Connect with us

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Gherla. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat


accident gherla

Un accident rutier a avut loc, miercuri, la intrarea în Gherla. Trei persoane, printre care și un copil de 4 ani, au fost duse la spital.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit în această după amiază la un accident rutier petrecut la intrare în municipiul Gherla.

FOTO. ACCIDENT la Gherla. Trei persoane duse la SPITAL

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta.

Trei persoane, dintre care un copil de 4 ani, au primit asistență medicală la fața locului, fiind apoi transportați la spital.
Conform primelor evaluări aceștia erau în stare de conștiență și erau cooperanți”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR: Cod ROȘU de caniculă în România! REDUCEM viteza de circulație pentru menținerea siguranței feroviare

Publicat

tren gara bun 1

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA vă informează că, în perioada 21 – 23 iunie 2024, viteza de circulație a trenurilor, care tranzitează județele aflate sub incidența noilor avertizării de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, va fi în continuare adaptată la condițiile meteo de temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă, de 38 – 39 de grade Celsius în aer.

Pentru menținerea siguranței traficului feroviar pe raza județelor și a Municipiului București aflate sub incidența avertizărilor Administrației Naționale de Meteorologie de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, de temperaturi de aproape 40 de grade Celsius în aer, prelungim măsura de reducere a vitezei de circulație a trenurilor CU 20-30 km/h FAȚĂ DE VITEZA NORMALĂ, în zonele aflate sub incidența avertizărilor meteo de temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă.

CFR: Cod ROȘU de caniculă în România! REDUCEM viteza de circulație pentru menținerea siguranței feroviare

Adresăm scuze călătorilor pentru întârzierile inevitabile înregistrate în circulația trenurilor care tranzitează județele aflate sub incidența celor două avertizări de temperaturi caniculare, inclusiv a Municipiului București, asigurându-i totodată de faptul că, reducerea vitezei de circulație cu 20 – 30 km/h față de viteza normală, care va conduce implicit și la prelungirea duratei de parcurs a anumitor trenuri, este una dintre principalele măsuri aplicate, în astfel de situații, de orice sistem feroviar, în vederea menținerii condiţiilor de siguranţă în trafic.

În acest context, informăm faptul că, reducerea vitezei de circulație se va aplica pe toate segmentele de cale ferată unde temperatura la nivelul șinei, în anumite intervale orare, atinge pragul de 50 de grade Celsius, acestă măsură fiind prevăzută de instrucțiile feroviare și are drept scop desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranţă.

Vă asigurăm totodată de faptul că, personalul de specialitate din cadrul regionalelor de cale ferată ale CFR SA efectuează permanent, în această perioadă, revizii suplimentare pe reţea pentru verificarea directă a căii și înregistrarea evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) vor fi avizați operativ când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce intervale de stații, astfel încât aceștia să informeze, la rândul lor, pasagerii din trenurile aflate deja în circulație, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic.

CFR SA recomandă publicului călător ca în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire și de plecare ale trenurilor din/în stațiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziționat sau dorește să achiziționeze bilet și să consulte periodic SITE-urile OPERATORILOR DE TRANSPORT FEROVIAR, pentru informaţii actualizate despre condițiile și măsurile impuse în graficul trenurilor înscrise în circulație.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenție, clujeni! Cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale

Publicat

O avertizare meteo cod portocaliu de vreme rea intră în vigoare sâmbătă, în mai multe județe din regiunea de nord-vest, inclusiv la Cluj. Sunt așteptate vijelii, căderi de grindină de mari dimensiuni și averse torențiale.

Avertizarea meteo cod portocaliu va fi valabilă de sâmbătă, 22 iunie, ora 15, până duminică, 23 iunie, ora 6 pentru mai multe județe din regiune, inclusiv Cluj.

„În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70…90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp”, arată meteorologii.

Se schimbă vremea în toată țara

Mai multe județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și din jumătatea de nord a Moldovei sunt vizate de o avertizare cod galben, sâmbătă și duminică înainte de prânz. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, manifestată prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Duminică vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, local în jumătatea de nord a țării și izolat în rest.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Piața de flori „altfel”, o altfel de mireasmă în Cluj-Napoca

Publicat

Strada Potaissa, cunoscută atât de clujeni cât și de străini ca fiind una neaglomerată și liniștită, își deschide „brațele” pentru toată lumea la revenirea Pieței de flori „altfel”.

Eveniment organizat de Asociația Daisler, Piața de flori „altfel” invită clujenii, până în 24 iunie, să vadă, dar și să cumpere diverse plante, de la standuri cu flori multicolor și o lume a lavandelor, până la plante suculente și spinoase, plante carnivore sau firele de Carolina Reaper, catalogat drept cel mai iute ardei din lume.

„Evenimentul pleacă de la dorința de a da sens străzii acesteia, care nu e un pasaj de trecere, nu semnifică mare lucru de obicei, nu sunt foarte mulți oameni, nu ai activitate comercială, e o zonă în care, dacă nu ești atent, s-ar putea să calci într-un rahat de câine. E o zonă mai puțin folosită cum trebuie, și atunci am zis, OK, hai să facem noi ceva. Să facem noi o Piață de flori atipică” declară Andi Daiszler, organizatorul evenimentului”.

„Am o pasiune, dar nu știam nimic înainte să fac Piața de flori altfel”, confirmă acesta.

Miresme care mai de care, pe Strada Potaissa

Mirosul divers „lovește” oamenii încă de la intrarea pe stradă, mireasmă care se intensifică la standul cu lavandă, unde nu sunt doar plante, ci și siropuri de lavandă, trandafir și soc, mici saci cu lavandă de pus în dulap și multe alte produse din această plantă.

Fiecare plantă cumpărată este însoțită și de un ghid de îngrijire.

„Foarte puțină apă. O linguriță, două lingurițe o dată la două-trei săptămâni. Soarele le place, lumina le place. Nu le place să stea la umbră, la întuneric. Dacă stau la întuneric încep să crească, să se lungească și să se facă anapoda”, declară Popa Valentin, un vânzător al unui stand de plante suculente și cactuși.

Realizarea bijuteriilor din lemn

În cadrul acestei Piețe a fost organizat și un workshop de creat bijuterii din lemn.

„Sunt coliere și cercei care se pictează cu acuarele. Bijuteriile le-am adus ansamblate, mai trebuie să își aleagă culoarea șnurului. Avem mai multe culori în funcție de ținută și de culorile pe care le aleg în funcție de colierele pe care le pictează”, declară Anca Milchiș de la Codria.

Programul workshop-ului:

  • Vineri: 16:00-21:00
  • Sâmbătă: 10:00-21:00
  • Duminică: 16:00-21:00

Andreea Francesca Nagy

Citește mai departe

ECONOMIE

ORDONANȚĂ: Resursele minerale neenergetice, o ALTERNATIVĂ în realizarea tranziției la energie verde

Publicat

ordonanta

Resursele minerale neenergetice sunt o alternativă importantă în realizarea tranziției la energie verde și combaterea efectelor schimbărilor climatice. Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003 a fost aprobată, astăzi, în ședința Guvernului.

Pe fondul contextului geo-politic internațional provocat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană recunoaște că securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu energie pot fi realizate pe deplin doar pe termen lung, prin stimularea utilizării surselor de energie cu emisii scăzute sau fără emisii de carbon, utilizând mai mult surse regenerabile de energie locale și pledează pentru investiții mai rapide în cercetare, pentru a dezvolta noi tehnologii curate care să asigure un viitor rezilient și durabil sistemului energetic al UE.

ORDONANȚĂ: Resursele minerale neenergetice, o ALTERNATIVĂ în realizarea tranziției la energie verde

Mircea Abrudean: “Guvernul României face astăzi pasul necesar diminuării riscurilor asociate perturbării lanțului de aprovizionare cu materii prime critice și energetice, prin crearea oportunității de relansare la nivel național a domeniului resurselor minerale neenergetice, sector economic de o importanță critică în atingerea obiectivelor strategice economice și a realizării tranziției energetice către tehnologii verzi în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice”.

Mircea Abrudean

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax