Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. 400 de ghiozdane cu rechizite OFERITE de primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca

Publicat


boc

400 de ghiozdane cu rechizite au fost oferite de către primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca. Pentru aceasta a fost alocată suma de 60.000 de lei.

„Nimeni nu este uitat și nimeni nu este abandonat! 400 ghiozdane cu rechizite oferite elevilor din familii marginalizate sau în risc de marginalizare pentru că la Cluj Educația a fost, este și va rămâne pe primul loc.

boc

FOTO. 400 de ghiozdane cu rechizite OFERITE de primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca

Primăria continuă programul prin care comunitatea noastră asigură ghiozdane și rechizite pentru elevii proveniți din familii cu o situație financiară și socială dificilă, aflate în evidențele DASM Cluj-Napoca.

boc

Desfășurăm anual acest program de sprijin pentru copiii care încep școala, pentru a facilita accesul la educație. În acest an, a fost alocată suma de 60.000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală în vederea achiziționării de ghiozdane și rechizite pentru 400 elevi. Astfel, contribuim la combaterea riscului de excluziune socială, dar și la promovarea unor măsuri de intervenție pentru diminuarea abandonului școlar în rândul copiilor.

boc

Transportul public gratuit pentru elevi, autobuzele școlare dedicate, ,,O masă caldă la școală”, vouchere culturale și sportive, acțiunile DASM pentru sprijinirea familiilor aflate în nevoie sunt alte exemple de inițiative ale Primăriei prin care educația este susținută și promovată.

boc

Investiția în educație și în copii este cea mai sigură investiție pentru societate și pentru viitor”, a scris Emil Boc pe Facebook.

boc

boc



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cu ce lucrări se laudă Dimex 2000, firma care vrea să pună mâna pe lotul 2 al centurii Clujului? Și-a dublat profitul în 2023

Publicat

De

Dimex 2000 este liderul asocierii care a depus singura ofertă din cadrul celei de-a doua licitații pentru lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Cu o cifră de afaceri de peste 273 milioane de lei și un profit în creștere cu 105% doar în 2023, compania bistrițeană se profilează ca un jucător important în domeniul infrastructurii rutiere și civile din România.

Asocierea formată din Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți a depus singura ofertă din cadrul licitației relansate pentru lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului, închieată joi, 3 octombrie.

Dimex 2000, singura ofertă pentru lucrări de 1 miliard de euro la centura metropolitană

Contractul, în valoare de 4,1 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) are obiect una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din municipiu, de mare complexitate mai ales din cauza reliefului cu dealuri, după cum a subliniat primarul Emil Boc în mai multe rânduri.

După ce oferta depusă de asocierea condusă de CON-A a fost respinsă, vara aceasta, de comisia de evaluare, Compania Dimex 2000, care figura ca subcontractant în oferta depusă de sibieni, a preluat inițiativa.

Compania bistrițeană și-a dublat profitul anul trecut

Fondată în anul 2000 în județul Bistrița-Năsăud, Dimex 2000 a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, consolidându-și poziția în sectorul construcțiilor din România. În cei 24 de ani de activitate, firma s-a specializat în construcția și întreținerea drumurilor și podurilor, precum și în producția de betoane și mixturi asfaltice. Compania din Bistrița Năsăud a înregistrat o creștere spectaculoasă în special în ultimii ani, atât din punct de vedere financiar, cât și al portofoliului de proiecte.

Potrivit Termene.ro, Dimex 2000 a raportat o cifră de afaceri impresionantă de 273,08 milioane de lei în 2023, în creștere cu 50% față de anul precedent. Profitul net al companiei s-a dublat, ajungând la 14,05 milioane de lei, marcând o creștere de 105% față de 2022.Totodată, firma înregistra în 2023 datorii totale de 109,93 milioane de lei.

Numărul mediu de angajați raportat de companie este de 199 de persoane.

Peste 1.000 de proiecte finalizate

Cu un parc de utilaje și echipamente de ultimă generație, Dimex 2000 se laudă pe site-ul de prezentare cu peste 1.037 de proiecte, dintre care 894 de drumuri. Compania deține un portofoliu semnificativ de clienți, atât în sectorul privat, cât și în cel public, și a realizat lucrări de infrastructură majore în colaborare cu parteneri internaționali.

Printre proiectele de infrastructură câștigate de Dimex 2000 în ultimii ani se numără  proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a unor drumuri județene din Mureș. Contractul în valoare de aproximativ 106 milioane de lei (22,4 milioane de euro) este realizat în asociere cu parteneri internaționali, cum ar fi OPR Astfalt, Oblas Publicas Y Regadios și Explan.

Constructorul drumului expres de la Tureni

Anul trecut, Dimex 2000 a câștigat un alt contract important din zona Clujului, respectiv drumul expres DEx 4 de la Tureni, care va asigura legătura între Autostrada Transilvania (A3) și DN1. În cadrul acestui proiect, Dimex 2000 este liderul unei asocieri de constructori români și spanioli. Proiectul include lucrări complexe, inclusiv terasamente, consolidări, poduri și pasaje, precum și relocarea unor rețele de utilități.

Firma a lucrat și pe Autostrada Sibiu-Pitești, Lotul 1.

De asemenea, în octombrie 2023, Dimex a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de la Domeniul Schiabil Semenic din județul Caraș-Severin, un proiect în valoare de peste 42 de milioane de euro. Începerea lucrărilor este așteptată în această toamnă.

Dimex 2000 a intrat în 2022 în topul celor mai mari constructori de drumuri din România, ocupând locul 9 în clasamentul național.

Citește mai departe

CULTURA

Maestrul Gheorghe Zamfir urcă pe scena Operei române clujene, într-un concert extraordinar de Ziua Națiunilor Unite

Publicat

Gheorghe Zamfir, simbol al muzicii românești, alături de alte nume prestigioase, vor urca pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, într-un tribut adus folclorului și legăturilor culturale globale dedicat Zilei Națiunilor Unite.

Concertul, programat în 24 octombrie 2024, aduce împreună artiști de renume într-o seară memorabilă, dedicată diversității culturale și valorilor internaționale. Evenimentul este organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca, Corpul Consular Cluj-Napoca și Fundația Dumitru Fărcaș, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, cu ocazia Zilei Națiunilor Unite.

Gheorghe Zamfir, concert extraordinar la Cluj

Invitatul special al serii va fi maestrul Gheorghe Zamfir, care va încânta publicul cu virtuozitatea sa inconfundabilă. Alături de el, pe scenă vor urca talentați artiști precum Irina Sîrbu, Cezar Cazanoi și Cristian Totpati, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi.

Programul muzical al serii evocă un dialog artistic între diferite culturi și stiluri muzicale, pornind de la piese tradiționale românești până la compoziții internaționale, într-o armonie a sunetelor care transcende granițele. Un omagiu adus marilor artiști ai folclorului românesc, dar și o celebrare a legăturilor culturale globale, evenimentul va aduce pe scenă momente de virtuozitate, emoție și simbolism, reflectând spiritul Zilei Națiunilor Unite.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: Agricultura trebuie să fie o componentă importantă a industriei românești

Publicat

Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești.

George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care în luna ianuarie au ieșit în stradă pentru dreptul lor la supraviețuire.

„S-a spus din ianuarie până acum că produsele din Ucraina au încetat să vină în țară. Nimic mai fals. România produce oficial 12.000 de tone de miere în fiecare an. De la începutul anului până acum, din Ucraina, a venit miere în cantitate de 42.000 de tone. (…) Fără a considera agricultura românească și securitatea alimentară a populației o problemă de siguranță națională, nu vom ieși din situația actuală”, a declarat liderul AUR.

„Să dăm undițe, nu pești”

Președintele AUR a subliniat că investițiile în infrastructură critică și investițiile în irigații au fost stopate în România cu mici excepții, arătând că ce are de făcut AUR la guvernare este infrastructură critică, „să dăm undițe, nu pești”. Acesta a atras atenția că degeaba avem producție de struguri, de prune, de mere și alte produse, dacă nu le putem comercializa. Mai mult, a menționat că un obiectiv al Planului Simion este acela de a asigura 50 de unități regionale de preluare, sortare, depozitare și investițiile în mini-fabrici de prelucrare.

George Simion a vorbit și despre fenomenul de land grabbing.

„Acest fenomen trebuie stopat. Noi propunem un moratoriu pentru vânzarea de păduri și de teren agricol în România și propunem ca nimeni care nu are reședință timp de 10 ani în România să nu poată cumpăra pământ”, a adăugat George Simion.

George Simion a vorbit și de pesta micilor rumegătoare

Un alt subiect abordat de președintele AUR a fost și cel al pestei micilor rumegătoare.

„Importăm cel puțin 70% din carnea de porc, așa o să ajungem să facem și cu carnea de oaie, pentru că în zilele acestea sectorul zootehnic ovin este pus la pământ de o pestă inventată. (…) Eram al doilea exportator de oaie în viu și o lege promovată de niște organizații ecologiste a intrat în Parlament, spunând că este o cruzime să exportăm animale în viu, e o cruzime ce facem cu săracele oițe și ar trebui să oprim exportul în viu. N-a trecut legea, dar a fost puternic promovată de Greenpeace și de alte organizații finanțate din Australia și din Noua Zeelandă. Voiau locul nostru pe piață în Orientul Mijlociu”, a spus liderul AUR.

„Primarii și alți băieți deștepți se fac proprietari pe pajiști”

Președintele AUR a precizat că statul român astăzi sprijină niște speculanți și mulți dintre primari sunt implicați în această schemă de deturnare de fonduri.

„Primarii și alți băieți deștepți se fac proprietari pe pajiști, se fac proprietari pe pământul comunităților, iau subvenție și nu produc nimic. Avem o mare problemă la APIA și avem o mare problemă cu felul în care astăzi se acordă subvenții pentru că felul în care se acordă este și moartea agriculturii românești. Soluția stă în unire, soluția stă în unirea micilor producători, în cooperative și în implicarea statului de a ajuta producătorii să vândă în marile lanțuri de magazin. Cum? Legislativ. Cum? Sprijinind și antreprenorii români care, pe modelul de bune practici din zona de bricolaj, pot organiza astfel de centre comerciale”, a conchis liderul AUR.

Hrana, apa și energia, prioritățile zero al omenirii în următorii 30 de ani

Sorin Chelmu, profesor universitar, cu o vastă experiență în domeniul agricol, a declarat că hrana alături de apă și de energie sunt prioritățile zero al omenirii în următorii 30 de ani.

„România este o țară meteodependentă. Este clar, ne-a demonstrat tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Din păcate, în momentul de față, sistemul de irigații din România este total depășit. Dacă vreți, din punctul meu de vedere, ar trebui regândit, restructurat de la bază, întreg sistemul de irigații, iar soluții există. Avem potențialul și trebuie să știm să gestionăm apa, din păcate astăzi în continuare udăm pământul și nu plantăm, facem o risipă de apă. Va trebui să știm să ne gestionăm resursele, astfel încât să nu avem probleme”, a spus acesta.

„Politica agricolă din România trebuie să includă o strategie clară”

Dragoș Apostol, doctor inginer horticol, fermier, specialist în strategii și programe de investiții naționale și europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat că, începând cu anul 2000 și până în prezent, se constată, la nivelul întregii țări, că politica pe care noi o adoptăm în agricultură este strict legată de politica agricolă comună, cu foarte puțină influență din partea fermierilor, din partea agriculturii reale din România, care să pună o amprentă de autenticitate pe programele de finanțare.

Acesta a subliniat că fondurile europene pentru agricultură trebuie să aibă la rândul lor o strategie foarte clară de stimulare a anumitor zone, sectoare, care ne interesează, unde suntem deficitari.

„Ori acest lucru nu se întâmplă. Există sistemul acesta de-a valma, cu plățile la hectar și cu niște top-up-uri pentru anumite tipuri de culturi. Doar atât. Toată paradigma asta, dacă ar fi schimbată, banii aceștia, miliardele acestea de euro pe care Uniunea Europeană le alocă pentru România, ar putea să genereze, la nivelul agriculturii românești, mult mai multă plus valoare și mai mulți bani în buzunarele fermierilor. Am văzut, de-a lungul timpului, o sumedenie de strategii de dezvoltare a agriculturii românești. Mi se pare că strategia AUR este, în momentul de față, cea mai directă și aplicată, simplă și ușor de înțeles”, a afirmat Dragoș Apostol.

Ovidiu Piticari: „Viitorul fermierilor depinde de soluționarea problemei subvențiilor”

Ovidiu Piticari, crescător de animale din județul Suceava, a spus că își dorește ca George Simion și AUR să rezolve problema subvențiilor și pentru tinerii fermieri, și pentru oamenii care sunt de bună credință și să se verifice exact ce se face cu aceste subvenții.

„Nu iau subvenții pentru teren și îmi fac gater sau altceva. (…) Munții noștri se împăduresc cu vegetație forestieră nedorită. Nu mai lucrează nimeni terenul, rămân grădinile de lângă casă necosite și neutilizate. E un mare păcat. Numai în mâna guvernanților stă viitorul nostru și succesul nostru și siguranța alimentară a țării”, a declarat crescătorul sucevean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nuntă de 3 milioane de euro la Paris, între moștenitorii Catena, Alex Vlad, și Opticris, clujeanca Monica Cristescu

Publicat

nunta

Moștenitorul imperiului farmaceutic Catena, Alexandru Vlad, și Monica Cristescu, mezina familiei care deține rețeaua Opticris din Cluj, și-au unit destinele într-o ceremonie fastuoasă organizată în inima Parisului.

Anca Vlad, fondatoarea lanțului de farmacii Catena, a organizat recent o nuntă grandioasă în Paris pentru fiul său, Alexandru Vlad, și Monica Cristescu, moștenitoarea rețelei de magazine Opticris, un business înființat în 1993 la Cluj-Napoca.

Nuntă de 3 milioane de euro în inima Parisului

Evenimentul a avut loc la Pavillon Cambon Capucines și s-a remarcat prin opulență, cu un buget estimat la aproximativ 3 milioane de euro, scrie Cancan. Ceremonia, desfășurată într-un cadru elegant, a reunit o serie de personalități și oameni de afaceri din România.

Sărbătoarea a început cu o petrecere de bun venit la Pavillons de Bercy, un muzeu dedicat artei carnavalului, organizată de o agenție de evenimente renumită din Paris. A doua zi, ceremonia religioasă a avut loc la Pavillon Vendôme, urmată de recepția principală la Pavillon Cambon, unde invitații au fost răsfățați cu preparate sofisticate și divertisment de înaltă clasă.

Printre cei prezenți s-au numărat familii cunoscute din mediul de afaceri românesc, inclusiv membri ai familiei Geoană, Chireac și Micula, evenimentul consolidându-și astfel statutul de unul dintre cele mai importante momente sociale ale anului.

Opticris, afacere de peste 40 de milioane de lei

Rețeaua de magazine Opticris este deținută în prezent de Elena Cristescu. Potrivit termene.ro, în 2023 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei, în creștere, și un profit de 107.292 lei, în scădere cu 51% față de anul anterior.

Tot pe numele Elenei Cristescu figurează o altă firmă, Option Optica SRL, cu o cifră de afaceri de peste 7 milioane de lei în 2023 și cu profit de 3,5 milioane de lei, cu aproape 250% mai mare decât în anul anterior.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax