Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. A fost lansată licitația pentru park and ride-ul de la Aeroportul Cluj-Napoca. Investiție de 63 de milioane de lei

Publicat


park and ride aeroport (2)

A fost lansată licitația pentru execuția lucrărilor la park and ride-ul de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, anunță viceprimarul Dan Tarcea. Parcarea va avea 863 de locuri, inclusiv 8 peroane pentru autobuze.

Termenul de depunere a ofertelor este 27 martie 2023, iar valoarea contractului este de aproape 63 de milioane de lei.

park and ride aeroport (3)

A fost lansată licitația pentru park and ride-ul de la Aeroportul Cluj-Napoca. Investiție de 63 de milioane de lei

Proiectul prevede amenajarea unei platforme pentru parcare în zona aeroportului, cu un număr total de 863 de locuri de parcare (37 pentru persoanele cu dizabilități, 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice si hibride, 788 locuri de parcare pentru autovehicule și 8 peroane pentru autobuze), accese auto și pietonale, precum și o stație de bike sharing.

park and ride aeroport (4)

De asemenea, va fi amenajat un terminal tip autogară, care va cuprinde o clădire terminal cu copertină, o copertină pentru autocare și o piațetă publică.

park and ride aeroport (1)

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni a anunțat viceprimarul Clujului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. BT Sanal

    februarie 21, 2023 la 2:09 pm

    Clujul o uitat drumul de maşini, şi tretuar pentru oameni? Nu ar fi bine se rezolva probleme de care inca pe pamant? Trafic, lumina de strazi, tretuar etc.?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Boc anunță că începe LUPTA împotriva DROGURILOR în școlile din Cluj. Cu un CENTRU pentru DEPENDENȚI și camere de SUPRAVEGHERE

Publicat

De

droguri (1)

Autoritățile clujene vor lucra împreună pentru a diminua consumul de droguri în rândul tinerilor din Cluj-Napoca. Nu mai este o noutate pentru nimeni că drogurile de vând chiar și în curtea școlii, iar tinerii sunt victime pentru care, în acest moment, nu se poate face mare lucru în ceea ce privește recuperaerea

Drogurile sunt o problemă care nu poate fi rezolvată de o singură entitate, spune primarul Emil Boc, care a mai precizat că niște pliante pe care nu le mai citește nimeni nu vor rezolva problema în rândul tinerilor care încep să consume substanțe interzise de la o vârstă tot mai mică.

Boc anunță că începe LUPTA împotriva DROGURILOR în școlile din Cluj. Cu un CENTRU pentru DEPENDENȚI și camere de SUPRAVEGHERE

„Noi am lucrat la un plan, de aceea la Cluj stăm un pic mai bine decât în alte orașe din țară. Primăria construiește un Centru de Prevenire și Tratare a Adicțiilor, inclusiv pentru cei care consumă droguri.

Sigur, prevenția este mult mai bună decât tratarea, dar aceasta trebuie făcută cu o consultare psihologică și nu cu trei pliante pe care nu le citește nimeni.

Suntem primii din țară care facem așa ceva, pentru că avem o problemă mare. Cei care consumă droguri sunt duși la Clinica de Psihiatrie pentru că nu avem alt cadru, dar nu acolo este locul lor. Medicii de acolo fac mari eforturi, dar locul celor care consumă droguri este în centre dedicate pentru a face tratament și a se reintegra în societate rapid”, a spus Emil Boc la postul de radio Ziua de Cluj.

Camere de supraveghere în locuri „sensibile”

Boc spune că va fi un efort concentrat al autorităților, părinților, dar și al școlii. Rolul părinților este fundamental, spune primarul, dar și rolul școlii este la fel de important.

„Rolul școlii nu se încheie când elevul a ieșit din clasă. E important și ce se întâmplă în curtea școlii pentru că acolo se face <<micul trafic>> de produse ilegale.

Vor fi montate camere de supraveghere în locuri <<sensibile>>. Primăria va acoperi toate cheltuielile pentru montarea acestora în locurile cunoscute de autorități ca fiind cele unde se face trafic de droguri”, a declarat  Emil Boc.

Citește și: Peste 200 de profesori clujeni, instruiți pentru a recunoaște SIMPTOMELE consumului de DROGURI la elevi

Primarul Cujului susține că cea mai importantă luptă trebuie dusă de autoritățile centrale și trebuie să se concentreze pe marii dealeri de droguri și nu pe consumatorii prinși cu un gram de substanțe interzise pentru care se fac sute de dosare penale care apoi sunt clasate.

„Nu putem eradica 100%, dar putem diminua acest fenomen”, a mai spus primarul Clujului.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Studenții vor beneficia de transport GRATUIT. La fel și elevii care vin cu autobuze din Zona Metropolitană

Publicat

De

autobuze foto primarie

Studenții din Cluj-Napoca vor călători gratuit cu mijloacele de transport în comun din oraș. De asemenea, Primăria va plăti și abonamentele pentru elevii care vin să învețe la Cluj-Napoca din alte localități din Zona Metropolitană.

Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc, care spune că s-au făcut calcule pentru a acoperi costurile abonamentului pentru 5.000 până la 6.000 de elevi vin la școală în Cluj-Napoca din localitățile învecinate.

Emil Boc: Studenții vor beneficia de transport GRATUIT. La fel și elevii care vin cu autobuze din Zona Metropolitană

„Pot să vă spun că primăria va asigura de la bugetul local diferența de 10% pentru abonamentele studenților.

Legea Educației spune că doar 90% din prețul abonamentului va fi asigurat de la nivel central, restul de 10% urmând să fie plătit fie de studenți, fie de autoritățile locale. Noi am făcut calculele și vom da banii, acei 10%, ca o formă de respect”, a declarat primarul Emil Boc la postul de radio Ziua Live.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va asigura și transportul la Cluj-Napoca al elevilor care vin din Zona Metropolitană.

„Sunt între 5.000 și 6.000 de elevi care vin din Zona Metropolitană la școlile din Cluj-Napoca. Ei vor putea călători gratuit cu autobuzele. Primăria va plăti pentru abonamentele elevilor din Florești, Gilău, Baciu, Apahida și alte localități”, a anunțat Emil Boc.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe TOAMNA astronomică. Echinocțiul de toamnă 2023. Semnificații, tradiții și superstiții

Publicat

toamna cluj12

Echinocțiul reprezintă momentul în care noaptea este egală cu ziua. La echinocțiul de toamnă, începe oficial toamna astronomică, scrie Alba24.ro.

Echinocţiul de toamnă se produce la 23 septembrie la ora 9 şi 50 minute, moment care marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. În emisfera sudică are loc echinocţiului de primăvară, marcând sosirea primăverii.

Punctul autumnal

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Echinocțiul de toamnă nu este la aceeași dată în fiecare an

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

– în această zi nu este bine să-ți cerți copiii; vor înțelege că este tot ce au de cules în viață
– se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna
– în această zi se culeg nucile, merele și gutuile
– nu ar fi bine să te speli pe față, până la apusul soarelui
– înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei
– la biserică se duc prune; după ce sunt sfințite, se pot păstra timp îndelungat
– ultimele fructe din pom trebuie lăsate pentru Mama Natură
– la echinocțiu, este un moment bun pentru a ne face planuri

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Programul Festivalului Internațional de Carte Transilvania Cluj. Întâlniri cu scriitori, dezbateri despre digitalizare

Publicat

festivalul internațional de carte transilvania

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), care are loc în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023, vine anul acesta cu discuții interesante, lansări de carte pe care cititorii înfocați de-abia le-așteaptă, iar ultima zi a acestei ediții este rezervată aproape în totalitate celor mici. Întregul program și detalii despre evenimente se găsesc pe site-ul FICT.

„Într-adevăr, ediția din acest an este dedicată viitorului pe care deja îl trăim, și anume digitalizarea, motiv pentru care am organizat diferite discuții și dezbateri pe această temă. Însă nu am uitat de scopul principal al festivalului, și anume de a aduce cartea mai aproape de oameni. Astfel, și anul acesta am pregătit lansări de carte și evenimente pentru toate vârstele și, sperăm noi, pentru toate gusturile. Îi așteptăm pe clujeni (și nu numai!) să ni se alăture în cele patru zile de festival, să treacă pe la edituri, să răsfoiască pagini, să ne cunoască, să se bucure de povești așa cum o facem și noi, cei care organizăm acest eveniment care a ajuns acum la cea de-a noua ediție”, a spus Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

gabriel bota

Toamna aceasta în Piața Unirii, la FICT vor avea loc 43 de evenimente. Dintre acestea, 21 sunt lansări de carte, 4 sunt întâlniri cu scriitori internaționali contemporani celebri (Guillermo Arriaga din Mexic, Dacia Maraini din Italia, David Machado din Portugalia și Dimitrios Kanellopoulos din Grecia), iar 4 sunt dezbateri pe tema digitalizării. Restul, până la 43, sunt diverse conferințe și dialoguri, toate având în centru cultura și viața.

Având ca temă „AI și Cartea”, Festivalul Internațional de Carte Transilvania vine anul acesta cu dezbateri între unii dintre cei mai importanți specialiști din domeniu, care vor răspunde la întrebări pe care, poate, cu toții le-am avut și nu am știut cui să le adresăm.

Despre digitalizare

fict1

Astfel, în zona de tehnologie și digitalizare, vor avea loc următoarele evenimente:

Tehnologia – amic sau inamic al profesionistului în sănătate;

Invitați: Prof. Univ. Elena Dinte (Președinte Colegiul Farmaciștilor Cluj), Sigina Pop (Nutriționist dietetician), Dr. Horia Simu(Manager General Serviciul Județean de Ambulanță Cluj), Dr. Radu Vidra (Medic specialist oncologie), evenimentul fiind moderat de Luminița Rusu.

Importanța alfabetizării digitale/Ce facem cu analfabetismul digital?, eveniment realizat în parteneriat cu Școala Informală de IT.

Speakeri: Ioana Albert-Toth (Program Manager @Școala informală de IT & QA Architect), Alexandra Nap (Discipline Manager @Școala informală de IT & IT Consultant), Cristian Gabriel Pavel (CEO Alfa Software).

A.I. și Cartea

Invitați: Bogdan Putinică (CEO Microsoft România), Dr. Daniel Metz, Prof. Univ. Dr. Ciprian Mihali, Prof. Univ. Dr. Răzvan Cherecheș, Prof. Dr. Ing. Sergiu Nedevschi (Membru Corespondent al Academiei Române, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca).

O bună parte a zilei de duminică poartă numele de „FICT-ul copiilor” și este dedicată celor mici. Pentru ei, organizatorii FICT au pregătit lansări de carte pentru copii, personaje din povești, joculețe, face-painting și multe altele.

Festivalul se va încheia într-o notă atât serioasă cât și veselă cu evenimentul „Despre viață și alte glume”, care va fi o discuție sinceră între comediantul Nicu Bendea și scriitoarea Bianca Tămaș.

Mai multe detalii despre program și fiecare eveniment în parte se găsesc pe site-ul FICT, la secțiunea Program”.

FICT este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, precum și a Consiliului Județean Cluj.

Despre FICT

fict

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) este un festival de anvergură internațională care susține cultura română. În fiecare an, în cadrul festivalului sunt prezente cele mai importante edituri naționale și au loc zeci de lansări de carte, sunt prezenți invitați de onoare din diferite țări, au loc întâlniri cu scriitori, urmate de sesiuni de autografe și lecturi publice, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii, spectacole de teatru.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării opiniei publice în activitatea de ocrotire a patrimoniului transilvănean și național.

afiș fict

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax