avea rol de mentor în cadrul acestui program.

Participanții vor beneficia de cazare gratuită în căminele universității, masă gratuită și transport decontat”, arată UMFIH.

Data limită pentru înscrieri în Tabăra de vară este 1 iulie 2024.

Pentru înscrieri și detalii suplimentare accesați: https://bit.ly/3xCExXW

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trei avioane F-16 din Norvegia au sosit la Câmpia Turzii

Publicat

România a mai recepţionat trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia. Armata Română a primit 9 avioane din cele 32 comandate de la norvegieni.

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat vineri, 28 iunie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Securitate sporită

Aeronavele F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană, anunţă MApN.

„Operaţionalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securităţii României şi flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de  Poliţie Aeriană”, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Externe.

Nouă avioane norvegiene au ajuns în România

Cu cele trei aeronave F-16 sosite astăzi, Forţele Aeriene Române au recepţionat, până în prezent, nouă din cele 32 achiziţionate de la Regatul Norvegiei.

„Disponibilitatea Ţărilor de Jos şi a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înfiinţarea şi funcţionarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o şansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaţionalizare a escadrilelor doi şi trei de aeronave F-16. Puterea Alianţei stă în coeziunea membrilor săi, iar Centrul European F-16 de la Feteşti este o dovadă concretă a solidităţii angajamentului nostru comun pentru pacea şi securitatea spaţiului euro-atlantic”, a mai spus ministrul Tîlvăr.

Avioanele, livrate în stare operaţională

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial, şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii).

Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, F-35, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Bologa, în Cluj. Ciocnire între un autoturism și o autoutilitară

Publicat

accident

Un accident rutier s-a produs pe DN1E60, în afara localității Bologa din jud. Cluj. S-au ciocnit un autoturism și o autoutilitară. O femeie a primit îngrijiri medicale.

„Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat faptul că o conducătoare auto, în vârstă de 61 de ani, din comuna Florești, care se deplasa cu autoturismul în direcția municipiului Oradea ar fi pătruns pe sensul opus, având loc o coliziune cu o autoutilitară condusă de un tânăr de 25 de ani din comuna Florești.

FOTO. ACCIDENT la Bologa, în Cluj. Ciocnire între un autoturism și o autoutilitară

Testările celor doi conducători auto au rezultat negative. Femeia a fost preluată de un echipaj medical. Momentan traficul în zonă este blocat”, a comunicat IPJ Cluj.

UPDATE

Traficul a fost reluat în jurul orei 16.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax