Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. ACCIDENT, duminică dimineața, la Bunești. Sunt implicate două mașini

Publicat


accident

Un accident rutier  a avut loc, duminică dimineața, în localitatea Bunești din jud. Cluj. Au fost implicate două mașini.

În urma apelului la 112, la fața locului s-au deplasat de urgență pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej, un echipaj medical și polițiști.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Foto: Info Trafic Cluj-Napoca



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Danciu (Cluj24): Acum se vede forța unui partid, PNL, când ai un candidat la prezidențiale care nu are tracțiune

Publicat

PNL

Forța unui partid, cum este PNL, se vede acum, când are un candidat la prezidențiale care nu are tracțiune și este nevoie de mobilizare, acesta fiind și mesajul Consiliului Național de duminică în care s-a lansat candidatura lui Nicolae Ciucă, crede jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.

Acesta a declarat, luni, la Prima News, că primarul Clujului, Emil Boc, a fost vedeta reuniunii PNL, singurul lider care a creat emoție și a ridicat oamenii în picioare, acesta era scopul unui astfel de eveniment.

”Singurul care a creat emoție a fost Emil Boc, surpriza fiind Nicușor Dan.

PNL are o singură variantă, să pună lângă Nicolae Ciucă pe unii, pe Nicușor Dan, de exemplu. Eu îl chemam pe Dinescu să facă prezentarea.

Mesajul Consiliului Național PNL

PNL are, pe lângă rețelistica de șefi de județ, de primării, și membri. Acum se vede forța unui partid când ai un candidat care nu are tracțiune. În mod normal, un candidat la președinție, la orice funcție, de primar sau președinte de Consiliu Județean, duce după el, are tracțiune, or dl. Ciucă nu are.

Trebuie să o creeze partidul. O să-i pună roți, motoare, aripioare, să ducă partidul după el.

Acesta a fost mesajul Consiliului Național, că trebuie să ne mobilizăm”, a spus Danciu.

Acesta a precizat că PNL va avea o problemă după alegeri, indiferent dacă Ciucă intră sau nu în turul 2, pentru că liberalii sunt guvernare cu PSD.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc, apărat de Ion Cristoiu, după ce a recitat câteva versuri de Goga la Consiliul Național al PNL

Publicat

Boc

Analistul politic Ion Cristoiu a disecat Consiliul Național al PNL de duminică, în care a avut loc lansarea lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, și a spus că unul dintre momentele importante a fost discursul lui Emil Boc, despre care a spus că a fost singurul care a știut să însuflețească sala.

”A citat niște versuri din Goga. În România există presă. <<Libertatea>> este condusă de unul Chiloțea, fost la sport la TVR, iar la site au venit alții de la <<Adevărul>>.

Unul l-a criticat pe Boc care a recitat câteva versuri din Goga, pentru că este unul dintre politicienii controversați ai anilor 1930, fiind șeful unui guvern de extremă dreaptă care a rezistat mai puțin de două luni. Ați văzut un mai mare imbecil?

Versurile sunt din poetul Goga, nu din premierul Goga. Dar ce să ceri la site-ul condus de Chiloțea. Imediat a sărit de la <<G4Media>>. Înțelegeți cât de imbecili sunt ăștia de la <<Libertatea>> și de la <<G4Media>>, că-s mulți?

Dacă se adună la un loc nu fac nici măcar o unghie din marele poet Octavian Goga. Goga a fost un mare poet, poetul deșteptării naționale în Ardeal. A fost și el un politician de doi lei. Ce treabă are una cu alta? Nu avea voie Emil Boc să citeze? Nu poți să spui că a fost neinspirat că a citat câteva versuri. Politicianul Goga nu a scris versuri, poetul a scris. Este uluitor cât de infantil, de analfabeți și cât de ticăloși sunt. Nu mai avem voie să cităm din Goga? ”, a precizat Cristoiu.

Poezia ”Casa noastră”

În discursul său de pe scenă, Emil Boc a spus, făcând o analogie cu fotbalul, că PNL se află în play-off, dar nu joacă nici pentru Europa League, nici pentru Conference Leagur, ci pentru Liga Campionilor, astfel că vrea să vadă o atitudine de învingători.

”Dau un citat scurt din poezia <<Casa noastră>>: <<Răsare mama-n colțul șurii, așează-ncet merindea-n glugă, înduioșată mă sărută pe părul meu bălai, pe gură, zi Tatăl Nostru seara, dragă, și să te porți la-nvățătură>>. Astea sunt valorile supreme care definesc poporul român”, arăta Emil Boc

Citește mai departe

EVENIMENT

Istoricului medical, accesat pe dispozitive mobile direct la patul pacientului la Spitalul de Urgență Cluj

Publicat

De

Spitalul de Urgență Cluj

Spitalul de Urgență Cluj implementează un proiect de dezvoltare a infrastructurii digitale și a sistemului informatic medical integrat.

Astfel, la spitalul clujean se va pune în practică noul concept de sănătate digitală

Istoricului medical, accesat pe dispozitive mobile direct la patul pacientului la Spitalul de Urgență Cluj

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și ai Ministerului Sănătății au semnat contractul de finațare prin PNRR aferent proiectului de digitalizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Semnarea contractului coincide cu începutul implementării acestui proiect care are o valoare de peste 5,8 milioane de lei și o durată de implementare de 12 luni, arată reprezentanții spitalului.

Soluțiile informatice propuse în cadrul proiectului rezultă din punerea în practică a noului concept de sănătate digitală, prin implementarea unor aplicații care permit utilizarea dispozitivelor mobile în accesarea istoricului medical direct la patul pacientului.

De asemenea, va exista un portal medical pentru consultarea dosarului pacientului, se va putea face programare online, telemedicină, medicina muncii, dar și integrarea modulelor informatice, interoperabilitatea între sisteme/aplicații informatice, agregarea datelor în tablouri de bord, și securizarea datelor.

Digitalizare și pentru aprovizionare sau contabilitate

Proiectul, arată reprezentanții Spitalului de Urgență Cluj, își propune completarea modulelor informatice destinate departamentelor non-clinice cu module noi și upgradarea celor existente cum ar fi: modulul aprovizionare/achiziții, modul gestionare salariați, modulul stocuri și obiecte de inventar, contabilitate și altele.

Servicii medicale de înaltă performanță

Având în vedere uzura fizică și morală a centrului de date existent, proiectul își propune înlocuirea și completarea părți hardware cu servere, UPS-uri, switch-uri, sau dispozitive de stocare date.

“Suntem bucuroși să punem în practică un nou proiect de finanțare nerambursabilă prin PNRR, cel de-al patrulea de la lansarea programului, suma totală asigurată fiind de 289.138.610,91 lei.

Digitalizarea activităților medicale și non-medicale ale SCJU Cluj reprezintă o etapă importantă în procesul de transformare și adaptare a spitalului la noile realități ale medicinei zilelor noastre, alături de celelalte proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Toate aceste proiecte de dezvoltare susținute financiar prin PNRR au un obiectiv comun: oferirea unor servicii medicale de înaltă performanță și creșterea gradului de satisfacție a pacienților“, a declarat prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului de Urgență Cluj.

Foto: Spitalul de Urgență Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu la locomotiva trenului Cluj-Napoca – Baia Mare. S-a degajat fum. Flăcările, stinse de pompieri

Publicat

tren

Luni, în jurul orei 14:30, în stația Iclod (secția Apahida – Gherla) s-a produs o defectare tehnică cu degajare de fum la locomotiva trenului R 4022 Cluj Napoca – Baia Mare, anunță CFR Călători.

”Mecanicul trenului a acționat conform procedurilor aferente unor asemenea situații, a avizat serviciul 112 și a intervenit cu mijloacele din dotare până la sosirea echipei de intervenție pentru limitarea efectelor degajării de fum.

Siguranța și securitatea pasagerilor și a personalului propriu nu au fost puse în pericol. Trenul staționează până la reluarea circulației în condiții de siguranță, cu un alt mijloc de tracțiune.

Cauzele care au generat degajarea de fum vor fi stabilite de o comisie de cercetare”, arată sursa citată.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile întâmpinate.

UPDATE Intervin pompierii clujeni

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin, luni, pentru stingerea incendiului care s-a manifestat la o locomotivă situată în gara din comuna Iclod.

”Locomotiva este cuplată la un vagon de călători, însă din fericire incendiul a fost localizat rapid. De asemenea, toți călătorii au reușit să se autoevacueze.

Echipajele ISU au putut acționa în siguranță doar după ce angajații CFR au decuplat curentul pe linia ferată, iar în aceste momente se verifică existența a potențiale focare ascunse. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte două autospeciale cu apă și spumă, alături de o ambulanță SMURD”, precizează pompierii.

UPDATE 2. ”Incendiul a fost lichidat în totalitate. În aceste momente se cercetează cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor”, au precizat pompierii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax